I dessa normalinflationstider är det fint att se att prisdeflationen ibland slår till. Räksmörgåsarna på Landvetter Flygplats är nu nere lägre än 2019 års priser.
Vi börjar med att definiera inflation så ingen kalenderbitare behöver kommentera vad inflation egentligen är. Inflation en ökning av penningmängden och omsättningstakten för pengar som överstiger tillväxten i ekonomin, vilket resulterar i stigande priser på en kombination av varor, tjänster och tillgångar. Det som man normalt i dagligt tal kallar inflation är dock konsumentprisindex, KPI, som är en varu- och tjänstekorg som ska avspegla hushållkollektivets konsumtionsvanor, men det ignorerar dels tillgångspriser som bostadspriser och aktiemarknad, och dels omfattar inte KPI rena företagstjänster och varor eller t ex kostnaden för byggvaror.
Nog kalenderbitande.
Det var inte gratis att glida fram på Landvetter Flygplats som på en räkmacka de senaste åren, men nu har priserna alltså kraschat.
Lite prishistorik, vilket kan studeras via verifikat från affärsresor i mitt bolags bokföring.
År | Pris (SEK) |
2019 | 195:- |
Uppehåll för pandemi | |
2022 | 239:- |
2023 | 269:- |
2024 | 138:- |
Bevismaterial i form av kvittoutdrag nedan.
Priserna gick alltså som mest upp med 38% sedan 2019, men har nu kraschat 29% från dess. Det kan iofs bero på att det nu finns konkurrens på Landvetter med två olika ställen som serverar räkmackor och att ett priskrig utbrutit.
Nu kanske vän av ordning menar att det handlar om krympflation och att mackorna blivit mindre.
Så kan det vara. Hade tyvärr inga kvitton för de riktigt fina räkmackorna som förr serverades i räksmörgås- och champagnebaren av en mycket trevlig men hårt tatuerad man som nog hade en del livserfarenhet. Den gick tyvärr under i pandemin, men de mackorna åts ej i tjänsten så inga kvitton finns kvar.
Vad jag har tillgång till är dock en serie foton på H23:s King Size genom åren, vilket har förtärts ibland på bokmässan eller vid andra tillfällen. Just nu kostar den 265:- SEK enligt menyn och med ytterligare 89:- SEK om man ska ha en matsked löjrom på. Några foton nedan. Trodde jag hade fler, men alla foton har inte GPS-information och Apple Photos AI har svårt att känna igen räkmackor av någon anledning. Nedanstående geolokaliserades iaf till H23.
Ser väl i princip likadant ut år från år hos H23, så är nog inte så mycket krympflation där kanske? Kanske lite väl mycket grönt och dessutom isbergssallad år 2022 när prisuppgångarna på mat väl var som värst?
Prishistoriken hos H23 där är dock bristfällig, men jag hittade ett pris på 265:- SEK år 2020, så där har priserna stått stilla i fyra år nu. Eller fallit tillbaka igen.
Försvårande omständigheter i en analys är förstås att oftast görs inköpen privat och därmed finns inga sparade kvitton, som oavsett förstås destrueras efter lagstadgade sju år, dvs före slutet av 2017.
41 kommentarer
En av mackorna är på 100g och den andra på 140g så den senare blir väl billigare fast den kostar mer.
Det har du rätt i.
Förra årtusendet när jag bodde i skärgården och hade kompisar som fiskade kräftor och det kostade 20:- för att äta så mycket man orkade på kräftskivorna har liksom förstört prisförståelsen för all framtid.
😀
Shrink Sandwitch… inte shrimp
Krympt sandhäxa?
Eller en sandhäxa som är psykoterapeut?
😉
Vet man att det finns folk som betalar 150 spänn för en sketen räkmacka kan man ju lika gärna ta 250. De har kanske fått konkurrenter i närheten?
Swedavia sade faktiskt ifrån 2023 efter att en ekonom betalat över 400:- SEK för räkmacka + starköl. Ölen gick väl på 160:- SEK eller ngt.
https://omni.se/swedavia-infor-pristak-efter-dyr-rakmacka/a/gEeMd0
Nu kanske jag är helt fel ute men finns det något folk som är lika okänsligt för pris som svenskar?
Självfallet betalar ekonomen eller ingenjören gladeligen 400 spänn för att kunna lägga ut den ultimata lyxen på Insta.
Det var ju nån artikel i tidningen häromdagen där en läsare gladeligen betalade 120 SEK för ett glas vin på krogen men tyckte det var dyrt att betala 200 SEK för en flaska på systemet (och då pratar vi ändå om ett avsevärt bättre vin på bolaget).
Känsligheten är klart lägst när någon annan betalar.
Hur vet man att det är en ekonom?
Betalar 400 spänn för en öl och räkmacka.
Därför att ekonomen och ingenjören är ungefär lika korkade trots att de har svar på allt.
Nu tror jag inte Johan är korkad, tvärtom.
400 spänn för honom är som några enkronor som skramlar i fickan.
Uppenbarligen tyckte han det var värt 400 spänn att göra en poäng av det och lägga ut det.
Han är ju ekonom så har räknade nog med att det gör att priserna sänks och då sparar han in det på nästa bärs och räkmacka som kanske kostar 250 spänn.
Så nej, han är inte dum.
” Därför att ekonomen och ingenjören är ungefär lika korkade trots att de har svar på allt.”
Sagolikt korkad jag måste vara…
Jahapp, här satt man och funderade över kvällsmat och nu blev man sugen på räkor.
Jag är en enkel man.
Nöjer mig lätt på Biltemas räkmacka 😋
för 69 kr 😂
Biltema har dock inte en butik på Landvetter Flygplats.
