Vårt stora grannland i väster, tillika Sveriges viktigaste handelspartner, Norge, spås tvärbromsa sedan landets bostadsbubbla spruckit (Schibsted/SvD). Sverige och svensk ekonomi kommer naturligtvis att påverkas.
![]() |
Svensk varuhandel med Norge. |
Norge är vår exportindustris viktigaste handelspartner. Både svensk bruttoexport och nettoexport är som störst till Norge och svensk exportindustri kommer alltså direkt påverkas av en tvärbromsad norsk ekonomi. På rullande 12-månader är nettoexporten till Norge just nu ca 25.7 GSEK (miljarder SEK, G som i giga), och bruttoexporten 118.4 GSEK. Förenklat kan man schablonmässigt räkna att 118 000 svenska jobb beror på exporten till Norge. Trenden i nettoexporten är också stigande och ligger just nu (augusti 2013) på rekordnivåer på rullande tolv månader.
Till detta kommer tjänsteexporten och direkt export av arbetskraft.
Många svenskar har fått jobb i Norge och med nedskärningar och arbetslöshet kan man förmoda att många svenskar söker sig tillbaka till Sverige och skickar upp svensk arbetslöshet. Sedan år 2000 har 78 223 personer utvandrat till Norge, även om nettot är marginellt på 4090 personer. Men det är indikativt på hur många som kan komma att flytta tillbaka till Sverige vid en initialt isolerad ekonomisk kris i Norge.
![]() |
Norsk oljeproduktion och investeringarna
i norsk oljeproduktion. Investeringarna har gett föga avkastning och kan med lätthet strypas åt. |
I gränstrakterna har också kapitalstarka norrmän i mycket dominerat bostads- och speciellt fritidshusmarknaden. Likt när den danska bostadsbubblan sprack, vilket gett Malmöområdet fallande bostadspriser, är det fullt rimligt att en kraschad norsk bostadsbubbla också sprider sig över gränsen. Mest drabbat lär norra Bohuslän bli, men också Dalslands, Värmlands, Dalarnas och Jämtlands bostadsmarknader kan påverkas.
Den omfattande privata gränshandeln kan också komma att påverkas.
![]() |
Dagschart Oslobörsen – OSEAX |
Man ska komma ihåg att oljan inte räddar Norges ekonomi. Norsk oljeproduktion har passerat nationell peak oil och har mer än halverats sedan toppen runt millenieskiftet. Enda räddningen för norsk del skulle vara en internationell oljekris, som skulle skicka upp oljepriset i skyn, men då skulle även Sverige få större problem än att Norges ekonomi stoppar upp.
Inbromsningen i grannlandets ekonomi förväntas komma 2014 och lär slå med viss fördröjning mot Sverige. Kanske ser vi inte de allvarligaste konsekvenserna förrän efter valet, vilket spär på läsarprognosen om att den svenska kraschen kommer 2015 – 2016.
Den norska börsen har än så länge inte reagerat på varningsropen om den norska ekonomin utan verkar ta varningarna med en klackspark.
16 kommentarer
🙂 GigaSEK snyggt. Jag tar åt mig och skäms.
Norge har ju sin gigantiska oljefond. Kan inte den användas för att jämna ut toppar och dalar, eller vad är den egentligen tänkt att användas till?
@Karl, exakt! Tidigare har Framstegspartiet krävt att oljefondskranen ska öppnas så att inte minst dagens pensionärer får det ännu bättre. Tror inte att det hinner bli någon djupare kris innan stimulanserna inom kort verkar.
Strömstadsborna super mest i Sverige enligt statistisk årsbok och de kommer de nog att fortsätta med. Ola Nordman kommer att fortsätta med att bila till gränsstäderna och få bilen servad till reapris, medan de handlar kyllingvingar och alkohol.
Ett problem är väl att oljefonden har investerat pengarna och för att få loss pengarna så krävs det ju att någon annan sparar motsvarande summa. Att man sparar sina pengar för framtiden blir lite av en illussion då investering bara är att man låter någon annan sätta sprätt på pengarna i hopp av att någon annan skall investera i framtiden så att man får loss sina pengar.
Cornu skriver att Norges oljeproduktion mer än halverats sedan millennieskiftet. Visst, så är det – om man räknar produktionen i fat. Men räknar man den i dollar så tjänar Norge MER på sin olja i dag än då produktionen var som högst. MYCKET mer.
Norges oljefond är såvitt jag vet mest investerad i "säkra" investeringar som statsobligationer. Rent konkret betyder det att pengarna redan spenderats på konsumtion och allt som finns kvar är en lapp som det står "skuld" på.
Lägger de in någon förändring till mer osäkra fordringar som naturresurser (olja?) och liknande eller hur ser nya investeringar ut?
@Baron Von Keff
Även så kallade "säkra" investeringar kräver att man hittar någon som är villig att betala för dem. För att få ut pengar måste någon annan stoppa in pengar.
Jo, man kan ju vänta ut dem tills de förfaller, men om norska staten inte väljer att amortera på statsskulden så tror jag situationen är densamma som i sverige nämligen man blir i praktiken beroende på att någon annan skjuter till pengar till för att staten skall kunna återbetala på obligationen.
Då var det dax och rätt väntat. Med lite efterdröjning lär Sverige följa efter. Många som jobbar där för att betala fina villan och bilen. Liksom handel. Bara att ta skydd!
Uppsägningar på Systemet i Strömstad.
Lite längre västerut så stiger priser på boendet åter med tvåsiffrigt-återhämtning på gång!
"Huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA steg 13,29 procent i september jämfört med samma månad 2012, enligt S&P"
Man kan lösa att i Brooklyn köps 70% av bostäderna av hedgefonder och andra företag, och i USA totalt sker 50% (?) av alla köp kontant, då det mesta av företag med billiga lån via Fed.
Så ingen återhämtning för privatpersoner, däremot kan vi beskåda i realtid hur den mark och egendom privatpersonerna en gäng ägde snart ägs av banker och företag. Privatpersonerna får stå med mössan i hand och be om att få hyra en bostad.
Nu är det ju ingen återhämtning i sig med höga huspriser, det är någonting negativt.
Vem säljer då?
Av allt att döm 'the Smart Money' som inser att det börjar vara tid att ta hem vinsterna medan de kan så att någon annan blir sittande med Svarte Petter på hand.
Stoppar upp kanske är ett starkt ord, det som förutspås är att tillväxten minskar, dvs vi är inne på andraderivatan av BNP.
Det kommer att påverka svensk ekonomi, men inte på ett katastrofalt sätt. Om det inte utlöser motsvarande punktering av den svenska bobubban. Som iofs kommer punkteras oavsett, så den norska punkteringen kan vara den utlösande faktorn, men inte orsaken så att säga.
Blir det dåliga tider i Norge kommer gränshandeln att blomstra än mer då de norska kunderna sparar pengar på att handla i Sverige.