Denna artikel innehåller reklamlänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat (reklamlänk) och för företaget (reklamlänk).
Börserna går blandat under måndagsmorgonen i de asiatiska tidszonerna. Det redan positiva tjänste-PMI fortsatte att stiga och visa på återhämtning i svensk ekonomi. Antalet lägenheter till salu är rekordstort och har ökat med 40% mot för ett år sedan och i Nacka gapar nybyggda bostäder tomma i den påstådda bostadsbristens Sverige, men exploatörerna vägrar sänka priserna som man gör i en fungerande marknad när efterfrågan saknas, samtidigt som Nacka sitter fast i tunnelbaneavtalet och tron på evig befolkningstillväxt, men måste revidera ner antalet bostadsbyggen med 10 000.
Stockholmsbörsen tvekade under veckan som gick och storbolagsindex OMXS30 stängde veckan med -0.69% i utveckling medan bredare OMXSPI gick +0.28% på veckan. Då räddades man ändå av +0.59% för OMXS30 i fredags och +0.76% för OMXSPI.
Den svenska kronan tappade men stärktes sedan från rekordnära bottennivåer och just nu kostar dollarn 10:83 SEK och euron 11:65 SEK. Guldpriset har backat och ligger på 803:- SEK per gram.
Veckans fokus blir ränteonani i media där alla så kallade experter och sakägare i bostadsbubblan ska gå ut och intyga om hur viktigt det är att Riksbanken sänker räntan på torsdag.
I USA gick veckan +0.55% för S&P-500 och +0.97% för Nasdaq 100, men det är fortfarande en bit kvar till börsrekorden från i mars månad, vilka för oss svenskar dock kompenseras av den fallande kronan, vad man nu ska ha för nytta av högre svensk skatt samtidigt som svagare valuta drar upp priserna?
Amerikanska räntor lättade något i fredags och tvååringen är nu ner 0.23 procentenheter från förra veckans topp, medan tioåringen backat 0.19 procentenheter.
Bland FANANGST-aktierna gick Apple bäst förra veckan med +8.30% och Google sämst med -2.76%.
Mina Lysaportföljer gick +0.80% både privat via ISK (reklamlänk) och för företaget via kapitalförsäkring (reklamlänk). Bägge är 100% exponerade mot aktier nu, där största delen av innehavet som sig bör ligger utanför Sverige. Börsportföljen hos Avanza har gått okej och ligger på +15.36% i år mot +842% för OMXS30GI (dvs OMXS30 plus återinvesterade utdelningar).
Portföljen har även slagit olika internationella index som Nasdaq, DJ World, Dow Jones, DJ USA, rent av även OMX Nordic 40, som väl annars gick ungefär lika fram till slutet av mars. Portföljen består till 91% av fonder, 8% av en enskild aktie, som just nu ligger över 80% upp sedan köpet, så det börjar närma sig avyttring innan den blir för stor del av innehavet, och 1% likvider, som ska gå till avkastningsskatten på kapitalförsäkringen.
Bäst bland fonderna har sedan inköp Avanza Global gått med +31.36%, följt av Coeli Frontier Markets R SEK med +31.19%. Sämst har Didner & Gerge Small & Microcap (småbolagsfond för Europa) gått, men efter att ha legat back är den nu rent av på +0.21% sedan inköp. I kontrast ligger Didner & Gerge US Small and Microcap på +26.12%. Finserve Global Security Fund SEK R är på +14.71%, men den köptes först sent i höstas och ligger därmed efter tidsmässigt. Avanza Zero ligger +20.89% sedan köp. Det har köpts mer av fonderna i mars, vilket påverkar siffrorna sedan köp.
I de asiatiska tidszonerna är det en blandad kompott under morgonen. ASX 200 går +0.61% och Straits Times går +0.31%. Mer tvekande är Hang Seng på -0.15%, KOSPI på -0.26% och Nikkei 225 på -0.10%.
Konjunkturindikatorn tjänste-PMI fortsätter stiga från redan positivt läge och går från +1.2 till +3.9 rapporterar Silf och Putins penningtvättbank Swedbank.
Indexet är på sin högsta punkt på över två år. Ansvarig för analysen av inköpschefsindex säger i pressmeddelandet:
“Det är alltmer positiva tongångar i tjänstekonjunkturen hos landets större tjänsteföretag, och deras affärsplaner blivit mer expansiva.”
Samtidigt är fortfarande Sverige i lågkonjunktur enligt konjunkturbarometern, även om även den steg, vilket kanske är värt den vanliga separata artikeln.
Enligt Hemnet är det ett rekordutbud på lägenheter till salu med de högsta siffrorna någonsin och 40% fler än i april månad förra året skriver TT. Men mäklarna har som tidigare redovisat sagt att marknaden i centrala Stockholm är enormt het, och väntar sig att detta sprider sig i resten av Stockholm, sedan förorterna, sedan Sverige, sedan världen.
I bostadsbristens Sverige och Nacka står det nu stora mängder bostäder tomma rapporterar Mitt i Nacka. Det handlar förstås om nybyggda lägenheter, men eftersom vi inte har en fungerande bostadsmarknad i Sverige vägrar exploatörerna sänka priserna. Priserna verkar vara samma som i centralaste Stockholm (undantaget Klarakvarteren och Gamla Stan, som är lite eljest) med 100 000:- SEK per m2 i begärt pris, trots skuldsatta nya föreningar med fantasifulla månadsavgifter och ekonomiska planer bestående av enhörningar och regnbågar.
Nacka kommun har reviderat sin prognos på bostadsbyggandet fram till 2040 med en halvering och en minskning med 10 000 nya bostäder, samtidigt som man ändå ska betala 950 MSEK i tunnelbaneavtalet, pengar man nu säger sig behöva låna.
Bortsett från det så tar Nacka kommun relativt lätt på det hela och konstaterar korrekt att med färre invånare än tänkt blir det även färre barn var skola ska betalas, och problemet handlar mest om att inte bli stående med tomma offentliga lokaler på fel platser. Som bloggen länge hävdat tjänar inte kommuner på expansion, då även om intäkterna i form av skatter är linjära mot befolkningesstorleken, så är även utgifterna inom t ex infrastruktur, vård och omsorg det.
