Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börserna går positivt i de asiatiska tidszonerna nu under torsdagsmorgonen. Handelsbanken tror att KPIF-inflationen exploderar i november på grund av elpriserna och den svaga kronan, vilket kan riskera Riksbankens så kallade räntebanan. De skyhöga elpriserna kvarstår idag med högst priser i SE3 istället för SE3 och regeringen chockhöjer kärnkraftverkskatten med 666% och vattenkraftverkskatten med 128%, samt kraftvärmeverkskatten med 123%.
Stockholmsbörsen steg måttligt igår med +0.08% för OMXS30 och +0.36% för OMXSPI. Den svenska kronan stärks till 10:94 SEK för dollarn, som försvagas, men ligger stabilt på 11:54 SEK mot euron. Guldpriset backar till 926:- SEK per gram.
I USA backade indexet S&P-500 med -0.38% och Nadsaq 100 med -0.85%. Sämst inom FANANGST gick Tesla med -1.58% och bäst gick Netflix med +0.54%. Tesla backar trots att USA:s tillträdande president Felon Muskovitj väntas ta bort miljöregler som Tesla inte följer. Amerikanska långa räntor backade något.
Borta i de asiatiska tidszonerna är börserna positiva utom diktaturens Hong Kong där HAng Seng går -1.15%. Annars går ASX 200 +0.45%, KOSPI +0.05%, Nikkei 225 +0.34% och Straits Times +0.21%.
Nästa vecka kommer ett preliminärt estimat av inflationen i November och Riksbankens kalenderbitares styrvärde för svensk ekonomi KPFI väntar explodera till 2.2% i årstakt enligt Handelsbanken. Den låg i oktober på 1.6%. Orsaken är de skenande elpriserna, vilket bloggen varnat för, men Handelsbanken tror även att KPIF-XE, dvs utan energipriserna också kommer gå äver 2%.
Riksbankens egen prognos för november låtsades inte om de stigande elpriserna utan ligger på 0.9% och Handelsbanken kallar det hela för en miss av “episka proportioner“.
Dock tror banken fortfarande att Riksbanken sänker räntan i december då inflationen ändå kommer ligga inom toleransområdet för Riksbanken som är 1-3% för KPIF-
Det hela kan dock rimligen påverka den så kallade räntebananen och Riksbankens prognoser på sitt eget agerande i framtiden. Som vanligt gäller skit in, skit i analysarbetet, skit ut.
Så vi får se om det blir justerade räntebananer från både Riksbanken och från bankerna framöver.
Tidölaget chockhöjer trots protester fastighetsskatten på kärnkraft, vattenkraft och kraftvärme. Högre skatt på detta ska tydligen enligt tidölogik göra det mer attraktivt att bygga nya kärnkraftverk eller något sådant. Skatten på kärnkraftverken höjs iaf med 666%, på vattenkraften 128% och kraftvärmeverken 125%.
Detta kommer förstås skickas vidare till kunderna i form av högre elpriser. Det är alltid slutkund, som inte kan skicka vidare kostnaderna till någon annan som i slutändan betalar. De höjda skatterna börjar gälla från nyår.
Elpriserna idag blir återigen skyhöga och just nu ger vindkraften bara 2 981 MW av sina 16 400 MW installerade, medan kärnrkaften ger 5 506 MW av sina 6 900 MW. I SE1 bilr priserna som högst 137 SEK öre per kWh oskattat, onätat och omomsat och snittar på 64 öre dagtid. I SE2 blir priserna 123 respektive 58 öre, i SE3 185 öre respektive 141 öre och SE4 toppar faktiskt lägre än SE3 med 183 öre och ett snitt på 133 öre.
Den nya prissättningsmodellen verkar således idag fungera som önskat, dvs att det befolkningstätaste elhandelsområdet SE3 ska få högst priser.
Är du intresserad av att ta in offerter inte bara för solkraft, utan bara på så kallade hembatterier för att komplettera din anläggning så kan du nu kontakta Hemsol även för bara hembatterier (annonslänk). Hembatterier har blivit attraktivt prissatta med avdraget för grön teknik, tillsammans med lägre priser.
67 kommentarer
Man kan fundera på om det är en plan att få upp elpriserna så folk accepterar att subventionera ny kärnkraft
Du ser inte att det påståendet passar bättre för subventionerna och utbyggnaden av vindkraft?
Tittar ut och konstaterar att det är mulet och duggregn.
Solkraften ger inte mycket idag.
Som de flesta dagar när elpriserna är höga.
När dina fula paneler producerar är du i gott sällskap så betalt får du inte heller.
