Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna går blandat i de asiatiska tidszonerna. Räntorna på CSN:s studielån höjs men räntorna på medel på skattkonto sänks, och då CSN-räntor inte är avdragsgilla är det nästan billigare att lösa dem med bolån, om än tillfälligt. De skyhöga elpriserna är tillbaka igen i hela landet. Priserna på reglerprismarknaden för de som har hembatterier eller större batteridrivna regleranläggningar har för övrigt kollapsat.
Stockholmsbörsen backade igår med -0.66% för storbolagsindex OMXSe30 och -0.76% för breda OMXSPI. Den svenska kronan stärks marginellt till 11:00 SEK för USD och 11:52 SEK för EUR. Guldpriset hittas på 933:- SEK per gram och håller emot.
I USA steg börserna med +0.57% för bägge indexen S&P-500 och Nasdaq 100. Bäst inom FANANGST var återigen Amazon med +3.18% och sämst var Spotify med -0.99%. Även Tesla backade med -0.11%.
Borta i de asiatiska tidszonerna går det blandat under morgonen. ASX 200 är +0.57%, Hang Seng +0.64%, KOSPI -0.82%, Nikkei 225 -0.95% och Straits Times -0.19%.
Räntan på skattekontot sänks från första december meddelar Skatteverket och går från 3.75% till 2.5%. Detta är alltså räntan på skulder till staten. Intäktsräntan sänks till 1.125% och drivande är räntan på statsskuldväxlar. Straffräntan sänks från 18.75% till 17.5%.
Däremot höjs räntan på CSN-skulder, så kallade studielån från 1.23% till 1.97%. När man fick feeling på 90-talet så kom man på att räntan skulle beräknas på ett glidande medelvärde för att inte slå så hårt enskilda år.
2023 var räntan på studieskulder 0.59%, och den höjdes till 1.23% förra året och nu alltså till 1.97%.
CSN:s räntor är som bekant inte avdragsgilla, och 1.97% motsvarar därmed 1.97/0.7=2.814% i ränta på ett vanligt lån. Tittar man på Compricer nedan så ser man att det går att få snitträntor på tvååriga bolån på 2.86%. Detta är dock snitträntor. Vissa individer kan ha lägre räntor än så.
Vi är alltså nära en punkt där det kan bara bättre amortera extra på CSN-skulderna istället för bolånen, vilket är det enklaste sättet att hantera detta på. För CSN-räntan kommer gå ner längre fram och förmodligen hamna med marginal under bolånen. Dessutom är vi inte riktigt där ändå.
Men sitter du med lån på under 2.81% i ränta är det alltså bättre att amortera extra på CSN än på de lånen, om skuldnivån är sådan att amortering är frivillig. Förmodligen handlar det då om småpengar för den berörde, men alltid roar det någon.
De skyhöga elpriserna är tillbaka efter några dagar med lågpris i samband med kulingvarningarna. Detta är ändå trots att vindkraften faktiskt producerar lite idag, men Sverige exporterar till Tyskland och importerar därmed tyska elpriser.
I SE3 toppar elpriserna på 206 öre per kWh oskattat, omomsat och onätat och snittar på 160 öre dagtid. I SE3 är toppen 185 öre nu efter 08 på morgonen och dagtida snitt blir 150 öre per kWh. SE2 får som vanligt med nya prismodellen de lägsta priserna med en topp på fortfarande skyhöga 135 öre per kWh men dagtida snitt på 67 öre. SE1 toppar på 143 öre och snittar på 82 öre dagtid.
Elprismodellen verkar alltså också gjort att den norra rikshalvans län inte ens får fördelen låga elpriser, utan också ska betala för både Tysklands, Socialdemokraternas och Miljöpartiets energipolitik.
Vill passa på att påminna om det nu på vintern är utmärkt tillfälle att beställa den där solkraftanläggningen med tillhörande hembatterier. Utbudet är stort, priserna går att pressa och en installation under vintern gör att den är i full gång när solen och solkraften återvänder i februari. Kontakta Hemsol för att ta in en eller flera offerter till villan, lantbruket, företaget eller bostadsrättsföreningen (annonslänk).
