Svenskt skogsbruk står nu inför en dödsdom, då den svenska skogen ska förvandlas till ett reservat för att rädda arter som är vanliga i Sverige men ovanliga i t ex Spanien. Detta enligt EU:s artdirektiv och en dom i EU-domstolen där rabiata trädkramare nu segrat.
Gallringsved. |
Domen innebär i praktiken en dödsdom för svenskt skogsbruk eftersom det finns arter i den svenska skogen, som är ovanliga i något annat EU-land. Därmed får ingen skog avverkas, trots att den svenska arten av växt, djur, fågel, kräldjur, spindeldjur eller insekt på inget sätt är hotad i Sverige.
Alla större avverkningar anmäls till länsstyrelsen och kan därmed överklagas av rabiata trädkramare, som nu via EU-domen segrat. Hundratusentals direkta och indirekta arbetstillfällen hotas och all skogsmark utanför tätortsnära exploaterbart område blir i praktiken värdelös för ägarna.
Det finns dock vägar runt detta, nämligen småskalighet. Om man avverkar mindre än en halv hektar åt gången eller gallrar – dvs tar ner mindre än hälften av träden – kan man slippa att anmäla detta till länsstyrelsen och därmed ducka överklaganden då man inte behöver tillstånd. Även kontinuitetsskogsbruk, sk blädning, där man handplockar enskilda träd att ta ner är en väg runt detta. En tröst kan vara att trädkramarna främst härjar i storstadsregionerna, så skogsmark norr om Dalälven kanske får fortsätta brukas. Fast det är klart, älgen är rödlistad i Spanien, medan vi måste skjuta av hundratusentalet djur årligen för att inte översvämmas av dem, så … För övrigt kommer älgen kanske minska till 90% om vi slutar med trakthyggesbruk, där den och många andra arter hittar framför allt sitt vinterfoder i ungskogens sly.
Det finns också andra sätt att komma runt detta, t ex se till att innan avverkning anmäls utrota alla ovanliga arter från skogen, men det kan kräva rätt mycket arbete att t ex skjuta bort alla orrar och tjäder, som ju är rödlistade i sydligare delar av EU, men finns i överflöd i Sverige. Svårare dock att utrota småfåglar som rödbrokig trastkväka eller insekter som mindre döderhultbaggböle.
En annan variant är att enbart plantera monokulturella granplantage och inte gallra. Det finns inget som är en sådan dödsdom mot biologisk mångfald som en genomtät ogallrad granskog, så tät att inte ens en miljöaktivist kan penetrera grenverket för att leta efter grönröd skäggsvamp. Dessvärre leder det till klenare virke som ger sämre betalt.
Detta är dock oerhört mycket dyrare med alternativen än rationellt och effektivt trakthyggesbruk, och ger således ingen lönsamhet. Min egen lilla blädning på ca 50 m3fub i vinter betalade knappt sina kostnader. Trakthyggesbruk gynnar för övrigt den biologiska mångfalden, då alla arter inte trivs i vuxen skog.
En annan konsekvens är att svensk fjärrvärme kommer få enorma problem med att få fram råvara till uppvärmning, liksom även kraftvärmen, som även ger el, när vi inte längre får avverka skog och ta ut GROT – grenar, rötter och toppar – för förbränning. Det är nämligen något man inte gör vid gallringar eller vid blädning i kontinuitetsskogsbruk, då det inte fungerar att åka och hämta grenar på olika platser.
Dock tillåter inte svenska löner något annat än trakthyggesbruk.
Ett förslag till motåtgärd är att svensk skogslobby skickar ner konsulter till Spanien och andra EU-länder och börjar granska minsta exploatering i områden där i Sverige hotade arter finns i sydligare länder och driver detta in absurdum tills EU lägger ner detta trams.
Annars kommer Sverige förvandlas till EU:s alibi och naturreservat, utan att få ett öre i ersättning för att vi ska slänga hundratals miljarder och hundratusentals arbetstillfällen i sjön. Likt för Internetjättarnas serverhallar är vi en bananmonarki där vår enda exportprodukt är greeenwashing åt våra kolonisatörer. Så kan spanjorerna fortsätta stampa ihjäl sina grodor.
