Per antal anställda är nu Stockholm hårdast drabbat av varselvågen och medan andra verksamheter ligger plant eller vikande i varsel så exploderar nu varslen in informations- och kommunikationsverksamhet.
Lobbyorganisationen Svensk Näringslivs tidning Tidningen Näringslivet rapporterar alltså att varslen är värst per anställd i Stockholms län, som sticker ut med 26 varslade per 10 000 anställda, följt av 23 varslade per 10 000 i Kronobergs län. Det kan t ex jämföras med sju varslade per 10 000 i Västra Götalands län eller fyra per 10 000 i Skåne län.
För Sverige ligger snittet på 11 varslade per 10 000 anställda. Endast Stockholm, Kronoberg, Jönköping och Norrbotens län är sämre än Sverigesnittet. På Gotland har ingen varslats och i Södermanland en på 10 000.
Varslen är fallande inom transport och magasinering, och har även vänt ner inom bygg om än lite, samt ner inom hotell- och restaurangverksamhet. Det som exploderar är dock informations- och kommunikationsverksamhet. Näringsgren J, som detta innebär brukar omfatta tjänstemän inom IT & telekomföretag och Stockholm är ju väldigt tungt på detta. Programmerare (i vid bemärkelse) sägs ju vara Stockholms vanliga yrke. Därav kan man tänka sig att det bidrar till att det är i Stockholm jobben ryker nu.
Nu vet jag sedan tidigare att kanske en tredjedel av bloggens läsare jobbar inom IT, så jag hoppas att ni får behålla jobben.
Enligt konjunkturbarometern befinner sig IT-konsulterna bara i lågkonjunktur och har rent av gått lite bättre sedan man var som deppigast i november, men all IT är inte konsulter. Bland annat ska ju Spotify säga upp 6% av sina anställda och 100 ska ha varslats på bolaget enbart i Sverige, varefter de anställda organiserade sig och bildade en Unionen-fackklubb vilket inte funnits tidigare på det osårbara förlustbolaget.
154 kommentarer
Det vore intressant att få veta vilken typ av IT-jobb som försvinner.
Man kan alltid hoppas att det bara är tramsiga startups som pysslar med blockchain, “Web 3.0”, och dylikt nonsens som nu fått svårigheter att hitta nya lättlurade investerare.
SAP konsulter?
Nope!
Knappast. Det är nu controllers tar över taktpinnen i organisationerna. Då behövs funktioner och rapporter att följa upp och styra.
Man kan ju bara hoppas… Men det brukar inte ens funka med napalm för att bli av med dem.
Sett till numerären är det framförallt riskkapitalfeta bolag som Spotify och Klarna.
Mängder med utvecklare som jag förstår det.
Systemvetare som inte har jobbat tekniskt
Resusrskonsulter.
De som klarar sig är de som sitter på en spetskompetens., jobbat med ansvar för stora projekt samt kan visa vad de gjort och åstadkommit.
Misstänker att köns- och annan kvotering deluxe inte är lika poppis när finanserna går sämre.
Och där ser vi den vita kränkte mannen i tråden.
vad har ditt inlägg med nått att göra?
Verkligheten? Klarna lade ner sitt team för “inkludering” som i princip bara jobbade med deltagande i Pride. Inte riktigt core business kanske.
Rekryterare främst
Detta kommer INTE påverka några bostadspriser. Stockholmaren kommer bjuda framtida högre priser oavsett om det resulterar i svält. Pyramidspelet måste hålla till varje pris.
Ledsen att behöva rätta dej. Att stockholmarna kan göra bostadskarriär beror på att det bor för många människor på för liten yta och dragningskraften till stadskärnan är så stark. Det finns dessutom en hel del människor med höga inkomster och eller en hel del sparat. Så bostadsmarknaden i Stockholm kommer inte falla i samma takt som räntan stiger.
IT-personal har haft många som varit “ok” och som kunnat fylla sina uppdrag när det varit fullbokat.
Men nu smäller det rejält. Det finns mycket mindre behov av generalister. Men behöver folk som iaf har grundläggande tekniska kunskaper att stå på.
Vi har en “bred” roll ute för rekrytering just nu inom IT. Och det är sannslöst vilka mängder sökande det är.
Där jag skulle säga en avgörande faktor kommer vara om man kan skita i rollbeskrivningen och “skita ner sig” och jobba med det som behövs.
Den kommer vara välavlönad och genrellt bestå av väldigt kvalificerade uppgifter. Men i en liten organisation finns det ingen plats för powerpointriddare.
Det är onekligen lite lustigt att det numera finns nyutexaminerade civilingenjörer i datavetenskap som inte vet hur ett hierarkiskt filsystem fungerar eller vad en sökväg är.
Skojar du?
Tyvärr inte. Speciellt de som mest använt Macos brukar se ut som fågelholkar när sånt diskuteras.
Fast en väldigt stor andel av sökande är inte nära att uppfylla grundläggande kompetenskrav utan det verkar mer handla om att arbetssökande måste visa upp att man sökt X antal jobb i veckan. Det borde nästan kunna införas ett litet luffarmärke för detta så spar alla tid på att inte läsa ansökan.
Du tror inte att vi har koll på det?
Det är en stor del kvalificerade sökande med rätt erfarenhet.
Det var mer en allmän erfarenhet från där jag är så det varierar förstås från ort till ort och typ av arbetsgivaren.
Exakt detta. Det är IT-konsulter på nivån “OK” (som det finns enorma mängder av) som blir av med jobben. Duktiga utvecklare som faktiskt kan göra nytt vart som helst har jobben kvar (även de hyfsat juniora).
Men alltså så är det väl alltid vid nerdragningar oavsett bransch eller gebit? Det finns alltid de som alltid kan få jobb.