Reglerprismarknaden för batterilager har kollapsat fick jag till mig från batteriägare. Det finns de som nu säljer sina batterier, som man under något år kunde tjäna mycket pengar på för att tillgängliggöra för att balansera elnätet. Ett besked var att bara den höjda elnätavgiften för större sådana anläggningar gjorde dem olönsamma och att det är bättre att sälja batterierna än att fortsätta ha dem i drift.
Det var en parentes där dessa frekvensstabiliserande anläggningar var lönsamma och nu växer riktigt stora batteribanker upp som svampar om hösten överallt.
Det går inte längre att räkna hem hembatterier på att tillgängliggöra dem för frekvensstabilisering är det jag fått till mig. Möjligen om man inte behöver säkra upp huvudsäkringen, men då handlar det också om låg effekt och med det inte särskilt mycket betalt heller.
För elnätägare, likt Kvänum Energi Ekonomisk Förening ovan, kan ekonomin dock vara en annan och t ex handla om att håll nere kostnader för anslutningspunkter till Svenska Kraftnät. Jag kan ponduspostulera att man genom batterilager kanske kan hålla nere rätt stora kostnader för detta, då enskilda spikar därmed kan hanteras internt i lokal- eller regionalnätet.
Hembatterier kan vara lönsamma ändå, särskilt de som numera kan klara 3000+ cykler och fortfarande ligga kvar över 80% av kapaciteten, men programmeringen är förstås avgörande. Långt ifrån alla anläggningar kan heller inte fungera som nödströmsförsörjning för det egna hushållet, vilket kräver för ändamålet anpassade växelriktare och egen jordning.
Med effektbaserade nätavgifter har också ekvationen för hembatterier blivit mer komplex och man kan inte längre ladda hur snabbt som helst när det är billig el.
Vad gäller de små energibolagen och ekonomiska föreningarna som motstått att köpas upp av utländskt kapital för att dränera de naturliga lokala nätmonopolens pengar ut ur landet, så har branschföreningen Lokalkraft Sverige en lista på dessa. Naturligtvis behöver man gå med vinst som all verksamhet, men vinsterna går helt ner i de egna elnätens utveckling eller går som sponsring till lokalt föreningsliv. Lokalkraft Sverige har 34 medlemmar, främst i Västsverige och Skåne. Det finns andra regionala föreningar, som Elinorr med 18 lokala elnätbolag i södra och mellersta Norrland samt Dalarna.
Ursprungligen var det så här elnäten byggdes. Genom lokalt engagemang för lokal nytta. Idag är det tyvärr förbjudet att starta nya elnätbolag, då det krävs koncession från staten. Du får inte ens gå ihop med grannar om en gemensam solkraftanläggning, utan får inte mata el över fastighetsgränser idag. Detta måste gå ut via det lokala elnätmonopolet.
Många kommuner och tidigare föreningar har sålt sina elnät till de stora internationella jättarna, och tappat den lokala förankringen och överlägsna lokala kännedomen som de små bolagen har. Ställ dig frågan om du föredrar att din elnäträkning går till vinster för utländska pensionsfonder, eller om de hamnar i lokalsamhället eller i kommunens ficka? Elnät är dessutom en så unik verksamhet att den är garanterad vinst av svenska staten och får ta ut de priser de behöver för att få denna vinst.
79 kommentarer
En positiv nyhet är att regeringskansliet äntligen har fått ett säkert rum och att Ås Sivborg får veta hut.
Har hon jobbet kvar? Svar ja, nej då har hon inte fått veta hut.
Har hon jobbet kvar? Svar ja, nej då har hon inte fått veta hut.
Hon behöver utredas av SÄPO för att ha kollaborerat med främmande makt.
Den stora frågan är ju om Ygeman och kompani kommer få lära sig hur man bokar det?
Min förhoppning är att han inte kommer behöva lära sig det.
Det hoppas nog alla utom de hos S som han har kompromat på
Två tredjedelar av Lantmäteriets intäkter kommer från avgifter. De har de senaste 20 åren jobbat väldigt mycket med att produktifiera och sälja data. Allt började (tror jag) med en regeringsutredning 2002-2003.