Varsågod och slösa bort 150 000 på något som två gymnasiedroputs slänger upp på en helg och skall ligga där i två decennium utan att fallera.
Räddningstjänsten rör inte takbränder då solceller är inblandade, undrar är försäkringsbolagen höjer premierna för de som har solpaneler?
Staten har slösat bort över 10 miljarder på subventioner till välbeställda villaägare för mycket marginell nytta.
Det är tveksam det ens går att räkna hem utsläppsmässigt eftersom export av solceller från Kina har hamnat i Sverige istället för tex Polen och andra länder med mycket fossil elproduktion. Vilket ökar beroendet av rysk gas.
Så köp solceller och gynna Putins utrotningskrig
Det gäller för övrigt all förnybar, oplanerbar kraftproduktion.
Precis som varje Tesla såld/leasad , ja allt utom krashad in i en bergvägg ger Musk pengar att sprida Rysk Propaganda.
Sug på den sol och vindare, I AM ON FIRE today!
Men annars mår du bra och är inte bitter?
Lustigt nog vet jag specifika takbränder med solceller inblandade som räddningstjänsten visst rört, t ex branden på Woolpowers fabrikstak.
Brann i solceller nära där jag bor, släcktes enkelt av räddningstjänsten medelst pulversläckare.
Bränder släcks genom att man tar bort en av tre 1) bränsle 2) syre 3) värme. Fungerar på samma vis med solpaneler. Ingen raketforskning.
Solpaneler har varit ett lyft för mig, dock snackar vi en offgridstuga långt ut i busken 😁
Räddningstjänsten är väl försiktig vid brand på tak med solceller men de gör nog sitt jobb.
https://www.msb.se/sv/publikationer/rad-raddningsinsats-i-samband-med-brand-i-solcellsanlaggning/
Räknas det som fossilförbränning om du är “on fire” idag, Rikkitikkitavi? 🙂
Vi fick igång solpanelerna i Juli i år. Tyvärr fick jag rätt med att installatörens beräkningar är åt helvete fel. De räknar på snittpriser över året, men som du påpekar när solpanelerna producerar så är där inget pris. Men det är roligt att vara med som producent, vi tar det på nöjeskontot :). Tidigare uttrycket “den bästa KWh är den som inte konsumeras, har nu fått konkurrens med -bästa KWh är den som inte passerar elmätaren.
Olika åtgärder för att lagra eller flytta förbrukning blir väldigt intressant nu.
Du får köpa fler elbilar, spa och pool så att du får valuta för dina producerade kWh.
Hur kan du glömma el-bastu? En rejäl Harvia på 16.5 kW.
Som du kör på dagen när vi andra jobbar? Men visst hade man vetat att det skulle bli en sån hajp skulle man byggt huset med ett stort plant tak mot söder. Nu ligger vårt hus helt fel öst-väst med massa små taksnuttar hit och dit…
Besparingen man gör på solceller idag är främst minskad nätavgift, elpriserna blir mindre och mindre relevanta. Men absolut, det krävs nästan att man har en elbil och lite andra förbrukare som man kan styra om till konsumtion när solen skiner för att det ska bli lönsamt.
I takt med att priserna på elnät höjs och en ny effekttariff införs så kommer även batterier bli lönsamt att kombinera med solceller.
Det övriga gnället du kommer med är antingen påhittat eller extremt överdrivet. Skaffa dig en hobby istället för att sitta och klanka ner på andras.
Kostnaden för elnätet kommer inte att minska (snarare tvärt om), och om antalet som skaffar solpaneler ökar så minskar elnätsleverantörernas inkomst.
De kanske ökar den rörliga avgiften, men jag förutspår att den fasta avgiften för elnätet kommer att öka, vilket gör solpaneler mindre lönsamma.
Att batterier ska löna sig för privatpersoner känns otroligt. Så snabbt det blir lönsamt med batterier kommer företag att börja köpa/sälja energi med batterier (och de gör det billigare pga skalfördelar). Visst att vi har subventioner enbart för privatpersoner i dagsläget, men de lär försvinna.
Till skillnad från rikki är jag ingen bitter doomer, men jag är nog inte lika optimistisk till att teknologin är lönsam för *privatpersoner*.
Du gissar ju bara.
Hade du faktiskt läst på så hade du vetat att den fasta avgiften enligt EU-direktiv senast 2027 skall ersättas med en effekttariff – där man betalar sin “fasta” avgift baserat på användning under högkostnadstiden (vanligen vardagar 07-20). Denna avgift kommer man kunna påverka med hjälp av batterilagring under lågkostnadstiden och batterianvändning under högkostnadstiden. Batterier behöver inte sjunka fruktansvärt mycket mer i pris innan det finns en poäng. När vi är nere under 3000:- / kWh så kommer det ha tippat över till svagt lönsamt.