Men i Sverige har vi alltså bostadsbrist, trots att det står bostäder tomma. För bostadsbrist definieras som en hyresreglerad billig våningslägenhet på Strandvägen i Stockholm. Kan man inte få ett försthandskontrakt på en sådan lägenhet i morgon utan att ha ett jobb så är det enligt svensk definition bostadsbrist.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
På tal om foton – har du tillgång till en plats med god utsikt i t ex Göteborg eller Stockholm så tar bloggen förstås gärna en inbjudan för att fylla på bildbanken. Bifoga gärna exempelfoton för bedömning.
121 kommentarer
Avseende nyproduktion i Nacka!
De kan väl ombilda till hyresrätter, tycker mig se på bostadsförmedlingen att man kan ta ut hyffsade hyror idag samt senaste åren hyffsade hyreshöjningar på det.
Det är en stor kö av sökande på bostadsförmedlingen, så jag föreslår att man hyr ut, kan det vara en så dålig affär?
https://bostad.stockholm.se/bostad?s=59.24271&n=59.44647&w=17.85416&e=17.96059&sort=annonserad-fran-desc&nyproduktion=1
Såg någonstans att i Sverige måste räntan ner på ca 2% för att det ska vara billigare att ha bostadsrätt än att hyra.
Att hyra en relativt nybyggd trea kostar i Göteborg ca 15 tusen kronor. Att köpa samma trea kommer i räntekostnader och avgift att kosta ca 25 tusen i månaden. Så det är klart att det är bättre att sälja lägenheterna än hyra ut dem.
Det SKA vara billigare med bostadsrätt än att hyra, eftersom man tar på sig RISK och binder kapital, samt har höga transaktionskostnader vid flytt.
Givet räntan är alltså bostadsrätter för dyra idag.
Absolut, jag väntar på den dagen då jag kan köpa en fyra i masthugget på över 100 kvadrat och balkong som kostar under 10 tusen i månaden i ränta och avgift. Vill även fortfarande kunna se båda pylonerna på Älvsborgsbron som utsikt från kök/vardagsrum. För dessa futtiga 9 tusen ska även alla vitvaror ingå och så vill jag att föreningen ska ha hand om ytskikten när de blir slitna. Kan tänka mig att fortsätta betala 900kr för min garageplats.
Jag förstår ju själv att detta aldrig kommer hända. Motsvarande lägenhet kostar runt 5 miljoner att köpa och har en avgift på 8 tusen i månaden.
Jag har nästan en sån lägenhet strax under 100 kvm samt med två balkonger och lagom hyresreglerad till 9000 kr/mån. Skulle förstås aldrig ombilda.
Det är riktigt märkligt i Sverige när det gäller bostäder. Den kollektiva lösningen som bostadsrätter är ses som den kapitalistiska lyxlösningen och att hyra, som borde vara den kapitalistiska lyxlösningen, ses som den rätta och solidariska. Och ägarlägenheter, som är normen i typ alla andra länder, är ren fascism.
Jo verkligen, knasigt. Att hyra av ett investmentbolag (slumlord) är solidariskt och moraliskt rätt.
Att tillsammans med sina grannar äga och förvalta fastigheten man bor i kollektivt är kapitalism och omoraliskt.
Just bostadsrätten är väl ett socialistiskt idéhistoriskt arv. En kollektivt boendeform i form av en ekonomiskförening som samägs av de boende.
Ur skattesynpunkt är BRF mer fördelaktigt än ägarlägenhet.
Hade det varit tvärtom hade ägarlägenheter varit väsentligt populärare än de är.
Och sen tillkommer amortering på det, vilket i och för sig är eget sparande med hävstång då priserna går upp…..
Man kan undra om någon fick lönehöjningar i år som inte direkt äts upp av ökade bostadskostnader. Jag vet många som fick 500 före skatt, det räcker inte på långa vägar..
Jodå, men iofs 2års avtal så det återstår att se.. Men i vartfall mer än åretshöjning. Klarar nog faktiskt tom att kompensera för min egen kpi inflation.
Du betalar ju amorteringar även när du hyr, det är bara det att det är hyresvärdens lån du amorterar åt hen.
Nästan ännu värre i det äldre beståndet.
Där är det mer än fördubbling av månadskostnad vid nuvarande ränta och pris i mina hoods.
Å andra sidan är en del fastighetsägar också kraftigt överbelånade och skulle behöva fördubblad hyra för att täcka spekulationsförluster (slumlords United).
Ej bostadsrätt men privatägd lägenhet som lades ut i mitt block i Norge förra veckan, topplägenhet på femte våningen på 120kvm, 9 750′ ville de ha för den.
Även om du har gjort lite bostadskarriär och bara behöver låna 7 miljoner för den blir månadskostnaden
– 28.000 i ränta
– 10.000 amortering
– 10.000 avgift (inkl värme varmvatten internet)
– 500 fastighetsskatt
– 500 ström
Kul att behöva lägga 50.000 i månaden på bostad, men är man två som ligger högt uppe i inkomst kan det väl gå (medianlön efter skatt i Norge är strax över 30). Man kan ju argumentera för att de kanske har 5 miljoner istället för 3 men det är ju 5 miljoner i så fall som inte skapar värde på någonting annat så det gör ju egentligen inte utgifterna mindre.
https://www.svd.se/a/eM1Q1a/rantedrommar-skakar-liv-i-bostadsmarknaden
Härligt med år artiklar allt börjar på Södermalm 🙂 nja…
https://www.di.se/live/oforandrad-styrranta-i-norge/
3 maj och de har 4,5 i styrränta
” och flaggar för att räntesänkningarna kan dra ut på tiden.”
75 % ökning av konkurser förra året
Det känns lite mer som kejsarens nya kläder, och med rekordutbud och fortsatt dött för dyra nyproduktions priser där objekt väller ut,
Kejsaren är naken säger jag, ska Sverige gå emot även sina närmaste grannländer eller förstår man att man behöver avvakta
Vinner södermalmsmaffian och pr konsulterna med köpta artiklar i di
Eller sunt förnuft
Vi får se
Fick senast igår frågan “hur ska jag göra med lånen” och då var jag i djupaste skogen så långt ifrån Södermalm man kan komma. Förstår inte hur folk kan tro att Södermalm sätter räntan i Sverige.
För att södermalm är den journalisttätaste platsen i Sverige samman med många liknande områden där man får överbelåna sig för att bo för låg levnadsstandard men centralt läge och hög upplevd “status”.
