Försvarsmakten har i form av Försvarets Materielverk mottagit uppgraderingar av luftvärnssystemet EldE 23 BAMSE, vilket belyser att det antagligen handlar om ett helt kompani med systemet som placeras på Gotland och inte ett kompani med robot 70/90 som ursprungligen kommunicerat.
EldE23 BAMSE på uppvisning i Visby hamn 1:a juli 2019 |
Den 16:e januari 2019 sade dåvarande ställföreträdande arméchef och armétaktisk chef Fredrik Ståhlberg, numera vicerektor på Försvarshögskolan, till Helagotland.se att robotsystem 70/90 skulle placeras i ett helt kompani om 150 – 200 personer på Gotland.
Första juli samma år dök istället EldE23 BAMSE upp på Gotland under Almedalsveckan tillsammans med beskedet om att BAMSE placerades permanent på ön. Då sades inget om antalet eldenheter, utan bara att man tidigare hade två plutoner med vardera fyra luftvärnskanonvagn 90 vardera på ön och att systemet som tillfördes Gotland var en spaningsradar PS90 “samt en eller flera eldenheter”. Det nämndes aldrig något om ett kompani.
EldE23 beställdes till ett helt kompani, men förbandssattes aldrig utan förrådsställdes efter att ha använts som demonstratorförband till cirka 2010. I Försvarsmaktens artikel om BAMSE på Gotland skrivs det att “sedan en tid tillbaka har förbandets olika delfunktioner uppgraderats av Saab” och kostnaden var då 25 MSEK och skulle öka vid slutligt införande till cirka 50 MSEK. Kort sagt var inte allt uppgraderat 2019.
Igår postade Mikael Frisell, chef för armésystem på Försvarets Materielverk, foton och beskedet att FMV tagit emot uppdaterade EldE23 BAMSE från Saab. Därmed är 50 MSEK-projektet sannolikt klart, och utifrån Försvarsmaktens artikel 2019 bör slutsatsen vara att det blir ett helt EldE23-kompani på Gotland och inte robot 70/90. Inte bara en enskild eldenhet eller två, utan hela det fd demonstratorförbandet blir det som i januari 2019 kommunicerades som robot 70/90.
I sig är det logiskt. Luftvärn av den här typen behöver en hel logisitikorganisation, som inte kan hanteras långsiktigt av bara en pluton med en PS90 och 1-2 eldenheter, även om BAMSE i svensk anda är ett lätthanterat system tänkt för att kunna skötas av värnpliktiga med bara några månaders utbildning. Snarare blir det exempelvis flera plutoner med BAMSE, en pluton med PS90 och 1-2 plutoner för stab, ledning, tross, teknikstöd och logistik.
Alternativet att sprida ut kompanihandfullen BAMSE på olika förband över Sverige skulle vara orimligt utbildningsmässigt och organisatoriskt.
Försvarsmakten uppger att systemet har 15 – 20 km räckvidd och att robotarna kan gör Mach 3. Exakta siffror får nog betraktas som hemlisar.
I dagens hotmiljö med mycket fjärrbekämpning kan systemet sannolikt verka mycket gott mot kryssningsrobotar, såväl som större RPAS (fd UAV, fd drönare), helikopter, spaningsplan, transportflyg och eventuellt närattackflyg, och gör oavsett att tröskeln för ett angrepp mot Gotland blir mycket hög då man först måste ägna sig åt att nedkämpa svenskt luftvärn innan man kan landstiga – vilket minst kräver luftunderstöd och utifrån ryska övningar alltid inkluderar helikopter även vid landstigning från havet.
Givet att systemen är utgrupperade och bemannade, vilket vi har svensk underrättelsetjänst och signalspaning till att förvarna om.
I dagens säkerhetspolitiska verklighet är det extremt osannolikt att Ryssland längre kan genomföra ett strategiskt överfall, då minsta aktivitet på rysk sida hela tiden övervakas massivt sett till exempelvis flygspaning som kan följas på Flightradar 24. Till det kommer övrig inhämtning, från land, till sjöss över och under ytan, samt så kallad personbaserad inhämtning, samt spaning i sociala medier. I princip är enda sättet att göra ett strategiskt överfall att landa maskerat som civilt flygcharter på Visby flygplats, men det innebär fortfarande bara några hundra man med lätt utrustning och inget man kan ta hela ön på, samt kommer drabbas av dålig stämning när pansarstridsgruppen på Gotland sätter ner foten. Tyngre transporter och landstigningsresurser kan inte döljas, utan behöver förberedas och idag är varken Sverige eller våra allierade grannar inom EU blinda och döva. Återstår reflexiv kontroll och att störa den svenska politiska beslutsprocessen så att inte mobilisering sker. Dock visade höstens beredskapsinsats på bland annat Gotland att Försvarsmakten själva kan ta nödvändiga beslut för att aktivera stående trupp och därmed vara först på plats oavsett hur Kreml lyckas påverka politikerna.
Oavsett, hög tröskel för 50 MSEK i uppgraderingar och bra prioriterat.
EldE23 och PS90 i Visby hamn |
I övrigt finns det några kapitel luftvärn i min kommande roman Drönarhjärta. Liksom marinen, på och under Östersjön, såväl som på land.
9 kommentarer
Glädjande att Försvarsmakten agerar proaktivt. Det är de väl nästan ensamma om inom staten, om man bortser från Skatteverket.
+1
Samtidigt så måste man betänka att det finns lite smolk i bägaren också. Man har ju pga. det begränsade totalantalet strv organiserat om strv kompanierna så att det numera endast finns 10 vagnar på Gotland mot tidigare 14. Tveksamt även om Lvkv 90 vagnarna på Gotland är av den uppgraderade typen.
Har fått känslan att Gotlänningar är lite som Norrlänningar. När de väl om sider blivit förbannade är de riktigt svåra att tas med. En angripare skulle förmodligen få väldigt svåra lokala problem att hantera.
Att ha ett system med endast ett kompani där ingen annan köpt det kommer på lite längre sikt bli ytterst dyrbart.
Bamse är ett hyggligt system men luftvärnet konstaterade när man försökte sälja vidare (förbandssättningen) att det inte höll det som krävdes.
Framförallt blir det tveksamt med endast en ps-90 då den byggts för unde23, räckvidden och bekämpningstiderna lär bli försämrade.
Frågan är vad man ska ersätta dem med om några år. Troligen har vi en ytterst begränsad mängd robotar till dem och starta upp tillverkning endast för ett kompani är tveksamt.
Gissning är väl att man utökar rbs98 anskaffningen.
Brigadluftvärn är fortfarande olöst även om det mumlats en hel del om att Bydéna Rbt-90 som en kortsiktig lösning. Långsiktigt gissar jag att ett nytt system med 20-40 km räckvidd köps in (t ex CAMM), kanske i samband med Visbys livstidsförlängning då luftvärn tillförs om man vill jaga synnergieffekter. Hursomhelst när brigad-LV blir löst så löser man nog LV på Gotland samtidigt.
Vill man ha fred ska man rusta för krig!
Med ammunition?
Extremt dyrt att vidmakthålla ett kvalificerat tekniskt system i form av ett enda kompani….
Förklara för mig hur man trackar en Xmissil med en 2D radar?