Riksbanken har släppt ett pressmeddelande om att de svenska bankernas motståndskraft är god, men varnar för att konjunkturen kan dra ner bostadspriserna (Talentum/Affärsvärlden).
I huvudscenariot 2013 – 2015 ska de svenska storbankernas kreditförluster bara uppgå till 32 miljarder SEK, i jämförelse med de 70 miljarder som drabbade dem 2008 – 2009. Kort sagt ska denna vändan ner inte bli speciellt allvarlig för de svenska bankerna. I stresstesten ska förlusterna bli 255 miljarder, men man konstaterar nu att de lika gärna kan bli 400 miljarder (Talentum/Affärsvärlden).
Men Riksbanken är ändå övertygad om att bankerna klarar smällen som fallande bostadspriser innebär.
Intervju med Ingves nedan.
Vad gäller konjunkturen så varslar nu Sandvik 650 anställda (Schibsted/SvD).
Missa inte heller en artikel hos Bonnier/Sydsvenskan om hur det kan gå om man köper grisen i säcken i form av en icke färdigställd bostadsrätt. Entreprenören i konkurs och en byggnad som läcker in vatten, så till den grad att det står decimeter med vatten i den nybyggda källaren. De som skulle flyttat in får bo på hotell så länge. Sådant här ser man bara i en överhettad marknad, dit mindre seriösa eller mindre kompetenta drar sig och där fartblinda köpare inte kan granska kritiskt. Detta är ändå i ett Skåne där bostadspriserna vänt ner.
6 kommentarer
Ingenting har hänt?
De som fortfarande inte tror på motpartsrisker måste blunda för verkligheten…
En intressant fråga är om hur det är med medlemmar i föreningen och ägandet av fastigheten. De som satt in pengar i byggprojektet riskerar ju dessa…
Ja, fast normalt så:
-Finns en färdigställandegaranti, som inte alls omfattar hela entreprenadens pris.
-Om man inte är helt dum i huvudet så betalar man enligt en betalningsplan som endast omfattar verkligt utfört arbete.
Så, om Gud är god finns det pengar kvar att färdigställa huset + 10% extra i färdigställandeförsäkring för de extrakostnader som det kostar att sanera huset, byta till en ny entreprenör, etc etc.
Men det återstår väl att se. Det gäller att hålla i pengarna!
En sak när det gäller försäkringar som motparaten skall ha så gäller det att kolla upp att dessa verkligen existerar. Skulle motparten gå i konkurs och man bara avtalat om att vissa försäkringar skall finnas så är det lönlöst att stämma motparten.
Så det och inte ligga ute med massor av pengar om inte motparten har fullgjort motsvarande del av avtalet är alltid lämpligt. Sen får man finna sig i att det kan skita sig litegrann ändå, men då har man förhoppningsvis begränsat sin insats i risken.
Har man sett "fuskbyggarna" på TV så ser man att många lägger ut pengar i förväg och sen när det blir problem står man där.
Det fanns nån onlinekurs – model based thinking – som behandlade modeller och bl.a visade hur man gjort beroendeanalyser av ekonomiska institut i USA. I den såg man att Lehman Brothers var den bank man med minst fatala konsekvenser kunde låta gå omkull.
Nån som vet om man gjort liknande analyser av svenska banker? Dvs vilken kan man låta gå i backen med minst konsekvenser för Sverige?