Stormen (ej orkanen när den träffade land) Sandy var inte värre än att börserna i New York öppnar idag onsdag. Därmed kan vi få facit på om stormen hade någon marknadspåverkan.
Är man keyneisan är man förstås överlycklig över alla krossade fönster, som ju enligt Keynes leder till ekonomisk tillväxt och välstånd. Vilket förstås bevisats vara fel i enlighet med the broken window fallacy. Det hade varit bättre att lägga stormens kostnader om skattade 100 miljarder USD på utveckling och förbättring av samhället istället för att bara återställa det man hade tidigare.
East River, Harlem.
Foto: Anonym |
Det är fortfarande lätt att svepas med i mediahypen, men kom ihåg att inget media publicerar bilder eller filmer på majoriteten av alla områden, där det inte blev några väsentliga skador. Man kunde lägga ut 10 000-tals foton på oskadade byggnader, men det hade inte sålt några lösnummer eller fått er att sitta och ladda om mediahusens hemsidor.
Ja, det är fortfarande det procentuella utfallet som är avgörande. Ja, stormen sägs kostat 100 miljarder USD, men det är 300 miljoner amerikaner, 112 miljoner boende på östkusten, eller 60 miljoner boende i det drabbade området, som ska betala det hela. Inte 4.5 miljoner svenskar i Götaland, som i Gudrun. Det är procenten som räknas, inte summan. Slänger man ut 100 miljarder på 60 miljoner människor så är dock kostnaden drygt 11 000:- SEK per person, vilket är en rätt hög siffra, speciellt för de 99% av amerikanerna som inte är rika eller de 70% som i princip saknar nettotillgångar alls. Samtidigt är det inte så underligt, med tanke på att stormen träffat ett tätbebyggt och välutvecklat område.
Dödssiffrorna ska vara uppe i över 50, låt oss klämma i med 60, dvs en per miljon. Fortfarande lägre än Gudrun, som ungefär var 4x så dödlig i Sverige kontra USA. Alltjämt är det ett väldigt fokus på det relativt milt drabbade New York, där allt man har att visa upp är en rasad kran, översvämningar, en rasad fasad och att det började brinna på en plats i Queens. Dessa bilder kan upprepas 100-tals gånger, men media ignorerar värre drabbade områden i Jersey, där stormen träffade rakt på. Det stora antalet dödsfall var fortfarande när Sandy var en orkan och slog till mot fattiga och medialt ointressanta människor med fel hudfärg i Karibien. Vilket fick en rad hos TT, i jämförelse med medias armviftande om ett New York som inte ens träffades av själva stormens centrum.
Men eftersom mina läsare blir upprörda över att jag skriver så här och i sedvanlig ordning hotar med att sluta läsa mig, flera har även gett beskedet att de slutar läsa bloggen och “tar bort mig från bokmärkena”, så kommer jag fortsätta säga emot media. Möjligen är det survivalisterna bland läsarna som är extra upprörda över att jag inte är till mig och stämmer in i kören, vad vet jag. Om någon läsare har lust att skicka ett foto på något oskadat vore det kul.
Men börserna är iaf tillbaka och har öppet.
I skrivande stund pekar S&P 500-terminen på en öppning nedåt i USA om 0.25%, men det är många timmar kvar och de europeiska börserna har inte öppnat än.
15 kommentarer
Med tanke på att du inte tycker att det är någon prestigeförlust att ha fel så ägnar du väldigt många inlägg och att försöka hävda att du hade rätt?
Om det procentuella utfallet är avgörande, varför ägnar du inte mängder av inlägg åt att skriva om oväder som orsakat hög procentuell skadegörelse i småbyar världen över?
Därför att jag inte har tid? Och därför att bloggen inte handlar om det.
Det är klart jag kommer fortsätta hävda att jag har rätt när media visar en och samma kran om och om igen. Hade de visat 100-tals, eller åtminstone 10-tals kranar hade det kanske varit relevant.