Detta leder till att svenska journalister har ett starkt egetintresse till att få sänkta rkntor som också reflekterar deras reportage där i stort sätt alla framställer högre räntor än vad vi hade som negativt och något vi fortast möjligt ska bort ifrån.
Väldigt ofta när det gäller journalistik från både public service, fristående media och alternativmedia är att det faktiskt är ganska sällsynt att man svart på vitt ljuger i sina artiklar. Men extremt ofta är det partiska tonlägen, körsbärsplockning, vilka man låter intervjuas “på gatan” samt vilka ämnen man väljer att lägga väldigt mycket fokus på.
Till exempel då majoriteten (enligt bästa tillgängliga data) av journalister på public service är miljöparyister ser du väldigt många artiklar om klimat och jag ser säkert åtminstone en artikel i veckan där de talar om hur dåligt det är att äta kött både ur klimat och hälsoperspektiv. Man blåljuger inte men refererar till en källa eller studie som talar om hur man kan få vissa hjärtproblem av att äta för mycket kött och sedan struntar man helt i alla positiva effekter, aminosyror-innehåll och kör på sin egen linje.
Samma med vindkraft och kärnkraft, ofta man ser de 20% positiva aspekterna hos vindkraft lyftas fram och de 20% negativa aspekterna hos kärnkraft. Man blåljuger inte (eller extremt sällan) men det handlar om vad man väljer att förmedla.
Du kan väl på fullaste allvar inte tro att räntan sätts av några töntar från Södermalm eller några snubbar med svår hybris på denna blogg?
Sista gånga jag upprepar detta. Räntan sätts efter datapunkterna i inflationen.
Ja, visst är det lustigt att en blogg med mestadels medelålders män (ingenjörer) med självbilden att vara analytiska och datadrivna, ändå är så känslostyrda.
Min motfråga blir då som också är väldigt tydligt för mig som är bosatt utomlands, varför tror du att klimatfrågan är så stor i Sverige i jämförelse med andra länder och även våra grannländer? Tror du att det är något helt unikt i svensk kultur som fått det att växa fram organiskt eller är det att marschen genom institutionera slagit igenom hårdare här, där det är en mängd i media som släppt artiklar om klimatfrågan dagligen i åratal innan det ens fanns ett större intresse hos befolkningen för frågan? Att man influerar den allmänna opinionen genom att konstant lufta sina egna synpunkter genom agendajournalistik?
Men det är ju ett komplett påhitt att vår journalistkår inte skulle spegla den allmänna befolkningen och låter sina politiska åsikter påverka sina reportage, självklart är de ju faktabaserade och politiskt oberoende det säger de ju själva.
Notera att jag har inget emot klimatfrågan i sig annat än att jag tycker att man borde sätta press på Kina och Indien istället för att bråka ok klimatneutrala majbrasor här, jag menar att jag blir irriterad när jag läser den tredje artikeln den här månaden om varför kött är dåligt när jag aldrig sett en faktabaserad artikel från SVT som jämför reglerkraft mellan de olika energiformerna.
https://www.svt.se/datajournalistik/spel/kan-du-balansera-elen/
Den SVT länken visar hur fel det blir.
De menar att teoretisk kapacitet på vindkraften är fiktiva 79TWh.
Det är fel. Den teoretiska kapaciteten är en gnutta mer än vad den producerar idag.
Det blåser inte teoretiskt.
Teorin är de modeller och mätningar som visar vindförhållandena och enligt dessa ligger vindkraften nära sin teoretiska kapacitet.
Dvs drygt 30TWh.
Det kommer aldrig någonsin blåsa så att vindkraften producerar 79TWh.
Det är inte ens teoretiskt möjligt.
Vi kommenterar inte Rum DMC då han inte har läsförståelse utan bara är aggro. Som syns på ovan svar
Släpp det där nu. Det blir räntesänkning innan halvårsskiftet i Sverige oavsett vad Södermalm och du tycker.
Jag får nog säga att den gode RUN DMC är en av de mindre aggressiva personerna som skriver här.
Surdegsmaffian
Jodå, man upplever onekligen en tröghet på bostadsmarknaden lokalt. Nyproduktionen går långsamt och det tar längre tid att sälja såväl nytt som begagnade bostäder, en rätt stor skillnad mot bara för ett år sedan.
I övrigt tror jag många upplever att man fått mindre pengar i plånboken, trots alla politiska utspel. Kännssom att det är mycket snack och lite verkstad, i en tid då handlingskraft hade varit klädsamt.
Nåja, regeringen tog i alla fall krafttag mot plastpåseskatten så det kommer säkert rädda hushållen (obs! sarkasm)
” och flaggar för att räntesänkningarna kan dra ut på tiden.” – Känns som något man säger till ett ledset barn för att inte göra det värre.
“Räntorna kommer ligga ungefär här från och med nu och ja, haha, skyll dig själv” – är kanske ett mer riktigt svar.
Norge har en underliggande inflation på 4.5%, så nej det kommer inga räntesänkningar i Norge innan datapunkterna förbättras.
Hur går det med husletandet? Får raketen nytt bränsle på onsdag lär det bli svårt att hitta det där billiga dödsboet.
Norge sänkte inte sin ränta nej men frågan är om deras inflation biter sig kvar på ett annat sätt än vår?
Ett annat körsbär man kan plocka: Tjeckiska centralbanken DUBBELSÄNKTE styrräntan 50 punkter (2024-05-02)
Werner. Ett tips. Räntorna sätts efter datapunkterna i inflationen. Det var typ 100% sannolikhet att Tjeckien sänkte 0,5%.
Det är även 100% sannolikhet att räntan sänks i Sverige innan halvårsskiftet.
Som jag skrivit ovan har Norge underliggande på 4.5% så ingen sänkning i närtid.
@RUN DMC
Jag håller med. All tillgänglig data talar för kommande räntesänkningar. Frågan är bara när och hur mycket.
Förra gången Riksbanken sänkte där kring 2008/2009 gick proppen ur och det gick VÄDLIGT fort. Får se om det blir åka av den här gången också.
För att det ska bli som 2008-2009 krävs det ett nytt Lehman.
Lehman var ju inte skitkul med det som följde så gärna om vi slipper det den här gången…
Haha Werner, nu har du snott mitt standard svar till E85.