Sannolikt är det stora beroendet av externa pengar anledningen till att man inte velat stänga ner intäktskällan.
Regeringsutredning: https://www.regeringen.se/contentassets/e2e6116b33a4499abf681d63a2df2029/missiv—kapitel-7/
Senaste årsredovisning: https://www.lantmateriet.se/globalassets/om-lantmateriet/arsredovisning-2023.pdf
Återförsäljare fastighetsregistret: https://www.lantmateriet.se/sv/geodata/Aterforsaljare/Vara-aterforsaljare—inom-olika-produktomraden/Fastighetsregisterinformation/
Med tanke på att effekttariffer snart är överallt, och kollektivets totala nätavgifter INTE ändras så är frågan om det ens går att parera med ett batteri på effekttopparna.
Om du är duktig, och alla andra är lika duktiga och sänker era effektuttag rejält får vi lägre elpriser men också lägre tariffer.
Problemet är att den generella nivån på tariffer då kommer höjas eftersom nätbolagen får lov till det helt enkelt.
Men ponera att man idag betalar runt 12000 för ett abonnemang i nätavgifter och kan minska det till hälften med ett batteri, det är 6000 kr på abonnemanget, allt annat lika. Du kan säkert sänka din huvudsäkring och spara någon tusenlapp på det också. Det är väl optimistiskt men en jämn och fin räknesumma…
Energiskatt, nätöverföringsavgifter osv får du ju ändå betala, det ändrar inte energiförbrukningen att ha ett batteri (snarare ökar den något då batteriet inte har 100% verkningsgrad)
Ovanpå det finns en intjäning på att inte behöva köpa el på dyrtimmar, utan kan fylla batteriet när elen är billig. Batteriet som levererar effekt när du har höga effektuttag kommer då leverera denna effekt när elen är just det, dyrare på timpriserna.
Så det kanske rör sig om 8kWh per dygn (vi antar vi utnyttjar 80% av batteriets 10kWh kapacitet) och ponera vi sparar runt 1kr/kWh. Det är 8*1*365= 3000 kr/dygn. Det är också lite glädjekalkyl, men fuck it, jag har en fin morgon idag.
Så vi kan spara , best case , runt 6000 (effektariffer) +3000 (energikostnad) +1000 (abonnemang säkring) = 10 000 / år om vi har ett rejält batteri.
Batteriet håller ca 3000 cykler 80%, dvs 8 år. Kostar runt 60 000 med grönt avdrag. Kapitalkostnad 4% , avskrivning 15 år. Årskostnaden är då 4%*60 000 = 2400 + 60000/15 = 4000 = 6400 kr.
Man sparar alltså 3600 kr/år med ett batteri. Best case.
Skall vi göra om beräkningen på solceller, nu när regeringen tagit sitt förnuft till fånga och slutat subventionera onödig elproduktion?
Fast batteriet är inte värdelöst efter 8 år. Det går att köra även under 80% kapacitet. Folk verkar tro att man ska slänga batteriet då. Det fungerar alldeles utmärkt. Samma med solceller och “garanterad livslängd på 20-30 år” – de fortsätter fungera efter 50 år, men har lägre kapacitet pga slitaget.
Men du har rätt i att om folk gör som man påbjuds av effekttarifferna, så kommer elnätavgifterna höjas på annat vis – degen ska in.
Degen ska in – borde vara statstjänstemännens motsvarighet till Mandalorians this is the way…
Du läste inte att jag skrev 15 års avskrivning.
För solcellerna så är nog 25 år rimligt, för kablage och växelriktare not so much.
Du kan inte byta kablar på solcellspanelerna om du inte själv CE märker dem.
REsten är upp till den entreprenör som installerat det.
Har du besiktigat din anläggning?
Jag ponduspostulerar att om 15 år kommer ett hus med solceller betinga ett LÄGRE pris pga risken för den vilda västern som rådit innebär att man behöver betalat 50 000 för att plocka ner en oanvändbar anläggning pga installationsfel.
Sug på den.
Solpanelsvildavästern har skadat många hus.