Ett tips så länge är köp inte skog. Det är även tveksamt att skogen ens kan exploateras för bostäder, då de i Spanien hotade arterna då kan drabbas. Så Sverige ska nog förbli öde ytor av skog. Snart förbjuds antagligen i praktiken även jakten så inte ens det värdet kommer finnas kvar. Swatting har börjat tillämpas av aktivister mot jägare, dvs att man falskeligen rapporterar grov vapenbrottslighet till polisen som skickar insatsstyrkan och helikopter.
Sveriges fel är att vi tagit hand om vår skog och natur för väl, och kommer därmed avsättas som reservat för att övriga EU ska uppnå sin kvot av bevarad natur och kan fortsätta stampa grodor bäst de vill.
För övrigt är jag inte ett dugg förvånad över att det är Naturskyddsföreningen i Härryda som ligger bakom detta. De hade stora personliga utmaningar redan när jag bodde i den kommunen för tjugo år sedan. Men det är ju fint att svenskt plantageskogsbruk är så välskött att ovanliga arter i Spanien trivs i Sverige.
75 kommentarer
Eu:s ständiga nötande är den politiska praxisens motsvarighet till gish gallop… man hinner inte bemöta en tokighet innan nästa redan är på dagordningen.
Kanske vi borde ha en egen nordlig union så kan södra Europa fortsätta med sina projekt på egen hand?
Swexit?
Storbrittanien har dragit vinstlotten. EU liknar allt mer ett sosseprojekt.
Bra liknelse med förtydligande – projekt med modernt korrupta inslag. Tillgångar och fördelar ska omfördelas med skenbart goda motiv. Gäller tyvärr de flesta områden. Elmarknaden bara för att nämna ett annat.
Skapar man en central byråkrati så kommer den att centralbyråkratisera, det är liksom en naturlag i sammanhanget – och dumheten i dess beslutsorgan är proportionerlig i kvadrat till avståndet mellan centrum och periferi.
Vänta bara tills den svenska sjukvården avskaffar regionerna och inför centralstyrning från Stockholm – stackars jävla Ystad och Kiruna och Göteborg.
Exakt Storbrittaniens omfattande skogar kan nu avverkas.
Ja som jag skrev i en kommentar igår om bebyggelse på jordbruksmark. Där är miljörörelsen tyst men när det gäller skog och djurskötsel så är de aktiva.
Men till slutet av dagen tror jag det handlar om elitism och trendkänslighet, från miljörörelsen, de är välutbildade vilket borde ge dem egenskapen att ha två tankar i huvudet samtidigt. Men eftersom de anser sig vara eliten (mest väutbildade väljargruppen) och med det följer att veta vad som är trenden eller da shit och skriva oss på näsan som tillhör den grå massan (vi som vill ha ett fungerande samhälle och har delegerat vår beslutsrätt vart fjärde år så att vi kan koncentrera oss på griniga barn, jobb och en del underhåll i hemmet). Den grå massan måste börja att säga ifrån till fiskmåsarna på båda sidorna om höger vänsterskalan, det är vårt fel att de finns.
Vad det gäller elitism hos MP sa Peter Eriksson samma sak i 30 min(kritik mot sitt egna parti alltså).
Den gamle skidskytten Björn Ferry är både Miljöpartist och entusiastisk skogsägare (enligt hans egen bok Ferry Tales) – kanske ett lämpligt intervjuobjekt för bloggaren?
Jag hade Ferry som gäst på Clubhouse förra veckan.
OK – Missade tydligen det.
Och det är en nackdel med Clubhouse. Allt sker i realtid och intervjun är förverkad.
Går det inte att spela in dårå. Till och med shackmästarna kommentarer ju nu i realtid sina spel som man sedan som tangentbordsexpert kan titta på och kommentera. Borde gå att göra något liknande med samhällselitens upplysande konversationer.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Priset på timmer kommer att gå ner nu om fler resonera som jag: Hugga ner vart enda träd så fort som möjligt så länge tid finns. Hade nog gjort lite annurlunda om inte hotet från miljörörelsen funnits, men nu hoppas jag att kalhyggena kan ge mig en anna sort frid genom att hinna göra precis det motsatta mot vad den så kallade miljörörelsen syfte är.
