Nedanstående artikel är skriven tillsammans av Lena och Lars Wilderäng.
Det finns många erfarenheter att dra från Ukraina kring elförsörjningen när kriget kommer. För att summera så kommer Sverige inte kunna skydda kraftförsörjningen och elnätet och behöver satsa på vad Ukrainas energimyndighet kallar småskalighet i stor skala.
Sverige har ett av världens mest miljövänliga energisystem, med fokus på vattenkraft, kärnkraft och andra koldioxidfria kraftkällor. Samtidigt har vi mycket hög förbrukning av el per capita, både pga tung industri, men också då vi styrt om vår värme från fossila källor sedan 1970-talets oljekris till att först använda direkt elvärme via kärnkraften till de mer energieffektiva värmepumparna. När det kommer till förbrukning per capita är vi nionde i hela världen och konsumerar ca fyra gånger mer än Ukraina som ligger långt ner i listan – under genomsnittet i världen. Vid ett samtal med Power Up Ukraine nämnde de att hushållsförbrukningen i Ukraina ligger på en tredjedel av den i Sverige, vilket betyder att vi har en större utmaning. Mycket av detta beror liksom på kontinenten i EU på att man är beroende av gas för värme och ofta matlagning, istället för el.
Svensk kraftförsörjning är väldigt sårbar för det moderna kriget, där vi ser hur Ryssland dagligen anfaller Ukraina med upp till hundratalet iranska Shahedrobotar – var och en av dessa förmögna att slå ut ett ställverk, en transformatorstation, eller för den delen kraftledningar. Stora kraftverk är dock ofta mer robusta och kräver kanske kryssningsrobotar för att slås ut permanent, men Shahedrobotarna kan fortfarande skada delkomponenter som gör att kraftverken måste stängas ner – om inte annat tillhörande ställverk.
Sveriges luftvärn är dimensionerat för att kunna försvara militära behov på taktisk nivå och vårt nya luftvärnssystem 103 Patriot kan bara försvara två platser, t ex två svenska flygbaser, eller en flygbas och t ex Göteborgs Hamn eller en annan kritisk punkt.
Det civila samhället är därmed i princip försvarslöst, även om våra Gripenplan kanske kan sättas in mot Shahedrobotar vilka dock är för långsamma för det som stridsflyget är tänkt att bekämpa. Men efter några dagars vågor med Shahedrobotar kommer stridsflygets jaktrobotar vara slut, då vårt stridsflyg är dimensionerat för 1980-talets krig där man skulle strida mot andra flygplan, inte mot svärmar med hundratals drönarrobotar om dagen.
Ryssland kommer alltså när kriget kommer likt i Ukraina bomba försvarslösa civila prioriterade mål som sjukhusen. Och elsystemet. Det är ett givet sätt att uppnå stor skadeeffekt med små medel.
Elförsörjningen går att koppla runt vid skador, och givet reservdelslager kan t ex transformatorer bytas relativt snabbt, och ställverk kan repareras. Det är inte direkt raketforskning, men avgörande är tillgången till utrustning. Och personal, inklusive amröjare. Det kan nämligen finnas oexploderad ammunition på plats, och det måste omhändertas innan reparationsarbetet påbörjas. Sker attacker på flera ställen samtidigt uppstår brist på amröjare väldigt fort. Då dröjer reparationsarbetet.
Under tiden energiinfrastrukturen är skadad kan vi räkna med planerade strömavbrott. Den eldistribution som inte är skadad kommer inte kunna klara av lika stor belastning, och kraftproduktionen kommer inte räcka åt alla. Därmed kommer planerade strömavbrott införas – annars blir det permanenta skador inte bara på noder i elförsörjningen, utan också på utrustning hos slutanvändaren. All utrustning är dimensionerad för visst frekvensområden, visst spänningsområde och för att kunna förbruka den kraft som krävs (strömstyrka). Faller dessa utanför dimensionerat intervall kommer utrustning gå sönder och om inte annat får man sk brownouts, där elen går ner pga kraftbrist.
Hur vi behöver förbereda oss skiljer sig lite grann på vad behoven faktiskt är.
HUSHÅLLET
De privata hushållen har egentligen inte särskilt stort behov av ström när det kommer till kortare avbrott. Det man egentligen behöver är lite belysning, som en bra pannlampa. Det är mer funktionellt än stearinljus, som dessutom blir till en enorm brandfara när det är stressigt och ovant, och när de kan råka lämnas utan uppsikt eller välta på grund av barn, husdjur eller trötta vuxna. Till pannlampor och andra lampor går det att lagra batterier, alternativt ordna uppladdningsbara sådana – och satsa på powerbanks. Dessa fungerar också som laddning till mobiltelefonen så man kan få information om vad som händer, leta lösningar och kommunicera med anhöriga. Stress, rädsla och panik beror på brist på kunskap, och det viktigaste ukrainarna tar med sig ner i skyddsrummen är mobiltelefonen och powerbank med laddkabel.
När det kommer till matlagning så är det färre i Sverige än i Ukraina som använder gas för att laga mat. De lösningarna som brukar föreslås brukar innebära en höjd brandfara, och kräver dessutom rejält med ventilation. Det i sig kan kyla ut hemmet ytterligare, tyvärr – men ska inte tummas på. I Ukraina satsade många på att bygga kök utomhus, antingen som utekök på säkert avstånd från villan – eller framför flerbostadshus, så att flera hushåll kunde dela på dem. Det löstes ofta efter behov, med att bygga en ordentlig eldstad tillsammans, istället för att alla satt på sin kammare med ett Trangiakök. Vid kortare avbrott går det ju alltid att planera maten och välja något som inte behöver tillagas, men vid längre avbrott gäller det att ha en lösning som fungerar. Grillen kan absolut användas, men aldrig inomhus förstås. När det kommer till förvaring av mat utan kyl eller frys så är det enklare vintertid, när kylvaror kan helt enkelt flyttas ut på balkongen, ställas utanför dörren, eller hängas ut i en påse genom fönstret. Frysvaror kan behöva konsumeras eller kasseras om det är fel temperatur ute.
Ett hushåll klarar sig således långt med lite powerbanks, som laddas när strömmen är tillbaka. Eller någonstans som har nödström.
För lägenheter går det inte att ha reservkraft, men villor kan satsa på nödgeneratorer, givet att man kan ha tillgång till bränsle. Långvariga strömavbrott förbrukar snabbt bränsle, och både distribution och försäljning av bensin och diesel kräver fungerande strömförsörjning. Blir det bränslebrist som i Ukraina 2022, så spelar det tyvärr ingen roll hur stort och fint elverk du har.
