Så vart flyttar man sina likvider när bankerna inför negativ ränta? Det finns ett svar, där lagstiftningen gör att räntan aldrig kan bli negativ (eller ens lägre än idag), nämligen skattekontot hos Skatteverket.
Skatteverkets ränta på skattekontot är 45% av basräntan. Basräntan fastställs utifrån 6-månaders statsskuldväxlars ränta den senaste månaden. Dessa har dock redan negativ ränta, men det finns ett golv för basräntan om 1.25%. Det innebär att räntan på skattekontot aldrig (utan ändrad lagstiftning) kan bli lägre än 0.45*1.25=0.5625. Räntan på skattekontot är dessutom skattefri och betalas ut varje månad. Kontot har även fria uttag och fria insättningar.
Skatteverket skriver följande:
“Basräntan i skattekontot är aldrig lägre än 1,25 procent
Basräntan ska beräknas till lägst 1,25 procent vilket utgör ett golv för basräntan. Detta innebär att om den genomsnittliga räntan på sexmånaders statskuldsväxlar efter avrundning skulle vara 0 eller 1 procent ska basräntan ändå fastställas till 1,25 procent. Detta är ett undantag från huvudregeln om att basräntan alltid avrundas till ett heltal.”
Det spelar alltså ingen roll om Riksbanken så sätter räntan till -10%, man kommer få 0.5625% i ränta på Skattekontot ändå. Detta motsvarar ca 0.80% i ränta före skatt, eftersom räntan på skattekontot är skattefri.
Foto: Riksbanken |
Likvider kommer strömma in på skattekontot, som även kommer kunna användas som räntearbritrage när vi framöver kommer få betalt för att låna. Belåna bostaden maximalt, få betalt negativ ränta för att låna, samt erhåll avkastning motsvarande 0.80% på skattekontot.
Detta kommer successivt upptäckas av allmänheten och speciellt företag, vilket gör att det är tveksamt om nischbankernas räntor kan sänkas så mycket mer. Bolånetorskbanken SBAB ger t ex just 0.80% i ränta på sitt konto. IKEA:s bank Ikanobanken ger 0.70% om beloppen är över 100 000:- SEK, dock bara fyra uttag om året. Därtill erbjuder många “riktiga” banker, som min lokala fristående sparbank, även fasträntekonton, med högre räntor men utan uttagsrätt. Exempelvis ger Ikanobanken upp till 1.50% i ränta på sådana konton. Jag berör här inte övriga nischbanker, då Ikanobanken och statliga SBAB kan anses ha starka ägare och som sådana vara någorlunda trygga. Ja, nischbanker omfattas av insättningsgarantin, men man vill ändå slippa besväret att behöva hantera den.
Beroende på erbjudanden och behov bör överlikviditet söka sig till en kombination av skattekontot, nischbanker och fasträntekonton. Man kan tänka sig att bankerna slutar erbjuda dessa alternativ när de översvämmas av likvider, men skattekontot kommer bestå, åtminstone till det blir någon lagändring. Aktuell lag om lägst 1.25% lagränta började gälla så sent som 2012 och är fastställd i Skatteförfarandelag (2011:1244) (Notisum). Förändringar i skatteförfarandelagen kommer den 1:a januari 2016 men handlar uteslutande om höjda straffavgifter för att försvåra för jobbskapande företag. Basräntan nämns inte och lär tidigast kunna ändras via lagen till den 1:a januari 2017. Dock är det tveksamt om staten kan och får anpassa basräntan till Riksbankens policy. Riksbanken ska vara oberoende och staten själv ska inte bedriva ränte- och penningpolitik.
Med negativ ränta är det egentligen inte en förlustaffär för staten att behålla 0.5625% i ränta på Skattekontot. Tids nog kommer staten få betalt mer än 0.5625% för att låna pengar, så det är bara att låna upp motsvarande belopp som finns på Skattekontot, så löser sig de ränteutgifterna…
Konto hos Ikanobanken kan ni öppna genom att klicka på reklamen nedan.
20 kommentarer
Jag kör Spiltan räntefond Sverige för mina likvider. Snittar mellan 2-3% per år med 0,1% avgift.
http://www.spiltanfonder.se/fonder/rantefond-sverige
Annars finns det en mängd sparkonton som ger lite ränta än så länge. De är bara att ta fram sin mobila bank-id och öppna konto så är man igång.
Det är väl precis det inlägget handlar om, vad man gör när "än så länge" inte gäller.
Hur gör man?
Det är väl bara för Skatteverket att sänka räntan på skattekontot så fyller de igen också detta kryphål.
