Ryssland höjer Ukrainas gaspris med 138% från och med den 1:a april (Talentum/Ny Teknik).
Tidigare har Ukraina fått köpa gas till “vänskapspris”, men broderfolken är tydligen inte vänner längre. Istället för en kraftig rabatt på gaspriset ska Ukraina nu få betala samma pris som alla andra icke-vänner, dvs marknadspriset. Höjningen är från 168 USD per tusen m3 till 400 USD, vilket innebär en höjning på 138%.
Det innebär alltså inte att gaspriset höjs för övriga Europa, utan ökade intäkter och rimligtvis minskad ukrainsk gaskonsumtion kan snarare innebära en viss press nedåt för marknadspriset på fossilgas.
Inte heller innebär detta någon akut kris, vare sig för Ukraina eller övriga Europa, då vinterns höga förbrukning är på väg bort. Istället är det snart dags att börja använda sommarhalvåret till att återigen fylla på gaslagren inför vintern.
Den milda vintern har lämnat relativt stora gaslager inom EU. Totalt inom EU är lagren fyllda till 48%, trots att våren är på gång. Störst lager hittar man i Nederländerna, som ligger på 81% av kapaciteten, och minst i Ungern som är nere på 22%. Storkonsumenten Tyskland har 60% fyllda lager och Storbritannien 55%. Någon akut brist på gas föreligger inte om så Ryssland skulle sluta leverera idag.
Någon får gärna rätta mig om jag har fel, men helt utan någon tillförsel av fossilgas alls så räcker Tysklands gaslager just nu i 57 dagar, baserat på aktuellt lager den tredje mars och årsmedelförbrukningen 2012. Med tanke på våren så bör gasen räcka längre än så. För EU som helhet får jag det till grovt räknat 30 dagar, men EU har som bekant även egen fossilgasproduktion, så gasen tar inte slut på 30 dagar.
Liksom vattenkraftens vattenmagasin är fossilgaslagren till för att hantera den ökade konsumtionen vintertid, då flaskhalsar som importpipelines och egen utvinning inte hinner med vid toppförbrukning. Grovt räknat, baserat på ca 30 dagars lager kvar och 48% fyllda lager, så har EU som helhet ca 60 dagars gaslager. Till detta kommer alltså utvinning och import löpande.
Man kan jämföra med vårt dricksvatten och vattentornen, där dessa är till för att hantera toppförbrukningen och tappas av under exempelvis morgonen när alla ska duscha, och sedan fylls på under resten av dygnet.
7 kommentarer
Så är det.
Gazproms olika tariffer speglar Ryssarnas vänlighet-eller anpassas till betalningsförmåga.
3143 RUB/1000m3 för Ryssland, 8301 RUB/1000m3 för fd Sovjet och 12114 RUB/1000m3 för EU
http://www.gazprom.com/f/posts/07/271326/gazprom-2013-09m-ifrs-management-report-en.pdf
Så om detta är ett vapen så är EU redan hotat!
Och priset för olika delar av EU sätts förmodligen även till viss del utifrån vad det skulle kosta att få gasen från något annat håll i kombination med överenskommelser på annat handelsutbyte med ett visst område, exempelvis Tyskland. Och vad gäller storkonsumenter så kan man gissa att de har långtidskontrakt. Och i så fall medför användning av gasvapnet även kontraktsbrott, en rätt allvarlig och på sätt och vis slutgiltig handling.
Gazprom har nog andra intressen än Ryska staten.
Såhär såg det ut fram till 2011.
http://www.gazprom.com/about/marketing/europe/
Intressant dokument:
"Gazprom exports gas to Central and Western Europe mainly under long-term (up to 25 years) contracts that typically derive from intergovernmental agreements."
och
"clauses forbidding unilateral termination of a contract except for prolonged force majeure"
Och då kanske man inte tänkte sig Putin som en "force majeure".
Om någon känner för att läsa på om gaslager så rekomenderas följande studie från Great Britain.
Gas storage
Som allting annat blir det rätt komplicerat när man börjar grotta ned sig i detaljerna.
Det framför förslag om att ansluta Ukraina till Nord EUs elnät,som även vi kopplat upp till,det blir nog bra.Med övergång till vind så får vi hoppas på storm konstant.Den ekonomiska krisen är Ukrainas problem,och det lär inte EU lösa med nödlån.Undrar om Ukrainas folk skulle finna sig i samma krav som Grekland tvingas gå igenom.Klarar Tyskland att få 30% av sin gas avstängs,klarar USA att Ryssarna vräker ut sin valutareserv i dollar.Klarar Norge att stänga ner fiskindustri i stor skala.Ekonomiska sanktioner blir ett skott i foten.