Den eviga frågan när sänks räntan så bostadsjakten kan ta vid igen får mig att tänka på min store mentor David Gilmours visdomsord:
Encumbered forever by desire and ambition
There’s a hunger still unsatisfied
Our weary eyes still stray to the horizon
Though down this road we’ve been so many times
The grass was greener
The light was brighter
The taste was sweeter
The nights of wonder
With friends surrounded
The dawn mist glowing
The water flowing
The endless river
Forever and ever
För protokollet. Japan och Sydkorea är stängt.
På tal om SEKetas snackas det internationellt om att försvaga den egna valutan för att stärka den inhemska exportindustrin.
Mest snack om Kina och att deras inköp av råvaror är en förberedelse inför en kommande devalvering.
Det betyder att varor på Temu kommer bli ännu billigare?
Ja vilket kommer att leda till ytterligare obalanser på marknaderna.
Det snackas även om att Trump vill sänka USD som president.
Har inte hängt med så mycket på det sista från USA, hur vill Trump sänka USD nu? Snackar han kanske om fler stimulationer, han klagade väl en del om det under sin mandatperiod att han vill ha samma behandling av FED som Obama.
Jag känner inte till alla sätt de kan tänkas attackera detta på men vad jag läst/hört så är det Robert Lighthizer, potentiellt Trumps finansminister, som spånar på idén att man ska pressa länder att justera sina valutor relativt dollarn och på så sätt öka USAs export. Två utmaningar verkar dock vara att det riskerar sätta fart på inhemsk inflation och att Wallstreet inte är supertända på idén att tillgångar i dollar blir mindre värda.
Det finns säkert fler idéer…
På tal om tomma bostadsrätter. Cyklade förbi ett nybygge ett stenkast från havet i Malmö i helgen. På porten satt en annons för en lägenhet (utan visningsdagum) men huset verkade nästan stå tomt (eller så är det modernt att inte ha gardiner och taklampor nu).
För en tvåa var avgiften bara ett par hundralappar mer än vad jag betalde för mitt studentrum med gemensamt kök för 10+ år sedan. Vill väldigt gärna se den föreningens årsredovisning nästa år.
Du tror alltså att den som köper ett nybygge till dagens räntor har råd med gardiner och taklampor när räntan + avgift är betald? För att inte tala om hushållselen …
🥁
Jag tror det är mammorna som bor för långt bort. 🙂
När jag flyttade hemifrån som 19-åring så var gardiner inte direkt det första man tänkte på.
och en datorskärm räcker fullgott som belysning
Fick faktiskt gardiner uppsydda mot tygkostnad av några damer på mitt första jobb, som tyckte sånt var viktigt.. Men instämmer det var inte prio ett då eller nu heller för den delen, vi har gardiner men inte så mycket pga mitt intresse utan det var mer krav av andra delar av hushållet.
Tycker det är kul när man kollar på ettor för tre mille på Södermalm och de är möblerade med IKEA eller knappt har fungerande kök.
Å andra sidan får man ju ganska många portioner hämtmat för vad ett kök kostar.
Vid krisen 2008-2009 brukade jag cykla förbi en hus i Sickla: Länge kunde jag konstatera att det endast fanns en lägenhet i huset som var såld. Till slut flyttade den enda boende därifrån, men ett år efter att huset blivit tomt var det helt fullt med boende som köpt sina lägenheter.
Blir även spännande att se 2023 årsredovisningar för föreningar när de måste redovisa på nya sättet
Gissa om det kommer vara många föreningar som går back och in i det sista skippat tillräckliga höjningar av avgiften och skjutit fram ev investeringar
Kejsarens nya kläder även där
Båda mina gamla föreningar har aviserat för medlemarna att det är 5-10% ökningar per år framöver som gäller
Väldigt intresserant höra vänner som bor i BRF och nu sent om sider vill ha villa.
Fullt på visningarna på villor (men många drömare i lägenhet som inte har råd med budgivning)
Och tomt på visningarna när man själv ska sälja sin brf… Man förstår att den där avgiften kommer bli dyr.
Som sagt innan. Kolla på amorteringsgrundande värde från bankerna. Det sätts ofta på 2019 nivåer nu för hus. Till viss del redan inprisat.
Men för brf är det ett fall på 20% till som ska till.
Min bror, som bor och jobbar i Finland under sommarhalvåret och semestrar i Las Palmas under vinterhalvåret, klagar på att hans utgifter på de båda ställena har fördubblats. Han säger att han vill flytta morsan till ett ålderdomshem och sälja hennes villa och min syster har redan gått med på det upplägget, men inte jag.
Låter lite som min äldre syster, tjänar bra men sätter sprätt på sina pengar här och där, har privat häst, la 100k på att skaffa bättre bil inte för att hon behövde en ny utan för att hon inte ville vara den med “billigbil” på jobbet.
Så nu är hon snart 35 och fortfarande inte kommit in på bostadsmarknaden då hon bara har ett par hundratusen i egenkapital och får väl inget som behagar för det. Så hon började pusha på morsan för något år sedan att nu vill hon ha förskott på sitt arv att köpa bostad för, och morsan är väl prick på medelklass med belånad villa som prövar att spara för sin pension men bara har ett par hundratusen hittills. Hon sa till mig också att vi inte säljer farsans hus när vi ärver det och hon vill bo där och han är ju typ bara 70, sa till henne att jag inte direkt har gjort några planer på vad jag ska göra med föräldrarnas pengar då de har knappt gått i pension ens en gång.
Alltså. Föräldrar ska väll få leva nice medans de orkar.
(Rimliga undantag om man har barn med speciella behov)
Kollegan sa strängt till sin mamma att det ska inte finnas en krona kvar när hon och pappan trillar av pinnen.
Det jag sa att jag räknar ju inte direkt dagarna tills föräldrarna dör och jag kan ta deras pengar, om jag ska vänta tills jag är över 50 på att ha det bra ekonomiskt har ju jag levt väldigt dumt då.
Personligen tycker jag att man fint kan använda upp sina sparpengar men kanske lite dumt att maxbelåna boendet för extra konsumtion mot slutet och lämna noll igen till sina barn. Bäst är det väl hellre att ge sina barn lite stöd precis när de blir vuxna, vet flera som sparar hela barnbidraget i fond som barnen kan använda som egenkapital när de ska skaffa bostad sen. Eller så får man göra som med mig som fick ett par påsar findus pulversoppa när jag flyttade hemifrån till Norge.