Dessutom slutar vattnet att komma ur kranen vid långvariga strömavbrott. Det finns i ett vattenförsörjningssystem hundratals pumpstationer som kräver ström. Högreservoarerna (“vattentornen”) i Stockholm räcker i några timmar om de är fyllda vid strömavbrottet, vilket de bara är på morgonen – de är till för att hantera konsumtionstopparna. Och de fylls med … eldrivna pumpar.
Men allvarligast vintertid är värmen. Nej, glöm att ni kommer tolerera att bo under ett bord täckt med filtar. En villa kyls ut på något dygn utan strömförsörjning (vilket även fjärrvärme, pelletspannor etc kräver). Ett flerbostadshus (“lägenhet”) tar längre tid att kyla ut helt, men när den väl är utkyld blir hela byggnaden som ett kylskåp och är extremt svår att få varm igen. När det är minusgrader kommer dessutom vattenledningar och värmeledningar att frysa sönder, så när värmen kommer tillbaka blir det vattenskador, fukt och mögel. Som villaägare gäller det att hinna tömma vatten- och värmesystemen, men det är inte alltid det prioriteras vid evakuering. För flerbostadshus är det svårare. Det finns många vittnesmål om problematiken från Ukraina, framför allt av Power Up Ukraine som riktar sin verksamhet till att förhindra detta, tillsammans med ukrainska myndigheter.
Villan löser detta med en i förväg installerad kamin, och seriösa vedeldare har oavsett minst ett års ved på lager, då ved bara kan torkas på våren. Det går även att värma med spritkaminer och fotogenkaminer, men en villa bränner av kanske 5 – 10 liter fotogen per dygn, och då man bara får lagra runt 50 liter av brandsäkerhetsskäl är det bara en tillfällig lösning. Sådana kaminer kan även fungera för lägenheten, men när grannarna inte har kommer huset frysas ut ändå. Det har skickats många kaminer till Ukraina, och även producerats på plats, men de används i stort sett endast i fristående bostäder och byggnader. Enstaka har installerats i lägenheter genom att man har gjort ett hål i ett fönster eller en vägg, men det är inte brandsäkert, och löser inte bekymret med att hela byggnaden blir utkyld.
Det finns fler faktorer när det kommer till värme. Räkna med att fönster kan vara krossade – villaägaren kan lagra skivor att laga med och man ser i Ukraina hur byggskivor, t ex OSB, används för att sätta för krossade fönster. Spånskivor klarar inte fukt så bra och bör nog undvikas. Byggplast kan vara ett utrymmeseffektivare sätt att vara förberedd där. Fönsterramar och dörrkarmar blir också skadade av tryckvågen och släpper in kall luft och fukt. Tak får mycket stryk, de med.
I Ukraina har många flyttat ut på landet till sommarstugan (datjan), till familj, släkt eller vänner. Där eldar man med ved och det går att köra reservkraftverk vilket är förbjudet i lägenheter. Det är även förbjudet att ställa dem på balkonger, och det är inte bara pga buller och avgaser. Det har hänt flera gånger att elverk har exploderat, troligen efter att ha körts för länge med för hög belastning, eller köpts från okända tillverkare och hållit dålig kvalitet, eller varit för gamla och slitna. Detta har resulterat i förbud, och även när de används ute på landet (eller vid fronten) så tänker folk på säkerhetsavståndet.
Ukraina har även trygghetspunkter dit man kan gå för värme, koka vatten eller ladda mobilen (eller sin powerbank). Ofta finns de i anslutning till lokala brandstationen eller annan central punkt. Det finns ställen som delar ut varmt te, ordnar lekar för barn, har wifi hotspots, förstahjälpen-lådor osv. Dessa kallas för “point of Invincibility”, kommer inte på en bättre svensk översättning. Den svenska motsvarigheten skulle dela ut kaffe, den saken är säker. Det gäller att börja bunkra kaffe för sådana här ändamål. Det är något för alla föreningar, företag, organisationer, myndigheter etc att tänka på: nödkaffe – och rutiner för hur det ska tillagas när strömmen är borta…
För inget hushåll är en ö, utan det går inte att klara sig utan fungerande myndigheter, företag och civilsamhälle.
FÖRETAG
Många företag är samhällskritiska, men förhoppningsvis räcker det med ägarnas girighet och ovilja att gå i konkurs för att vidta nödvändiga förberedelser. Våra stora matgrossister, som t ex ICA, har enorma reservkraftanläggningar för sina lager. Det går inte att sitta och gnälla när strömmen går och hundratals miljoner kronor i matvaror förstörs. Det är kärnverksamheten, så då säkrar man upp den.
På samma vis är det för t ex serverhallar. Även Internet- och mobiltelefonioperatörer har reservkraft, om den än bara fungerar ett antal timmar för t ex basstationer i mobilnätet. Förhoppningsvis har man tänkt på detta och har reservaggregat att köra ut och tanka upprepade gånger.
De som kanske har bäst elsäkerhet är djurhållande bönder. Det är rent av krav enligt djurskyddslagarna att djur inte ska lida vid strömavbrott. Vattenpumpar till den egna brunnen måste gå att driva, automatiskt utgödsling måste fungera, mjölkrobotar köras, ventilation för stallar fungera, automatisk utfodring fortsätta osv. Samtidigt har bönder stora farmartankar med diesel till de egna traktorerna, så de har också bränsle nog att köra sin reservkraft rätt länge.
Men hur många butiker kan köra sitt kassasystem eller har ett alternativt batteridrivet system att hantera betalningar med när strömmen gått?
Hur ser det ut på kontoren? Där kan man nå långt genom att enbart ha bärbara datorer, som inbyggt har ett antal timmars drift vid strömavbrott. Det gäller dock att nätverket och Internetuppkopplingen också har reservkraft. Visst, man kan åberopa force majeure vid krig, men det betalar inte räkningar och löner för företagen.
Det företag som inte är förberett kan se fram emot en konkurs när kriget kommer. Vill ägarna verkligen det? Fast den som skiter i att förbereda sig kan tills kriget kommer konkurrera ut de ansvarsfullare företagen, genom lägre kostnader.
I Ukraina har nu allt fler företag inklusive butiker sina egna nödströmsgeneratorer och det brummar överallt när strömmen har gått och butiker, restauranger och caféer fortsätter ha öppet. Man har anpassat sig till krigets krav. Eller gått omkull.