Man har ju dessutom ändrat behörigheterna i Sverige för att ytterligare sabotera för privatpersoner att pula med el. Vilket ledde till att i samma veva flyttade man över auktoriseringen till företagen. Som i sin tur kan anlita i princip vilken “kabeltattare” som helst och sen bara signera ned hjälp av “ansvarig” på bolaget.
Har bara i bekantskapskretsen tre exempel på anläggningar som installerades av stora “erkända” företag men där eldragning i efterhand fick korrigeras av en riktig elektriker
Två av dessa exempel anmäldes till elsäkerhetsverket som glatt sket i det hela då det det inte var en privatperson som syndat (Ungefär som IMY. De jagar dig in i döden för en felaktiv webbkamera men om Apoteket skickar alla dina uppgifter till Facebook så orkar de inte ens ta en fika om det) .
En av inciderna var dagar från att orsaka brand då mam bara löst monterat anläggingens el men glömt att efterdra… Så glappkontakterna hade orsakat sotigbildning och överhettning.
När det var som mest överhettat på marknaden tog man i princip in folk från gatan för att installera paneler. Dessa installationer skedde dessutom till det högsta möjliga pris.
Som vattenavgifterna här.
Man höjde förbruknignsavgifterna.
Då minskade förbrukningen med 20%
Så nu höjer man alla fasta avgifter med 30%
Får man “förmånen” att få kommult VA nu så är det i princip 400.000 för en fastighet.
Vad gäller batterier så pratar man om att ett batteripack har minst 30 års livslängd.
Bilen kan köras i 20 år med samma paket om man ser de batterier som tillverkas av vettiga tillverkare idag.
Sen kan paketet användas som energilagring sista åren då det har helt andra krav på sig jämfört med ett fordon då.
Så först efter 30 år ska ett batteri kasseras och materialåtervinnas.
När hushåll fylls med mer elektronik, ökar både värdet och komplexiteten i hemmen, vilket kan leda till högre risker för skador som brand, eller stöld. Försäkringsbolag kan mycket väl justera upp sina premier för att bättre spegla dessa risker, och därmed högre kostnader… Samtidigt kan det finnas ett behov av att uppdatera regelverk och tillsyn för att säkerställa säker användning av elektroniska produkter och smart teknik. Jag gissar att din kalkyl över tid inte håller.
Myndigheters roll i detta kan inkludera att införa standarder och riktlinjer för säkerhet och datasäkerhet, vilket kan innebära vissa avgifter eller krav på certifiering. Men det kan också stimulera innovation och skapa nya marknader och möjligheter för företag som kan erbjuda lösningar på dessa utmaningar. Det är en dynamisk utveckling där alla parter – konsumenter, företag och myndigheter – behöver anpassa sig till förändringar.
Du menar att min kalkyl är för optimistisk?
Hela poängen med min kalkyl var att väldigt översiktligt, på en såskladdig ihopskrynklad servett visa att businesscaset är minst sagt svajigt.
Det kommer krävas STORA prisvariationer på timpriserna och hårda krav på elkunderna för att tvinga in batterier , dvs energilagring.
Alternativt starka prisincitament till att dammsuga kl 11 på natten som en MP märkt SVT reporter föreslog i sin lägenhet på Södermalm.
Men nej, konstanta priser och stabil elproduktion kan vi fetglömma.
Du får gärna visa siffror på att elektronik driver upp försäkringspremier.
Det enda som jag känner till är att naturskador driver upp försäkringspremierna.
https://www.svenskforsakring.se/statistik/skadeforsakring/hem–villa-foretags–och-fastighetsforsakring/naturskador/
Har inga konkreta siffror, men försäkringsbolag gör sina riskbedömningar baserat på statistik, forskning och aktuell analys. Bränder med batteridriven teknik ökar.
Stöld är dock skitsnack.
Det är ingen inbrottare idag som tar elektronik. De går på kontanter och smycken.
På sin höjd verktyg och fordon
Nu har jag batteri och är således kanske vinklad. Själv är jag nöjd med break even. Detta då:
1. Batteriet är en investering i att sänka mina fasta utgifter. Detta är ganska svårt om man redan har ett energisnålt hus och en bil som är billig i drift. Det enda andra jag kan göra för att sänka mina fasta utgifter är amortera hårdare, downsizea bostad, äta torftigare.