Det rörliga priset på nätavgiften stiger hela tiden, idag betalar jag nästan 90 öre / kWh. Mer än dubbelt av vad jag betalade till Tibber för själva elen.
Elnäten kommer att behöva förstärkas om allt fler villatak förses med solpaneler. Det gör nog inte nätägarna gratis.
@Rikkitikkitavi
Det är inte mycket elproduktionssubventioner som har lönat sig i Sverige de senaste 25 åren. Dvs sen Barsebäck 1 stängdes.
Elpriset kan väl inte vara en drivare av inflationen?
Det går förvisso upp jämfört med oktober, men det är ju fortfarande lägre än november, och inflationen mäts ju hur mycket priser gått upp på ett år. Och säsongsjusteras månadsvis.
Snittpris i SE3 november i år 66.8 öre
Snittpris i SE3 november 23 82.1 öre
https://www.elbruk.se/timpriser-se3-stockholm
*lägre än november 23
Och justerat för när på dygnet el konsumeras? El konsumeras ju som mest när priset är som högst på dygnet.
Mönstret på elpriserna över dygnet är väl samma nu, som de var i november 23. Eller skulle det vara stor skillnad i mönstret?
Och snittet visar att vi ligger lite lägre i år än 2023.
Om de räknar viktat medelvärde, eller rakt medelvärde vet jag inte.
Men den datan de använder måste ju vara samma som används för beräkning av inflationen?
De har väl med effekter av skatter och nätavgifter också, men den varierar ju inte per månad.
Jag har oavsett svårt förstå hur RB skulle komma fram till att elpriser bidrar till inflationen just nu.
Det är väl snarare så att elpriset har dragit ner inflationen tidigare. Vi har haft kraftig inflation gällande nästan allt annat och i synnerhet mat vilket drabbat låginkomsttagare hårdast!
Exakt – elpriserna nu är mycket lägre än vad de var under 22 (!), och 23. Men kanske inte lika mycket lägre än tidigare.
Så elpriserna bidrar inte lika mycket längre till låg inflation.
Jag ser dock inte hur de kan bidra till inflation? (om vi inte tar med nät och skatt osv?)
Det var min tanke med 🙂
Du har helt rätt.
Tänkte precis samma. Lägre elpris i november än förra året. En felräkning av episka propotioner av Handelsbanken således?
Fick brev från Vattenfall igår. Kul!
“Information från Vattenfall Eldistribution om ändring av elnätsavgiften 2025
Din elnätsavgift höjs den 1 januari 2025
Vi lever i en tid där samhällsutvecklingen går i snabb takt. Det gäller även elanvändningen.
Antalet elbilar har ökat, laddinfrastruktur byggs ut och allt fler har skaffat solceller och
batterier.
Med anledning av den ökade elektrifieringen och elanvändningen i samhället, i kombination
med högre kostnader för material och entreprenörstjänster för att underhålla och bygga
elnät, höjer vi elnätsavgiften den 1 januari 2025. Avgiftshöjningen går till förbättring och utveckling av elnätet. Elnätsavgiften finansierar vårt arbete med att säkerställa att elnätet fungerar dygnet runt, året om, oavsett väder. Den går till underhåll och modernisering av befintligt elnät, men avgiften täcker också den viktiga
utbyggnaden som är helt nödvändig för att kunna möta de ökade krav som ställs på elnätet
i takt med att vårt samhälle elektrifieras.”
Ja, det är bara plocka russinen ur kakan för att bygga sin egen övertygelse gällande elbilar, solceller och batterier.
Vattenfall höjde abonnemangsavgiften med ynka 70% förra årsskiftet så man förstår ju att de måste justera upp priserna igen.
Nåja, sanning med modifikation. De hade temporärt sänkt avgiften och återgick sedan till förra priset +12%, som jag förstod det åtminstone.
Den underbetalda VD:n behöver väl lite påökt också..
Degen måste in. VD:n har för låg månadslön.
Degen ska in…
Tyvärr har Vattenfall helt rätt i att det krävs betydande infrastruktursutbyggnader. Det här är ingen nyhet. Det har behövts de senaste 15 åren och det blir bara värre och dyrare för varje år som går. Samma problem har vägnätet och järnvägsnätet.
