En läsare tipsade om en forumdiskussion om en bostadsrättsförening i Hammarby Sjöstad, som kanske är på väg mot konkurs. Banken skulle ha möte med samtliga klubbmedlemmar.
Det intressanta i sig är inte huruvida detta är korrekt eller ej, utan det intressanta är själva diskussionen. Den visar nämligen på det jag skrev om härom veckan – att det föreligger risk för kompetensbrist i våra bostadsrättsföreningar när dessa ökat så snabbt i antal. Flera kommentarer pekar i den riktningen och det nämns föreningar som fått ökad medlemsavgifterna kraftigt för att kunna hantera lånen.
Men mest intressant är att det helt klart finns de som inte vet vad de köpt, dvs ett klubbmedlemskap, och inte har en aning om vad som händer om föreningen går i konkurs. Ordagranna citat, med ursprungliga flelstanvingar.
“Kan vår BR-förening göra konkurs? Vad händer vid en konkurs? Förlorar vi vår bostadsrätt? Blir alla i föreningen hemlösa? Vem flyttar in i lägenheterna om vi måste flytta ut? HJÄLP!!!
[…]
Men det är klart om hela styrelsen inte heller kan “detta med papper och penna” så går det att köra en BRF i konkurs…. Troligast om det är något som relativt nyligen blivit BRF?
[…]
Det var nära ögat i min brf också tackvare en inkompetent styrelse. Det löstes med avgiftshöjning med 50% så att vi hade råd att betala lånen
[…]
Vår förening har också varit nära att sjabbla det rejält. Amatörer som sköter om mijoner och en fastighet…farliga saker.
[…]
Ja med den ändå förhållandevis låga räntenivån idag så låter de inte bra att föreningar konkar. Måste vara pga. inkopetens hos de som sitter i styrelsen.”
Nu ska det generellt inte vara så svårt att undvika konkurs. I värsta fall får man höja avgifterna med 200% (10 000 blev 30 000 eller 5000 blev 15 000) och få medlemmarna att skjuta till pengar, som i BRF Hasselbladska huset med ca en miljon i snitt extra per lägenhet – vilket dock var ett extremfall.
För att faktiskt gå i konkurs krävs det att banken inte accepterar den ekonomiska plan som blir möjlig med de höjda avgifterna, eller att tillräckligt många medlemmar helt enkelt inte längre har råd med de höjda avgifterna. Men i botten handlar det om kompetens. Eller snarare inkompetens, både hos styrelsen och deras chefer medlemmarna, som både tillsätter styrelsen, ger de direktiv som ska genomföras och även är de som ska ha granskat föreningens ekonomi innan de köpte sina klubbmedlemskap.
Bostadsrättsföreningar är en alldeles utmärkt gemensam ägande- och förvaltningsform, med direktdemokrati och brukarkooperativ. Men många vet inte om vad de köpt in sig i och det finns som sagt inte oändligt med människor med rätt kompetens för att hantera styrelsearbetet. Den senare punkten är antagligen värst för mindre föreningar, där det är mindre sannolikt att det faktiskt finns kompetenta personer i föreningen.
19 kommentarer
Det rimliga är väl att förvänta sig att medlemmarna är normalbegåvade och att man får en styrelse därefter.
Detta är ju ytterligare en risk man löper när man köper in sig i en BRF som man inte gärna tar in i kalkylen när man jämför kostnaden BR med HR, ofta för att man är blind för risker generellt, men även ibland för att man inte vet vad man köper.
Jämför man med äganderätt så finns också en risk att tillgångar går förlorade, men i många fall finns det möjlighet att försäkra sig mot endel av potentiella tillgångsförluster. Man kan försäkra sig mot att huset brinner upp (om man äger det), men man kan mig veterligen inte försäkra sig mot att styrelsen i en BRF kör föreningen över stupet.
Även en normalbegåvad bör klara av att styra en bostadsrättsföreningen. Allt som krävs är sunt förnuft och att man behärskar de fyra räknesätten. Inkompetens beror nog snarare på frånvaron av sunt förnuft.
Underskatta inte egenintresset hos vissa styrelsemedlemmar. Det kan bla handla om människor som får det tufft med högre avgifter till föreningen och människor som siktar på en snabb flytt och tänker casha hem. Som f.d. ordförande i en brf har jag sett alla krumbukter som styrelsemedlemmar kan göra för att skydda sina egna intressen – på alla andras bekostnad – i alla möjliga frågor. Det viktigaste är att hitta människor till styrelserna med en fungerande moralisk inre kompass. Den ekonomiska kompetensen kan köpas hos de många förvaltare som finns på marknaden och som ofta inte är så dyra.
