Icke-inflationen drabbar även bloggarjäveln. Passade på att betala räkningar idag – i enlighet med principerna för hushållsekonomisk prepping – och kan konstatera att min soptaxa höjts ganska exakt 10.0% och tömningen av trekammarbrunnens näringsrika slam med 7.0%.
Dyrare |
Tidigare årstaxa för sophämtningen låg på 2 963:- SEK om året, men då har jag också ett extra stort kärl. Nu höjdes taxan till 3 260:- för samma tjänst eller ganska exakt 10.0%. Tilläggas bör att året innan höjdes taxan 7%, så det verkar inte direkt handla om någon engångshändelse.
Huruvida detta inkluderar det faktum att kommunerna nu ska sponsra bidragsmedia som nu slipper finansiera återvinningen av sin egen skit i form av tidningspapper, utan det hamnar på kommunerna, som skickar vidare räkningen för detta till företag och hushåll på avfallstaxan. Detta dolda nya presstöd beräknas ligga på nästan en miljard kronor om året.
Inte bara sophämtningen höjdes, utan tömningen av trekammarbrunnens näringsrika slam höjdes från 877:- SEK till 938:- SEK per gång, eller en höjning på 7.0%.
Det intressanta är ju att kommunerna i princip inte får gå med vinst på dessa monopoltjänster, så det handlar om faktiska stigande kostnader. Detta för en aggregerad tjänst innefattande en lång rad olika delar, allt från fordon, bränsle, återvinning, bearbetning och till löner och administration. Vilket ju är intressant när officiell inflation är 1.7% för KPIF.
Antagligen är man med enskilt avlopp med och betalar för utbyggnaden och upprustningen av det kommunala VA-nätet, och Marks kommun är faktiskt riktigt bra på det med en utbytestakt som är nere på bara drygt 100 år sist jag läste något om det. Jämfört med rikssnittet någonstans på 200-300 år.
Frågan är bara hur SCB ska sänka detta genom kvalitetshöjning och substitution. Utförs slamtömningen med 7% högre kvalitet och sophämtningen med 10% högre kvalitet, så det har egentligen inte blivit dyrare? Och hur substituerar man ett kommunalt monopol? Vad ska jag göra istället? Beställa en mindre soptunna och gå med soporna 500 m för att slänga i smyg hos grannen? Eller i skogen?
En gammal hederlig köckemödding tillämpades här fram till åtminstone 70-talet baserat på en del intakta förpackningar jag hittat på platsen som användes till detta, t ex ett Bamyl-rör i metall daterat 1973. Livet på landet. Det har även funnits äldre grannar (i lantlig bemärkelse dvs inom några kilometer, salig vare deras minnen) som än i närtid har eldat sina egna sopor istället för att bruka kommunens tjänster. Vi kanske kommer dit igen.
36 kommentarer
Är personligt drabbad med en otäck deklaration för 2020. Något som kallas bostadsuppskov till ockerränta. 1000kr i månaden eller till samma kostnad som att låna 1,5M på bostaden. Nu försvinner denna kostnad tack och lov. För den som redan reglerat skulden, går det ta tillbaka den i upp till 5år retroaktivt.
Ja, men inte om man säljer villa och köper en liten gård, näringsfastighet. Det var bara att betala in miljonskatten.
Trist, en galen skatt.
Nej, du är inte med och betalar för utbyggnaden av kommunalt VA!
VA särredovisas i den kommunala ekonomin liksom avfallshantering och det finns ingen ekonomisk koppling mellan de två kollektiven. Slamtömning är en avfallstjänst (även om det är möjligt att det är VA som utför tjänsten)
Är slamtömning en upphandlad tjänst? Isåfall finns det ett indirekt vinstuttag via det bolag som vann anbudet. Annars kallar man det för överskott istället för vinst.
Här bedrivs både sophämtning och slamtömning av det kommunala aktiebolaget, så visst hänger det ihop, iaf här.
Inte med skatten.
Organisatoriskt kan det mycket väl hänga ihop, men inte ekonomiskt! Både VA och avfall ska enligt lag särredovisat så att de som ingår i kollektivet kan säkerställa att de bara betalar för nödvändiga kostnader.