Landsbygdens befolkning har sedan "kollektivanslutningen till RLF", som Bo Rothstein uttrycker det, varit på defensiven… När Sverige anslöts till EU blev det Finland som drev de nordiska skogsfrågorna i många år.. Tills en liten grupp (svenska) skogsbönder fick en plats i det "rådgivande organet för skog och kork" och där dessa genom bondeorganisationen ECVC kunde jobba med skogsfrågor i femton år… Under senare år insåg den svenska representanten att skogen inom EU höll på att förloras som näring och istället bli en del av CAP… Något som man stöttade i södra EU, där skogen inte har någon större betydelse.. Utan att skapa ett stödsystem – som givetvis innebär byråkratisk kontroll – tyckte man i södra EU var OK… Under senare år har svenska representanter från LRF tagit över även ordförandeposten i det "rådgivande organet", men då inte från ECVC utan Copa-COCEGA, dit LRF ingår… (Tyvärr så är LRF så tjänstemannastyrt, att man som anställd tjänsteman givetsvis "inte biter den hand som i framtiden möjligen kommer att föda en"… Så en viss försiktighet uppstår, vilket i detta fall innebär att kontrollen över svensk skog hamnar i Bryssel – som en del av CAP… (Nästa steg är givetsvis att gruvdrift och vattenkraft dirigeras från Byssel..) Förresten, Torgny Östling, som haft uppgiften att sitta i det "rådgivande organet" sedan femton år tillbaka och kämpat i motvind under dessa år, avled vid skogsarbete häromdagen, så om Bryssel nu tar över kontrollen av svensk skog så slipper Torgny åtminstone uppleva det… Att svenska skogsägare är en samling nollor som gömmer sig under mamma LRFs kjolar är inget som annat än framtidens historiker kommer att konstatera..
@Cornu, Tack för du lyfter frågor liknande detta ämne och hoppas att det sprider sig till andra kanaler och mediehus, å andra sidan är jag nu så upprörd att jag inte kan arbeta blir en tidig fredag.
Klockan är redan långt förbi fem i Australien. No worries, bara börja grogga.
Arbetar mest med kollegor från Indien och där är klockan väl endast halv tre eller nåt dessutom jobbar de nio timmar per dag så jag får väl försöka hålla ut en tre timmar till.
Det är samma sak med salamandrar redan. Ett jävla helvete vid skogsbruk och exploateringar, sätter käppar i hjulet för vitala infrastrukturprojekt där byråkratin tragglas i åratal för man ska utreda in i miniskula detaljer om diverse kråkor och flugor som vi har tonvis av i landet men som är listade i EU.
Arter som är extremt livskraftiga i Sverige men som man i princip utrotat i centrala Berlin och liknande. Då hamnar de på rödlistan.
Allt i enlighet med Agenda 2030…..eller?
Om vi slutar med trakthyggesbruket kommer rödlistan med hotade arter att öka då alla arter som är ljuskrävande och lever på ljuskrävande arter kommer att minska ordentligt.
Jag har sett flera olika siffror på hur många det kan vara, men mellan 400-800 kan det vara.
Om vi övergår till kontinuitetsskogsbruk så kommer granen att ta över på sikt( förutom vid kanter, brandfält och stormfällningar.) Då granen är det träd som klarar sig bäst att växa upp i skugga ( löv och tall är pionjärträd som behöver mera ljus för att växa till sig.)
Och för att få till en bra fungerande kontinuitetsskog (som kanske lönar sig) enligt trädkramarnas modell tar det mellan 80 -120 år ( beroende på var i Sverige skogen finns) då det ska finnas träd i alla åldersgrupper i beståndet, ett så kallat fullskiktat bestånd.
Att hugga små hyggen på mindre än ett halvt hektar blir dels väldigt besvärligt efter några år samt att landskapet kommer att bli väldigt fragmenterat vilket inte heller är så bra för biologisk mångfald.
Samt allt detta blir till en högre ekonomisk kostnad och det är ett mål för dom som vill stoppa skogsbruket.
Glöm inte framtida arvsskiften.
Det blir inte lätt att betala de anhöriga genom att avverka.
Så då återstår bara att sälja hela klabbet till staten – det kanske är det som är tanken?
The UN: sustainabledevelopment.un.org/content/documents/Agenda21.pdf Forest* förkommer 289 ggr i dokumentet… Centralplanering på högsta möjliga nivå, med lite genus on the side. Läs 10.7.c; 11.9; 11.10; 11.12; 11.13 (women!?); 11.21+11.22.l+11.26.e (väga in nya värden avs skogsbruk); 11.31.c bio diversity; osv
Jag får känslan att Sverige är så litet och obetydligt i sammanhanget att vi blir collateral damage när The UN vill försöka hantera problemen med Amazonas och ökenutbredning. Och EU samt många medlemsstater lyder The UN (uttalas lämpligen un som i unholy).
