Dags för lite härligt fredagsmys denna underbart vackra vårfredag. Och vad är mysigare än att årets deklarationsblankett har anlänt från Skatteverket via Kivra.
*mys* |
Man kan ju bara imponeras av hur mycket som redan finns inrapporterat och förtryckt på blanketten. Förutom blankettens själva två sidor så bifogas hela fyra sidor med vita papper med listor över inrapporterade uppgifter. En sådan jag aldrig varit med om förut är att min bank har rapporterat in en utlandsöverföring för en så kallad alternativ placering till Skatteverket. Mycket positivt, då det därmed blir tydligt vad eventuella vinster eller förluster blir när dessa återförs till Sverige, utan tjafs. Nej, jag kommer inte berätta vad det är för alternativ placering för någon annan än Skatteverket.
Det enda som saknas är egentligen att redovisa den enskilda firmans resultat. Utdelningen från aktiebolaget är redan inrapporterad. Enskild firma är dessvärre trots AB nödvändigt då biblioteksersättningen från Författarfonden inte kan betalas till AB, plus att enskild firma är obligatoriskt om man äger en jordbruksfastighet. Dock är det enkelt att deklarera enskild firma, då det bara handlar om att skriva in vissa poster från firmans bokslut i årsredoviningen, samt ange hur mycket som ska tas som räntefördelning.
Överlag kunde man önska att alla myndigheter höll en lika mysigt hög servicenivå som Skatteverket. Det må vara surt att betala skatt, men att deklarera blir ännu enklare för varje år som går.
Ha ett fortsatt mysigt fredagsmys!
40 kommentarer
Sedan jag fick arslet ur soffan och flyttade över alla utländska aktier till en KF är den enda skattemässiga handpåläggningen kvar K10 och K12.
Ren magi jämfört med innan.
Men K4 som är så rolig! 😉
Är ju typ bara och klippa och klistra nuförtiden. Annat var det för innan internet, då var det kämpigt 🙂
Surt att betala skatt? Snarare hur häftigt som helst har jag fått berättat för mig!
Spännande att tänka på hur denna service går att utveckla ytterligare. Undrar när listorna på årets alla typer av transaktioner dyker upp?
Sverige ligger förmodligen i topp i världen. I vilket annat land samlar skatteverket in all data och skickar sedan ut ett deklarationsförslag som man kan godkänna med SMS. Det måste vara världens mest användarvänliga system (åtminstone för majoriteten av löneslavar).
Och vill man ändra något går det på några minuter på deras server.
Man kan inte säga annat att detta är absolut top of the line. Frågan är om det går att göra bättre. Kanske att som alternativ till SMS godkänna med en fjärt.
För att inte tala om hur snabbt man får tillbaka pengar. Också världsklass.
Ja det är en myndighet i världklass. Hoppas de inte byter generaldirektör, det finns ju vissa entledigade som man gärna inte vill ha.
Ja, det är förmodligen Sveriges viktigaste myndighet, som lägger grunden för all välfärd och tokigheter som politikerna hittar på. En myndighet där inga småsaker får falla mellan stolarna, medan de stora kamelerna passerar nålsögat i beduinfart.
Ja. instämmer. Fantastiskt hur mycket skatt man får betala in.
Världsklass!
Ja du Nils, nu är det ju inte skatteverket som bestämmer hur mycket skatt du skall betala, det är politikerna. Skatteverket är bara en exekverande myndighet som gör sitt jobb väl. Precis som alla andra genom historien i en lång kedja gjort, och sedan kritiserats för att just göra sitt jobb effektivt.
Faktum är att det finns flera viktiga delar. men en är att man tidigt fick fokus att "det är bättre att få folk att göra rätt. Än att straffa".
Och man har länge haft en IT i toppklass. Det är många riktigt skarpa som tagit sina första steg på skatteverkets IT. Till skillnad från resten av Offantliga sektorn är det ju en merit att ha jobbat på skatteverket.
Svinto, trodde det var folket som bestämde, men du har nog rätt. Faktiskt.
Sebastian, så verkligen sant. Vi är så mycket bättre än att straffa. Vi är bland de bästa i världen, oavsett vad vi mäter, just för att vi inte väljer måttet att straffa.
Jag är verkligen stolt över oss i Sverige. Och verkligen tacksam. det är en verklig ynnest att få bo här.
Nils, var glad att du har en hög inkomst istället för att enbart se det negativa i hög skatt.
@Östergren
+1
Det är väl aktieförsäljningarna som skatteverket har?
Jag ska väl bara fylla i aktieinköpsuppgifterna?