Kom igen. Ett område där det bor 60 miljoner människor och allt man kan visa är en och samma kran.
Fårk.
Nej, en kran är inte det enda man kan visa men det verkar vara det enda du ser. Hur många dinglande skyskrapekranar kunde man förresten visa upp efter Gudrun? Hoppla, Sandy tycks vara oändligt mycket värre än Gudrun!
Bäääää…
Förlåt, kunde inte hålla mig.
Ladda om Aftonbladet nu.
Du verkar besitta en vilja att måla in dig i hörn lite då och då.
Varför ska vi läsa Aftonbladet när vi ändå kan läsa inlägg som håller samma kvalitet här? Kom igen, du tjänar ju mer pengar på att vi är kvar… 😉
Verkar inte varit så illa eftersom folk redan igår kunde gå på lyxrestauranger centralt i New York.
http://www.zerohedge.com/news/2012-10-30/quick-se-stil-has-6-pm-opening-tonight
Klickbar länk
http://www.zerohedge.com/news/2012-10-30/quick-se-stil-has-6-pm-opening-tonight
Helt på din sida i det här Cornu.
Företaget jag jobbar för har kontor både i NYC (ej downtown, där översvämningarna blev värre) och Connecticut. Visst, kontoren var stängda mån-tis och folk jobbade hemifrån (emailen slutade fungera ett dygn p.g.a. ISPn, men mobilnätet fungerade 100%), men idag är det öppet som vanligt igen, med el/internet/AC, etc fullt fungerande. Kan man dessutom promenera till jobbet (tunnelbanan fortfarande nere) så är det ju inga problem.
På många ställen i världen skulle man inte klaga mycket på ett 2-dagars strömavbrott och lite knackig internetuppkoppling…
Det är så klart tragiskt för de som drabbas personligen och aldrig kul med vatten på gatorna, men den media-hypen som uppstår bara för att det drabbar NYC är nästan komisk.
Mycket av ekonomisk statistik missar verkligheten. Tillväxt behöver som sagt inte betyda att saker och ting blir bra på riktigt – den del av omsättningen som behöver läggas på att behålla statusen är ju förvisso bidragande till tillväxten, men det gör ju inte saken bättre.
Rubrik från svd:
"Trotsiga New York härdar ut i stormen! Ååh dessa New york bor.."
Svenska journalister är riktiga pajasar.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
De som är mest tragiskt med det hela är att vi ser hur många människor (speciellt journalister) är fanatiskt kära konceptet "new york". Sin egna hemstad eller land ser dom ner på, för att inte tala om hur dom ser på resten utav den "underutvecklade världen”. I sin fantasi är dom framgångsrika och glider det runt med det coola gänget på manhattan, men tyvärr i detta livet får dom nöja sig med att förpesta vårat liv och att vara BLT i Sverige.
Journalisterna ser sig nog som internationella glidare, ja, men 99,5% av dem kommer aldrig få ett journalistjobb utanför Sverige. Men fantasier är de duktiga på. Helhetssyn saknar de däremot och det gäller i allra högsta grad också de som sympatiserar med Miljöpartiet.
Finns ett enormt starkt intresse från myndigheterna att tona ner detta nu, särkilt över valet. Efter Fukushima borde en seriös bloggare ta med det.
Vad säger det att NY-börsen öppnat om ingen kan ta sig dit och inget funkar ?
Att en kraftstation på Manhattan exploderade och att kabelnätet fyllts med saltvatten nämner inte Cornucopia.
"Much of the initial recovery efforts focused on New York City, the region's economic heart. Bloomberg said it could take four or five days before the subway, which suffered the worst damage in its 108-year history, is running again. All 10 of the tunnels that carry commuters under the East River were flooded. But high water prevented inspectors from immediately assessing damage to key equipment, raising the possibility that the nation's largest city could endure an extended shutdown of the system that 5 million people count on to get to work and school each day."