EU startade som en halvhygglig idé (som mycket annat) men idag 45000 anställda senare så fungerar ingenting längre och vi är insmetade i något vi snarast behöver ta oss ur i dess nuvarande form…
För övrigt, EU kanske kommer till insikt när virket för att bygga nya fina kontor i Bryssel slutar dyka upp?
EU är du och jag så vad är det vi skall komma till insikt om?
Nja, det är ju iofs det enkla svaret eller det "rätta" svaret om man är övertygad federalist. Men sanningen är att det är inte du och jag utan vi och dom, där det idag allt mer ses i kontexten vi som har och dom andra som borde hålla tyst och göra som vi säger. Om vi tar EU som ett konkret exempel så kan jag enklast beskriva det utifrån min yrkesmässiga syn, ibland något man drar nytta av (oftast genom att skicka ner ett gäng lobbyister för att få som vi vill) eller när inte EU lyder order så rundar vi dom och jodå, det är nästan 100% framgång på det så här långt.
För att göra våld på en annars utmärkt sång, Staten (eller EU) och kapitalet sitter inte i samma båt, staten förlorade för länge sedan den platsen, staten ligger i vattnet 50 meter bakom och viftar vilt med händerna för att hålla sig flytande medans kapitalet talar om för dom att det kostar 100:- att ta en snabbkurs i simning. Tror till och med SVT gjorde/köpte en dokumentär på temat.
Men jag respekterar din åsikt att EU är något bra.
omnis secundus
Det tragiska i det här fallet är inte Europeiska Unionen eller skillnaderna mellan nord och syd Europa som bloggaren låter påskina utan snarare att den svenska regeringen och dess myndigheter har valt sida. Vad jag inte kan förstå är var sveriges skogsägare/brukare/massaindustri etc håller hus. Sover ni? Om Sverige vill behålla sin typ av skogsbruk kan Sverige givetvis det. Det är samma sak med snus, varg och en hel del annat där ansvariga politiker skyller på sina kollegor i andra europeiska länder. Och till alla de av Cornus läsare som säger Swexit så fort det skrivs "EU" här – tror ni på allvar att Sverige skulle klara era hjärtefrågor bättre på egen hand? Med MP/S/V vid landets roder? Seriöst?
Nulli secundus
För att förstå situationen måste man gå tillbaka till "baggbölerilagen", som styr ägarförhållanden i svensk natur. Det innebär att den situation som råder, balansen mellan privat ägande/ fysiska personer och ägare som bolag, kyrka och stat, skall vara konstant… Alltså, ungefär hälften ägt av fysiska personer.. detta fenomen strider mot kapitalliberaliseringdirektivet (puh) som svensk Riksdag antog 1992 (före EU-anslutningen) och som egentligen borde gälla fullt ut, men som baggbölerilagen bromsar.. (Hur många vet det?) Idag, när den mesta mark är en usel affär, utom som kapitalgömma, då jordbruket knappt fungerar trots stöden och skogen enbart har ett ekonomiskt värde "på rot" som balansräkningspost, så vad göra…?
Ja min slutsats är detsamma, det är svenska naturvårdsverket eller liknande som valt att ge EU:s rödlista samma status som Sveriges.
Kan detta innebära att priserna för skog kommer att gå ner? Var nära att köpa ett 10-tal hektar här på skånska västkusten för bara några 100k för snart 20 år sedan.. Halva skogen var redan skyddad (bok). Ångar det än idag, samma skog hade kostat över miljonen idag…
https://www.youtube.com/watch?v=q51FMbTOn_Q More Of Everything – A film about Swedish forestry
Svensk skog kommer snart att vara lika förnybar som olja.
Det kan faktist vara en fördel för små skogsägare ifall skogsbruket gå över till CAP, allts räknas som jordbruksmark.
Om man då kan få jordbruksstöd för vissa former av brukande av skogen vill säga.
Nettot för G28 skog är runt 1000 kr/Ha och år nu.
Men om stöd för, till exempel, skogsbete överstiger det värdet då blir det en vinst för småbrukarna.
Större skogsbolag får väl hoppas kunna arrendera ut skogen.
Så är det… tur att det är någon som ser en möjlighet i detta!
