Under fössta tossdagen i mass föll återigen de amerikanska börserna efter att marknadsräntorna tog ett kliv uppåt. I Asien är öppningen osäker på morgonen med index runt nollan.
Mm. |
De amerikanska marknadsräntorna fortsatte alltså uppåt och marknadsräntorna på alla amerikanska statsobligationer med tre års löptid eller längre steg. Tioåringen har nu 1.54% ränta.
Återigen drog detta ner de amerikanska börserna som allt mer verkar styras av vad som händer på obligationsmarknaden. Med rätta kanske man ska säga?
S&P-500 föll -1.34%, Nasdaq Composite -2.11%, Russel 3000 -1.59% och DJIA -1.11%.
De europeiska börserna föll också under torsdagen med DAX på -0.17%, FTSE 100 på -0.37% men fransmännen var lite motvalls och CAC 40 gick +0.01%. Svenska OMXSPI gick -0.67%. Min egna aktieportfölj gick -0.05%, på nedgångar hos tre av nio aktier.
Guldpriset ligger stabilt på 465:- SEK per gram och dollarn stärks till 8:52 USDSEK och den högsta kursen mot kronan i år.
I Asien tvekar börserna på olika sidor om nollan. ASX 200 -0.74%, Hang Seng +0.06%, Nikkei 225 -0.23% och Straits Times +0.02%. Antagligen är det Australien som visar vägen för de svenska och europeiska börserna idag.
Man kan fundera på om de stigande räntorna är ett gott tecken på förestående högkonjunktur, som trots allt ska dra upp räntorna. Det behöver inte vara en misstroendeförklaring.
13 kommentarer
Allt annat lika, borde inte räntan på tioåringen sjunka när efterfrågan på denna ökar?
Varför skulle den/de som lånar ut i 10 år sänka sitt pris när denne ser att efterfrågan på sin produkt (= lånet) ökar? Ökad efterfrågan brukar leda till ökat pris?
Det finns en ökad efterfrågan på pengar, inte en ökad efterfrågan på obligationer. Fler företag och privatpersoner vill låna, dvs satsa. Typiskt högkonjunkur, även om det kommer bli så att säga värre då vi är tidigt i återhämtningen.
Är det inte tvärtom så att efterfrågan på tioåringen sjunker pga rädsla för inflation, vilket driver ner priset och upp avkastningen på densamma? Samtidigt så dör TINA för att det finns en garanterad avkastning och alternativ till volatila, högt uppblåsta aktier. Jag kan ha missförstått allt förstås, inte mitt område.
Tack för svar.
@Erik
Min tanke(vurpa?) är att det ändå finns en begränsad mängd pengar att låna ut.
Jag tänker så här, de institutioner som säljer av annat för att placera i obligationer tillför pengar till långivarna. Ju mer pengar som vill in desto lägre ränta (borde) obligationsgivarna kunna erbjuda för att nå avslut.
Istället är det tvärtom. En annan fråga är om likviditeten, är obligationsmarknaden verkligen en momentanmarknad på millisekunder som aktiemarknaden? Det borde röra sig om betydligt färre aktörer men större affärer.
För tillfället är det ett säljtryck i obligationer, det leder till stigande räntor och negativ avkastning för de som sitter på långa obligationer.
"vill låna"…kan även vara "behöver/måste" låna…det är inte bara samma sak som högkonjunktur
Och gårdagen firades vederbörligen med "massipantåta"
Ja, det har ju verkligen firats i Småland i veckan..
Lång dollar?
Det hedrar dig att du uppmärksammar vår småländska högtid på detta vis <3
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man ska inte underskatta effekten av att räntorna ökar väldigt kraftigt (om än från låga nivåer)