Der bryska uppvaknandet blir väl förresten för de som trodde sig vara duktiga utvecklare som gjorde nytta.
Vill hävda det motsatta, under premissen att arbetstagaren har en grundläggande spetskompetens så är det just nu en ökad efterfrågan på generalister inom IT. Helst ska du kunna lite om allt, men på det även ha ett djup inom relevanta inriktningar. Idag är mycket av konsulterna just för specialinriktade i den agila IT-miljön.
Jobbar själv inom ett av världens största IT-konsultföretag och uttalat mål för detta FY är just att bredda de generella kompetenserna, att både anställa fler generalister och se till att få våra specialister att bredda sig om så bara på grundläggande nivå.
“men på det även ha ett djup inom relevanta inriktningar.”
Dvs spetskompetens
Du missar poängen, det som efterfrågas är inte mer spetskompetens utan ökad generell kunskap (kunskapsbredd) utanför den direkta yrkesuppgiften.
Det låter rimligt. Jag vet inte hur många gånger jag som IT-människa med bred, generell IT-kompetens och god verksamhetskompetens suttit med utvecklare av system och förtvivlat försökt dem förstå att systemet inte är verkligheten. De riktigt bra konsulterna lär man sig snabbt vilka de är och de ser man till att vårda med öm hand för de tillfällen man verkligen behöver dem medan man i vardagen försöker hjälpa de mer juniora – men lovande – konsulterna upp på banan att korrekt utveckla system som ska användas i affärsverksamheten.
Själv arbetar jag inom en stor statlig koncern och skulle vilja påstå att bilden är precis tvärtom…
Det finns inte kompetent IT-personal i tillräcklig omfattning att få tag på varken i Sthlm, Gbg, eller Malmö.
Detta gäller både för rekrytering och konsultverksamhet, absolut störst brist är det inom säkerhetsområdet.
Jag tror att vi hittills bara gått från gigantiskt stor brist på kompetens till enormt stor brist på kompetens.
Å andra sidan är väl en del av problemet statens rykte som IT arbetsgivare.
I mitt nätverk är det nästan ingen som skulle tänka sig jobba statligt.
De flesta som är duktiga vill jobba där det är framdrift, nyskapande och innovation och där man kan påverka. De flesta stora organisationer samlar väl mer de som vill ha trygghet och lugn och ro….
Ni får väl inte ens köra powerapps, azure, 365 eller nått annat som idag rör sig snabbt?
De flesta duktiga utvecklare vill ju exv kommunicera med slack. Och får ni jobba med projektverktyg som jira, asana eller dylikt?
😀
Är det git som gäller för versionshantering, eller är det ClearCase? 😉
*ryser*
ClearCase var bra, för tjugo år sedan…..Dock har nog Git orsakat fler magsår än CC någonsin lyckades med :-).
Tro det eller ej, men något som är hett är COBOL ;-). Det beror på att det inte lärs ut längre, de som kan det är på väg i pension och bankerna har högvis med gamla COBOL-system. Stackars salig Arnold Diijkstraa (reservation för stavningen) som antagligen tjänstgör som evakueringsfläkt just nu, han fällde en gång kommentaren: “Teaching COBOL should be considered a criminal offense”:
Snacket gick ju att Cobol (och Fortran) var på väg ut när jag gick på KTH. Och nu är det jag som snart är på väg ut i pension.
Tveklöst Git om du vill kunna kalla dig En Riktig Man. Typ Arnold. Men jag fattar inte att man inte bankat på ett grafiskt skal. Och tycker man Git är jobbigt är Gerrit sju resor värre.
Att COBOL skulle vara hett tror jag inte på.
Har senaste 10 åren då och då hört hur COBOL är det hetaste och om man kan det så finns det massa välbetalda jobb – pratas också om att det ska börja läras ut COBOL på skolorna/universiteten.
Det många missar är att en nykläckt utvecklare från universitet förmodligen är lika produktiv i COBOL som en utvecklare med 5-6 års erfarenhet som läst på några timmar om COBOL.
Söker jag på platsbanken på Cobol så ser jag 6 jobb i hela Sverige. Låter inte så hett…
Gör man samma sak med andra språk som t ex Java, C#, Python osv så är det hundratals, ibland tusentals jobb.
SEB söker just nu COBOL-programmerare, och erbjuder sig att betala hela utbildningen på 6 månader samt garantera jobb. Tror inte många jobb annonseras eftersom alla dessa utvecklare redan har jobb, så de handplockas.
Har en kollega från tidigare arbetsplats som gick SEBs interna program för Cobol. Han sitter idag med dubbla lönen mot tidigare.
För övrigt var han…. Lagerarbetare hos oss. Men självlärd IT-pillare.
Du behöver inte 5 år på KTH för att vara en duktig utvecklare. Det är det som slår så hårt nu
Man behöver inte 5 år på KTH eller någon skola för att bli en bra utvecklare men för de flesta så är en examen från något universitet vägen in till ett jobb. Många företag tittar inte ens på personer utan examen. Sen kan du komma med anekdoter – jag pratar om verkligheten på större företag/myndigheter.
Man behöver inte tycka om det eller förorda det men det är så det funkar.
På grund av bristen på just duktiga kodare/DBAer så är KY och andra utbildnignar väldigt framträdande hos de som får jobb och levererar snabbt.
Mina anekdoter gör att jag hellre tar en kodare från nackademin till ett utvecklarjobb än en med 5 år från kth.
KTHaren har mest troligt nån vision om att bli projektledare eller nått annat inom två år. Medans vi ville ha en kodare.
Där jag jobbar finns det programspråk som Assembler, Cobol samt även DL1, DB2.
Jag jobbar med detta.
Vi har naturligtvis även Java, .Net C++ osv.
