Så vad är nu rätt värde på guldet, givet att guldpriset befinner sig i en bubbla?
En marknadsbubblas anatomi. |
Ett vanligt argument för guld är att guldet ska agera som inflationshedge och kompensera ägaren för inflationen. Nu brukar de flesta tänka på inflationen som KPI-inflationen, som dock bara är ett symptom på inflation. Men låt oss utgå från det som exempel.
Först en titt på en marknadsbubblas anatomi ute till höger.
Sedan tittar vi på guldpriset och KPI-utvecklingen sedan 1993, vilket förstås är ett helt godtyckligt år att utgå från. Medelpriset för guldet 1993, baserat på Riksbankens uppgifter för årsmedel på USDSEK och Kitcos årsmedel för guldpriset i USD var 90:19 SEK per gram. För 2013 visas inte årsmedel, utan aktuellt pris på ca 282:- SEK per gram.
Guldpriset i SEK per gram
och KPI-utvecklingen. |
Om guldpriset ska agera som hedge mot KPI-inflation skulle ett pris på 116:69 SEK per gram vara motiverat idag och en graf med guldpriset och KPI-utvecklingen hittar vi ute till vänster.
Påminner denna graf om någon annan graf här i inlägget?
Nu är dock inflation inte KPI, KPI är prisutvecklingen för en icke existerande KPI-Svenssons levnadsomkostnader.
Inflation är ökningen av mängden och omsättningstakten för pengar och krediter i förhållande till ökningen av omsättningen av varor och tjänster (“BNP”), som tar sig uttryck i form av en kombination av ökande priser på varor, tjänster och tillgångar.
Guldpriset, KPI och villaprisindex. |
Som alla borde känna till vid det här laget, så har inflationen främst landat i priset på tillgångar, när pengar och krediter sökt sig till bostadsbubblan. Om vi istället sätter guldpriset i relation till en annan bubbla, bostadsbubblan, så kan vi jämföra med prisutvecklingen för villaprisindex (“småhus för permanentboende”).
Då ser vi istället att guldpriset nu återvänt ungefär till villaprisindex, där villaprisindex får agera aggregat för kreditbubblan.
Guldpriset, KPI, villaprisindex och
medianpriser på bostadsrätter. |
Nu är förstås bostadsbubblan en bubbla, så guldpriset är fortfarande i en bubbla, men inte i relation till bostadsbubblan. I förhållande till villaprisindex har vi nu bara upplevt en korrekt korrektion.
Drar vi även in bostadsrätter så ska i själva verket guldpriset upp till nya höjder och upp till åtminstone 500:- SEK per gram. En störande faktor är att SCB bara har bostadsrättsdata från år 200 och framåt. Annars skulle priset sannolikt ännu högre.
Slutsatsen är att visst är guldet i en bubbla och visst ska guldpriset potentiellt ner till 116:- SEK per gram, men då medger man också att villamarknaden och bostadsrättsmarknaden är i en bubbla och att priserna på bostadsrätter ska falla med ca 80% och villor med ca 60%.
Man kan inte bara utlysa guldet till en bubbla och den som gör det medger att även bostadspriserna kommer krascha. Eller så är förstås både nuvarande guldpris och bostadspriser motiverade.
Realiteten är att skuldbubblan, bostadsbubblan och kreditbubblan inte har kraschat (än), och därmed är kanske guldpriset nu på en relevant nivå, åtminstone om man jämför med villapriserna.
Utifrån villapriserna är nu guldet på en motiverad, fundamental nivå, efter att ha varit i en bubbla sedan 2009. En kraschande bubbla leder dock till en överreaktion och guldpriset kommer i så fall gå ner under motiverad nivå och i relation till villapriser kanske gå ner till 200:- SEK. Inget säger förstås att villapriserna är korrekt aggregat här, utan detta är bara ett exempel och tankeexperiment och säger ingenting om verkligheten eller framtiden, om nu någon trodde det.
38 kommentarer
Guldet har fallit med 30% från $1900 för 1½ år sen. Under de två månaderna närmast före Lehman Brothers konkurs så föll guldet också med 30% från $1000, fast då under bara 2 månader!
Bostadspriserna (i USA) lär ha mycket låg historisk korrelation med guldpriset. Och det finns bra förklaringar till det.
Bubbla är att räntan är för låg. Då kan man låna mer och köpa högt belånade tillgångar, som bostäder, varför deras priser bubblar upp. Det är direkt orsakat av den för låga räntan. Motsvarande fenomen förekommer inte alls med guld. När bostadspriserna kraschar så kan man förlora bostaden, men inte guldet.
Värdet på guldet är per definition subjektivt, så det vet var och en hela tiden vad det är värt. Det är väl istället (det framtida) priset som avses här.
Man kan ju också låna pengar och köpa guld.