Så väldigt sant 🤣
Hur löser man det med räkorna, pratar de också kinesiska ?
När de har varmkorv med maximialt 50% köttråvara i för fem spänn?
Biltemakorv görs väl av överblivna varor och bortsprungna barn och gubbar?
Så råvarukostnaden är nära nog noll?
Det var lite elakt. Biltema har Lindvalls, samma som Pressbyrån och City Gross. Inget fel på den korven, svenskt kött. 58% kött ( + okänd mängd fett fläsk) enligt hemsidan, men osäkert om det är exakt samma som Biltema. Restaurangen har samma tanke som Ikeas: att locka folk, inte tjäna pengar på korv.
Ingvar Kamprad lär ha bestämt att IKEAs varmkorv aldrig skulle få kosta mer än fem kronor.
Äntligen ett relevant mått på inflation och levnadskostnad. Vi vill veta vad det kostar att leva ett gott liv, inte att leva i misär. Det är räkmacka och champagne som behövs för ett gott liv, inte Big Mac.
Käkade Big Mac på Arlanda senast. Hela 45 spänn, där kan vi snacka typ billigast i världen.
Shrimpflation! 😀
Den kan vara så att konsumenter har blivit mer priskänsliga till följd av inflationen, så att de tvekar inför det som bara är lite guldkant på tillvaron. Då förstår vi hur mycket luft det fanns i de priserna till att börja med.
På Börjes i Tingsryd får man en räckmacka för 39 kr. Väl värt ett besök när man har vägarna förbi. 😋
Där kom den. Väntade bara på den .
Eftersom det är Landvetter och därmed Bästkusten finns det ju något som heter … ordvitsar.
Read, breathe and smell ordvitsar.
Jag VISSTE att jag inte skulle klicka på detta inlägg. 😟
Nu blir det tur till affären för att inhandla räkor och majonäs
Oavsett pris så blev jag helt plötsligt galet sugen på räkor….
Du har säkert rätt. Jag brukar ibland köpa en burk med kräftstjärtar på ICA. Pasta och kräftstjärtar är min favoritmat när resten av familjen inte är hemma. För två år sen kostade en burk ca. 62 kr nu kostar en likadan burk ca. 52 kr.
De gånger jag sett LW på GOT har han mumsat korv på pressbyrån…:)
Inget fel med det heller.
På tal om kräftstjärtar och räkor på burk så kom jag över en portion ganska störande bit av information när jag arbetade en sväng i transportsektorn.
Man kör alltså räkorna som fiskats i sverige och norge med lastbil till norra afrika (Marocco) där de skalas och packas. Sedan kör man tillbaka dem till Norden.
Detta borde ensamt diskvalificera ICA etc. Från alla tillgängliga miljöcertifieringar.
Vad hände med det sunda förnuftet…:(
Det är mer resurssnålt (miljövänligt) att göra så. Även om du känner att det är fel så är det helt rätt pga att det använder mindre resurser totalt.
Vad vore alternativet? Att en svensk skulle handskala räkorna i Sverige? Förstå vad en svensk arbetare släpper ut pga sin livsstil. En marockan (om det nu stämmer att räkorna åker till Marocko – själv har jag hört att räkorna åker till Kina) har ju inte i närheten av samma konsumtion som en svensk och har därmed en mycket miljövänligare livsstil.
Att det går åt lite energi för att transportera räkorna till Afrika uppvägs ju mångfalt av att andra delar är betydlige mer resurssnåla.
Dessutom så sker väl de stora utsläppen när konsumenten åker till ICA med sin bil för att handla räkorna. Sannolikt betydligt större utsläpp för inköpet på ica än för hela transporten tur och retur till Afrika.
Vad hände med det sunda förnuftet undrade du. Förmodligen har du tappat det om du tror det är dåligt ur resurs perspektiv att skicka räkorna tor till Afrika.
Förenklat- är något billigare så går det åt mindre resurser (pengar är ju ett uttryck för resurser!!!). Är det billigare så är det billigare.
Avslöjad.
Man ska inte glida runt i en mack-räka…
Som man säger på Södermalm 🙂
https://www.facebook.com/watch/?v=846116417027926
Zmarta gjorde en djupare analys för ungefär 9 månader sedan. Totalt nio flygplatser, räkmacka 🦐 + öl🍺
https://www.zmarta.se/tips-rad/nyheter/billigaste-rakmackan-pa-flygplatsen
Men om det nu är deflation på räkmackor.
Slutar inte folk då att köpa räkmackor?
Underbar artikel! Suveränt bra! Ärliga applåder!
Gällande priset så antar jag att det är billigare i inköp på vintern då efterfrågan inte är lika stor. Det är min erfarenhet. Sedan är räkorna alltid godare på vintern och inte lika torra som på sommaren.
Reagerade på det för ett par veckor sedan när vi var tre personer som åt ett kilo havskräftor med vitlöksbröd, ost och lite vin.
Tror kräftorna låg på under 200kr kilot, så jag tror att det faktiskt varit dyrare för oss att gå och köpa tre menyer på Mcdonalds istället.
När blev snabbmat dyrare än kräftkalas?
Har du vägt mackan samt räknat räkorna? Kanske till och med vägt och bokfört varje enskild räka?
Vill minnas att mackorna kostade 59:- när Heaven 23 öppnade på mitten av 80-talet. Det blir 164:- i dagens pengar.
Sen var inte H23 först utan räkmackorna hade serverats i flera år på hotell Europa i Nordstan innan dess.
Det var samma ägare på den tiden, statliga SARA hotell.