Och nu utbildar vi internt ca 10 stycken nya som ska lära sig Cobol, det är svårt att hitta kompetens/utvecklare som vill jobba med detta.
Det som är svårt är inte att lära sig ett språk. Det som är svårt att lära sig är vår miljö och verksamheten.
Det tar ungefär 2-3 månader att få en “ny” att bli produktiv. Men då måste de ha rätt så klara direktiv hur relationerna är mellan olika objekt.
Efter 1, 1,5 år så är personen ifråga rätt så självgående.
Så vi behöver absolut mer Cobolkompetens.
Min gamla chef gick på universitetet 1971. Då fick de besked av föreläsaren att Cobol var ett språk som var på väg att dö ut.
@VILLAVOLVOVOVVE
Magit är riktigt bra som “grafisk skal” för Git. Man måste förstås vara ganska hemma på emacs.
@ELDLEDTE
COBOL, ja. Vem som helst som har grundläggande programmeringsfärdigheter, och är flexibel nog att kasta fördomar om hur ett programmeringsspråk ser ut, kan lära sig COBOL på mycket kort tid.
F.ö. är detta rätt bra sagt om gamla programmeringsspråk: “I don’t know what the language of the year 2000 will look like, but I know it will be called Fortran.” —Tony Hoare, 1982
“’skita ner sig’ och jobba med det som behövs” var ju det vinnande konceptet så bara att gilla läget ¯\_(ツ)_/¯
Det är ju det för alla jobb om man ska göra sig behövd?
De som sitter arbetslösa brukar ofta ha “de ville jag skulle jobba med XX så jag bad dem dra åt helvete”.
Vem bryr sig om man får kommunicera med slack eller inte.
Slack?!?! Discord är det som gäller! 😛
Vad jkag försökte illustrera är att offantliga sektorn oftast sitter med omoderna verktyg och är trögrörliga mot för vad duktiga utvecklare eller it-folk är vana med
Du vill inte sätta dig i ett arkaiskt upphandlat skitsystem när du jobbat flexibelt.
Jag vill inte kommunicera. Jag vill hacka kod.
Jag har en vän som jobbade på Handelsbanken HK med IT och sen fick ett jobb på AF, Hon berättade att hon sänkte arbetstiden med 5 timmar i veckan och höjde lönen ganska rejält, Hon stortrivs och har aldrig haft det så bra mycket lägre arbetstempo och excellenta statliga förmåner. Perfekt när hon bildade familj och fick barn. Enda nackdelen var att hon miste den sk oktogonen när hon lämnade HB.
Liknande hos oss. Det företaget jag jobbar på har i stort sätt gett upp på att hitta Svenska kodare och anställer främst från övriga världen som flyttar hit. Många från Ryssland både för ett år sedan och framförallt efter mobiliseringen i höstas.
Så är det. Och det beror inte bara på att det är brist. Det beror på att många gånger är ytlänningarna mer ambitiösa och duktiga.
Det är som med plattsättarna. Polackerna har samma lön och timdebitering som svenskar idag. Men är bättre.
Ryssar är ju helt omöjliga jobba med. Noll initiativ. Vill bara bli tillsagda vad de ska göra.
Ja Ukrainare och Vitryssar är duktiga inom IT.
Ryssryssar är som fransmän och danskar lite för övertygade m att de ä’r “ubermench” för att gå att ha att göra med.
Och själv tar jag examen från en yrkeshögskoleutbildning inom programmering om 3 månader (med toppbetyg), såhär långt har jag fått avslag på 15 ansökningar. Rekordet var nog avslag 7 minuter efter att jag hade lämnat in ansökan. Min favorit var nog det gigantiska it-företaget som gjorde klart att de inte erbjöd praktik bägge gångerna jag kontaktade dem men ändå hann med en gråtartikel i media emellan om att de hade så svårt att hitta it-kompetens. Således så säger jag att snacket om att det är omöjligt att hitta svensk it-kompetens handlar om att man har bestämt sig för att juniorer är någonting man ska lura på andra. Det har ingenting överhuvudtaget med att göra att det inte skulle finnas personal att anställa.
“Skita ner sig”. Inom IT. Hehehe… ironi mot skogsmaskinförare, snickare, bilmekaniker och alla andra jobb utan manikyr och latte utan koffein som en del av jobbet.
Fjollträsk…
Ja, skrivet med en del ironi. Suck it up.
Haha. Ja skita ner sig = knacka kod, brotta ner sig i integrationer.
Välkommen till det som bygger landet 😉
Ja 😉
Ironin flödar ymnigt.
Likt tarmen efter en het chilikväll…
Att integrationer skulle vara skitiga måste väl ändå vara en underdrift? Man vill så gärna ha rena gränssnitt och raka integrationer och i slutänden sitter halva affärslogiken lik förbannat där om man inte passar sig.
Det är faktiskt en certifierad kränkning att tvinga någon att skriva kod som fungerar och löser ett riktigt problem. Ännu värre är det om man tvingas skriva kod som används i verkstaden och inte bara är en demo.
Så det så.
Är jag ironisk?
Nåväl kanske inte helt oväntat. Intressant att se det fackliga engagemanget explodera hos Spotify också så där helt spontant!!
Efter att ha genomfört en hel del nedskärningar genom åren så är mitt råd att ha med sig att ni är bara värdefulla medarbetare tills ni inte är det längre och då är ni bara en siffra i ett excelark som summeras ned i kolumnen “potential kostnadsreduktion” och den efterföljande processen är helt osentimental och inget ni gjort spelar överhuvudtaget någon roll längre.