MYNDIGHETER
En del myndigheter har reservkraft. Det inkluderar regionernas sjukhus. Även vid vanliga fredstida strömavbrott är det kritiskt och handlar om liv eller död. Olika kritisk medicinsk utrustning har idag inbyggda batterier för att kunna hantera en viss tid utan ström, inklusive att man ska kunna flytta patienter utan att livsuppehållande utrustning slutar fungera.
Sedan kan det faktiskt vara rätt att sjukhusen inte lagrar bränsle för mer än några timmar. Till skillnad från bönderna gör de inte av med dieseln på något annat vis och bränsle blir gammalt. Det gäller dock att man har avtal som gör att man vid strömavbrott prioriteras i leveranser av bränsle. Sjukhuset är viktigare än bensinstationen.
När Power Up Ukraine placerade ut ett enormt elverkt vid rehabiliteringscentret “Superhuman Center“ så visste de att det inte skulle gå utan samarbete med lokala krafter. Ett sådant elverk drar 200 – 300 liter bränsle per timme. De får inte heller lagra hur mycket som helst, så de är beroende av att det kommer dieseltankbilar med regelbundenhet och håller igång den enligt skrivna avtal med sponsorer.
Har kommunerna reservkraft för sina ansvarsområden, som skolor, kommunala bostäder och äldreboenden? Att bara skicka hem barnen är ansvarslöst – det finns inte ström hemma heller. Skolan har faktiskt ansvar för skolgången, även vid krig. Det gäller också friskolor – kan man inte ta det ansvaret ska man inte driva skola. Punkt. Och för att samhället ska fortsätta fungera så gäller det att de vuxna ska fortsätta gå till sina jobb inklusive kritiska jobb inom infrastruktur och sjukvård, då måste barnomsorgen funka. Förskolelärare och grundskolelärare är samhällskritiska för totalförsvaret. Även äldreboendens verksamhet ska kunna fortsätta oavsett längden på strömavbrott.
CIVILSAMHÄLLET
Kanske kan civilsamhället (=ej myndigheter och företag, utan organisationer som religiösa samfund, sportklubbar, bostadsrättsföreningar, vägföreningar osv) sitta på en lösning. Tänk om bostadsrättsföreningen hade reservkraft för att kunna driva cirkulationen och värmeväxlaren för fjärrvärmen? Och så medlemmarna kan ladda sina mobiler? Tänk om ungarnas fotbollsklubb hade en kamin och en nödströmsgenerator i klubbstugan, så ungarna kunde gå dit och värma sig och rent av deras familjer kunde få lite värme och ladda sina mobiltelefoner? En nödgenerator för församlingshemmet med samma syften? Jaktstuga som skulle kunna öppna för resten av lokalbefolkningen, som en trygghetspunkt? Utan reservkraft är det dessutom tveksamt att en förening kan fortsätta sin verksamhet på samma sätt. En förening är till för sina medlemmar, så det bör inte vara en för hög tröskel att börja jobba med beredskap där. De allra flesta av oss är med i minst någon förening och organisation. Det är där kraften för att klara kriser kan finnas.
SLUTORD
Power Up Ukraine har intervjuat ukrainska energimyndighetens och Ukrainas lösning är småskalighet i stor skala. Centraliserat är sårbart. Det går inte att slå ut tusentals små kraftverk, som kan driva ett kvarter eller en stadsdel. Eller ett enskilt hus. Det går inte att slå ut tiotusentals eller hundratusentals nödgeneratorer som körs under de planerade strömavbrotten. Eller små solcells- eller vindkraftsparker.
Även svensk beredskap behöver gå åt detta håll. Hushåll, företag, myndigheter och civilsamhället behöver se över vad man kan göra. Finska lagkrav på att alla nybyggda villor ska ha en kamin vore lämpligt även i Sverige. Att kunna hålla värmen och eventuellt även laga mat på kaminen skulle lösa enormt många problem – inte bara för de som bor i villan, utan också för anhöriga och kanske även vänner i sina utfrysta lägenheter.
Att driva centrala punkter med pelletspannor, som har ordentliga lager på flera månaders förbrukning, tillsammans med nödström för att driva cirkulation och styrsystem kan vara en utmärkt lösning för utvalda trygghetspunkter. Men kanske vill kommunerna bara hänga upp allt på den egna fjärrvärmen? Har den nödström eller stänger man bara ner, då kunderna ändå inte har ström till sina värmeväxklare och cirkulationssystem?
I våras bombade Ryssland bort kraftverk som stod för 2 TW kraft på en enda dag. Det motsvarar kraften från hela Ringhals kärnkraftverks kvaravarande två reaktorer. Eller grovt räknat 10% av Sveriges kraftbehov en vanlig vinterdag.
Samtidigt visar Ukraina efter över 1 000 dagar av krig att man kan inte bara härda ut, utan också leva trots strömavbrotten. Det kräver anpassningar vilja och motståndskraft. Vi tror inte att svensken kommer böja rygg för ryssen, utan visa samma vilja och kraft att försvara vår frihet och demokrati, men det är enklare om vi planerar och vidtar förberedelser innan kriget kommer.
93 kommentarer
Provkörde faktiskt elverket i helgen och körde slut på bensinen som jag nöd tankade när jag inte hade alkylatbensin hemma. Har fyllt på med alkylatbensin nu och bunkrat några dunkar. Elverket räcker för att driva vedpannan och pumpar.
Mycket intressant och viktigt inlägg LW! Tack!
+1
+2
Våra länsstyrelser har under förra regeringen bedrivit ett krig mot små vattenkraftverk. Den nuvarande regeringen har tack å lov pausat den verksamheten. Ett sådant kraftverk kan i kristid hålla igång en mindre by. Jag tycker att en helomvändning bör göras. Länsstyrelsen borde anställa en vattenkraftstekniker istället för ett gäng biologer. Teknikern kan inventera fallhöjder och säga till markägaren – Du har möjlighet till ett kraftverk här, vi kan bistå med med teknisk kunskap och fördelaktigt lån.
Håller med dig. Små vattenkraftverk skall inte avvecklas utan utvecklas. Bor själv vid ett gammalt järnbruk med tillhörande älv. Finns små kraftver som har liten eller ingen påverkan på fiskliv. Vet inte hur mycket kraft man kan få här men om det så bara räcker till ett hus så skulle det kunna vara en trygghetshub för boende i området.
Bra artikel. Små ORC-turbiner kanske skulle stödjas från staten? De gör ju nytta även om det inte är krig.
