Baserat på gårdagens enkät över beräknad allmänpension enligt orange kuvertet och SCB:s statistik över dagens faktiska pensioner, så kommer bloggens läsare att vara fattigare än den fattigaste gruppen om pensionärer med åldern 85+ när de går i pension.
Bloggläsarnas fördelning av enkätsvar
enligt orange kuvertet. Då ett tak sattes på 25 000 har jag fördelat ut den annars feta svansen på belopp från 25 000 och uppåt. |
Enligt den pågående demografienkäten från en annonsleverantör (överst på sidan om ni inte svarat än) är 92% av bloggens läsare män. Endast 4.98% har passerat pensionsåldern och 82% av läsarna är i åldern 26 – 55 år. Då 72% av läsarna är tjänstemän, egna företagare eller chefer tittar jag här bara på SCB:s statistik över mäns pensioner – kvinnliga tjänstemän etc i åldern 26 – 55 år har generellt samma löner som män, rent av högre löner än män i de kvinnodominerade tjänstemannayrkena.
Bloggläsarnas beräknade allmänna pension i dagens penningvärde förväntas i medel bli 15 334:- SEK i månaden, före skatt. Medianen blir 14 000:-. 13.66% av läsarna uppnår bara garantipension. Se graf ute till höger.
Allmän pension 2013 och
beräknad pension hos bloggläsarna. |
Per år blir, med samma signifikans som SCB:s statistik, pensionen 184 000:- SEK. Detta kan jämföras med övriga åldersgrupper befintliga pensionärer ute till vänster, där även 85+ i medel med sina 188 600:- SEK om året har högre pension än bloggläsarna förväntas få.
Det finns dock ett systematiskt fel här, och det är att tjänstepensioner inte går att separera från allmän pension i SCB:s statistik.
Jämförelser här ska därför tolkas som hur mycket man måste sätta av via tjänstepension. Korrekt hade alltså varit att läsarna tittat på pensionsprognoser från minpension.se, där även tjänstepension ingår.
Jag ber att få återkomma vid ett senare tillfälle med en ny enkät på den punkten.
Fördelningen av pensionerna blir väldigt slående.
Fördelning allmän pension 2013 och beräknad för bloggläsarna |
Bland bloggläsarna får 70.04% under 200 000:- SEK i årlig pension, medan 72.40% av pensionärerna i åldern 65 – 69 år har 200 000:- SEK eller mer i årlig pension.
Bloggläsare med pensioner i intervallet 360 000 – 499 000:- SEK är dock jämfärbara med gruppen 75 – 79 åringar och bättre än gruppen 80+.
Slutsatsen är att tjänstepension är alldeles avgörande för att få en pension motsvarande dagens pensionärers inkomster, vilket antagligen slår hårdast mot de som är egna företagare eller jobbar utan kollektivavtal.
Till saken hör dock att bloggläsarnas inkomster inte är representativa för befolkningen i stort. Bloggens läsare är högutbildade höginkomsttagare. Enligt pågående undersökning har 75% gått högskola eller universitet och inkomsterna är avsevärt över både median och medel. Arbetslösheten är bara 3.07% bland bloggläsarna. För “vanligt folk” kommer pensionerna vara ännu lägre.
19 kommentarer
Svarar gärna noggrant på detta då jag tycker det är mycket intressant. Undran dock, det finns flera åldersalternativ för när man går i pension. Vilket ska väljas så du jämför äpplen med äpplen?
För de som går i pension senare, säg de som är runt 55 och yngre idag, kommer det inte att bli så dramatiskt med den usla pensionen. De har inga förväntningar på att pensionen ska bli hög och ersätta en löneinkomst.
Däremot för 50-talisterna blir det knepigt, där finns många som inte har klart för sig att det kan bli en halvering av inkomsten vid pension, och de har kanske inte marginaler att hantera det. Utan att ha statistik framför mig som bekräftar det skulle jag ändå våga påstå att många bland dem har bostadslån exempelvis, vilket den tidigare generationen inte hade när det var dags att sluta jobba.