Kan ju vara bra att ha i bakhuvudet nästa gång någon överpeppad jävla fjant till CxO eller inhyrd “inspirationstalare” står på scen och vrålar om att ni är den viktigaste resursen för bolaget…
Nu var väl det bara 100 personer som skulle gå från Spotify i Sverige, det är inte ens en promille av alla inom tech. T.ex Saab dammsuger efter ingenjörer och nyanställer i mycket större skala men det är väl inte lika bra nyhet eftersom den är positiv.
Det är väl en jättebra nyhet för dom som nu förlorar jobbet men bara om de har de kunskaperna som SAAB söker och så också det där med viljan att arbeta för vapen/militärindustrin…
Gillar man inte Saab så kanske Northvolt? (finns också i storstan), jag menar att man behöver inte vända på alltför många stenar ännu om man vill ha ett jobb. Ang. Spotify mfl så är det normalt att storföretag omstrukturerar och satsat på nya idéer, så det finns säkert 100 nya som tillhör Spotify via uppköp av startups. Jmf statlig verksamhet där man aldrig tvingas anpassa sig efter verkligheten och bara kan växa.
På spottet var det ju nästan bara utvecklare med när man såg google docs. den klara majoriteten var ju IT folk när jag kollade.
Är du ens i branschen? 😀
Klarna sa dock mest upp marknadsfolk och HR.
Nja, om du menar är jag i branschen där man aldrig tjänat några riktiga pengar så är svaret nej. Är/var jag i tech, ja jo det får man väl säga. Är jag utvecklare, nej tack gode gud, jag var han som skickade deras jobb till Indien eller någon annanstans för den delen så att vi kunde säkra vinsten till ägarna och naturligtvis en liten och mycket anspråkslös liten summa i bonus till mig själv.
Och innan någon nu säger att off-shoring och outsourcing inte funkar, är dåligt, bla bla bla. Vem i helvete tror ni bryr sig? Ut med skiten och sen tvättar man ur böckerna så det ser bra ut – det är den grundläggande tanken.
Men shit va bitter du är 😀
Det du skriver får mig att inse att du inte har nån koll på det hela utan bara är grinig. Lycka till 🙂
Det finns bra business i att ta hem utvecklingen lite senare, så du skapar också jobb i Sverige.
Min bäste Sebulon, jag är definitivt inte bitter. Faktum är att jag byggt en stor del av mitt anspråkslösa kapital på er i techsektorn och jag kan lova dig min kära (gissar millenial eller kanske t.o.m. gen Z) att jag har god koll på techmarknaden.
Man jag tackar dig varmt för ditt lycka till och önskar dig detsamma.
Nä, bristen är stor – det märks när man skall rektrytera att det är ont om folk. Iaf folk som kan något.
Och efter att ha suttit på “anställningsintervjuer” som mest liknat ett hembesök hos gestapo men någon form av “rekryteringsspecialist” som mest verkar tro att hen håller audition för ny bästa kompis så skulle jag säga att det nog till lika stor del handlar om er, er attityd, vilka löner ni erbjuder och hur ni beter er på anställningsintervjuerna.
Perspektivet på personal som en potentiell kostnadsbesparing är redigt men retligt få som faktiskt bör ha den kapaciteten att hålla huvudet kallt har det. Min bild är snarare att sentimentala värde får styra i alltför stor omfattning som, tillsammans med en arbetsrättslig kontext som inte rimmar med verkligheten, gör att mycket slack byggs in i de flesta organisationer. Kanske är IT ett undantag, har aldrig jobba i den branschen.
Tackar vet jag att programmera Python, c++ och liknande, riktigt kul. Java är trist. Men nuförtiden är det väl bara gigantiska IT-system & bibliotek där man bara hinner lära sig 20% innan det kommer en ny onödig release och allt blir nytt igen..
Kan du inte skriva det i assembler är det inte värt att skriva! 😀
Läsa maskinkod och förstå hur högnivåspråket var skrivet.
Första IT-kraschen var när munkarna som skrev av böcker blev arbetslösa.
Vet en del i bekantskapskretsen som säger sig “arbeta med IT”. När jag frågar dem om mer exakt vad inom IT får jag mest flummiga svar alt. projektledare, kommunikatör etc. det finns således en hel del dökött att skära bort inom IT branchen, kanske mest inom finetech.
+11111111111111111
Säkerhet är likadant, många som är kungar på cybersäkerhet när deras största bedrift är att dom författat en halvtaskig informationssäkerhetspolicy för Farsta stadsdelsförvaltning…
Många “inom IT” som inte ens gillar teknik.
Det är som om man skulle jobba inom vården och “inte gilla att jobba med människor”
Men det har varit sån sjuk brist på IT folk så det finns många välbetalda som ine producerar nått. Som på sin höjd är halvbra på PPT och kalla till möten..
Se till att vara konsult då, debitera 1500 kr/h för att sitta av ett möte är enkla pengar!
Vem betalar 1500? Marknaden är sönderupphandlad.
Priserna för it-konsulter är ju samma nu som före sekelskiftet. Någon hundring hit eller dit.
Ekonomer och jurister hade samma priser på 90-talet. Nu har dubbla eller trippla priset. IT har samma.
IT timpenningen är hårt pressat.
På förra jobbet betalade vi 750 kr/h för duktiga utvecklare (visserligen köpte vi många timmar)
1200 kr/h för affärssystemsfolk som var seniora.
Och 2500 kr/h för seniora ekonomer och jurister…
Stora delar av IT är bara leverans nu när man ska ha in konsulter
Betalar man mycket mer än vad vi gjorde är man kass på upphandla. Eller blir blåst av sin leverantör
Anekdotisk spaning – sportlovsveckorna är här, och från flera fjälldestinationer vi brukar besöka har det i veckan kommit annonser om prissänkta sista-minuten-möjligheter vecka 8 resp 9 (Mälardalen resp Stockholm), veckor som andra år alltid varit fullbokade långt innan; ofta nog av Täbyfarsor (ersätt med valfri villamatta för just din ort) med jobb i IT-sektorn.
