Det är inte bara olja och gas som exporteras från Ryssland. Det har de senaste åren blivit aktuellt att köpa kärnbränsle från Ryssland, och bland annat Ringhals genomför tester med ryskt kärnbränsle i höst. Även om Ryssland och Putinregimen nu drar tillbaka sin hotfulla beredskapsövning, så viker man naturligtvis inte från Krim, och det är Kriminterventionen som är orsaken till att västvärlden nu diskuterar ekonomiska sanktioner mot Ryssland.
Detta innebär att ryska bolag kan förlora exportmöjligheterna för detta kärnbränsle. Exempelvis har Westinghouse i Västerås riskerat att förlora en exportorder till just Ukraina om 100 MUSD i konkurrens med ryskt kärnbränsle. Småpengar i sammanhanget, men viktigt för Västerås.
I Tjeckien pågår en budstrid kring nya kärnkraftverk, med ordervärde upp till kanske 100 miljarder SEK. Westinghouse är naturligtvis inblandade, liksom franska Areva. Tjeckiens försvarsminister säger sig inte kunna se att ett oförutsägbart odemokratiskt land kan ses som en handelspartner, men Tjeckiens premiärminister säger att man inte kan lägga sig i upphandlingen. Det är dock ett exempel på hur rysk export kan påverkas.
Ett annat exempel är att Westinghouse åkte ut från det nya finska kärnkraftverket till fördel för ryska konkurrenter. Inte omöjligt att det kommer ses över av finnarna.
Det är inte orimligt att västländer tänker två gånger innan de gör sig mer beroende av Ryssland, i det här fallet kärnkraftsteknik och kärnbränsle.
Samtidigt bör Krimkrisen gynna kärnkraften som helhet. Det stora alternativet i Västeuropa är ju som bekant fossilgas, och då i praktiken rysk sådan.
Rysk gasexport peakade redan 1999. |
Samtidigt faller rysk gasexport redan idag och man kan oavsett inte bygga en energiframtid på sinande rysk gasexport. Kärnkraft är det främsta alternativet, och med den tyska avvecklingen och beroendet av rysk gas är det inte underligt att Tyskland hållit en låg profil de senaste dagarna.
Som investerare kan man då fråga sig om det finns några västerländska aktörer som kan gynnas?
Westinghouse är nämnda ovan. Bolaget är en del av det japanska konglomeratet Toshiba, så det är den aktien man får gå på om man tror att Westinghouse gynnas. Dock är Toshiba som sagt ett konglomerat, något som är hopplöst omodernt i västvärlden efter fiaskona på 80-talet, t ex Volvos försök att både bli läkemedels- och livsmedelskonglomerat. Så utvecklingen i Westinghouse har nog liten påverkan på ett Toshiba som omsätter runt 60 GUSD om året (4-Traders).
Påverkan på Areva kan dock vara större, speciellt om de kan ta en order i Tjeckien. Areva omsätter “bara” runt 9 GEUR (4-Traders).
Slutligen finns förstås kanadensiska Cameco, som förutom gruvutvinning av uran även levererar färdigt kärnbränsle. Omsättningen är drygt 2 GCAD. Cameco är dock knappast attraktivt värderad (4-Traders).
Som vanligt är detta bara fria tankegångar, och alla tittar naturligtvis noggrannare på dessa funderingar innan man gör några som helst investeringsbeslut.
Vi har inte sett det sista ordet om sanktioner mot Ryssland. En de-eskalering av beredskapsövningen förändrar inget kring Krim, utan bekräftar snarare att Ryssland nått sitt mål, dvs ett maktövertagande i Krim.
9 kommentarer
Är kärnkraften verkligen framtiden. Haverier är inte speciellt lindriga och med för varje haveri blir jorden bit för bit obrukbar.
Borde vi inte istället satsa på solanläggningar i sahara och ABBs nya teknologi med likströmsöverföring med större effektivitet på långa avstånd än växelströmsöverföring.
Åsikterna går isär. Finland tycker det. Tjeckien tycker det. Storbritannien tycker det, trots skyhöga kostnader.
@LM
Sol i Sahara? Det är väl precis den motsatta slutsatsen som man borde dra i efterdyningarna av krisen i Ukraina. Dvs undvika att vår energiförsörjning är beroende av länder utanför EU. Det lämnar om två mindre bra alternativ att välja mellan, Kol- eller Kärnkraft. Med vindkraft, vattenkraft och gas från Nordsjön som komplement.
@Cornucopia?
Det som gör den ryska kärnkraften så attraktiv är att ryssarna går in med en stor del av finansieringen. I Finlands fall med 33% av investeringskostnaden och i Vitrysslands fall (två reaktorer) med 100% osv. Besvärligt att agera på en fri marknad där auktoritära regimer finns som medspelare och kommer med erbjudanden som kunderna inte kan tacka nej till..
@Lord Metroid
Haverier ÄR tämligen lindriga (isht med moderna konstruktioner). Marken som blir "obrukbar" är liten i förhållande till mark som vi offrat på diverse industriområden, om inget annat kan man ju använda marken på det sättet.
För övrigt så är det trots vackert väder knappast så att solen alltid skiner i sahara(öknen) – regelbundet blir det natt även där. Sen är det ju som Ocke säger att solkraft i sahara dessutom kräver att man kan lita på varenda litet land som elledningen passerar (inklusive landet som producerar elen) – om man inte kallt räknar med att man skall invadera alla länder som sätter sig lite på tvären.
Mer oroande är hur fracking helt plötsligt börjar beskrivas som vår frälsare från Putin.
Det fanns ett storstilat projekt (Desertec) som planerade att smälla upp massor med solanläggningar i Sahara och exportera el till Europa. Så vitt jag förstår har de lagt ner dessa planer med motiveringar som "too expensive and utopian" och “one-dimensional thinking”.
Athabasca och Preston Lake: högintressant om man vill gräva vidare i uranstoryn
Det ryska gasbolaget Gazprom ska från och med april sluta sälja rabatterad gas till Ukraina eftersom landet är skyldigt 1,5 miljarder dollar för tidigare gasleveranser.
Ny regim är väl oxå ett motiv. Gasen har varit en ständig källa till konflikter i Ukraina/Ryssförbindelsen.
Fracking på gång? Vore en bra USA hjälpinsats.
Shelton har gasfält i Ukraina.
Till skillnad från svenska politiker brukar de finska utgå från verkligheten och inte någon PK-värld med dolda agendor. Jag tror inte Finland backar från avtalet med ryssarna, under förutsättning att inte händelseutvecklingen drar iväg något förskräckligt.
Vill för övrigt varmt rekommendera en bok för den som är intresserad av Ryssland/Finland/Sverige på högsta nivå. "Jättens andedräkt" Finlandsfrågan i svensk politik 1809-2009 av Krister Wahlbäck.
Ett Måste!