Tack för påminnelsen! Dags för årlig service av elverket och se till att underhållsladda fritidsbatterierna. Främst avsedda för att med lite manuell omkoppling kunna köra cirkulationspumparna i värmesystemet, precis som nämns i artikeln så är det inte mycket värt med en välfylld vedbod och vattenmantlad kamin om systemet hinner frysa…
Funderar dock på att nappa på Clas Ohlsons erbjudande om ett EcoFlow-aggregat, skulle vara perfekt till cirkulationspumparna 🤔
Redan i fredstid vore det helt klart inte fel att slippa kokning i kaminen ens vid korta strömavbrott.
Nackdelen med vår lösning är just det att man inte kan elda med ved utan en gnutta el också, så nästa hus ska nog ha en enklare kamin och gärna med kokplatta.
En lite äldre teknik var att ha en vedspis med varmvattenberedare och centralvärme med självcirkulation genom att ha större rör, typ 2 tum, till elementen.
Det brukar inte vara de som bor i gamla hus på landet som behöver räddas först när strömmen går, vilket blev tydligt under stormen Gudrun.
Anekdot: Någon som hjälpte till under någon av våra större stormar (kan ha varit Gudrun) berättade i något sammanhang där jag var med att hen kommit till hus ute på landet med boende som tydligt var förberedda på strömavbrott. Tänk fotogenlampor, vedspis och trots att det hade gått något dygn eller två så var frågan från de boende bara när de kunde vänta sig att strömmen var tillbaka följt av en axelryckning när svaret var att ja det tar nog ett tag till tyvärr.
Funderar på ett elverk 3 KW min bergvärme pump är på 2,5 KW så det borde räcka för pumpar och allt.
Då har man varmt i hela huset och varmvatten
Du ska nog fundera lite till.
Kolla i så fall absolut vad både bergvärmepumpen och pumparna vill ha (ren sinusvåg, modifierad sinusvåg eller kan de klara sig med t.ex. sågtandsvåg eller fyrkantsvåg?) och kolla vad det där elverket klarar av i drifttid vid maxbelastning. Inte helt ovanligt att enklare elverk har en angiven toppeffekt men en annan, betydligt lägre, maximal effekt som kan tas ut under längre tid; där “längre tid” kan handla om mer än enstaka minuter.
Trist om grejerna går sönder. Riktigt trist om de går sönder precis i början av någon större kris, även om det bara är ett strömavbrott vintertid.
Motorer drar ganska mycket, ibland 3-4 gånger så mycket i samband med att du startar dom. Det är inte så säkert att du alls kan driva en motor på 2.5kW med ett elverk på 3kw.
Det enda sättet att vara säker är att testa. Det andra sättet att vara säker är genom att köra mycket högre effekt på elverket.
Detta är en viktig kommentar. Beroende på utrustning så är det olika starteffekter. Jag har lite då och nu försökt förstå hur jag kan mäta dessa kortvariga effekttoppar. Tror mig mest ha sett svindyra instrument men det kanske går att hyra?
Hur koppla in? Jag antar att det är lika tuffa krav som reservbatteri. Dvs att man inte skall riskera att elektrifiera någon stackars linjearbetare.
För övrigt: om man kompletterar elverket med ett relativt litet batteripaket på ett smart* sätt så borde du klara starttoppar etc.
* ingen aning
BRÄNSLET! Vi måste agera för att ha bränsle till reservelverken inklusive logistik för att få fram bränslet.
Detta kan inte lösas individuellt eller av företag, det krävs en politisk lösning för bensin och dieselfordonen är på väg att bli obsoleta och om en generation är nya avgasbilar lika vanliga som oljepannor.
Någon måste tröstlöst finansiera år efter år av upprätthållande av befintliga onödiga och obsoleta oljeterminaler, flottor av tankbilar/växelflak/tanksläp som ingen behöver och ännu mera lastbilar i garage när oljefartygen i kustsjöfart glesnar.
Någon behöver bygga nya beredskapsmackar när bränslepumparna på nuvarande mackar försvinner för att ge plats till snabbladdare så mackarna får sälja sitt fika.
Det enda som samverkar konstruktivt med önskvärd klimatpolitik är svensk och nordisk produktion av syntetiska bränslen av el och CO2 och lagringsduglig HVO och om detta inte räcker för att omsätta lagren måste eldande av fossil olja som stödbränsle i avfallspannor, topplast i fjärrvärmenär odyl accepteras socialt och straffskattemässigt.
Detta kan samordnas med återuppbyggandet av den militära bränslelogistiken.
Det kommer att bli svårt att över tiden upprätthålla något så omfattande och dyrt som knappt används. Dessutom är soppan stöldbegärlig så allt måste larmas, vaktas och tjuvar lagföras men detta behöver även lösas för bönder och entreprenörer som nu lagrar så lite de bara kan för att slippa få så mycket stulet.
(Det behövs även smörjolja, filter och reservdelar men det är mindre problem. )
Jag betvivlar starkt att militären kommer att konvertera till elfordon.
USAs militär använder så långt det går samma typ av diesel.
Då var jag otydlig och missförstods. Det är det civila samhället som är under konvertering till elfordon och det kommer att gå snabbt då elfordon är bättre på nästan alla sätt. Det är det civila samhället som har mackar, tankbilar, oljeterminaler osv som både förser nuvarande militär med mycket av bränslet och som man hoppas skall räcka till vid en kris.
Jag blir förvånad om det i dag finns tankbilar så det räcker för att regelbundet fylla på större reservelverk vid längre regionala strömavbrott nu när oljeeldningen är borta och med det åkerierna som fyllde på tankar för hundratusentals pannrum. Det problemet kommer att bli värre när en tankbil fixar ett helt läns normalbehov.
Du behöver lyckligtvis inte tappa hakan av förvåning för de resurserna finna inte.
Inmobbade A-fordon kommer sannolikt vara elektriska till stor del om säg 20-30 år!
En sak som jag tycker man ska titta närmare på är passivt skydd av kraftverk. Spränga ner de i berget eller gjuta en kupol över de mesta känsliga delarna. Kan man skydda mot nån kryssningsrobot eller några Shaheder borde det vara värt det? Planerar man bara för det borde det inte vara så kostsamt..
Det oljeeldade kondenskraftverket i Stenungsund byggdes för att vara bombsäkert. De som byggde det har t.o.m. tänkt så långt att det finns hålrum under skorstenarna som de kan falla ner i om fienden får till en riktig kamikazeträff.
De anläggningarna är gamla och borde vara svåra att få i drift igen då det är 70 år sedan tekniken i dem var ny.
Men det går säkert att riva ur och stoppa i hyfsat stora gasturbiner som drivs med fotogen eller diesel.
Fortifikatoriskt skyddade reservkraftverk borde vara rimligt vid sjukhus, viktiga industriområden osv men det kostar att bygga.