Är det räntan, elen, maten och oro för jobbet som märks nu?
En kombo som kanske inte lyfter semester resandet. Kombinera med lite mer nära händelser som att elstödet i god till innan Jul inte är utbeatlt än tex. Så finns nog en hel del som väljer att skjuta på det är kanske ingen katastrof att skippa fjällen ett år..
För snöfattig vinter som går så blir det allt färre som bryr sig om att lära sina barn att åka skidor. Att bara åka skidor några dagar på ett sport eller påsklov blir för lite för att ens ens bibehålla sin nivå.
Ändå fullbokat, https://www.mynewsdesk.com/se/skistar_ab/pressreleases/stort-intresse-hos-skistar-till-sportloven-naestintill-fullbokat-paa-samtliga-destinationer-3231202
Du menar som när Ving skickade ut meddelande mitt i pesten ” alla bokar! Boka nu!!!”
Resebranschen ljuger lika mycket som mäklarna för att kunna sälja
Vem kan skriva ett rekursivt C-program som simulerar Towers of Hanoi ? Det är förbjudet att googla efter lösningar osv, inga ledtrådar i förväg, ni måste klura ut det helt själva från scratch. Då är man en bra programmerare.
Jag börjar med att samla in stora mängder data om hur folk har löst Towers of Hanoi. Sen kör jag maskininlärning på det för att generera ett C-program. Resultatet blir nog ett till 90 % fungerande program.
Jag rekryterar inom IT (utvecklare, data engineering, AI/ML etc) i Stockholm från och till och jag har aldrig haft en så stor pool av bra kandidater som just nu utan jobb. Bland nyexade så står folk utan jobb månader efter examen (eller blir uppsagda från sina knappt påbörjade) istället för att ha jobb månader innan de är klara. Personer som har svenska som modersmål med gedigna utbildningar, bra tekniska kunskaper, relevant arbetslivserfarenhet och bra social kompetens söker plötsligt juniora positioner i brist på alternativ när de blir uppsagda. Jag har säkert fem rekryterare per dag som jagar mig med kandidater de försöker sälja in, fast vi inte ens använder oss av externa rekryterare. Tidigare kanske det varit 3 per vecka.
Min bild är definitivt att IT-branchen fått ta största smällen då övriga områden bolaget rekryterar i inte alls har samma förändring i tryck, men också att det särskilt är de mer “häftiga” områdena som många bolag dragit ner på. Istället för stora utvecklingsprojekt verkar det överlag gå mer mot “hålla saker flytande och göra det som absolut måste göras” – vilket gör att det är mycket utvecklare, data scientists, data engineers och liknande som fått gå. Vi ser inte alls samma sak på drift-sidan.
Låter rimligt att om ett företag går dåligt börjar man minska på utveckling men vill inte röra drift, i alla fall om man har en verksamhet som i grunden generererar inkomster. Drift borde drabbas mer med ihop med konkurser som väl inte är särskilt höga nu? Har nog inte sett någons statistik på länge men tänker att man borde hört talas om det..
Precis så är min bild också. Och att det som görs nu är att trimma där det get minst påverkan för att inte behöva riskera konkurs eller bredare massuppsägningar.
Jag tror att andelen konkursansökningar till Kronofogden ska ta ökat något men det tror jag inte primärt var inom IT utan bara i allmänhet. Kronofogden bör dock ha statistik.
Att det finns fler sökande beror nog inte på att de är arbetslösa, utan kanske för att många t.ex. inte fått de löneökningar de önskat eller känner oro för att bli varslade. Har varit med om kanske 3 stora vågor med varsel inom IT, men i slutändan har det aldrig varit svårt att få ett jobb. Troligtvis har alla dessa jobb inom 6 månader.
Jag tror inte att man blir uppsagd eller står utan jobb för att man inte fått de löneökningarna man önskat.
Jag tror inte heller att det för svenskspråkiga med hyfsad social kompetens kommer vara särskilt svårt att få jobb men jag har aldrig tidigare haft så många sökande som faktiskt är arbetslösa efter examen. Normalt står alla med jobb. Att det tar längre tid och att det är många nyexade som blir uppsagda under provanställning när bolag tvingas säga upp alla på provanställning tycker jag säger en hel del.
Precis. Vi la ut en senior roll i tisdags. (Tech lead inom stora projekt)
Vi trodde att vi skulle få hålla på med rekryteringen i ett halvår. Nu räknar vi med att kunna inleda intervjuer (våra intervjuer, inte rekryterarens första sållning) med 5 bra kandidater i veckan…
Precis samma sak här. Sedan brukar jag ändå få sortera bort många som inte uppfyller våra tekniska krav i verkligheten (vissa högskolor borde åka dit på falsk marknadsföring av sina utbildningar) men normalt brukar det ta 3 till 6 månader att hitta en bra kandidat för oss. På två veckor nu hade jag tre riktigt bra som alla var tillgängliga omedelbart.
Intressant iakttagelse, men kan överskott på datascientists och AI-utvecklare förklaras av att det är väldigt hajpat som lockar många att utbilda sig inom området? Kanske det egentligen inte finns så många företag som kan hitta en konkret tillämpning på AI i sin affär och därmed finns det inte så många tjänster att söka?
Så många kommer inte ut från högskolorna ens nu att det finns ett överskott av kompetenta kandidater. KTH har haft ungefär samma program på D-linjen länge och det lär inte vara något magiskt som skett med konkurrensen av andra utbildningar på några månader.
Det dräller av YH- utbildningar som påstår sig ge AI/ML/data scientist-kompetens men det gör de i regel inte. Och dessa personer har generellt inte kunskaperna för att kunna få sådana jobb heller.