Hej. Du kan försäkra dig mot att styrelsen kör föreningen över stupet om det sker med vårdslöshet. Däremot täcker inte försäkringen om det sker via grov vårdslöshet eller uppsåt, men det borde inte bli fallet i en BRF då alla sitter i samma båt. Alla föreningar bör ha en styrelseansvarsförsäkring som täcker styrelsens arbete.
Men man bör nog inte räkna med mer förnuft än vad som är normalt inom BLK, allt som avviker från det förnuftet är att betrakta som chans (att man får mer kompetent styrelse) eller risk (att man får mindre kompetent styrelse).
När det gäller försäkring – vilket försäkringsbolag omfattar försäkringen detta. Eller är det en speciell försäkring man måste teckna för att skydda sig mot detta?
NB att BRFen skall ha försäkringar är väl självklart, men om försäkringar saknas ifall något händer så står medlemmarna där med lång näsa och tappad haka. Gäller för övrigt alla försäkringar en juridisk person har åtagit sig att ha.
Moventia:
För en del år sedan var det en bostadsrättsförening som blev lurad av sin förvaltare. Han stack med pengarna.
Det verkar ont om hederliga människor som har en demokratisk inställning i stället för egoistisk nuförtiden. Svårt att äga ihop med andra när lurendrejeriet blomstrar på alla nivåer i samhället. Har väl alltid varit så till viss del men nu är det vanligare än förr. Människor säger eller tänker "skit i andra tänk på dig själv". Så var inte den gängse moralen tidigare då kristendomens bud fortfarande levde kvar i vårt land och inte förstörts av kapitalismens mer psykopata drag.
"Sunt förnuft" är den mest rättvist fördelade gåvan. Alla anser sig ju ha fått tillräckligt av det.
Så det är kapitalismens fel att Sverige avkristnats? Jag som trodde det var sossarnas och kommunisternas fel?
En brf i Järfälla gick i konkurs i början av 90-talet, därför att förvaltaren satsade Brf:ens pengar i sina egna bolag som sedan gick i konkurs. Då ska man veta att detta var en mycket välmående brf som nyligen tagit lån för att fixa fasader och balkonger.
Man kan lämna bort stora delar av administrationen & förvaltningen på annan firma. Det är inte så svårt att hantera en normal bostadsrättsförening. Själv föredrar jag iof att äga på riktigt.
För ett ett antal år sen bodde min svåger i en bostadsrätt i Stockholm, han byggare och hade bra koll på fastigheter. Efter ett tag var det dax att måla taket, han påpekade det för styrelsen, nix en onödig utgift, nästa år var det värre, styrelsen lika negativ. Efter ytterligare några år var taket genomrostat, vattnet hade trängt ner i simsen, som frostsprängdes under vintern och en del föll ned på gatan, vatten tränge även in i väggarna.
Med kniven på strupen fick då föreningen låna upp pengar och reparera skadorna och lägga nytt tak, inte helt gratis. Funderar ni på att köpa en bostadsrätt i ett gammalt hus titta på taket och hur fastigheten är skött utvändigt.
Stavning och språkbruk lämnade en del att önska bland de där citaten.
Hugaligen när det gäller BRF:er, och risken att hamna i klorna på inkompetenta "politiker".
Löjligt om man tror att det beror på styrelsen. De har knappast representerat på Grand. Kanske har de legat lågt med den igentliga situationen…..men har folk lyssnat?
I botten ligger naturligtvis en alldeles för dyr fastighet. Byggherrarna har maxat fastighetens lån och naiva kunder har köpt grisen i säcken. Och priset på griskött kan ju inte sjunka då det flyttar in 100,000 människor till sverige varje år. Att dessa sen inte äter griskött…eller efterfrågar dyra bostadsrätter är ovidkommande.
Grattis alla byggherrar!
Det är inte de nyinflyttade som köper dyra klubbmedlemskap, det är svennarna som flyttar undan dem som gör det. Ju fler nybyggare desto mer svennar på kö till visning.