Nej, 45% av 1.25% som botten är hugget i lagstenen. Lagar tar som bekant tid att ändra.
Men bara under 2009 sänkte de basräntan 2 ggr, 2% -> 1% -> 0%. Se https://www.skatteverket.se/privat/skatter/betalafatillbaka/safungerardittskattekonto/ranta.4.18e1b10334ebe8bc80002582.html
Lagen från 2011 hindrar dem från att göra det igen. 2009 var som bekant före 2011.
Lagar kan ändras snabbt om politikerna får krismentalitet. Men de är svåra att väcka. Lite som enter.
Spiltan räntefond har varit bra länge som ett övervintrarkonto. Mer riskfylld nu med subprime papper och företagsobligationer. Risk för stora kursförluster om räntan går upp eller marknaden, bubblan spricker.
Ser man historiskt så är samlarobjekt, konst och liknande vad riktigt rika köper. I takt med att obligationer och olika typer av räntefonder blir osäkra så kommer sannolikt börsen bli ett alternativ, även om värdena går ned så har man i alla fall nånting kvar, till skillnad då från obligationer och banktillgodohavanden som går poff!
Mindre summor kan placeras i guld och silver, men för de riktigt rika är det diamanter som gäller, då guld är svårt/jobbigt att förflytta när alla gränser numera har metalldetektorer.
Det sägs att den verkliga orsaken till vätskeförbudet på flygplan är att förhindra storskalig förflyttning av diamanter. Who knows?
Den som har ett storskaligt innehav av diamanter att förflytta kan sälja en liten del av det och anlita ett taxiflyg, så regler för reguljärtrafiken hindrar knappast den kapitalstarke.
Nu skall vi få en Islamsk Bank-utan ränta-sade de i Radion i morse.
Bakåtsträvare som förbjuder ränta på pengar och räntekostnader på lån. Det funkar ju inte i en kapitalistiskt samhälle som vårt!
Och Jakbank är bank utan ränta sen många år. Islamsk är den mig veterligen inte alls.
Gör som JP Morgan chase köp silver utav f-n, eller gör som Ryssland, Kina och Indien köp guld utav f-n. När smällen kommer inom kort blir ni rika.
Gissningsvis kommer lagen ändras om vi får bestående väldigt låga räntor. Annars håller jag helt med, att sätta in pengarna på skattekontot är en OK användning av likvida medel. Motsvarande 0,8% ränta till obefintlig risk, när bästa nischbankerna ger omkring 1-1,3% (på obundet och insättningsgaranterat sparande).
Sin premiepension kan man ju tyvärr inte ta ut och sätta på skattekontot. Några idéer om var man skall gömma de stackars slantarna när det mesta inom kort tycks braka åt fanders?
Man måste utgå från att staten plötsligt bryter alla löften och ändrar alla regler. Störst sannolikhet att dramatiskt förändras är de regleringar som statens anseende är allra mest beroende av, därför att det är ju de ändringarna som vore mest överraskande, och överraskning är hela poängen med att plötsligt ändra spelreglerna.
1) Regeländringar har effekt bara därfrör att de är överraskande.
2) De mest destruktiva regelförändringarna är de mest överraskande.
3) Kom ihåg att staten helt saknar ansvar fö rsina handlingar. Vad som är rätt hittar staten själv på hur den vill.
Skatteverket lär plötsligt konfiskera alla pengar som finns på alla skattekonton. I Grekland har staten redan börjat frysa insättares pengar därfölr att de påstås ha skulder, och reglerna för hur skuldkrav ska hanteras har plötsligt förändrats.
http://www.zerohedge.com/news/2015-04-26/capital-controls-arrive-greece-begins-confiscating-deposits-small-debtors
Det blir ingen negativ ränta det vore rent kriminellt.
Det skulle leda till att riksbanken och bankerna åtalas för samhällsomstörtande verksamhet.
En bank ska sättas i konkurs om dom inte ens klarar av att ge oss noll ränta på pengarna.
Det är bara att köpa guld se cornus länkar töm alla konton, bankrunns får vi.
Folk kräver kontant betalning av lönen och avveckla sina konton.
Konsekvenserna av negativ ränta kan bli stora.
Folket kan sluta tro på dagens ekonomimodell och kräver sen reformer av banksystemet.
http://www.positivemoney.org/
Och liknande rörelser kan kan få makt och då har bankerna inför det dom inte vill ha.
Har du ansvar för barn och djur så se till att preppa upp ordentligt först. Därefter är det bra med ädelmetaller. Även jag skulle vilja veta hur man gör med premiepensionen.