2. Det är en diversifiering av investeringar som handlar om något annars ganska svårexponerat. Precis som jag delvis äger torftiga fonder i min portfölj och inte allt i nvidia, bitcoin och tesla.
Tycker det generellt är för stort fokus på gainsmaxx ”om du belånar din själv med hävstång och lägger allt i indexfonder får du bättre avkastning historiskt”. Ja, jo. Men alla som skriver här håller antagligen på med ganska många väldigt avkastningssåliga investeringar. Tex villaförsäkring, barnförsäkring, bilförsäkring m.m. Så allt handlar inte alltid om att maxa avkastning utan mycket handlar om att riskminimera och riskdiversifiera sina pengar.
“Tycker det generellt är för stort fokus på gainsmaxx”
+1 på den.
Känns som att själen dör när alla helt plötsligt ska leka rådgivare och spara 50% av lönen, installera solceller, käka knäckebröd till middag och på fullaste allvar verkar tro att det är en lösning som passar gemene man.
Ja, vi fattar att ni som ger tips är fantastiska på alla vis men ingen vill höra ännu en story från Bror Duktig.
Ska du verkligen gå på den där konserten och dricka bärs med vännerna. Du kan ju faktiskt lägga det i avanza zero och med historisk avkastning gå i pension 5 dygn tidigare.
Din nya iPhone kommer ha kostat dig 80.000 2040.
Inte med gainsmaxx.
Men med min nuvarande avkastning kan jag nog gå i pension 5 år före planerat
@RUN DMC – du har rätt, man måste ibland också släppa allt och leva lite…
Så, låt oss ta två scenarier.
Scenario 1: Du, och många av dina grannar, köper solceller för att få ner elavgifterna. Elavgifterna höjs för “Degen ska in”. Du betalar nu lika mycket elavgifter som tidigare, trots att du bara köper hälften av elen.
Scenario 2: Många av dina grannar köper solceller, men du förstår att det är en fälla. Elavgifterna höjs för “Degen ska in”. Du betalar nu dubbelt så mycket elavgifter som tidigare, eftersom du köper lika mycket el som tidigare.
Lösningen blir ju så klart att skaffa solceller då det helt plötsligt blev dubbelt så lönsamt att köpa mindre el.
Ärligt talat förstår jag inte vart du vill komma.
Solceller är bra för viss, värdelöst för andra och är ingen universell lösning.
Bra summerat 😀
I dagsläget kanske mest bra för SE04. Men det kan ju vändas.
Bor man i hus är solceller för eget bruk nästan universiellt vettigt. 30-80 öre per kWh från panelerna vs 130-180 öre per kWh för inköpt, och de ska höja avgifterna? Hur många kronor måste du spara in per kWh innan du kastar in handduken?
Bor man i lägenhet är det krångligare, har ju börjat komma ut balkongkit för c:a 15k som verkar någorlunda vettiga, men inte helt övertygad ännu. Se ex denna:
https://sv.unizsolar.com/product/balcony-solar-kit-with-battery/balcony-solar-kit-600w-with-1-5kwh-battery.html
Wertigon. Jag vet inte hur tydlig jag ska behöva vara.
För min del är solceller inget vettigt alternativ i något av de två småhus som jag äger.
Acceptera det.
Ligger de i en skymd dalgång mitt i djupaste hjärtat av Småland som endast ser solsken 20 minuter om dagen, har jag full förståelse för att solpaneler inte är lika effektivt som för ex. farsan som har hus mitt ute på en åker. Men de borde ändå ge tillräckligt för att vara lönsamma, om inte nu så inom en mycket snar framtid. Varje generell regel har sina undantag dock.
Jag tror personligen att om man väljer att ducka solpaneler nu trots att möjlighet finns, så kommer man åka på att betala dubbla avgiften på 10 MWh istället för endast dubbla avgifter på 2-5 MWh per år. Tyvärr.
Jag hoppas för din skull att jag har fel.
Wertigon. Känns inte ok att du diskuterar min situation.