Det skulle vara intressant att även kolla på kostnaderna för brytning/utvinning av guld. Guld kan transporteras till skillnad från fastigheter och man behöver inte heller någon stor tomt för att förvara guldet på 🙂
/Investerailivet
det finns inget rätt värde för guldet så länge vi inte har en guldstandard el dyl. Däremot kan vi använda en tänkt guldstandard som approximation. Och så länge vi har följande omständigheter i USA och världen gäller;
1. USA och Europa och Japan kan aldrig förväntas betala sina skulder
2. Sedelpressen går varm för att hålla ner räntorna och därmed riskerna för default
3. Negativa realräntor.
När räntorna börjar stiga på allvar då bör man vara ute ur guldet!
Bretton Woods i modern tappning skulle ge ett guldpris på ca 1400 dollar
nu faller dollarn…och guldet. Relationen guld och dollar är i allmänhet bara 1:1 på kort sikt.
jag glömde skriva ut 1:1 i negativ korrelation men det förstod ni väl 🙂
"Vad är rätt värde på guldet?"
Vet ej!
Som jag ser det måste man först klara ut om det finns tillräcklig säkerhet för pappersguldet. Sedan får man återkomma till rubrikfrågan.
Kolla upp freegold.
2 viktiga faktorer att väga in i bedömningen om guld är i en bubbla eller inte är dels hur stark den allmänna uppfattningen är om guld ska betraktas som pengar eller som vilken råvara som helst. Och dels kostnaden för själva produktionen av guld.
Det är till exempel svårt att se att oljan skulle befinna sig i en bubbla även om priset stigit flera hundra procent de senaste åren. Det är helt enkelt mer kostsamt att producera.
Tycker denna nedgång är riktigt jobbig! Om man ska tro vad som skrivs där ute att det är enorma säljordrar på metallerna som östs ut och sänks priset så är ju frågan om det över huvud taget är en hedge mot "osäkra tider". Dom som manipulerar priserna på det här sätter har ju makten att alltid göra det?
Å andra sidan har inget fundamentalt för metallarnas uppgång förändrats men det är läskigt hur vissa makter kan påverka en hel marknad på det här sättet..
Kan det stämma att dom vill få ner silvret till ca 22 dollar för att JP Morgan ska kunna lösa alla sina silver blankningar?
allt är tänkbart men utan proof inga bevis 🙂 men tyvärr blandas alltid "dåliga" rykten med "bra". Fredagens 400 ton guld såldes på 2 tim varav 100 ton den första halvtimmen(på terminsmarknaden). Det handlar bl.a om hedgefonder som sålt mycket stora positioner. Men eftersom mäklarna har "tystnadsplikt" så sprids info bara genom uppgifter som bara några få kan verifiera. Sant eller osant.
nakna positioner alltså …glömde jag att säga
Guldpriset nu är dubbelt så högt som dagen innan Lehman Brothers konkursade. Hur ser en jämförelse där ut jämfört med andra valutor och tillgångsslag?
Alla kurvorna är orangea. Nästan omöjligt att avgöra vilken som är vilken.
Jag tycker han har hittat en snygg färgsättning, det är Cornucopia-beige. Kanske kunde dra ut spektret från mörkast till ljusast litegrann. Och om det är många kurvor använda streckat.
Vad jag haaatar är folk som använder Excels originalinställningar för grafer! Man ser det ofta även i utredningar som annars låtsas vara kompetenta, om än det blivit bättre med tiden.
Instämmer, det är svårt att utläsa vilken graf som är vilken. Instämmer även med kapitalist. Det finns ingen ursäkt till de som använder Excels default-färger.
Guld ÄR naturligtvis en också en bubbla, som allt annat som är köpbart.
Marknadens reaktion på att många länder som exempelvis Cypern nu liksom ett antal av PIGS-länderna mer eller mindre tvingas sälja ut sin guldreserv. Detta gör helt enkelt att just marknaden (som dessutom satsat på utvinning, främst Kina) blev lite tagen på sängen, speciellt om man kastar en blick på exempelvis Portugals guldreserv.
Men lugn i brallan guldet ska ner lite till sedan kommer en rekyl som heter duga, ja en riktig bubbla ska snart bildas med andra ord……KÖP! 🙂
Kom igen nu, det går 100 gånger fler statliga kronor per guldenhet nu som för 100 år sen. Guldpriset i dollar mätt är det dubbla nu som dagen innan Lehman Brothers gjorde konkurs. Piskan snärtar med nån bubbla finns det inte i guld.
Många stollar-tokar här som kommenterar gulmetall…Stackare, skaffa er ett liv
"skaffa er ett liv" är verkligen 90-tal……..