Gammal teknik brukar vara enklare att hålla igång och att reparera än moderna grejor.
Sant, så brukar det vara. Det är t.ex. genomförbart att hålla AJ viggen flygande som välfinansierat hobbyprojekt men inte den modernare JA som har mera elektronik. Men vad jag vet är man ändå beroende av gamla reservdelslager och sedan blir det riktigt svårt.
Vårt förra hus hade vedspis, den användes för bruks, mest därför elen blev så dyr, så i över ett års tid har jag bara lagat mat och även bakat bröd och pajer i vedspisen. Nu sitter jag onekligen dumt till, i lägenhet, men letar hus för komma i bättre krisberedsakapsläge så fort som möjligt. Nån som vet var man kan få tag på mindre enkla (och inte så dyra) vattenturbiner?
Ett bra och mycket enkelt preppingtips är, om man har plats i frysen, att frysa in vatten i PET-flaskor. Vinsten är dubbel – dels fungerar de som is/köldklampar under kortvariga strömavbrott, och när de väl har tinat förr eller senare så är vattnet helt drickbart, mycket bättre kvalitet än den där vattendunken under sängen som man glömt rotera.
Tala för dig själv, själv har jag påminnelse i kalendern att rotera vattnet. 🙂
Just en pålitlig värmekälla för oss som bor i lägenhet eller radhus utan möjlighet att elda i en kamin är värt att fundera över. Ska man satsa på gasol eller fotogenvärme tycker ni? En liten brasa med bioetanol förslår nog inte så mycket när det är kallt på riktigt och strömavbrott gäller. Ventilation är såklart viktigt oavsett vad jag väljer. Men tar tacksamt emot tips samt för och nackdelar med olika värmekällor.
Fotogenkamin ger bra värme och är väldigt effektiv, jag skulle satsa på det. Lättare att hantera fotogendunkar än gasolflaskor om man måste elda länge. Det ger en lite oljig doft men man kan låtsas att man är i stugan.
När vi byggde villan för ca 10 år sedan så förberedde vi för en kamininstallation med luftintag och plats för rökrör genom mellanbjälklag och vindsbjälklag. Däremot skippade vi själva köpet då vi inte kände någon större nytta med att ha bara myselda. Skog har vi inte så all ved måste köpas in.
Men det kanske är dags att begära in en offert nu, det blir knappast roligt den dan både fjärrvärmen och elen ryker och det är -30 ute.
Har skorsten sedan tidigare oljepanna. Vill gärna ha en kamin i beredskapssyfte. Men de enda kaminer jag hittar är gjorda för vardagsrummet, glasruta och dyra. Förr fanns det plåtkaminer som passade i verkstadslokaler. Bara att hoppas att krav på ökad beredskap kan trigga leverantörerna.
Det kanske är en vedpanna du ska ha? I allmänhet är de dyrare än vedkaminer, men kanske mer ändamålsenligt för dig?
Jag såg ett reportage från Syrien för ca 10 år sedan. Då satt en gubbe i lägenheten och eldade i en liten kamin med rökröret ut genom ett fönster. Det går ju egentligen ganska enkelt att klippa till en plåt med ett hål för rökröret så i värsta fall kan man ju köra på en sån variant. Men ved behövs i vilket fall. Köp en kindling cracker eller motsvarande och en bra såg.
Och brandsäkerheten, och vad tycker de som bor ovanför?
Mycket relevant fråga, antagligen kan det bli riktigt vidrigt i en stad där alla använder dåliga kaminer och blöt ved. Samma gäller ju också generatorer med dålig förbränning och avgasrening. Antagligen bättre om kommunerna har lite större reservkraft som kan hjälpa ett bostadsområde exempelvis. Eller hellre, att kraftanläggningarna är testade för ö-drift och är säkrade med både passivt skydd och luftvärn?
Det går att lagra så kallad blankdiesel ganska länge.
Hur länssjukhus gör med diesel och reservkraft vet jag mycket väl, men en svensk tiger🐯
Ni behöver inte oroa er, det finns regler kring hur länge ett länssjukhus ska kunna vara igång.
Fryst kött går att salta eller röka in vid långvarigt strömavbrott.
Så ett rejält lager med salt och en bra smoker är mitt tips.
En tät trätunna är det bästa att salta in köttet i.
Som rök fungerar en Weber Smokey mountain alldeles ypperligt om den får stå i lä.
Själv bor jag på en nedlagd mjölkgård.
Jag har dubbla system med reservkraft som drivs med olika typer av bränsle.
Träkaren som man förr använde innan kylskåpen kom till finns också kvar här på gården.
Precis som bloggaren säger, ett utekök, gärna med kol eller ved för tillagning är bra att ha.
Ett bra utekök med tillhörande smoker är även bra att ha även i fredstid.
Hellre det än ett spabad för övrigt.
Man kan inte veta hur det går till på ”sjukhus”. Detta av det enkla skälet att de styrs av olika regioner.
Det kan till och med skikja mellan sjukhus inom en och samma region.
Det finns heller inga regler om hur det ska vara utan rekommendationer.
Det är nog också bra sett ur ett strategiskt perspektiv att det ser olika ut.
Det mesta handlar väl dessutom om effektmål snarare än exakt hur det ska göras? Verksamheten ska kunna fortsätta utan avbrott i X tid givet strömavbrott, patienter ska alltid kunna flyttas vid behov, systemen ska testas regelbundet, rutiner övas, … osv. Inte “generator av typen X med effekt Y KW och Z antal liter bränsle ska finnas”.
Att sätta exakta regler om hur man uppnår det blir snabbt både onödigt begränsande och bräckligt.
Det största bekymret är faktiskt att många sjukhus inte ens har haft strömavbrott.
En del har installerat tunga svänghjul som ska klara kortare strömavbrott.
Det är nämligen så att på ett sjukhus finns tre olika kategorier av elförsörjning.
Dels finns det det som kopplas bort vid strömavbrott.
Sen har du eluttag som även försörjs av reservkraft.
Sen helt avbrottsfri kraft.
Där gäller det att personalen vet vad som ska kopplas var.
Mobilladdare och dyligt i uttag som blir strömlösa.
Mindre kritisk utrustning som diskdesinfektorer ute på de flesta avdelningarna på det som går på reservkraften.
Sen får det som absolut inte får bli strömlöst gå på UPS.
Så det största bekymret är att vårdpersonalen slarvar med att koppla in medicinsk utrustning på rätt ställe.
På sjukhuset jag jobbar på har vi regelbundna strömavbrott när vi kopplar in reservkraften just för att personalen, så att säga, har väl inövade rutiner vid skapt läge.