Om du vill diskutera solceller. Presentera fakta utifrån din situation med investeringskostnader, kalkylränta, totalkostnad för el på årsbasis etc.
Din logik brister, men så är du sol och vindare vilket förklarar en del.
1) effekttaxan påverkas inte av solcellerna, som är energiproducenter.
De effektariffer som är säsongsvarierade är högre på vintern. Då har du ingen större nytta av dina solceller.
Dessutom kommer din kalkyl kollapsa pga alla andra installerar solceller och du får inget betalt. Det har vi redan sett.
Det är som du påpekar, en fälla.
2)
Solcellerna påverkar inte dina effektariffer i någon större utsträckning. Batterier gör det, men batterier är inte solceller.
Så…
Solceller ger ett fast värde på mellan 30-80 öre / kWh per producerad kWh (som sedan måste tas tillhanda). Bara de fasta elkostnaderna (energiskatt + överföringsavgift + moms) är idag större än 80 öre.
Med andra ord är det i stort sett alltid billigare att producera egen el från solpaneler över att köpa den från elnätet idag. Det är bara ren fakta. En ännu mer intressant fakta, är att solpaneler med 20 kWh batterier är numera även det en billigare affär än att köpa elen direkt från elnätet. Exakt hur mycket billigare kan jag inte svara på, det beror ju på solinstrålningen i den specifika delen. Men att det blir billigare är nästan garanterat.
Så… Elpriserna fördubblas då degen måste in? Köp solpaneler eller betala dubbelt för den inköpta elen. Mig kvittar det, är ju din elräkning 🙂
Solcellerna påverkar visst effekttarifferna, Rikki. Jag förstår att du avskyr solceller, men håll dig till sanningen.
Dagar med sol pressar solkraften ner uttagen effekt och minskar därmed eventuella toppar i effekttariffen. Själv innebar detta att jag i Ellevios simulering fick sänkt elnätavgift med de nya tarifferna under sommarhalvåret.
Soliga dagar kan jag skita helt i effekttarifferna och bränna på hur mycket el jag vill, kommer inte nå de 6-7 kW inköpt som behövs för att få en tariffpåverkande topp hur mycket jag än försöker.
Du har kanske missat att effekttopparna halveras mellan kl 22-06 (iaf Ellevios modell)? Så det är troligen en bra ide att ladda batteriet under natten.
Det måste ju va enklaste sättat att parera tarifferna utan att krångla för mycket. Flytta så mycket som möjligt (elbilsladdning inkl lastbalansering, värmepump, poolpumpar, krypgrundsavfuktare etc) till natten så slår du 2 flugor i en smäll (lägre timpris och halverade toppar).
Sen kommer ju solceller (om man har det) oftast dra ner topparna på dagen men då krävs det lite mer avancerad styrning då solelen varierar väldigt mycket beroende på säsong och väder.
Att man inte får mata el över fastighetsgränser är rätt…eller fel. Det beror helt på om man uppfyller kraven för undantagen eller ej.
Att ducka kostnader bara för att man är kapitalstark är ingen mänsklig rättighet.
Innan man fattar ett beslut om att betala av hela sitt studielån med ett banklån ska man kontrollera hur stor del av lånet man antagligen kommer få avskrivet när man fyller 65 (eller 68 osv beroende på när lånet togs). Många personer med stora studieskulder kommer aldrig att hinna betala av dem.
Jag inser jag börjar bli så gammal att jag snart betalat av mitt lån och akademikerskatten upphör.
Mer pengar på globalfonder, yah!
CSN lånet ”skrev av sig självt” då (och nu kommer det självförhärligande skrytet då) fick en inkomst som gjorde att det återgick till staten fort, som sig bör. Lån skall betalas tillbaka…
Samtidigt, tyska kräftgången fortsätter, kinesiska industrivinster fortsätter att minska, second hand ökar, Norsk Hydro kör lite cost curting och fimpar batterisatsning, Mexicos president fick feeling och gick till motangrepp mot Trumpelumpen och står väl nu på JSOC alt. SAC/SOGs dödslista samt det värsta av allt Sanrio (Hello Kittys ägare) rasar på Tokyobörsen…
Jag citerar Al Pitcher – fi faaan
Tyskland kommer inte komma vidare eftersom de låst in sig.