Politikerna har bara sparkat burken framför sig vad gäller infrastruktursatsningar – sådant vinner man ju inte val på. Vilket nu har nått punkten att Vattenfall själva tvingas stå för notan, vilket, tja… Ger förutsägbara konsekvenser.
Det kostar på att inte fixa läckande tak…
Och dricksvattennätet.
Ledningarna består fortfarande av asbestcement i delar av kungariket.
Tänk om de inte köpt upp nuon. Där pratar vi kapitalförstöring i mångmiljard klassen. Hade nog kunnat gå till en del upprustning. Inte bitter alls.
Vi löser det med mer vindsnurror.
Nedmonteringen av europeisk industri är påbörjad.
Men sämre tillväxt om om ens någon.
Lägre levnadsstandard.
Politisk och social oro.
Splittring inom EUs länder
Grattis Sverige.
MP kommer inte vara nöjda förran vi bor i en grotta i skogen…
“Konsekvens” vänta jag har det på tungan, kommer snart på vad det betyder….
Faktiskt så är mer vindkraft en del av lösningen. Vindkraften i kombination med batterier kan täcka upp för i princip all kärnkraft. Att den varierar är inget stort problem – Vattenmagasinen kan täcka upp för dagarna då vindkraften inte finns, lätt.
Till sist och syvende ska man vara på det klara med att ett elsystem mår bäst av ett antal samverkande energislag. 100% kärnkraft är lika dumt som 100% vindkraft. Ett elnät på, säg, 10% kärnkraft, 35% vindkraft, 20% solkraft, 15% vattenkraft och 15% batterikraft kan fungera betydligt bättre än det vi har idag.
Sol- och vindkraft med batterier är dock väldigt, väldigt kostnadseffektivt, speciellt i SE4…
Nej, 100 % vindkraft är faktiskt dummare än 100 % kärnkraft.
Väldigt enkla poäng att plocka på dagens blogg:
https://open.spotify.com/track/3nlGByvetDcS1uomAoiBmy?si=34a0e6d3c94b4108
Europa förväntas öppna svagt uppåt och US är stängt för Thanksgiving.
Lyssnar inte på poddar eller vad det nu är du länkat till. Sammanfatta med tre meningar vad det relevanta var.
Iron Maiden som sammanfattar kärnkraftsskattehöjningen med 666 The Number of the Beast.
Ahhhh, men min hjälte!!!!
Woe to you, oh earth and sea
For the devil sends the beast with wrath
Because he knows the time is short
Som man diggat till den i sin ungdom…
Ah, dåså. Trodde det var en pod.
Run Dmc
” 666 The Number of the Beast” Rock on.
Egentligen är det mer spännande att kolla oljepriset, om det befinner sig vid ett golv eller tak vet i fn. Men förutsättningar för en kraftig rörelse är goda. Där finns en god möjlighet att relativt snabbt tjäna årsförbrukningar av el för någon i genomsnittsvillan.
Inflationen enligt KPI lär vara 33% mellan 1996 och 2021 samtidigt som inflationen på aktier och bostadsrätter varit 790 respektive 800% under samma tidsrymd. Riksbanken räknar tiondelar. Har världen blivit galen? Dags att sluta trycka nya pengar snart eller?
Det hände väldigt mycket 1996:
“När jag talade på detta seminarium för ett år sedan var reporäntan 8,66 procent. Under 1996 sänkte vi reporäntan 25 gånger. Nivån vid slutet av året var 4,10 procent jämfört med 8,91 procent vid dess början. Riksbanken har därmed genomfört en av de största och snabbaste styrräntesänkningarna bland länderna i västvärlden. Nivån på reporäntan är också idag den lägsta Sverige haft på över 30 år.”
https://archive.riksbank.se/sv/Webbarkiv/Publicerat/Tal/1997/Inflationen-och-rantan1/index.html
Att aktier och BRF gått 800% sedan 1996 är inte konstigt då Sverige gick från en reporänta på 8% till en styrränta på noll procent 2021.
Sa inte att det var konstigt utan det konstiga är att man då sänkte räntan och skapade en gigantisk tillgångsinflation som man helt ignorerar. Och att man nu plötsligt måste höja när KPI plötsligt ökar en aning. Var är logiken?
Om man enbart ser till penningmängden (M3) så var den 1,05 biljoner i januari 1998, och 4,87 biljoner januari 2024 enligt statistiken i länken nedan. Under den tiden har ökningen därmed varit i snitt ca 6% per år. Sedan juni 2022 har den dock minskat så under de senaste 2,5 åren har vi alltså enligt denna definition haft deflation.
https://sv.tradingeconomics.com/sweden/money-supply-m3
Det är lugnt. Regeringen vill ju göra det lättare för unga att skuldsätta sig så penningmängdstillväxten är säkrad 😉
Hur kan det komma sig att penningmängden ökat lika mycket som huspriserna i Stockholm?