Ser att ett nybyggt villaområde i Nacka har svårt att få villorna sålda. Fyrkantiga trånga lådor med liten tomt för 10-12 miljoner SEK borde ju vara jätte hett bland köparna. Vem vill bo i ett charmigt gammal sekelskifteshus för 6 miljoner. Det är så yesterday.
Sådana där unkna sekelskifteshus är ibland också nedsmutsade med ett s.k. “garage” och ännu värre, en “uppfart”. I extremfall även styggelsen “sluttande tak”. Förstår att man får sänka priset för att bli av med eländet.
Nacka och Täbban är där man kan se högvattenmärket 12 miljoner när det var som värst för en villa med renoveringsbehov i en villamatta.
Där lär det ta år för folk att förstå attt priserna gått ner med 30%.
“Ränteonani”, årets nyord?
“Räntehicka” har jag hört talas om, men “ränteonani” var nytt för mig.
Någon bostadsbrist har vi väl inte haft i Sverige på väldigt länge. Det som brukar efterfrågas är ju billiga hyror/avgifter som folk anser sig ha råd med. Då få vill lägga +50% av sin disponibla inkomst på boendet.
Men hur kommer vi dit? Kom gärna med förslag på lösningar.
Mark och byggpriser verkar svårt att göra något åt, om vi inte vill bygga förfabricerade lådor till hus som kan liknas med de gamla miljonprogrammen. Det måste byggas tätt och högt för att bli lönsamt och då blir det områden ingen vill bo i, för det kommer att bli mörkt och otryggt.
Ska staten bidra med pengar till de som bygger och därmed gynna byggherrarna och deras ägare? Eller ska man, på mer klassiskt och sossigt manér, öka bostadsstödet till de boende? Ni vet, kapitalet höjer hyrorna och staten bostadsbidragen som Ebba Grön mfl sjöng.
Kom med lösningar, inte problem. Att räntan kommer ligga kvar på nuvarande nivå till augusti kan vi säkert räkna med, kanske sänks det 0,5% totalt till årsskiftet, men det gör ju inte många kronor på ett lån på flera miljoner.
Kanske ska man succesivt ta bort ränteavdraget så att priserna på bostäder blir lite mer harmoniska? Ta bort typ 2% år? Samtidigt som man sänker skatten på kapital såklart, för att balansera upp det hela. Det skulle gynna de kapitalstarka och stänga ute många unga från bostadsmarknaden, men vadfan, det är ju alltid någon jävel som blir kränkt och tröskeleffekter kommer alltid att finnas.
Så ge oss en lösning, eller gärna flera, tack 🙂
En sorts bebyggelse vi i Sverige verkar ha svårt med är stilen “fyra-fem våningshus med parkeringar utanför, lite träd här och där och ett uppbrutet gatunät för att få lite variation”. I Tyskland är den stilen vanlig i storstäderna. Men det är väl för olönsamt och bilvänligt för Sverige.
Margret: klassiskt förortsbygge?
Marken kostar pengar och ger inte samma marginaler till byggherren.
Jag är glad att jag växte upp i vanliga gamla förorts områden i sthlm , och inte i de mardrömmarna som byggs idag.
Exakt. Här smäller man upp höghus som står tätt-tätt och knappt några grönområden eller p-platser. Alla ska tydligen åka den fullsmockade bussen in till centrum är det tänkt.
Ture: och barnen får leka på trottoaren
Baaah. Ungjävlarna skall inte lika på trottoaren. Där skall man parkera sparkcyklar.
Ture låter som en klipsk karl han!
Finns ingen annan lösning än att saker behöver krascha innan det kan bli bättre,
Alt behöver man trycka mer pengar för att fortsätta blås upp bubblan,
Men ingen som festat i kreditbubblan
Bli bli bakis, det gör ont,
Just så.
Det är hela havet stormar och det finns inte stol till alla.
Håller med! Det är heller ingen bra lösning med ökade bidrag, tex bostadsbidrag eller andra stöd.
Någon behöver granska varför det år efter år, även med låga räntor, priserna har tillåtits skena iväg så vi inte hamnar här igen. Jag tror personligen att bankerna är en stor del av att priserna skenat, de tar nog den största kakan, men även kommunerna.
Men det behöver man nog göra en ärlig opolitisk utredning på och utan påverkan av olika branschintressen. Det vore nog ekonomiskt sunt.
Det ska bli intressant att se hur människor kommer ha råd att börja konsumera semestrar och annat igen men de ökande levnadskostnader för mat och bostad. Det finns risk att många bolag får problem och någon i familjen blir skiljer sig, dör eller blir arbetslös, så fortsätter nedåtspiralen.
Jag känner viss oro..
Vad har bankerna med priset att göra? Det är väl bostadsköparen som bestämmer priset, eller?
Nu skrev jag att det är vad jag tror, efter att försöka analysera vilka som drar det längsta strået på en bobubbelmarknad.
Men kan du med en ärlig analys berätta varför priserna drar iväg oavsett hög eller låg ränta, år efter år, så berätta gärna..
Det är ju tyvärr så att priserna tycks utveckla sig efter vad folk kan betala, inte vad de vill betala på en ej helt fri marknad.
En normal person hade nog velat betala halva priset, med möjlighet att tex skilja sig vid behov. Men då har de ingenstans att bo där det finns jobb, tror du inte?
bankernas kalkyl med vilken ränta man ska klara sätter en övre gräns, sen kan man argumentera om det är rimligt att låna så mycket man får för banken men skulle nog sägga att det till stor del är det som styr priset på bostäder i varje fall när marknaden trendar uppåt.
“Det är ju tyvärr så att priserna tycks utveckla sig efter vad folk kan betala, inte vad de vill betala på en ej helt fri marknad.”
Att folk betalar vad de kan betala håller jag med om.
Att folk betalar mer än de vill betala håller jag däremot inte med om. Som köpare är det bara att bestämma på förhand vad man vill betala som mest och dra sig ur så fort budgivningen passerar det priset.
Min ärliga anlys varför priserna drar iväg är att ytterst få tillämpar den principen. De allra flesta bestämmer sig på förhand var de vill bo och vilken bostad de vill köpa och sen får det kosta vad det kosta vill så länge det lånelöftet räcker.
Någon, jag tror faktiskt det var på detta forum, hade en bra liknelse en gång vad gäller folks beteende vid bostadsköp:
Det är som när man sitter i en bullrig cafeteria och det är svårt att höra vad någon säger för det är så högljutt. Det bästa vore om alla bara dämpade sig lite och talade lite tystare, men i stället höjer alla sina röster och försöker överrösta varandra.