Hur kunde det gå så snett? Man tänker sig ju gärna det tyska folket som ett effektivt folk?
“Effektivt” är inte nödvändigtvis förenligt med “strategiskt klokt på lång sikt”.
Självklart är det effektivt att bygga sitt energisystem på rysk gas och att flytta industrier till Asien, annars skulle ingen göra det.
Jag tänkte skriva effektivt och klokt, men utgick ifrån att det framgick vad jag avsåg. Ja, inte anser jag att Tyskland agerat strategiskt långsiktigt rätt (och effektivt/klokt). Då hade de inte hamnat så snett som facit visar idag.
Beroendet av rysk gas är dessutom ingen höjdare; inte minst moraliskt samt med tanke på den ryska invasionen av Ukraina.
Tyska kräftgången fortsätter? Whut?
https://economy-finance.ec.europa.eu/economic-surveillance-eu-economies/germany/economic-forecast-germany_en
Ser ut att gå ganska rejält åt det andra hållet nu på höstkanten.
by all means Wertigon gå all-in i Tyskland du så gör jag det inte, du verkar ha huvudet på skaft…
Jag frågar bara var all denna doom-and-gloom kommer ifrån.
Den Tyska ekonomin är i återhämtningsfasen. Det är sant att den fortfarande är nere, men gapet minskar med positiv derivata.
Däremot är ju tysk Bilindustri körd nu, de elektrifierade inte tillräckligt snabbt så nu är det i princip bara Teslas Grünheide fabrik som håller igång Tyska bilindustrin. Efterdyningarna av det kommer kännas av de närmaste åren. Så helt ute ur skogen, är vi inte.
På kort sikt kan dom möjligen dopa upp ett skutt uppåt, på lång sikt är dom att jämföra med Titanic klockan 23:39…
Ehm. om räntan på 1,97 kr är avdragsgill till 30%, borde inte den motsvara ett lån med 1,379% ränta då? 1,97*0,7 (och inte 1,97/0,7)? Eller tänker jag fel?
Säga vad man vill om CSN, men det finns rejält med trygghetsregler kopplat till de lånen som är rätt värdefulla om det går snett i början av karriären.
Saken är den INTE är avdragsgill.
Jaha, my bad. Tack!
Nackdel CSN är att man betalar procent på inkomsten så att amortering är tvunget. Men har man resurser att amortera extra spelar det sannolikt mindre roll.
Fördelen med CSN är främst att de skrivs av om man dör. Gratis livförsäkring alltså. Plus att de skrivs av vid 65 om man har dem kvar. Plus att CSN inte kräver fysisk säkerhet och att banker inte räknar in CSN lån mot fastigheters belåningsgrad.
Det är mycket få fall när det är rationellt att amortera av CSN före andra lån.
Villkoren för CSN-lån beror lite på när man lånade, dagens lån skrivs av vid 72 år t ex. Man får kolla vilka villkor som gäller ens egna lån. Men absolut, CSN i flera avseenden bättre villkor än bolåneinstituten, så det är ofta bättre att amortera bolånen.
CSN har ju så många olika låneformer att man inte längre kan göra vissa prognoser för återbetalning då deras teknik havererat i alla olika härvor med system 😀
Det var länge sen lånen skrevs av per automatik
Jo, det är lite olika regler:
https://www.csn.se/betala-tillbaka/betala-tillbaka-studielan/avskrivning-av-studielan.html
Ej heller normalfallet att man betalar efter inkomst utan senaste 20 åren har det varit annuitetslån
Just mu exporterar vi inte el till Tyskland, däremot till Finland ,Danmark, Polen och Litauen.
Så vitt jag fattat det var det via en eu dom vi införde elprisområden. Tyskland kör vidare utan elprisområden.
Har Tyskland fått undantag eller ger dom fn i det o bara kör vidare?
De skiter i tillsynsmyndighetens rekommendation. Därför Sveriges budskap till Scholz var att utan elprisområden byggs inte fler kablar.