I Stockholmsområdet är det väl KTH, Uppsala och SU som har utbildningar där KTH fortsätter vara stabilt, Uppsala är klart okej och SU generellt levererar kandidater som inte kan koda. Lite raljant, men utbudet av nyexade har nog knappast ökat i praktiken de senaste 10 åren eller så.
Däremot har ett flertal bolag kraftigt minskat sina avdelningar på området och konsultbolagen som normalt suger upp stora delar av kullen varje år verkar vara mycket mer restriktiva med att ta in nyexade.
Med det sagt så verkar mina medarbetare med några års erfarenhet vara precis lika eftersökta som alltid. Men det är väl som vanligt de som är nya på arbetsmarknaden som drabbas först.
Vi ser inte samma sak. Ont om bra söknande.
Hur går det för alla kommunikatörer?
Anekdotiskt så är det fortfarande skriande brist på IT-kompetens inom alla möjliga områden.
Varslen har säkerligen ökat men de behöver öka mer för att det skall bli någon arbetsbrist för dem med faktiskt it-kompetens.
Jag arbetar på ett större verkstadsföretag i Göteborg och våra utvecklare blir bara alltmer indiska. Inklusive unga kvinnor, de är inte sämre på något sätt. Svårt att få tag i folk som kan få något gjort och ta initiativ utan att behöva fråga chefen. Generellt lider svenska företag av överadministration och alldeles förfärligt Sylvester Stallone. Folk som tar på pannbandet, tar av skjortan och oljar in överkroppen och marscherar framåt med en Minigun under armen och fullt av band i ryggsäcken är mycket sällsynta.
Så är det. Vårt största problem vid rekrytering är att hitta “doers”.
De flesta vill sitta i ett rum med stängd dörr och pilla lite i excel. Eller om det krisar ringa en konsult….
Och de som sitter i den rollen är kränkta om de har under 55 i lön…
Märkligt. Det roligaste som finns inom IT är ju när man kan ha direkt inflytande på verksamheten och se slutanvändaren i vitögat!
Jo tack. Indier “ta initiativ” Moahahahaha. Det gör de om de är skolade i UK. Annars är de serfs och inget annat. Var åtminstone ärlig och säg att det är vad ni vill ha.
Och ja, jag har stor erfarenhet av att jobba med, åt, för och även leda, bestämma över, och styra dem. Både lokalt och off shore. I am not impressed.
Jag vet, en indisk Rambo som med en fet brytning säger -This project is under arrest” som i Judge Dredd är sällsynt. Åtminstone om de är indier, de från UK är som britter i allmänhet. Samma med kineser, när jag jobbade i Kina var en av mina huvuduppgifter att få kineserna att ringa Sverige och skälla. Så gör man bara inte i Kina, man förnedrar sig hellre och ber om ursäkt även om man har tunga fakta på att man har rätt och dumhuvudet i Sverige bara är arrogant.
Dessa IT-personer i Stockholm lär ju ha nytt jobb innan ens varslet går igenom
Jag jobbar på ett stort svenskt konsultföretag som är inriktad mot försvar, försvarsindustri, cybersäkerhet m.m. Vi behöver folk…
Behöver ni folk eller behöver ni folk som har gjort exakt samma sak hos en konkurent i 5 år innan men ändå har löneanspråk som nyutexaminerade.
Något som jag har märkt det sista är att fler och fler från utomlands försöker bli vänner på linkedin. Innan var det Ida från Cygate som skrev, nu är det Rakshana från något obskyrt indiskt rekryteringsbolag som skriver. Kanske är det jag som blir mindre och mindre intressant iofs.
Håller med övriga kommentatorer, vi medelmåttor ryker nog först. Vi som vill jobba 40/h veckor för att sen sysselsätta oss med hobbies och partnerliv.
Tycker jag ser lite livsglöd inom min smala lilla IAM nisch, men vem vet kanske ändras längre fram.
Lät lite halvdrygt med ”40/h” veckor, menade bara att jag tycker många bolag förväntar sig dedikation utan dess like, jag pallar liksom inte längre jobba 70h veckor.
Nu senast var jag på intervju för ett stort svenskt driftsbolag som hade som usp att det var coolt att jobba mycket övertid. Mjae det är inte svincoolt att ni inte kan göra rimliga estimat på införandeprojekt.
Har du inte tid ikväll?Duhar väl en fru? Har jag fått höra…av en indisk chef.
Gick just klockan 18.20 förbi det lokala IT-företaget i centrala Stockholm på väg till det så kallade bolaget. Fredagskväll alltså. Men möte pågår fortfarande på IT-företaget med cirka 10 personer. Det syns utifrån gatan. Märkligt. Någons sorts fascism?
Jag har i tråden sett hur staten ses som en bakåtsträvande och alldeles fruktansvärt osexig arbetsgivare – och det stämmer.
Samtidigt, om du ser på jobbet som något du vill spendera max 40h / vecka på, få betalt för övertid och ha 7+ veckors semester, så finns de statliga myndigheterna där och vill verkligen anställa dig.
Jobbar själv för en myndighet och har sett ansökningar vi får. Kan konstatera att vi har skriande brist på utvecklare och tekniker, och ser ingen ändring på marknaden. De få ansökningar som kommer är från folk som kanske tagit en kurs i Java på YH. Men det är klart, vi är inte i Stockholm.
De som ryker först är stödroller som agila coacher o dyl folk som inte eg bidrar med något unikt och är en lyx man kan unna sig i goda tider.