Jag tittade in på minpension.se igår och såg att för mig var det i alla fall en stor skillnad mellan hur mycket jag får av endast allmänna pensionen och hur mycket jag skulle få totalt inräknat alla tjänstepensioner. Omkring 65% mer om jag minns rätt.
Har man haft flera olika typer av jobb (både statliga och privata) som jag så har man en hel bunt med olika tjänstepensioner. Flera ger bara småslattar, men sju olika bolag (som i mitt fall) ger sammanlagt alltså ganska mycket.
Skulle gissa att du är rätt typisk läsare. Intelligent, högutbildad, högavlönad, tjänstemannakarriär och med det rejält med tjänstepension.
Värre är det nog för "vanliga svenskar".
Fel – kollade just igen och det blir för mig 80% mer om man räknar in tjänstepensionerna
Hörruduru, kallar du mig för "intelligent", va? Intelligent kan du vara själv!
Skämt åsido så har jag inte varit högavlönad under hela min yrkesverksamma tid. Jobbade under många år i kulturbranschen med lön därefter. Så jag är kanske inte så typisk i alla fall.
Har haft samma arbetsgivare hela tiden men har ändå 7 olika poster på tjänstepension. Den delen i minpension.se är rätt förvirrande eller intetsägande, vissa poster rapporteras med intjänat kapital medan en rapporteras med hur mycket jag skall få i månaden. Ser ut på prognosen som att jag totalt kommer att få 2/3-3/4 av min nuvarande lön, ca hälften orange och hälften blått, med en lite grön del på toppen som grädde på moset. Jag får nog ta och öka på den gröna lite.
Men vad gör det om jag måste gå från hus & hem när jag blir gammal? Privilegiumet att få bo i en humanitär stormakt kommer värma mig nog, tror jag.
Problemet är att större delen av mina statliga pensionsinbetalningarna konfiskeras för att betala andras pensioner. Det spelar liksom ingen roll om jag tjänar mer, 100% går i skatt. Varför inte göra 100% av pensionen till premiepension? Enkelt, rättvist och någorlunda förutsägbart (beroende på vad man investerar i).
Mitt pensionsbolag säger att jag kommer att få mellan €1400-2400 i månaden beroende på fondernas utveckling. Plus lite kaffepengar från svensk pension.
Vilket är ca 30-52% av min nuvarande lön.
Över 7,5 inkomstbasbelopp får man ingen mer pension. Äger man sitt eget företag är det därför inte lönt att ta ut mer i lön. (Man kan ta 10 000 till på årsbasis för att få max VAB om man har barn).
Man får också betala statlig skatt på allt över så man blir dubbelt robbad.
Ta så mycket det går som utdelning och stoppa in i ISK i privat sparande. Resten gör man en "Direktpension" av (googla) i en KF som företaget äger.
Sen kan man spara företaget när man är pensionär och göra en schablonutdelning på 150k per år till låg beskattning.
Borde räcka till lite oxfilé (om inte MP förbjudit kött då).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag är också egenföretagare. Är det inte vågat att räkna med t ex lågbeskattad schablonutdelning med tanke på att reglerna kan ändras? Det är ca 20 år tills min pension, hur säkrar man bäst upp som egenföretagare, helst utan att låsa in sig för mycket?
Det vore mycket tydligare, och väldigt intressant om man kunde göra en graf över pensionsålder och förväntad pension.
Dvs, hur gammal man är idag på ena axeln, och hur mycket man får i pension på andra axeln.
Tror det skulle vara en mycket mer pedagogisk och illustrativ bild att visa dagens unga.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Avstod en slant mitt i karriären-den ger fyra ggr mer nu!
15% av pensionen i 5 år.
Se bra inlägg om hur pensionärsorganisationerna vill stjäla våra pengar http://pratompengar.se/viewtopic.php?f=12&t=4613
Vad som inte anges i brevet från pensionsmyndigheten är förutsättningarna för prognosen. Vid en rejäl ekonomisk kris kan vi titta på dagens prognoser och minnas den här tiden som tiden vi var lyckligt ovetande om sakernas tillstånd.