Som så mycket annat måste återtagandet av totalförsvarsförmågan ses över, har vi inte el så har vi exakt 0 välstånd/välfärd. Vi måste vakna ur den naiva slummer som fortfarande hovrar över landet.
Vi kan ta exemplet med Försvarsutgifter och BNP, de ryska krigsförbrytarna lägger nu 33% av BNP på sin militär, vi lägger 2%, den ryska korruptionen gör att utfallet blir lägre än 33%, men ju mer-desto mer sipprar ner i deras krig mot oss- ja-de ryska krigsförbrytarna anser att de är i krig med oss i väst, de som inte accepterar detta faktum är korkat naiva-eller köpta av ryssarna.
Vi måste omprioritera vad vi lägger pengarna på, det går inte att fokusera på handhjärteprojekt inom/utom landet för om vi inte kan försvara oss så spelar dessa saker ingen roll. För att vi skall kunna försvara oss och våra allierade måste samhället fungera- så vi måste upp i Försvars-totalförsvarsutgifter betydligt högre än vad vi har idag. Vi måste nu i fred sätta upp lokal LV-förmåga mm osv.
Har vi ingen el så är det svårare att ha ett fungerande samhälle och vi befinner oss istället på 1800-talet igen.
Om vi inte avsevärt ökar Försvarsförmågan kommer vi inte ha ett behov att ett samhälle med dagens elbehov.
Vi är redan i krig med den ryska krigsförbrytarnationen! Dags att rycka det plåstret och möta de ryska krigsförbrytarna på riktigt med Intervention direkt i Ukraina.
De där 33 procenten är nog hur stor del av statsbudgeten som är militära utgifter.
Tack för en bra artikel!
Jag kan bara hålla med. På mitt företag har vi byggt ett nytt fint kontor, och där har förtaget kostat på en hel del på robusthet och redundans. Känns bra!
När jag läser artikeln och tittar på första bilderna så noterar jag ett reservkraftverk jag tycker mig sett och har lite uppgifter på. Kul om det är verket är det jag tror det är.
Kapacitet att försörja på olika spänningsnivåer upp till 20kV. Ett gammalt stadigt verk i så fall.
”Givet reservdelslager” haha, du är rolig du.
Även i krig behövs humor! 🙂
Mer då än nånsin skulle jag förmoda.
Ja, absolut!
Hur kopplar man in ett reservkraftsaggregat till ett hushåll?
I lägenhet är det knepigt så klart, men om man bor i hus bör man ha de delar som är vitala, t.ex. cirkulationspump, vattenpump m.m. inkopplade via vanlig stickpropp, då kan man starta el-verket och flytta över de kablarna på reservaggregatet.
Borde man inte kunna koppla in aggregatet i huvudcentralen? Så hela huset får ström.
Är det lägenheter i huset? Har lägenheterna var sitt ett eget abonnemang?
Aggregatet behöver nämligen kopplas in på kundanläggningen efter mätaren.
Villa. Ok, koppla in i centralen då?
Ok, villa är enklare.
Du behöver ansluta aggregatet via en reservkraftsomkopplare som säkerställer att yttre nät bryts bort vid reservkraftsdrift. Sedan behöver man ett abonnentjordtag.
Lite beroende på var i landet kan nätägaren ställa lite olika krav på anläggningen utöver regelverket, men allt det där hjälper installatören dig med att uppfylla.
Eftersom du frågar så rekommenderar jag att du kontaktar en elektriker som kan förbereda hemmet för reservkraft.
Cirkulationspumpar och dyligt är generellt fasta installationer.
Så där finns inga stickproppar att koppla in reservkraft.
Japp, att fixa fasta elinstallationer så att man kan få över dem på reservkraft är knappast ett gör-det-själv-arbete om man inte verkligen vet exakt vad man håller på med. Du riskerar brand hos dig själv och livet på reparatörer som ska försöka fixa elnätet. Ta in någon som vet vad hen gör, även om det kostar en extra slant.
Det är inte speciellt svårt, men det måste göras korrekt.
Det är sant ANDERS RYDEN, men i det hus jag har gjorde den föregående ägare (rörmokare) installationen så att både vattenpump och cirkulationspump är anslutet via stickpropp, just för att han ville säkerställa att vatten (egen brunn) och värmecirkulationen (värmekälla via reserven vedeldad spispannan) ska kunna kopplas över till ett reservaggregat vid strömavbrott, vilket tidigare var ganska vanligt där huset ligger.
Jag har egen brunn, men vattenreningen o pumpen går på el.
Skulle verkligen behöva fixa back up el för att driva det.
Har 2 kaminer i huset och ved finns så värme kommer vi ha.
Planer för utomhuskök finns, ska ”bara” verkställas.
Man inser varje gång man läser om egen beredskap att man alltid kan göra lite mer själv.
Väldigt bra artikel! Jag behöver verkligen lyfta frågan vad vår plan är i bostadsrättsföreningen. Vi bor i ett stort (60+ lägenheter) funkishus från 1937. Öppen spis finns, förvisso, men det är ingen som har ved så att det räcker för mer än två tre brasor. Det ger heller inte direkt någon verkande värme. Vet att vi pratade om att installera spiskassetter, men skorstenarna på byggnaden är för små.
Oavsett, jag vet faktiskt inte vad planen är för oss som bor i stan. Vi skulle kunna flytta ut till familjen som bor mer lantligt. Dock så går ju ungen i skola, och vi båda jobbar inom verksamhet som behöver flyta på under krigstid. Livet är ju här. Så jag behöver definitivt ta upp frågan. Det gäller ju inte bara vårt hus, utan hela Johanneberg. Många som bor här, trevligt område, man tjoar lite på de i omgivningen. Finns goda möjligheter att samverka mellan bostadsrättsföreningar faktiskt. Ska även kolla vad kyrkan har för plan. Kan bli en bra samlingsplats (samt att de ofta bjuder på kaffe!)
Men bara så att jag förstår: ett reservverk går på bensin/diesel? Så det som behövs är dels ett kraftverk men även ett lager av bränsle? Jag är, som ni märker, en novis hehe
Problemet med att lagra diesel/bensin länge är att det blir dåligt, och är brandfarligt.
Enklaste lösningen om man har en bensinbil är att tanka fullt såfort man npr halv tank, att aldrig köra runt med småtom tank.
När då skiten träffar fläkten så har du i snitt 75% av en full biltank att slanga ur och driva reservverket med.