Du såg google docs från Spotify hör jag 😀 var 5 agila coacher med på den vad jag såg 🙂
Kan bara hålla med. Mycket dökött att skära bort finns det
Nu är ju IT ett stort område och vissa sektorer drabbas nog hårdare än andra. Mitt konsultbolag kan inte hitta rätt konsulter som kan klienthantering i enterprise miljö, Azure, Intune. Förutom detta också bra på att hantera situationer där det finns många viljor. Helst vill vi ha konsulter i åldern 30-40-50+
De finns helt enkelt inte. Möjligt att de också varslas men de får direkt nya uppdrag
Mmm. Samma erfarenhet som jag har inom det segmentet.
Utmaningen idag inom IT är att du måste kunna tekniken OCH ha skills vad gäller social förmåga och strukturera förändringar.
Många i kommentarerna idag som säger sig jobba med IT och uppvisar noll förståelse för det (och är så bittra). Vilket får mig att tro att det är många som inte riktigt är inom branschen längre
Ja precis, IT är ett område där erfarenhet är guld värt. Det är därför äldre inom IT har det lättare att få jobb om man också har de rätta sociala förmågorna.
Det jobbiga är gubbjävlarna går i pension. Ett elände är det!
Många som “paratiserar”, för varje utvecklare/tekniker finns 3-5 flumtitlar som bidrar med….ja vadå?
Mötesinbjudningar.
Skulle jag slippa kalenderjonglerandet skulle jag spara flera timmar varje vecka. På 80-talet hade vi en avdelningssekreterare som skötte det. Obegripligt bra. Nu är var man sin egen sekreterare och administratör.
Om man för ett ögonblick bortser från IT i fjollträsk så ökar sysselsättningen i Sverige.
Tråkigt ur inflations/räntesynpunkt. Trevligt på alla andra sätt.
Att It-jobb skulle ryka är definitivt inget jag märkt av i min konsultfirma, vi vinner upphandlingar på löpande band både i Sverige men även nu utomlands där vi etablerar oss.
Anställer i löpande takt. Inga tecken alls på avmattning, men kanske är för att vi ”snor” andras konsulter och uppdrag 😄
Jag är då inte orolig alls.
Någon, som liksom undertecknad, hade glädjen(?) att se en film avsedd för internt bruk på Skolverket. Generaldirektör tillsammans med ett par ytterligare chefer pratade om myndighetens digitaliseringsstrategi. Hur mycket management-bullshit går det att åstadkomma undrar man efteråt. Googlade efter den nyss. Hittade artikel med länk i Expressen, men filmen var borttagen från Youtube. Samtalet beskrivs i artikeln, men för att göra det rättvisa bör det avhöras.
https://www.expressen.se/ledare/ann-charlotte-marteus/bullshit-prasterskapet-har-fastnat-pa-film/
Systersonen är delägare i litet konsultbolag inom IT. Han har bl a jobbat mycket åt ett mycket stort svenskt börsbolag. Enligt honom ägnar sig huvuddelen av cheferna på IT åt att bevaka sina positioner snarare än att göra något vettigt. När jag hör honom berätta låter det som att det är minst lika ineffektivt i privat sektor som i offentlig.
Apropå COBOL så har jag programmerat sådant. Kanske man kan säga. Jag har i alla fall varit inne och gjort mindre justeringar i befintliga program. Håller med WOFSER. Kan man programmera kan man givetvis raskt lära sig att göra det i COBOL. Fast det är minst sagt knöligt. Mycket skrivande blir det. På den tiden talades det om (nernötta) COBOL-fingrar.
Finns en anledning till varför cobolgänget inte gärna gör sina program alltför funktionella.
Funktionell programmering går att göra i de flesta programmeringsspråk, även i COBOL. Det är mest en frågan om fantasi och hur mycket våld man vill göra på sin värdighet. 🙂
När det gäller lokal fackförening och medlemmar så är reglerna i Sverige att om någon väljer att bilda en lokal fackförening förhandlar den sedan för alla anställda.
Alltså bör du snabbt som fan gå med i fackklubben och bli kompis med de som förhandlar med bolaget om du inte vill riskera att bli helt överkörd.
Utan den lokala fackklubben förhandlar bolaget centralt om de är kollektivanslutna, så det är ganska naturligt att skapa en lokalklubb vid varsel.
Bättre utan kollektivavtal, så man får förhandla för sig själv, men det bestämmer ju arbetsgivaren.
Bättre att bli en gammal erfaren gubbjävel smebligt ovan så kan man skita i facket, om de nu inte erbjuder fördelar.
Information och kommunikation. Jag tror att det också är reklambyråer som tappar kunder. Reklam är det första företagen skär ned på i dåliga tider.
Ja, du är ironisk. Ut och byt vindskivor nu! 😉
Jag funderar på om det kan vara framförallt copywriting och skribentjobb som varslas iom det extremt omvälvande intåget av chatGPT och liknande tjänster? Numera kan en AI göra 70-99% av grovjobbet när det gäller skrivande, så det behöve naturligtvis inte lika många copywriters.
Jag saknade LW:s inlägg om börsen på fredagsmorgonen. Hoppas att dessa inlägg återkommer.
Kom hem sent pga föreläsning i Tanum och tog sovmorgon.
Tacka vet jag ‘den gamla goda tiden’ då man satt ett gäng med en Casio miniräknare för att räkna M och T o Cykler vadeva, i några dygn för att tränga in nått på typ 16Kb där snuttarna måste hålla sig inom en sektor ,man stal nån disk-sektor för disketten mens man tvingade den att stå stilla i givakt, eller 6 sektorer om det var kassett-lagring (kassetten tog 2 sektorer från disketten) det fanns också nån-några byte lite här o där som av nån anledning inte användes.
Casio:n o TI57:an användes för att räkna dessa M o T o cykler för att hålla farten uppe, bar det sig att swappa registrena i fart o utrymme eller pusha o poppa och riskera att stacken kolliderade med variablerna.