Kortsiktigt kan de bli en vinst kanske för småbrukarna.
På sikt så lär väl stöden räknas in i produktionskostnaden.
Samtidigt som policyn är att den som tar emot stöd inte ska kunna ta ut en vinst.
Eh. Jag hade EU-stöd i fem år. Aldrig mer. Inte värt pengarna med alla regler och alla idioter inom byråkratin, som kom igen och igen och ändrade gränser de själva mätt in med GPS året innan.
Jomen det skapar ju sysselsättning.
Tänk vilken samhällsnytta de gör när de justerar arealerna ett tiotal kvadratmeter.
Eller när de kontrollerar hur mycket djuren har betat.
Deras inkomst är betydligt högre än lantbrukarens dessutom.
Men så har de en akademisk utbildning också.
Lackade ur totalt när de år två kom och mätte med GPS, och efter fyra timmars arbete justerade min ansökta areal med 300 m2, för att sedan år tre komma tillbaka och justera ytterligare 100 m2 och ge mig straffavgifter för att ha haft fel i deras förra GPS-mätning. Så nu skiter jag i det och kan låta grenar från fällda träd ligga kvar för att på 2-3 år förmultna och försvinna istället för att behöva ta hand om dem, samt få flytta stängsel bäst f-n jag vill.
Och efter första ansökan spenderade jag fem timmar med en akademiker på knä för att fastställa vilka ovanliga arter som fanns på betet. Vederbörandes lön för att göra detta var nog högre än vad jag fick totalt i bidrag på de fem sökta åren…
Bidrag (eller stöd) som innebar en arbetsbelastning för att sköta reglerna om cirka 50:- SEK per timme. Så nä, det var f-n inte värt att söka de där stöden.
Jo jag känner igen detta fenomen med länsstyrelse och jordbruksverk.
Det primära verkar inte längre att producera något.
Snarare är de själva ägandet och arbetsmetodiken som är det viktigaste.
Kan det vara såhär första fasen av kollapsen ser ut?
Jag får ju ut nära på lika mycket i stöd om jag hade haft ett gäng stutar betandes år ut och år in.
Köttet som djuren producerar är när nog bara en kostnad nu för tiden.
Åtminstone allt utöver självhushåll ifall man håller sig med en mindre besättning.
-19 så fick jag totalt avslag då "det var fel botanisk sammansättning i vallen"… jag hoppade då av – innan – det var för sent det året… men lik förbannat kom en kontroll senare på året… Aldrig mer!! Och helt klart… ett gäng stutar som går och knager år efter år är det klart vettigaste… men då gäller det att banta ner dom under vintern…
En jag känner fick också backning för särskilda värden.
Kontrollen skedde innan växtsäsongen hade kommit igång det året.
Han överklagade så det blev en ny kontroll i början av november det året.
Självklart hitta de de inga nyckelarter då heller.
Personligen råkade jag ut för att de ville klassa en fuktäng som åker.
Jag ångrar att jag protesterade.
Det hade varit kul att strukturkalka det stycket.
Plöja hade förstås varit en omöjlighet.
Traktorn hade säkert sjunkit inom 50 meter.
Rätt sorts stutar, hereford, så lär du till och med få påbud på att banta ned de varje vinter.
Jag är övertygad om att jorden krymper. Arealen blir alltid mindre,aldrig större när den justeras efter LS kontrollmätning, även om jag regelbundet rensar från träd och sly längs åkerkanterna.
Skön samtidsläsning….
Man kanske skall blanka skogsaktier?
EU är underbart. Tänk så många politiker och tjänstemän som har erhållit fina och välbetalda uppdrag genom organisationen samtidigt som de kan känna sig viktiga.
Självklart är det orimligt att EU skall styra svenskt skogsbruk – men EU har aldrig varit något annat än ett federalt projekt. Svenska rävar är då självklart inte svenska utan europeiska. Hitlers dröm förverkligad; ett enda Europa under tysk ledning.
Jag vill ändå dra en lans för kontinuitetsbruk av skogen som jag menar kan passa bra för mindre skogsägare. Vi prövade för ett par år sedan på ett ca 3 hektar stort område med 50/50 70-årig granplantering och gammelskog. Vi sålde till Karl Hedin (inte själva personen som vid det laget satt i bojor utan företaget) som var villiga att pröva. Vi avverkade mellan 10-15 procent av volymen med traditionella skogsmaskiner. Alla träd som skulle avverkas liksom vägar för maskinerna var utmärkta i förväg. Karl Hedin betalade mellan 450 och 850 kr per kubikmeter för timret beroende på kvalitet. Merkostnaden jämför med trakthygge visade sig efteråt bli ungefär 10 kr per kubikmeter (mer körande för maskinerna).