Precis det beteendet kan vi observera vid budgivning.
Den demografiska förändringarna kommer lösa detta. När svenska befolkningen blir färre och färre kommer det bli omöjligt att fylla alla bostäder.
1,6 miljoner människor är 70+ i Sverige idag. Samtidigt föds det färre barn än på decennier.
Bättre att investera i attendo än i skolkoncerner.
Fast det kommer fortfarande vara årtionden i kötid till de attraktivaste hyresreglerade lägenheterna, och därmed “bostadsbrist” för den som anser sig berättigad till en sådan.
Alla kan inte bo centralt eller med sjöutsikt. Byggs billiga lägenheter utanför storstadsområdena.
Där har du lösningen.
Man kanske får inse att det är normalt att när man är ung eller fattig (journalist) så får man finna sig i 1,5 timme pendling om man ska jobba mitt i sthlm.
Man betalar för tiden. Men om man bor med billigare hyra men pendling kan man lägga de pengarna på sparande. Och med ränta på ränta…
Man skulle inte byggt 10.000 lägenheter i Nacka. Man skulle byggt dem i skogen på södertörn. Med 20% av markkostnaden.
Man kan även ta ett jobb utanför kloaken som kallas sthlm. Just sayin.
Konstig syn på marknadsekonomi. Om markkostnaden innebär så dyra lägenheter att de inte går att sälja så borde väl markkostnaden sjunka istället.
Det beror ju på när det går att sälja. Man gör kanske mindre förlust genom att invänta nästa högkonjunktur. Samma tex ifall du köper aktier. Du säljer dom inte varje dag, utan håller på dom tills du anser att marknaden värderar dom.
Varför måste man sänka skatten på kapital för att man minskar avdragsrätten? Det påstås jämt, men vi har redan en olikhet då avdragsrätten för belopp över 100.000 bara är 21%
Klart man inte måste, men vill man inte höja skatte uttaget om man sänker ett avdrag så behöver man sänka något. Tycker att det man verkar vara inne på nu att ta bort avdraget för lån som inte har pant i fastighet är helt korkat. Bryr mig inte nämvärt för min egen ekonomi men hur man kan argumentera att det ska minska dåliga lån.. ingen tar väl sms lån med argumtetet att man får dra av delar av räntan sen.. det handlar till stor del om folk som inte planerar helt enkelt. Bättre då om man hållit fast vid historiska ideer om vad ockser ränta är.. idag så är det väl ok med runt 40% och sen har man löst det med kreativa avgifter så att man i praktiken får ännu högre.
Jag tycker att det är dags att sälja ut hela allmännyttan, kommunerna ska inte vara en av de största aktörerna på hyresmarknaden, det räcker att de har mark att avyttra.
Ge hyresgästerna förtur så kanske priser pressas när fler BR bildas i en trög marknad. Ta bort bostadsbidrag, mm.
Låt kommunerna hantera bygglov, det räcker så får vi bort lite politiska egenintressen på bomarknaden.
Hmm. Vi behöver finansiera 2% av BNP till försvaret också. Det borde höja stämmningen på kalaset.
Höjd skatt eller försämrat ränteavdrag?
Den som försöker finansiera 2% av BNP med dynamiska effekter blir utvisad till en busshållplats med Tirnavebakfylla.
Försvaret och samt infrastrukturinvesteringar (vägat, järnvägar, kärnkraftverk, osv) kan med fördel finansieras genom överskottsmålet ändras till balansmål eller till och med ett underskottsmål.
Märkligast tyckte jag ändå var att det verkade vara en total icke-fråga i gårdagens debatt, dvs. målkonflikten mellan ökade behov inom försvar, domstol, kriminalvård och polis vs. ett lika stort behov om inte större inom vård, skola, omsorg men där kraftiga neddragningar görs. Helt tyst, eller så missade jag det bara…
Eller så gör man som alla andra får göra: man rättar mun efter matsäcken, prioriterar och drar ner på något annat.
I sak håller jag med dig, men målkonflikten försvinner ju inte för det. Tycker att ämnet förtjänar lite uppmärksamhet då vi vet att vi behöver:
– Höja försvarsförmågan
– Kraftigt öka anslagen till rättsväsende (domstolar, krimvård, polis, tull) för att hantera en ökande kriminalitet
– Rusta upp järnvägar (se försvarsförmågan)
– Underhålla vägnätet (se försvarsförmågan)
– Bygga ut elproduktion och infrastruktur (se försvarsförmågan och i största allmänhet att el är bra)
– Öka kapaciteten inom sjukvården (se försvarsförmågan samt i största allmänhet öka vårdkapaciteten)
– Rusta upp civilförsvaret med allt vad det innebär
– Hantera skolan, lär inte fungera att bara dra ner och ner och där har kanske friskolereformen inte fullt ut
träffat rätt heller…
Jag är väl medveten om att vi lägger 5:e mest pengar på sjukvården och möjligen inte får ut den smäll för pengarna som vi borde och sannolikt kan rensa en del i PP maffian men målkonflikterna kvarstår och som sagt, jag tycker diskussionen bör föras nyktert, vilket jag efter gårdagens skrikmatch inte har stora förhoppningar om att den kommer göras…
Vi lägger väl ungefär lika mycket pengar på sjukvård som de flesta jämförbara länder? Och vi har ett bra utfall. Det är (som vanligt) de nordiska länderna och Nederländerna som lyckas hålla hög kvalitet vid samma kostnad som övriga länder.
https://skr.se/download/18.5627773817e39e979ef5e64a/1642507719162/7585-542-4.pdf#page=16
Sen finns det en massa andra sätt att mäta där vi inte hamnar lika bra och efter pesten blev vi lite för bekväma. Framför allt har vi byggt in för många chefsfilter-nivåer. Men på det stora hela funkar det överlag ganska bra.
Så jag vet inte om det skulle vara så lyckat att vare sig dra ner eller slänga mer pengar på den brasan.
Övriga punkter kommer helt enkelt att kosta eftersom vi supit bort förfädernas satsningar. Lyckligtvis har vi en Borgerlig regering. Och enligt Svensk politisk logik kan borgerliga regeringar komma undan med skattehöjningar. Precis som det bara är Sosseregeringar som kan överleva nerdragningar.