Det förtjänar att påpekas att en konkurs i en BRF kan vara en bra väg ur en ohållbar situation, och en på lite sikt mycket bra lösning för föreningens medlemmar. På 90-talet flyttade jag in i en BRF i Lerums kommun, ursprunglig insats när föreningen bildade bara några år tidigare låg runt dryga 300000 kr. Jag köpte in mig för 70000 kr, vilket visade sig vara alldeles för dyrt. Det tog inte lång tid förrän andelar såldes för 10000 kr.
Jag gick med i styrelsen (det var inte alls svårt att bli invald) och vi började jobba för en rekonstruktion via nedskrivning av lånen. Föreningens stora problem var ju att det gradvis försvinnande räntebidraget hade täckt c:a 50% av räntekostnaderna (det var givetvis JM-bygg som hade startat föreningen. Månadsavgiften ökade därigenom kraftigt, och efter hand började man helt enkelt överge sin lägenhet. Det var mera lönsamt att ta förlusten och köpa nytt boende än att stanna kvar.
SBAB, som hade topplånet, ville/kunde inte medverka till en skuldnedskrivning och när vi var uppe i nio vakanta lägenheter av 42 var enda alternativet att gå i konkurs. Samtidigt bildade vi en ny BRF, och med hjälp av Spintab (som hade bottenlånet) köpte vi tillbaka fastigheten via den nya föreningen. Varje medlem satsade 3000 kr för att få igenom detta.
När därigenom ekonomin var i ordning var det inga problem att få sålt de nio vakanta lägenheterna, och efter tre-fyra år var värdet av en andel i föreningen återigen uppe kring 300000.
Vad värdet kan vara nu vet jag inte, men jag gissar på det tredubbla…
Nattsömnen kommer dock inte vara lika god om man riskerar att förlora ett par miljoner kronor… 300tkr kan de flesta förlora utan att ekonomin ruineras.
Den där tråden som citaten hämtas ifrån är ju så uppenbart fejk den kan bli (inte själva tråden då, utan de påhittade problemen).
Visst, jag håller med om att skuldsättningen är alldeles för stor både bland bostadsrättsföreningar och privatpersoner, men detta var ett dåligt försök av någon att försöka snacka ner priserna eller trolla i största allmänhet.
Vad får dig att tro att det är fejk? I början av 90-t vill jag minnas att det var ett ganska vanligt förekommande problem att BRFer hotades av konkurs, vad får dig att tro att en sånt inte skulle hända igen? Är det något som ändrats sen 90-t som förhindrar konkursande BRFer?
Jo, BRFer kan ju helt klart gå i konkurs och jag tvivlar inte på att det kan hända igen när väl den här bostadsbubblan börjar spricka på allvar (liknande situationen i början av 90-talet).
Dock är vi inte där än. Räntorna är extremt låga och skuldsättning gynnas på alla tänkbara sätt. Alla med skulder har snarare bara fått det bättre hittills.
Att jag tror att tråden i sjöstadsforumet är fejk beror helt enkelt på sättet de uttrycker sig på, typ i stil med "Åh, jag är så puckad och lilla jag kan inget om ekonomi och min man drog med en filippinska. Nu sitter jag här i min svindyra lägenhet och fattar ingenting".
Sedan fortsätter andra och hakar på med saker i stil med "Åh vad blåst jag är som köpt lägenhet i Hammarby sjöstad! Nu sitter vi här med bara skulder."
Inget säger att det nödvändigtvis är fejk, men sättet att skriva gör iallfall mig 99% säker på att det rör sig om forumtroll, alternativt lägenhetsspekulanter som vill skrämma andra spekulanter och få ner priserna.
Bland de normalbegåvade finns det folk som är puckade – så att folk är puckade innebär inte att de är fejk. Om förvaltningen sköts av puckon och dessutom medlemmarna är puckon så hjälper det liksom inte att man har låg ränta – man kan driva ett företag i konkurs ändå. Har man t.ex. inte förstånd att ta ut tillräcklig avgift för att täcka alla kostnader så kommer det egna kapitalet förbrukas och konkursen blir endast en tidsfråga.
Till detta skall nämnas att det inte ens behövs så mycket för att hamna i konkurs. Det räcker ju med att man betalar räkningar i tid så kan någon sur fordringsägare begära föreningen i konkurs. Alltså det räcker med en styrelse som missköter sig.
Eftersom det inte nämns vilken förening det rör sig om så blir det förstås svårt att kontrollera hur det ligger till…