Men nettot blev några hundratusen kronor och om ungefär fem år är det lämpligt att gå in och ta lika mycket till. Ungskog har nu börjat växa i de gläntor som bildats. På sikt skapas alltså en flerskiktig skog med flera olika åldersklasser och intrycket efter avverkningen är ju oerhört mycket mer positivt än efter ett kalhygge.
Fördelarna för en liten skogsägare är många. En stor avverkning ger ju ett stort netto för ett år och då hamnar ofelbart det mesta hos skatteverket. Om du får ett hanterligt belopp har du möjlighet att slå emot med olika avsättningar och avdrag och kan tillgodogöra dig en hel del av momsen genom investeringar. Om du har en lite större yta kan du få ett hanterligt kassaflöde, samtidigt som du får en vackrare, mer artrik skog och på sikt högre kvalitet på virket. Man slipper också problemet med en massa vindfällen på intilliggande skog.
Men det här passar nog bara i det mindre formatet. Finliret blir för knöligt för ett stort skogsbolag
Intressant text!
Att detta blir för omständigt för stora skogsägare lär stämma.
Men just de största bolagen har alla möjligheter till att få till undantag från eventuella EU-regelverk.
En blandning mellan gamla och unga träd innebär ofta att de stora träden piskar ihjäl toppen på ungträden som försöker komma upp underifrån. Blir ingen timmer skog kan jag garantera, det blir även relativt få träd som kan bli timmer träd och ersätta ett stort. undertryckta träd är ofta "stressade" och röta och annat finns ofta i dem. men visst äger man 3 ha så är det så klart trevligare att inte göra ett hygge av alltihop. men stora enheter på flera 100ha är inte lämpliga att bläda på det sättet enligt mig. Men den som vill köpa skog för några miljoner och sedan prova olika brukningssätt, står fritt för alla.
Bisk, bara framkörningskostnaderna för maskinerna gör väl att minsta blädning som inte ska gå back måste vara den där halva hektaren. Men de enda som tjänar något då är maskinförarna och skogsindustrin, som skogsägare kammar du noll.
Vid blädning är det också endast de allra största maskinerna som kommer ifråga eftersom det krävs rejäl kraft för att styra trädets riktning. Många luras nog att tro att vid blädning kan småskaliga "billiga" maskiner användas men det är snarare tvärtom.
Blädning blir i praktiken att använda ganska små maskiner men stora vinschar.
Jobbar en del så i min egen skog. En grålle med vajerspel kopplat på kraftuttaget fäst vajern så högt du når och fäll.
Problemet är att det är motormanuellt=extremt dyrt! Det gör timmer till totalt olönsamt att använda för något överhuvudtaget och leder till att all skog blir värdelös. Sen om 50 år när den blivit så kallad "urskog" vilket i sverige är 100% gran förutom där det varit skogsbrand eller är tallmark tja.
Sen kommer även blädning att påverka enstaka individer vilket är tillräckligt enligt domen.
Vad är det här för fantasier! Stora träd som piskar de små så det aldrig blir timmer, enorma överkostnader, bara rötat virka som kommer upp… osv, Dumheter. Vårt facit är alltså en merkostnad på runt 2 till 3 procent jämfört med trakthygge. Detta kompenseras ekonomiskt väl än mer av det jag sagt om kassaflödet innan. Dessutom slipper vi hyggesplöjning och plantering och att vänta i 80 år på nästa gång skogen skall avkasta något. Och det är inte bara undertryckta granar som tar fart när det blir ljusare i skogen. För er information kan jag upplysa om att skogsmarken är full av frön som tar fart, inte minst lövet (kolla timmerpriserna på björk till exempel, eller varför inte tändsticksvirke). Det är dessutom naturligt för små träd att växa upp i skydd av större. Omfattande piskskador (aldrig sett) ordnas väl i så fall med en gallring…
Tyskarna, med sina jättelika granplanteringar, har testat med gott ekonomiskt resultat (googla lübeckmetoden).Jag kan tänka mig att kontinuitetsbruk ger mindre volym per tidsenhet men rent ekonomisk är det ändå intressant för den mindre skogsägarens plånbok.