När det gäller datorer räknar man med att den blir bättre med åren så om en dator kostar samma nu som då har den alltså blivit billigare och drar därmed ner KPI. När en bostad slits under 30 år bryr man sig varken om slitaget eller inflationen utan kallar det tillväxt? Kommer osökt att tänka på Obelix och hans snurrande finger: Svenskarna är galna!
Tillväxt. Många pengar som söker få tillgångar.
Sen har inte incitamenten varit tillräckliga för att exv bygga mer där folk verkligen vill bo.
Kombinerat med kraftigt sänkta skatter på boenden och möjligheten att slippa reavinstskatt på aktier.
De som gråter mest är ju de som trott att allt skulle rasa och stått utanför med pengarna (eller inte haft pengar)
Dessutom är väl perioden du nämner en period med enorm produktivitetstillväxt i Sverige efter att man rensat ut allt improduktvt i ekonomin under 90-talskrisen.
Att en och samma bostad ökar i pris trots att den slits, hur kan du få det till att vara tillväxt?
De jag gråter mest för är de svaga i samhället som inte får det stöd de egentligen har rätt till bara för att vi skall vara världsbäst på att skapa miljardärer.
Högre fastighetsskatt på kärnkraftverk blir väl använt som argument nästa år om hur dålig kalkylen för kärnkraftverken är och hur marknaden har talat när ingen vågar bygga i Sverige på grund av sånt som det här.
Vad sägs om att vindkraftsparkerna ute i ingenstans betalar nättillkopplingen själva som är dimsionerad efter full produktion men som Lars tog upp ligger i genomsnitt på 25%. Eller hade det inte varit marknaden då?
Det finns rimlig kritik mot att elpriserna 2022 ingår i beräkningen av taxeringsvärdet men vi ska inte låtsas som att fastighetsskatten är en av kärnkraftens större kostnader.
För de som har svårt att läsa: jag försvarar inte höjningen.
Den ovanliga elprissituationen att SE4 inte som vanligt är dyrast, har fått sin förklaring. Det blåser söderut men inte norrut. Danmark är för ovanlighetens skull exportör idag, istället för att suga hårt i kabeln från SE4. Kanske hade utbyggnaden av Kriegers flak gjort nytta på elpriset just idag.
Så är det ju med alla skatter och tullar. Infantilt att tro att det drabbar företagen. Det drabbar kunderna.
På samma sätt som infantilister som förespråkar bankskatt.
Det blir väl en slags ond cirkel?
JAG som kund till dessa bolag kommer ju skicka vidare mina kostnadsökningar till MIN kund som är min arbetsgivare.
Om fri konkurrens i banksektorn inte ser till att bankskatten inte helt förs vidare till konsumenten så bör sektorn utredas för kartellbildning.
Värst vad optimistisk Wilderäng är idag. Borde han inte lägga på avskrivningar och underhållsskuld också? Om de här gökarna har rätt så är vi snart* tvungna att punga ut 5-600 miljarder för att hålla igång befintliga kraftverk:
https://www.wsp.com/sv-se/nyheter/2022/el-vagar-jarnvagar-och-vatten-det-viktiga-underhallet-skjuts-pa-framtiden
Så ALLT kan bli värre 🙂
*ja, ja 20–30 år. Men “snart” hade bättre löpsedelskänsla.
Inget problem, vi gör som med bostäder, trycker mer pengar, struntar i nedskrivningar och blir bara rikare!
Apropå energi och (nationens) ekonomi har bloggaren gjort förtjänstfulla gräv rörande Northvolt.
Jag försökte just länka till annat förtjänstfullt gräv om ekonomin bakom men fastnar inte ens i filtret “inväntar moderering/godkännande”.
Vad i allsin dar är det bloggaren har svartlistat och varför?
Det är nämligen inte alls så illa som han hävdar – det är i själva verket MYCKET värre (och än mer korrupt).
Franska 10 åringen på samma nivå som grekiska nu, Italien ännu värre…
CAC minus 5% i år säger väl det mesta.
…Och så är nu enligt tidningsuppgifter det krisande Northvolk “i samtal” med ett kinesiskt företag.
Ett skeende ungefär som LW mfl har anat varit den kinesiska statens strategi redan från början: Låt svenska och utländska investerar stoppa in pengar. Strula med maskinparken och blockera grafitexport. När så NV är på fallrepet är det dags att hugga.