Vi som har en ekonomisk själ KÖPTE silver, sålde och ska snart köpa igen. Varför ens försöka på Angelina Jolie när Lisbeth Åkerman reas ut liksom……:)
Jag skulle vilja se en historisk genomsnittlig timlön i gram/timme. Helst något slags internationellt genomsnitt men nåt nationellt är väl det enda som går att hitta?
följ utvecklingen av USA´s skulder och guldpriset i dollar så ser du att dagens pris är mer relevant än det pris som rådde 1980 då föregående våg-topp bildades kring 800$/oz. Priset på guld har inget med svenska förhållanden att göra!
http://www.safehaven.com/article/29447/outlook-2013-the-irreversible-trends-driving-gold-to-10000
Jag läste en bok för länge sedan där de jämförde en normal arbetare i Rom under antiken (snickare) med motsvarande arbetare framåt i tiden. Jämförelsen var silver, om jag inte minns fel, och en snickare då tjänade ungefär samma som en snickare i dag, i silver mätt.
Dock måste man ju påpeka att man idag får betydligt mer mat, energi och konsumtionsvaror för samma mängd silver.
Jag prövade att göra ett diagram men resultatet blev inte så bra på grund av valutornas fasta värde i guld fram till 1971.
http://www.streettalklive.com/images/stories/1dailyxchange/Gold-deviation-34wk-price-041513.PNG
beskriver mitt inlägg ovan riktigt bra
genialdruidsextant, Men timlönen i dollar har väl ändå inte varit konstant? Så varför blev resultatet inte bra?
Krille, Det var ungefär vad jag förväntade mig. dvs att timlönen antagligen varit ganska konstant i g/h men med avvikelser under vissa perioder för att sedan återgå till samma jämviktsnivå vare sig man mäter i gram silver eller gram guld.
Mycket intressant inlägg! Kunde vänta mig att många guld-baissare skulle bli lite kränkta. Aldrig förstått mig på dom riktigt.
Jag tycker det är rätt bra jobbat av SCB att ha bostadsrättsdata ända från år 200 men jag förstår att det vore ännu bättre att även ha priser för villor från år 200 också…
Världens samlade guldlager skulle med andra ord räcka för att täcka efterfrågan i nästan 40 år, vilket är oerhört mycket längre än för andra råvaror. Som jämförelse så räcker lagren av silver i 260 dygn, råolja i 62 dygn och koppar i 38 dygn.
Så vad kostar det att förvara allt detta som vi inte använder?
Och sen att säga att produktionskostnader ska bestämma priset?? Vi behöver inte gräva upp mera guld, vi har redan så mycket så det räcker.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Förra onsdagen skulle tydligen två nyheter kommit rörande guld och silverproduktion. Ett redan pågående ras i Rio tintos enorma koppardagbrott (silver och guld som biprodukt) i Utah förvärrades samtidigt som Barrick Golds planer på en enorm guld och silvergruva på 4500 meters höjd på gränsen mellan chile och argentina verkar ha gått i stöpet. Det uppstod alltså frågetecken kring produktion som marknaderna räknat med och som producenterna redan kan ha sålt derivatvägen och de följande dagarna kollapsar guldpriset. Tvärtemot vad man kunde väntat sig med andra ord. Teorin här lyder att priset hamrades ner via derivathandeln för att underlätta för comex och alla wall-streetaktörer som nu kanske kommer tvingas leta hårdare för fysisk vara för att tillfredställa de certfikainnehavare som begärt leverans av fysiskt guld eller silver. För att underhålla denna ide måste man givetvis för det första acceptera GATAs och andras teorier om prismanipulation.
Men enligt många ska derivatmarknaden vara mellan 10 till 300 gånger större än den fysiska. Frågan är då vad som händer om fler och fler anmäler sig för fysisk leverans. Några dagars handel där comex mättas med säljordrar på guld och silver som inte finns skulle enligt denna teori sänkt priserna, detta för att göra det mindre smärtsamt för bankerna att uppfylla kontrakten kontant istället för med fysisk vara.
Någon som tror på sådant här eller har några fler saftiga teorier bakom prisraset? Ett lustigt sammanträffande hur som helst, om det stämmer det där med Barricks gruvplaner…
Mer om detta: http://silverdoctors.com/force-majeur-was-the-end-game-all-along-comex-will-default-in-the-next-week/
Guldpriset tycker jag borde ha påverkats av den stora mängden återvunnet guld. Ett guld som inte funnints förr och som tas fram billigare än det brutna guldet. Är det en återvinningsboom vi ser?
/ Newbie
Inläggets rubrik inbjuder till avancerat teoretiskt resonemang, men för mig, pensionär, är jag allra mest intresserad av vad jag kan lämna efter mig av lätt reraliserbara tillgångar.
"Barn, i mitt kassaskåp har jag —–, dela detta på er tre, och använd som pengar när ni behöver. Marken och skogen kan ni behå´lla och ta ev avkastning. "
Är guld det som är bäst i det läget – jag menar ett läge som innebär kris.
Jag har inget guld, men jag tror som många andra att det som står på pappret inte kommer vara värt nåt vid en kris, fysiska tillgångar kommer vara det, t ex guld. Tyvärr så tror jag att även skog m.m i riskzonen för när det krisar kan staten komma och ta din skog… du äger det bara på pappret ändå, ingen skillnad mot att dom kan ta pengar på bankkontot.
Det har visat sig att staten kan göra så med guld också…