Ygg, hugger ni själva då, och har egna maskiner? Har du räknat på timpenningen? De flesta tar in extern huggning, och bär det sig verkligen då? Att bara förvandla arbetstid till timmer, så finns det betydligt lönsammare sysslor per timme, t ex jobba på McDonalds. Och då behöver du inte binda kapital i skog.
Som jag sagt tidigare; Karl Hedin tog det som ett avverkningsuppdrag och dök upp med den traditionella maskinparken (skördare, skotare och timmerbilar). Lyfte inte ett finger i avverkningen och alltså till en merkostnad av någonstans mellan 2 och 3 procent, jämfört med samma volym trakthugget. Nettot blev någonstans mellan 300 000-400 000 och det kan göras om ett antal gånger till med 5-10 års mellanrum. Jag väntar nog med att vända mig till McDonalds.
@Ygg,
Var det Tallskog och hyfsat glest mellan träden?
Eftersom du nämde Karl Hedin så gissar jag på att där du har din skog är det inte alls det samma förutsättningar med skötseln av den skog som Cornu har.
Själv har jag det mesta av min skog på gammal sjöbotten.
Styv lera med andra ord.
40 000 björkplantor/Ha som slyuppslag är för mig helt naturligt.
På enbart några år ser ett hygge ut som ett havrefält tack vare slyupplaget.
Tunga maskiner som kör på stickvägar vart femte år är inte heller att tänka på.
Körskadorna skulle bli enorma med tiden.
Så, jag får väl gratulera dig till en mark i det boreala zonen där hyggesfritt fungerar.
Men här i den nemorala zonen är det helt andra förutsättningar.
Ja, jag vet egentligen skulle jag satsa på ädellöv.
Har du funderat på att satsa på ekskog?
Det ger ju ett bra netto också.
Eller du kanske inte har de förutsättningarna?
Visst är det irriterande när folk tror att man kan sköta sin skog på samma sätt i hela landet?
Ja, du har förstås rätt – olika förutsättningar i olika landsdelar. Har inte haft några körskador hittills. Den gamla skogen består av ganska gles blandning av tall och gran med lite löv. Granplanteringen är förstås 100 procent gran men nu börjar det slå upp en del löv också. När det gäller ekar tror jag att det är lite för kallt och växer för långsamt(södra Dalarna) men vi har en stor ek i hagen som måste vara jättegammal.
Varför är vi fortfarande med i detta konkursbo?
För Sveriges del är det enbart förluster.
EU-avgiften är ca: 45 miljarder, varav ca:11 miljarder går tillbaka, till främst jordbrukssektorn.
Handelsbalansen är en katastrof, med ett underskott på 175 miljarder 2019
https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/utrikeshandel/sveriges-handelspartners/
Utöver det, kringskärs landets egenbestämmande mer och mer av det vansinniga EU-reglerna.
Och sedan skall landet fyllas av olönsamma vindkraftverk, för att förse främst finnar, danskar och tyskar med el.
Men, men. Vi har ju fått fri tillgång till EU:s stöldligor, som kan plundra landet och fritt åka fram och tillbaka, tack vare våra anorektiska gränskontroller.
Boris hade rätt. Vi kanske tjänar på EU medlemskap, men vi är inte fria att stifta egna lagar.
Enteignung kallar tyskarna sådant här. Storstadsbaserade journalister tycker antingen att det är ett bra beslut eller rycker på axlarna.
Problemet kommer av att svenska politiker och framförallt politiska tjänstemän underskattar värdet av tjänstemannakulturen inom EU.
Det är ytterst få svenskar som faktiskt sitter i Bryssel och jobbar inom EU. Svenska organisationer och företag behandlar det mest som en pratklubb för inbördes beundran (egen erfarenhet som tidigare representant för en svensk branchorganisation).
Tyvärr är det för sent.
Vi och Finland har försökt få behålla kontrollen av vår skog för att den inte är samma som naturreservaten i Grekland men tyvärr så kommer vi nog förlora.
Problemet blir helt enkelt att länder som redan huggit ner all sin skog (allt söder som Sverige och Finland i praktiken) belönas på vår bekostnad.