Instämmer att vi behöver göra dessa saker, men pudelns kärna är vad staten ska göra och vad den inte ska göra, antingen inte alls eller för att någon annan bör göra det. Som exempel kan vi ta skolan (kommunerna), sjukvården (regionerna) och inte alls (den många gånger nämnda “Nämnden för hemslöjdsfrågor”). Och bland det den ska göra måste man nog rangordna allt så länge inte pengapåsen räcker till. Yttre och inre säkerhet, lag & rätt samt i viss utsträckning infrastruktur är vad som ingår i en stats kärnåtaganden. Resten är mer tveksamt (och ja, jag är medveten om att vi kan hamna i en diskussion á la Monty Pythons “vad har romarna gjort för oss?” eller “spanska inkvisitionens huvudsakliga vapen” 😉 )
Vi borde på allvar diskutera huruvida regionerna ska sköta sjukvården, med tanke på hur det skiljer beroende på var man bor, eller om staten ska ha ansvaret á la NHS i Storbrittanien. Samma sak med skolan, Göran Persson har en del att stå till svars för på det området.
Lägst hängande frukt borde vara regionerna, denna kvarleva från Axel Oxenstierna och 1600-talet har överlevt sig själv och bör äntligen få gå i pension, eller åtminstone borde de slås samman i få och större regioner ungefär omfattande den gamla MILO-indelningen. Kommunikationerna – med undantag för postbefordran som snarare tar längre tid numera än på 1600-talet – har blivit många gånger fler och snabbare.
Instämmer även i bedömningen av “skrikmatchen” – det var ofta svårt att höra när alla skrek åt varandra samtidigt. Enda gången jag faktiskt drog på smilbanden var när Ebba sade till MP/C/V att de fortfarande inte kan skilja på MW och MWh, alltså effekt och energi.
Jag har sagt det innan och jag säger det igen. Sverigeförhandlingen är en ekonomisk trojansk häst som trycktes ner i halsen på kommuner av regeringen i någon form av påhittad bostadskris där alla fick panik och baserade prognoserna på den invandringen vi hade vid 2016 och några år framöver. Med tron att Sven Svensson gärna säljer sin gamla kåk till lågt pris för att köpa dyrt nybygge så mindre bemedlade kunde köpa hans gamla hus osv osv hyresrätter frias upp i slutändan. Rent önsketänkande från politiker.
På något sätt blev en rapport om höghastighetsbanor ett sätt att skicka pengar in i kollektivtrafik och lura på kommuner att bygga bostäder.
Men så blir det kanske när man låter utredningarna göras av avdankde politiker istället för områdeskunniga ofta professorer eller tekniska specialister.
Exakt. Får.mig att tänka på haveriet med 4 -spårsavtalet mellan Uppsala och sthlm.
Precis. Min mor och styvfar bor visserligen i en mindre stad i Norrbotten.
Men de skulle få 3-4 gånger högre månadskostnad med lägenhet istället för hus.
om de ska ha samma standard och tillgänglighet.
Även de äldre i mitt område säger samma.
“nästa flytt går till träfracken”
Folk vill bo på marken men i de nya projekten u Stockholm typ Täby Park byggs det på höjden 7-8 våningar. Inköpt mark måste ge avkastning för den som bygger. Allt har sin logik. Men fult och oattraktivt blir det. Byggaren och arkitekten för sitt yttersta att med olika fasadmaterial sätta en individuell prägel på varje hus. Men det ser ändå industriellt ut. Täby Park måste kosta på sig stora reklamkampanjer för att få sålt.
Finns många som vill bo högt upp.
I storstadsregionerna är det ju bottenvåningarna som alltid har inbrott vad gäller lägenheter.
Finns gott om vetenskapliga studier där man visat att om ögat ser en horisont är det bra för välmåendet.
Antingen högst upp med fin utsikt, eller längst ner med en liten uteplats. Allt däremellan är värdelöst.
Högst upp har dessutom fördelen att man slipper ha en granne ovanför som kastar saker i golvet i tid och otid och klampar runt som en elefant.
Håller inte med, ett par trappor upp främst för att slippa insyn från gatan men inte fler än att man klarar sig utan hiss.. ja eller att det känns rimligt att inte använda hissen. Generellt tar jag alltid trappor om 2 eller färre våningar. Brukar även bli lite bättre ljudmiljö och utsikt en bit upp men det beror ju lite på läget i övrigt.
vafalls.. 3 ska det ju vara.. vilket idag ger att jag knappt använder hiss.
Nä, finns många lägenheter som inte är högst upp men som har fin utsikt, till exempel vid havet, på klippor och i utkanten av samhällen. Då kan det vara onödigt att betala takvåningspremien, även om jag själv är starkt böjd åt takvåningshållet.
Alla bostäder är ju inte ekvivalenta så det är väl inget konstigt att tala om brist ifall det saknas bostäder i ett visst prissegment? Under chipbristen blev det brist på bilar, men det fanns säkert osålda Rolls Royce för den skull.
Sen undrar jag vad konsekvensen blir för dom som har byggt och vägrar sänka priset. Kan dom övervintra eller blir det konkurs? På exekutiv aution säljer väl fogden till högstbjudande.
Snubblade för några år sedan (före pandemin) på en intern rapport från en av våra storbanker där en av deras riktiga ekonomer (dvs inte de “familjeekonomer” och liknande som de skickar fram i media) gjorde en genomlysning av den s.k. bostadsbristen och konstaterade att den till större delen är luft.
Främsta anledningarna, om jag minns rätt, är att folk står i bostadkö utan avsikt att faktiskt flytta, ibland står man i flera köer i olika kommuner etc, och att man uppger i olika ankäter/undersökningar att man vill flytta till t.ex. större boende utan att egentligen ha för avsikt att flytta.
Men det är bekvämt med dessa höga siffror för såväl bostadsbyggare som vissa politiker, för det stöder ens egen agenda.
Exakt både jag är och frugan står i bostadsköer som försäkring för om 20-30 år.
Vi bor i hus och har egentligen noll intresse av att bo i HR givet vad det innebär.
Vi gör samma sak för det är stor brist på pensionärslägenheter och man kan kunna behöva en sådan när man blir gammal.
Ja, en rimlig lösning är att man får speca lite vad man köar till och inte stå kvar om man tackar nej. Blir ju lite mer lotteri än kö då dock.. Själv nöjd med min hyressrätt, som jag fick med ca 10års kötid. Passade bra med behov av större lägenhet för att bli sambo.
