SCB rapporterar under rubriken “Stigande villapriser” att villapriserna i landet föll med 1% under mars månad. Snittvillan i Sverige kostar nu 2 554 000:- SEK, ner från 2 578 000:- SEK. Siffrorna är preliminära, då många lagfarter först skickas in sent.
Samtidigt har priserna stigit sedan Riksbanken började med det senaste årets vansinniga räntesänkningar.
Småhuspriserna som linje.
Antalet registrerade affärer som staplar. |
Effekten av detta syns från november och framåt, då SCB:s statistik baserar sig på registrerade lagfarter, som alltså först registreras vid faktiskt tillträde och inte vid bindande påskrift. Uppgången har alltså upphört och bytts till en nedgång på 1% under mars månad, men då handlar det om villor köpta i höstas, före Riksbanken sänkte räntan ytterligare.
Rimligtvis kommer priserna på villor därför återigen skjuta fart i SCB:s småhusbarometer framåt sommaren.
Vi har sett en avgörande trendändring, då snittpriset på villor i många år bara drygt varit 2 MSEK, men nu klivit upp till drygt 2.5 MSEK. Och vi kan vänta oss en ytterligare utblåsning uppåt när vinterns paniksänkningar av räntan fått genomslag.
Utmärkande är att på tolv månader har småhuspriserna stigit i hela landet. Visserligen med variationer, men tidigare år har siffrorna snarare varit ganska spretiga.
SCB:s statistik för större kommuner visar bara tre kommuner med fallande priser på helåret, nämligen Kalmar (-2%), Uddevalla (-3%) och Örnsköldsvik (-1%). Som mest steg priserna i Eskilstuna (+21%), Falun (+21%), Luleå (+21%) och Östersund (+20%). I Stockholm steg villapriserna “bara” med +16%.
SCB Småhusbarometern – priser och förändring 12 månader i kommuner och storstadsområden |
Medelpriset på en villa i Stockholms kommun är nu 5 967 000:- SEK och i Stor-Stockholm 4 801 000:- SEK. Dyraste villorna i listade större kommuner hittar man i Nacka med ett snitt på 6 407 000:- SEK.
Även om prisuppgången tillfälligt kommit av sig under mars månads nedgång på 1%, så har vi inte sett den sista urblåsningen än. Vinterns räntesänkningar ser vi effekterna av först framåt sommarens lagfarter. Men sedan kommer amorteringskraven. Kanske… Mer om det i ett senare inlägg.
Men den som som tror att årliga uppgångar på 10 – 21% på redan rekorddyra villor är uthålligt bör nog somna om och drömma vidare.
8 kommentarer
Bra, för snart kommer sossarna införa fastighetsskatten.
Helt ok med en skatt på fastigheter-om den utformas som dagens!
Fastighetsskatten är allt för självklart naturlig.
Kan inte se varken nuvarande eller föregående regering göra något som inte är konstigt, asymmetriskt, omoraliskt, etc. Minst två sådana kriterier måste uppfyllas är tumregeln.
På tiden.. 😉 (en som väntat länge…)
Det blir kanon med höjd fastighetsskatt. om något år när arbetslösheten ökat igen så kommer de höja mer skatter, sen blir det val med SD som största parti…. Då kan Huboten och svetsarn knia geniknölarna lite till….
Det hade varit intressant att få tag på data för några enskilda hus runt om i Sverige som bytt ägare 10-15 gånger de senaste 50-60 åren för att se den verkliga prisutvecklingen.
Håller med dig Wofser men det behövs många hus för att ge en hyfsat säker bild för utvecklingen samt dela upp dessa mer omsatta hus i de som renoverats mer än obetydligt och ta bort de som byggts ut.
Men som en indikation är det intressant även med median för ganska få fastigheter.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag letar efter ett fritidshus med lite skog och mark. Min subjektiva uppfattning är att priserna i Gävleborg samt i norr och väst angränsande län stigit kraftigt det senaste halvåret eller året. Känslan är att en skogsfastighet värd femhundra tusen med ett enklare hus för ett år sedan såldes för 600' eller 700' medan den idag säljs för 900'-1100'. Kanske läge att lugna sig till hösten…