Paul, jag rekommenderar dig att ta en titt på Ardennerna ( https://youtu.be/ZO5G6XQcGh4 – inte en enda gran är inhemsk! precis allt har en gång i tiden planterats) men också på skogarna i Frankrike. Sedan 1850 har Frankrike haft en massiv återbeskogning om man tittar på kartorna. I praktiken finns det en hel del, men naturligtvis inte den pappersmassa och virkesindustri som finns i norr. — Sverige (och Finland) borde få undantag, arbetstillfällena och de ekonomiska intressena är för viktiga. (Och kan de ha kvar Orbans Ungern i EU utan att sparka ut dem så kan de gott göra det med.) — Att Svensk skogsindustri under flera år har kört med falsk reklam: https://www.skogen.se/node/20631 har ju inte gjort saken bättre. // Josephine https://giraffen197.webblogg.se
Skogsägare i Belgien kan också komma att protestera (min förra kommentar togs bort, vill du ha länk säg till) – eftersom all granskog du ser i Ardennerna är planterad. Och det finns ganska många hektar. Gran är inte inhemsk härnere. // Josephine
Galenskaperna upphör aldrig att komma. Jag var väldigt entusiastisk inför medlemskapet men i mina ögon så behöver vi lämna och samarbeta närmare med Norge och Finland. Vi skulle aldrig ha gått med utan sökt EES medlemsskap i stället.
Lätt att vara efterklok nu dock.
En reflektion på detta är ju att det borde omöjliggöra vindkraftexploatering.
Det finns gott om tjäder och orre i skogarna som man sätter vindkraft i. Vindkraften är dessutom negativ för rovfåglar som blir ihjälslagna av vingarna osv.
Kraftledningarna från verken oavsett om de går över eller under jord kommer ju riskera att påverka djuren.
Har någon gjort långtidsstudier på varierande magnetfält på svampar??? Försiktighetsprincipen borde väl gälla?
Det kraftslag med absolut minst påverkan på naturen som sådan är kärnkraften då den har högst energidensitet. Borde inte då natur"skydds"föreningen vara för kärnkraft?
Glöm inte markvibrationer och ändrade vindflöden.
Många ställen bildas det inte dagg längre kring vindkraftsparkerna.
Så länge byråkraterna och fanatikerna är mätta går det bra att stoppa allt. När magen kurrar och det blir kallt huggs nog skogen ned för att ge värme och plats för mer odling. På 50 års sikt är det ett icke-problem. Till dess får man väl sköta sin skog så gott det går så att barn och barnbarn får bra ved och timmer.
Jag blir uppriktigt ledsen av allt tok som hittas på. Då det inte är visheten som styr får man väl vänta på bättre tider.
Det där med EU-stöden känner jag igen. Gick glatt in i femåriga stöd där jag bl.a. skulle slå dikeskanterna. Efter tre år, om jag inte missminner mig, ändrades reglerna så att dikeskanterna skulle slås med skärande redskap. Med andra ord fick man inte längre gå med grästrimmern utan var tvungen att använda slåtterbalk eller lie eftersom kontrollanterna kontrollerade snittytorna på grässtråna. Var dessa fransiga, som de blir av tråd eller betesputsens slagor, fick man underkänt. Det skulle vara klippta/skurna strån. De sista två åren var ett elände med slåtterbalk och lie samt lite fusk med tråd och oro för att behöva betala tillbaka alla tidigare års bidrag eftersom felaktig snittyta skulle medföra retroaktivt återtagande av bidragen. Även här undviks nu bidrag.
Skogen sköter jag som jag vill, så det blir många olika arter och ljusa gläntor.
Just det, det var ett himla duttande med 25 träd per hektar efter att några italienska inspektörer gått vilse när det var 50 träd per hektar tillåtet. Så hugg ner en massa träd i onödan. Sedan ändrades reglerna igen.
Aldrig mer.
Demokrati är bara bra på lokal nivå. Det kanske man inser med detta
Om man kikar på virkespriserna kan det nog vara en bra idé att dra igång sågen.
https://tradingeconomics.com/commodity/lumber
Och ska EU härja på det här viset blir amerikanska skogsbolag spännande framöver.
Mycket intressanta inlägg. Instämmer i överbyråkratiseringen och idiotin med federala detaljregleringar. Men den centrala frågan måste väl vara om det finns älg i Spanien? 😜 Gillar det skarpt som praktexempel i inlägget, men hittar det ingenstans, ej heller på någon Spansk rödlista…