Eller också får man manifestera sitt marknadstroendet och lägga på en fet kö-avgift.
Problemet är väl att folket tjänar för lite i nettolön för att ens kunna köpa en enklare (med internationella jämförelser) lägenhet i en förort till en mindre stad.
Hade nog varit bättre att vi jobbade 45h i veckan och ett högre tak för marginalskatt. Vidare skulle detta nog också minska den ofantliga administrationen i offentlig sektor då mycket bara är koordination av resurser samt ren overhead i termer av IT, lön/admin etc.
Kan ju också notera att sverige har en väldigt hög sysselsättning som ju visar på att vi har låg produktivitet per arbetad timma…
Sverige som en gång var ett rikt land har blivit ett fattigt land. På 60-talet kostade en schweizisk franc 1 krona. Idag kostar den mer än 12 kronor.
Schweiz är rikare än Sverige, men inte 12 gånger rikare. Det är inte så det fungerar. En privat tjänsteman i Schweiz tjänar inte 600.000:-/månad bara för att en svensk dito i medel har 50.000:-/månad.
Har släkt i Schweiz. Visst, de tycker det är billigt i Sverige när de är här på semester men sen måste de hem till Schweiz där de tycker det är dyrt att leva.
De tjänar mer än dubbelt så mycket som oss men bostadspriserna per kvadratmeter är 3-4 ggr högre än de är i Sverige (väsentligt lägre räntor i Schweiz).
Hyresmarknaden motsvarar den i Sverige i pris om man tar hänsyn till lön (dvs drygt dubbla hyran mot Sverige).
När farsan var civil sjöbuse så hade de något slags föregångare till BigMac-indexet som utgick från hur länge man måste jobba för att betala “bo-röka-dricka”. Och det var förvånansvärt lika världen över.
Nacka kommer att dra till sig många från förorten och de priser som betalas nu kommer att vara billiga i framtiden. I Stockholm är prissättande området Östermalm. För de flesta Stockholmare är de attraktiva adresserna på Östermalm bara en utopi. Detta beroende på Sveriges allra rikaste har våningar på Östermalm. För dem spelar inte priset i princip någon roll utan de köper vad det än kostar. De finns ingen övre gräns. Nacka kommer ha en direkt T-banekommunikation med Kungsträdgården när den blir utbyggd. Då kommer Nacka som redan är populärt område blir än populärare. Vilket drar med sig wannabes, kan man inte uppnå det optimala så får man ta sig närmare. Så på sikt kommer dessa nybyggda lgh bli sålda inom sinom tid. Det finns alltid de som är beredda att ta chansen och flytta från oattraktiva adresser i förorten närmare stan och därmed bygga sin bostadskarriär. Jag förstår att många från landsbygden häpnar över detta. Men med en bättre adress så följer även bättre tillgång till arbete, möten med intressanta personer osv och bättre lön. Alltså karriärsbyggande även för arbetslivet, vilket driver spiralen uppåt i livet.
Hittills har det varit viss skillnad lgh-hus i Nacka. Och det är inte i kontorsnacka man får den ultimata naturupplevelsen.
Kommer ta lång tid innan 100000/kvm blir normalt där tror jag. Lär väl få svaret när de första lägenheterna kommer ut på andrahandsmarknaden.
Jag hyrde förut 2 rok på övervåningen av en villa på en strandtomt nära Neglingevarvet i Nacka. Området var väldigt vackert och jag promenerade precis överallt på fritiden.
Huset hade en 150 år gammal timmerstomme, som uppenbarligen innehöll massor av smaskiga “godsaker”, eftersom det blev en helt otrolig “tusen myrors invasion” så här års. Spindlarna var också enorma, välgödda och såg exotiska ut. När det var -17 grader i huset under vintern, frös vattnet och hela badrumsinredningen fick rivas och de skadade rören bytas ut.
En gång hade jag en rejäl influensa och en kompis stannade hos mig över natten och klampade för mycket på hälarna (golven knarrade fruktansvärt mycket även i vanliga fall). Pga störningen dubblerades hyran över en natt. Dessutom krävde hyresvärden flera gånger, att jag skulle betala en insats på 200.000 kr, utöver hyran, förgäves. Han var ökänd för sina “affärer” där han krävde folk på pengar. Sedan ville han sälja en del av huset till mig för två miljoner kr. En dag berättade han att han hade fått en köpare till hela övervåningen för två miljoner kronor. Då började jag leta efter ett mindre hus längre ut från stan.
Hyresvärden hade köpt ett hus i Spanien, som dessutom drabbades av inbrott och vattenskada och som senare byttes ut mot en lägenhet där, så de behövde mycket pengar. Han var dessutom en ful gubbe, som tog varje tillfälle i akt för att tafsa, även när hans fru var närvarande.
Hade det varit 80-tal hade du kunnat livnära dig som manusförfattare till svensk film.
I manus ovan kan spela dig själv.
Din kompis som klampar för mycket i golvet ger vi till Rolf Lassgård.
Fula gubben ger vi till Stig Larsson. Frun spelas av AKB som fnissar förnöjt varje gång maken försöker dra in lite extra stålar via ocker.
Heh heh, du har så rätt! “Fleksnes” Rolv Wesenlund var med i en filminspelning på villatomten en gång, han var en skitrolig skådis även i verkligheten, sa min dåvarande hyresvärd.
Det är verkligen inte roligt att bo under en “hälgångare”, det borde vara skottpengar på sådana.
Det var en fin bild på Full rulle på Klarastrandsleden. Pampaslänken ligger en bit längre norr ut, den går norr om Karlberg.
Ja, ja, jag kallar hela leden för Pampaslänken. Men visst, Pampas ligger väl bredvid Sibirien, så helt annat plats.
Vad vet jag, jag är lantis.
Har säkert diskuterats flera gånger förr här, men priserna på de tomma bostäderna kan inte sänkas. Exploatörernas lån är tagna med dessa bostäder som säkerhet – sänks priserna, sänks lånens säkerhet och då börjar det skita sig med räntor och/eller återbetalningsvillkor.
De tomma bostädernas priser kommer att hållas på den nivå de är så länge det bara går. Exploatörernas fotsatta existens är prioritet ett, att folk får tak över huvudet eller att saker ska följa någon slags bondförnuft är högst sekundärt.