Den långsiktiga planen för ett flerfamiljshus är runt 2-10 MWh batterilagring (för dyrt i dagsläget, men priset kommer nästan garanterat gå under 100 000 de närmaste 10 åren) för att klara energiförsörjningen.
Kamineldning i storstäder är generellt en dålig ide då vi bara har så mycket skog och så mycket ved att hugga. Funkar när man bor i glesbygd, men för städer generellt går det åt snabbt, något som hänt flera städer runtom Europa. Där behövs det något effektivare.
Pratar vi stad med mycket berg, t.ex. Sundsvall, kan man ju slänga upp några 30MW vindsnurror runtomkring, men pratar vi slättland typ Uppsala blir det något värre. Nya fastigheter skulle kunna lagra värme i ett stort sandsilo under jorden, men att retroaktivt anpassa detta är problematiskt då det inte är så jobbigt att bygga en extra djup grund och fylla med sand, men riktigt problematiskt att bygga ett sandsilo i en välbefolkad stad.
Betänk även att alla kWh inte är lika – i en krissituation är 1 kWh för värme och/eller matlagning betydligt viktigare än 1 kWh för att duscha, eller ens 1 kWh för att ladda mobilen. 1 kWh för att hålla igång en kyl eller frys 2 timmar kan också vara en intressant fördelning. Hur man prioriterar där kan också vara ganska avgörande.
Sedan har vi en massa andra nyanser – vad händer om man kan få ut 2 kWh per dygn (vintertid) av en solpanel på balkongen, som sedan lagras i ett litet batteri t.ex? Dessa är värda att undersöka men förmodligen mest en parentes.
Säger inte att det här är hela lösningen heller – bara en del av den.
1 kWh för att hålla igång kyl eller frys i två timmar? Vad har du för vitvaror som drar 500 W snitteffekt? Byt!
Modern kyl eller frys drar nästan ingenting utom när kompressorn går, och det gör den bara korta stunder. Vet inte men skulle gissa att du klarar dig på 50 W snitteffekt. Dock inte alls omöjligt att behovet är i halvkilowattsklassen just när det behövs.
Vad gäller Internet (inklusive att sätta upp wifi-hotspots) så tänk på att kabeln är meningslös om det inte finns ström också i andra änden. Det räcker alltså inte med att kunna driva sin egen utrustning, utan det som finns i andra änden behöver också drivas, ergo behöver el.
Om du är medlem i t.ex. en fiberförening på landet så kan det vara värt att kolla upp med styrelsen om reservkraft finns och om det åtminstone är förberett för att kunna koppla in t.ex. elverk vid längre avbrott. Visserligen behöver din lokala utrustning också drivas men då har man en helt annan möjlighet att ta ansvar själv. Går centralnoden ner pga strömavbrott så hjälper det inte att man har reservkraft själv för uppkopplingen eller kanske inte ens är drabbad själv, men håller den igång så finns åtminstone goda möjligheter att man kan driva sin egen utrustning och fortsatt ha Internet den vägen.
Frågan om de små vattenkraftverkens framtid är inte bara en beredskapsfråga. Det är så vitt jag vet ganska ovanligt att de är förberedda för ödrift, dvs att de kan köra ut ström till en begränsad krets som t.ex. en by. I allmänhet är de gjorda för att fasas in mot ett överliggande nät, undantag finns och i min närhet finns en sk. belysningsförening som nu har moderna mindre kraftverk och kan köra ödrift.
Undrar om man från myndighetshåll (svk?) utreder den frågan.
Alla större vattenkraftverk kan köra ödrift.
Vattenkraftverk, ödrift, I see what you did there… 🙂
För övrigt kan jag avfärda att bensin är helt kass efter ett halvår som ibland framkommer. Då jag nyligen gjorde den årliga provkörningen av ett av mina elverk (5 kW bensin) använde jag bensin som stått 2 år. Visserligen 98 oktan med tillsats av stabiliseringsmedel och förvarat i plåtdunk på svalt ställe men motorn gick helt som vanligt. Trösterikt!
Hade en bil som stått minst 5 år utomhus i regn och sol utan att startas. När köparna bytt batteri startade den på bensinen i tanken utan problem. Vanlig 95. Skulle inte vara förvånad om bensinen var uppemot 7 år gammal då bilen knappt körts på typ 10 år.
Och den småskaliga vattenkraften ska bort. Nästan då man tror Putin infiltrerat miljörörelsen och EU
Min kollega i Lviv berättade precis att hans fru fått hem ett stort batteri från företaget hon arbetar på. De kan koppla upp hela lägenheten på det batteriet och alla lampor, kylskåp och teve fungerar precis som vanligt. Idag har de planerat strömavbrott två timmar på morgonen och två på kvällen. Och det är ingenting som kommer påverka dem särskilt mycket. Vårt kontor i Lviv har två generatorer, två stora batterier, och två kaminer som håller på att installeras. Det är inga problem att få tag i batterier och generatorer och de kostar inte mer än i övriga Europa just nu. Man kan få dem på avbetalning – vilket tydligen inte var möjligt förra året. Största problemet i Lviv just nu är att få tag i hantverkare – elektriker och plåtslagare för att få skorstenar installerade och generatorn kopplad till husets elsystem. En snabb enkät som gjordes av en ITleverantör i Lviv visade att 70 % av 200 svarande hade möjlighet till 5 timmars el via batterier/generatorer just nu. Övriga låg mellan 2-5 timmar.
Finns Ecoflow på 1-4 kWh som man kan köra på några timmar, ja, så länge man skippar tvätt, disk och matlagning. Men de ska laddas emellanåt också.
Nu har Ukraina tur på så sätt att de har haft god tid att förbereda sig.
Det är mycket enklare att improvisera om man är väl förberedd,så att säga.
Däremot kommer det nog att bli mycket svårare i vissa regioner i Ryssland.
Underhållet av kraftvärmeverken där har varit obefintliga sedan kriget började.
Där är de inte alls förberedda för störningar på el och centralvärme.
Vill även lyfta Michael Size’s mycket kompetenta genomgång på detta område (i fyra delar), misstänker att detta kan fastna i länkspamfiltret dock. Relevant för Ukraina specifikt, så analysen fallerar lite på ännu nordligare breddgrader, men huvudpunkterna är ju fortfarande relevanta:
https://www.youtube.com/watch?v=iTy4-xzTxrw
https://www.youtube.com/watch?v=vYAm0zrJ_Ic
https://www.youtube.com/watch?v=nnekEGmJBIE
https://www.youtube.com/watch?v=0RDA3prYgOI
Under Gudrun var vi strömlösa i två veckor.