Numera satsar jag på att ‘koda i ‘ High Coast Whisky och bubbel,
Tycker det är faschinerande. Finns nog gott om jobb i Stockholm om man är beredd att gå ned i lön lite och kanske tänka sig jobba inom stat/kommun eller liknande. Mitt problem är att många ”tekniska” specialister inte klarar av att förmedla kunskapen utåt/nedåt så det är enormt svårt att skala upp även enkla grejer.
Sen finns det nog också ganska gott om lediga projektledarroller också, men få som är beredd att ta i dem om det innebär det minsta lilla teknik. Att kunna bygga för industrin och liknande, vilket borde vara det ”riktiga” av riktiga verkar vara en total bristvara. Ingen vill jobba med det riktiga utsn sitter istället och ”cloudar” komtorsmiljön på något nytt, fiffigt sätt. Samtidigt som de verkar förakta kontorsråttorna, om man läser raderna ovanför. Tänk om, tönk rätt och då fundera vart ni vill vara/är i värdekedjan. Det har gått så långt att på OT sidan så tar de bort kraven om tidigare kunskap av branchen… finns inte folk som kan saker utanför It och kontor längre.
Finns nog jobb fortfarande
Tog första bästa konsultuthyrare jag hitta:
https://www.randstad.se/jobb/s-it/stockholms-lan/
Samt 400 jobb på blocket. Det är nog ingen kris… ännu…
Däremot kan jag förstå att många GITare och opensourcare börjar köra i diket när kraven på säkerhet, ordning och livscykelhantering skärps. Deras hopbyggda devops krackelerar eftersom ingen tycker det är kul att underhålla det och ingen vill betala när ”gratis” blir dyrt., Också att mycket säkerhetsfolk som blir förtvivlade när de faktiskt måste komma fram med en lösning som fungerar och inte bara säga ”det går inte”. Men annars så…
Sen tycker jag väl inte Klarna är IT branchen, men det är jag det.
För er som vill titta på vilka som får gå så finns en lista här från Spotify.
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1Qd3VP_92HlU39iGbf303WlZ_is_QN7J0bb2vzr9J624/edit?resourcekey#gid=2039146764
Skulle säga att det är Product managers, software engineers och en del mjuka saker som content och design som ryker mer än de borde… visst försvinner några Agila coacher , men det beror nog mer på att utvecklare försvinner och de team som är kvar är nog mer vältrimmade. Mao, efter ett tag borde ju faktiskt kunna arbeta agilt. Det är ju inte så att kontorsråttorna går på excelutbildning varje måånad.
Klarna är en bank. Lika beroende av IT som alla andra banker.
Hear hear
Citypriserna höll sig tämligen väl under 90-tals krisen gentemot landet i stort.
Tråkigt. Hade hoppats att elekritriker och VVSare fick sparken, men sina sjuka listpriser de fakturerar
Nu är du ogin. Tänk på att deras timdebitering måste utformas för att täcka in både frukost OCH lunch hos den lokala grossisten… 😉
Man fakturerar väl för tiden hos grossisten? Nybörjare.
Nu jobbar inte jag inom IT men som ingenjör så noterar jag att allt mer arbetsuppgifter outsourcas till tex Indien där man får flera ingenjörer till priset av en här hemma. Det går idag lika bra att rita upp handlingar oavsett vilket land du sitter i.
Har man inte samma koncept inom IT? Är det så då kommer även priserna på dessa tjänster att behöva falla även här eller antal arbetstillfällen. Vi lever ju i tider där det spelar allt mindre roll vart man sitter, vi kan sitta hemma eller utomlands.
Så lågkonjunktur eller ej, bör det inte innebära att ett antal tjänster och kompetens som naturligt försvinner egentligen finns kvar men på annan plats. En del arbete förloras egentligen i företaget utan bara i landet. Vi blir mer internationella och lönerna kommer jämnas ut lite, winwin.
Har alltså pågått inom IT i 30 år eller så. Inget nytt.
–
Svenska ingenjörer är i ett internationellt perspektiv lågavlönade
Kostar mycket men tjänar lite. Man kan ju fundera på varför.
Både ja och nej. Teknikutvecklingen möjliggör förvisso att man kan arbeta bra på distans, men samtidigt har vi en verklighet med pandemi och krig som belyst hur riskabelt outsourcing till andra länder är när kriser slår til, det gäller IT i lika hög grad som all annan verksamhet.
Även kostnaden för svenska ingenjörer är låg i ett internationellt perspektiv. Möjligtvis är det fortfarande oftast lägre i Indien men t ex Polen och östeuropa ska nu vara i nivå. Förstås finns det spridning.
Timpriserna på IT-tjänster är i kronor räknat ungefär hälften av vad de var för 25 år sen när jag började i branschen. Inflationsjusterat blir det väl ca 25% eller nåt. Gissa hur matematiken bakom en sådan utveckling ser ut…
För alla yngre som läser dessa kommentarer så kan jag meddela att inom anläggningsbygg (tjänstemän) så har det skrikits efter personal minst senaste 40 åren och kommer antagligen fortsätta i 40 år till.
Välkommen till att jobba i en variabel, jordnära, välbetald, verklig/beständig och jävligt rolig bransch.
I Stockholm just nu pågår:
-Förbifarten
-Utbyggnad tunnelbanan
-Tvärförbindelse Södertörn
-Slussen
-Förlängning av Roslagsbanan
-Stockholms framtida avloppsförsörjning
-Förlängning av tvärbanan
-Säkert massa annat skit
Sprängmedel, tunnlar, stora maskiner, under vatten, uppe i luften. Med fördelen att man kan skryta för barnbarnen hur man varit med och uppfört x eller y som står där i 100 år sen. Att man kodar en skolplattform som lades ner 35 år sedan är jävligt dålig story för barnbarnen.