Så länge man inte begränsar exporten mer än 30% är man fri att göra som man vill. Elområden är inte ett krav, inte heller ett krav på Sverige. Sverige behöver elområden för att det är svårt att ha öppna exportkablar utan detta. Vi har helt enkelt fysiska begränsningar norr/syd som elområden hjälper till att lösa.
Tyskland begränsar inte exporten och behöver således inga åtgärder rent legalt. För deras elsystem skulle dom däremot må bra av utökad kapacitet mellan norr och söder, precis som vi.
SvK ströp tidigare exporten när effektläget i södra Sverige var ansträngt. Detta är inte tillåtet konstaterade EU, varvid SvK istället införde elprisområdena. De högre priserna i söder minskar då efterfrågan på el från utlandet.
Exporten till Tyskland försvann, men exporten till Danmark ökade nästan lika mycket om man jämför med hur det var för en timme sedan.
Det varierar timme för timme. Just nu exporterar vi till alla våra grannar inkl Tyskland fast förutom Norge.
Den som funderar på en solcellsanläggning med batterier kan ju lika gärna nu leta efter utrustning som kan ladda batterierna från elnätet under den mörka delen av året och timstyra anläggningen så att laddning sker under lågpris och urladdning under högpris. Det ger litet lindring.
I alla fall tills elbolagen upptäcker det och ändrar till högpristariff dygnet runt.
“Degen skall in”
Det finns batterier på marknaden som har denna styrning inbyggd. Idag exempelvis laddade jag inatt för 58öre/kwh och använder nu all den elen (12kwh cirka) för att täcka egen förbrukning mellan 210-240 öre/kwh. Att använda för egen förbrukning istället för att sälja är ibland lönsammare (ca 30 öre/kwh split i dagsläget blir ungefär 65 öre/kwh split efter 2026 när skattebonus för såld el försvinner).
Mycket el används till uppvärmning. Borde inte det vara mer lönsamt att bara elda ved för värme istället för att hålla på med solceller och batterier?
Givet att man ser vedhantering som fysisk motion (och inte behöver avkastning/lön för hanteringen) och har tillgång till billig ved.
Finns något meditativt över vedhuggning, tycker jag då…
Jo, det håller jag med om. Gillar själv att stå med yxan och klyva 2-3 kubik men inte mer än så.
Ärligt talat tröttnar man ganska snabbt på vedeldning och nu när vedpriserna är höga är alternativkostnaden för ved i egen regi relativt hög. Däremot föredrar jag ved alla dagar i veckan framför solceller och batterier, för andra är solceller ett bättre alternativ än ved und so weiter.
Billig ved, bra vedutrustning, lätthanterlig vedeldning, paneler och batteri så kommer man långt.
Beror på. Betalar man stockholmspriset 5000kr/sorterad kubik blandträd har man nog svårt att få ekonomi i vedeldning.
Men har man egen skog eller betalar 700 kr/kubik för nykapad björkstock på våren ser kalkylen annorlunda ut.
Herregud, är 5000kr en verklig siffra eller något taget ur luften?
5000 kr är det högsta jag sett och det var inför vintern 2023 när alla var livrädda för samma priser som 2022 och ved sålde som smör, väldigt sent på hösten. Dagspriset är typ 1500-2000 för stjälpt björkved för enstaka kubik i Stockholm.
WTF – 5000 per kubik jag behöver börja exportera…
I alla fall när det gäller delning av el kan man se fram emot att det blir lättare eftersom bl a EUs förnybartdirektiv och elmarknadsdirektiv fastslår att energigemenskaper inte får hindras från att etableras.
Det är inte heller så att det inte alls är möjligt i Sverige – även om det är ganska få exempel hittills, t ex Tamarinden eller Hammarby Sjöstad. Hur som helst: bra att EU hjälper till här!
Summorna stämmer däremot inte. Idag är snittpriset 145 öre per kwh i SE3 inkl moms och avgifter och inte 160 plus moms och avgifter som nämns. Däremot så tillkommer ju alltid nätavgift som oftast är den stora fakturan av de två.
Alltså hur fan kan det vara så att konsumtionslån har varit avdragsgilla men inte CSN. Hål i huvudet!!