Det var rätt kasst elnät innan Gudrun så vi var vana vid kortare strömavbrott sedan tidigare.
Det räckte med att det varnades för hårda vindar så gick strömmen.
Så allt man behöver för att klara kortare strömavbrott fanns redan hemma.
Med tiden skaffade man sådant som behövdes.
Nu var Gudrun ganska lokalt på så sätt att man kunde åka in till närmsta stad och oftast köpa det man behövde.
Men det tog några dagar att få tag i enklare elverk, stearinljus och batterier eftersom de försvann ganska omgående.
Ved hade jag redan hemma men även det blev en bristvara ute i butikerna de första dagarna.
Framtiden i Sverige är inte nya kärnkraftverk som tar +20år att bygga till en enorm kostnad och kan slås ut enkelt av en missil.
Framtiden är småskalig solkraft med batterilagring. Satsades det bara en bråkdel av kostnaden som det talas om för ny kärnkraft skulle alla solcellsägare kunna få ett batteripack.
Har man inte insett detta i Ukraina?
Inga kärnkraftverk i Ukraina har bombats. De är de säkraste platserna i landet.
Hur fungerar solkraften vintertid när det är mörkt, kallt och solen står lågt?
Det är väl bara till o lysa på solcellerna med alla bränslestavar som man fått från all nedlagd kärnkraft?
Det räcker kanske med sol i sinnet och lysande visioner för att de skall producera?
Ja, det vet jag. Men poängen är att man inte behöver slå ut ett kärnkraftverk, eller vattenkraftverk, det räcker att slå ut ställverken eller kraftledningarna. Vilket är tämligen enkelt och har skett i Ukraina.
Dåligt, men det vet du väl. Det alla som kritiserar solkraft verkar tro är att elen ska komma från solkraft allena. Så är det givetvis inte tänkt, solkraft är ett komplement till vattenkraft ovh vindkraft mm. Fördelen är att den är decentralicerad och oberoende av att det nationella nätet går ner.
De flesta solpanelanläggningar på villatak kan knappast köra ö-drift. Det krävs särskild funktionalitet i växelriktarna och eget jordtag. Helst även ett batteri. Någon som inte offererades som standard när jag letade leverantör för solpaneler.
Växelriktare för ö-drift beställde jag ändå, tilläggskostnad cirka 9000 kr. Jordtag och batteri har jag väntat med, men batteri har blivit lite mer intressant sen regeringen meddelade att 60-öringen ska bort från årsskiftet 25/26.
Jag blir bestört när jag hör dessa argument. Vi bor inte vid ekvatorn. Batteri kan klara försörjning på minut och timnivå, men inte dygnsnivå och definitivt inte veckobasis. Någon hade behövt ta fram en jämförelse mellan kostnad, förbrukning och försöjning.
Gäller det bara kyl, frys och belysning kan batteri klara dygn. Värme, disk, tvätt och matlagning, nej.
Hur många av de där solkraftsinstallationerna är förberedda för ödrift?
Lite kommentar angående luftvärn: Mot de flygande mopederna och mot diverse drönare fungerar automatkanoner säkert utmärkt. Lätta lv-kanoner måste vara standardutrustning på kompaninivå i drönarvärlden. När det kommer till skydd av civila mål så tror jag fortsatt att jaktflyg är det enda rimliga mot kryssningsrobotar och eventuellt bombflyg med tanke på Sveriges storlek och glesa befolkning. Även markbaserat luftvärn som Patriot kommer snart att skjuta slut på sina robotar. Att öva Gripenförband på att skjuta ner mopedrönare, kryssningsrobotar och liknande med kanonen kanske också är en idé? Det är nog också klokt att se om man kan beväpna och använda skolflyg för samma uppdrag.
Men, jag tror att huvudförsvaret måste vara proaktivt: luftangrepp mot ryska robotbaser, ryska robotkorvetter och nedskjutande av ryskt bombflyg. NATOs och Sveriges stridsflyg är mer än kapabelt att operera i ryskt luftrum.
Fast nu har vi inte några automatkanoner.
Nej, precis. Men jag menar att det är det vi behöver och att investeringen borde vara relativt sett mycket liten för att få det på plats. Vi behöver inte 200 Patriotbatterier.
Och var har man dem geografiskt när Fi ändrar anflygningsrutt från natt till nästa och letar luckor samt säkert gärna sätter bomber i skallen på kända skydd? Gissar att automatkanoner inte har i närheten av samma räckvidd som andra system.
Är ju också rätt viktigt att fel grupperingar inte får tag på hårdvaran.
Räckvidd och mobilitet.
Allt stridsflyg behöver inte vara på Gripen-nivå.
Låt staten sponsra flygklubbarnas skol/brandspanings flygplan och gör dem förberedda för AKAN/KSP-kapslar (med någon standardiserad ammunition och lasersikten). Behöver “bara” vara tillräckligt snabba för att kunna genskjuta mopeddrönare och kanske plocka lite snabbare kryssningsrobotar med någon billig kopia av äldre sidewinder-robotar (typ ungefär. Kvantitet är en kvalitet) Gör samma sak med sjöräddningens fartyg.
Ähh, vad tusan ge en slant till alla EPA-traktorer som fixar standardiserade fästen på flaket…
@Shen
Ja, vi måste göra klart för ryssarna att vi är kapabla att slå ut deras vapen där de är baserade.
Samt förstås se till att vi är kapabla till det. 🙂
Anfall ÄR faktiskt bästa försvar. Vi kan dock få problem med hemmaprotester mot förebyggande anfall mor ryska baser.
Bra intervju med Lena med bra info i TV4, tack för det!
Jag sitter i styrelsen i en brf med 60 lägenheter med fjärrvärme. Jag väckte frågan om reservkraft lösning för att driva våra två undercentraler vid kortare strömavbrott (ett till 3 dygn). Vår fjärrvärmeleverantör garanterar leverans av fjärrvärme med egen reservkraft, men vi måste ju pumpa ut värmen till husen och lägenheterna också. Effektbehovet är relativt blygsamt, runt 300W räcker. Vi har diskuterat inköp/installation av batteri baserad reservkraft alt. små reservelverk. Jag har dock inte lyckats övertyga styrelsen att göra den investeringen – ännu. Dock var det inga problem att köpa en ny tvättmaskin till tvättstugan för 50 lax…
Läge att lyfta ansvarsprincipen? Det att den som ansvarar för något till vardags som regel också ansvarar för det också i händelse av samhällsstörningar, kris och ytterst krig?
Om det verkligen räcker med toppeffekt på 300 W så är det ju typ ingenting. Gissar dock att det snarare är snitteffekten?