För mycket data och för många sidor.
Blir inga bilavdrag i år, så prognosen är att jag får tillbaka 3k. Rätt väl uträknat av företaget, bara ca 1% fel.
Får bara tillbaka 6k, uppskovet slukade 12k. Glömde denna detaljen och hade faktiskt räknat med att få tillbaka runt 15k. Idag blir det bubbelvin istället för äkta champange. Förbereder provningen som börjar klockan 18 här, blev 5 stycken olika i prisklass 69-169kr. Ifall ni Fredagsmysundrar var brudarna tog vägen. Vi blir bara fyra stycken ifall nån undrade hur lämpligt det är.
Du och tre brudar alltså. Progressivt.
Precis, varav en är särbo. I startfältet finns:
1) Fontafredda Alta Langa LE 2016 – 169kr
2) Vouvray Brut – 149kr (småparti)
3) El Mar Cava Brut 69kr
4) Chapel Hill – 69kr
5) P.Lex Prosecco Brut 109kr
Ska bli att kul att se vilken som är mest uppskattad 🙂
Hoppas sällskapet är gott, för det där är det inte.
Tack. Vi har lite enklare vanor här. Har laddat upp med Aperol till slattarna. Trevlig kväll!
Håller inte med Cornu här. Tycker att allt över 68kr är helt ok. Vin och sånt är ju trots allt bara en förevändning för att umgås med trevliga människor. Finns således ingen anledning att gå till överdrift på prissidan.
Man kan uttrycka det så att placebo-effekten är stark hos vissa. 🙂
Jag har alltid tyckt att det är konstigt att de rapporterar försäljningarna av aktier, men inte inköpen… Det borde de väl kunna lösa också, och prestera ett förslag på K4 att godknna (eller revidera om man tycker att man har ett annat GAV pga orsaker…
Hur menar du att de skulle kunna ha koll på inköpen?
Problemet är ju att du kan ha samma aktie i olika mäklardepåer så det hjälper ju inte om en mäklare vet anskaffningsvärden på just aktierna i den depån du du ska slå ihop anskaffningsvärdena i alla depåer. Och du kan ha ärvt eller gått aktier i gåva m.m. med övertagna anskaffningsvärden. D.v.s. blir nästan omöjligt en du själv att ta fram korrekta värden.
Hur är det med läskunnigheten? Jag skrev avv SkV kunde ge ett "förslag" beroende på just denna mäklares/depås GAV, och tt man sedan själv kunde editera GAV:et pga orsaker.
De flesta affärerna görs troligen på en och samma depå.
Eftersom du uppenbarligen tycker att vi är lite tröga får du ta det med Skatteverket.
Får man tillbaka pengar har man gjort en förlustaffär ifall inflationen är över 0%.
En enda gång under 2000-talet har jag fått tillbaka på skatten (it-kraschen. Annars ständig restskatt.
Föredrar restskatt alla dagar i veckan.
Funderar på om man har jobbat hemma eller åkt till jobbet hela året…
14 000 i restskatt och resorna ger ungefär lika mycket. Varar ärlighet längst?
Jag röstar på nej. Skatteverket har ju sagt att de kommer ha extra koll på reseavdragen. Det är ju omvänd bevisbörda för dig att du har gjort resorna.
Tycker att du skall ta ditt ansvar och vara ärlig precis som jag. Funderar på en ljumskbråckoperation och vill inte ha nåt grus i maskineriet.
Svinto, har du ingen privat sjukförsäkring?
Har läst att det är möjligt med privat försäkring, men tyvärr är jag lite efterbliven med lågt IQ och så, så jag har inte någon. Jag får helt enkelt lita på att folk gör som jag säger, precis som vanligt.
OT
Tesla -12%. Ouch. Tillväxtbolagen är ner 10-25% sedan öppning i dag, over there.
Utlandsbetalningar över 150kSEK rapporteras till SKV och dyker upp i deklarationen. Tror dock inte du kan använda det som kvitto för anskaffningutgift, så enkelt får det inte va…
Jag tycker att Skatteverket har en väldigt bra servicenivå och mycket trevlig personal. Jag har inga problem med skattetrycket. Det beror på mina politiska preferenser och vilka förtroendevalda jag röstar på. 🙂
Skatteverket är en av de bästa skatterådgivare du kan hitta. Dessutom ingår deras tjänster i den skatt du betalar in. Även om de aldrig talar om för dig, hur du skall undvika betala skatt, så ger de dig tillräckligt med information, för att du själv skall fatta hur du skall göra.