Elda sopor är en fin tradition
Min närmaste granne brukar faktiskt elda sina egna sopor istället för att bruka kommunens tjänster. De eldar upp de flesta av sina sopor, trots att sotaren avråder från det bestämt. De har en gigantisk gjutjärnskamin i sitt hus och en gång sprack kaminens glaslucka, när de hade matat in alldeles för mycket hushållssopor åt gången. De brinnande soporna hamnade på trägolvet framför kaminen och hade kunnat orsaka en brandspridning, om de inte hade varit i närheten och kunnat släcka branden.
En gång slängde jag in i min lilla braskamin bitar av vindskydds-duk, som hade blivit över från renovering och det var som att hälla bensin i kaminen, det brann som fan och doftade intensivt av trävirke i rummet.
Är man inte som fastighetsägare tvungen att betala för sitt sopkärl/tömning?
Har för mig att det var en långvarig strid i min hemkommun för en massa år sen. An fastighetsägare som inte ville betala för den tjänsten men fick tji.
Jo, det lär man inte komma runt.
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/smaland/stig-har-inga-sopor-maste-anda-betala-hamtningsavgiften
Det finns dels en årsavgift för tunnan och en avgift per tömning. Här måste tunnan baxas ut till vägen, och mindre än en meter från körbanan, för att sopbilen ska tömma den. Det är bara tömningarna man kan påverka. Man kan inte avsäga sig sophämtningen här.
Däremot gick det bra att avsäga sig sophämtningen hos mina föräldrar i Finland. De sopsorterade och komposterade allt och resten tog de med sig till jobbet och la i deras sopcontainrar. De hade ingen sophämtning på väldigt många år.
Alla runt där vi bor har tömning varannan vecka. Det räcker bra för fåmanshushåll. Mycket går också att elda.
Kompisen Jar-Jar Binks brukar dessutom hoppa ner i soptunnan, en levande sop-komprimator alltså. Men han är nästan 2 m lång, jag skulle behöva en stege för att kunna hoppa ner i soptunnan.
Kostar inget att gräva en ränna i skogen. Ersatzprodukt.
Det är nog rätt bra indikatorer på den äkta inflation som börjat få fäste så smått. Alla de där tolvsiffriga beloppen som RB öser ut med dumpers måste ju ta vägen nånstans och nu verkar de äntligen börja hitta ut i den reala ekonomin.
Nu bara spekulerar jag eller möjligen konspirerar (det låter jag andra bedöma och huruvida jag har blivit en foliehatt) men en ökad inflation skulle väl antyda en höjd ränta från riksbanken och givet Ingves uttalanden (han var väl oroad) häromdagen så vill man kanske inte se en höjd ränta ergo (nu kommer foliehatten) det finns ingen inflation.
Nej, man kan under ”en period” acceptera en högre inflation.
Larmbolaget har höjt rejält och givetvis elen både nät och förbrukning har höjts och det är en del skatter som plussas på så det blir en del.
Det är ingen bra idé att köpa urinseparerande toaletter för att spara pengar på slamsugningen. Jag har en norsk "bruse-fåtölj" av märket Porsgrund. Man kan spola med en liter vatten när man har kissat, men urin-avdelningen sätter igen ganska snabbt pga fasta ämnen i urinet. Visserligen kan man rensa urin-delen med citronsyra, vattenslang och rens-fjäder, men den sätter igen på nytt ganska snabbt.
Samma hände en granne till mig och de var tvungna att lyfta loss hela toastolen varje gång urin-delen satte igen. Sista gången halkade sonen och tappade toastolen på badrumsgolvet och den sprack och gick i bitar. Efter den händelsen blev det Porta-Potti hos dem i två år, för en familj med tre vuxna, tills de hade kopplat in sig på kommunalt VA. Många av mina grannar hade köpt en Porta-Potti som komplement till sin septi-tank, pga att det kunde ta flera veckor innan tömningen gjordes efter beställningen.
Jag vill minnas att "The Humanure Handbook" gjorde en stor grej av att "Thou shalt NOT separate!". Komposteringsprocessen sägs gå mycket bättre med icke-separerande toaletter.
Urinseparation var hos mig bara ett sätt att slippa kiss-lukten och minimera slam-volymen så att man inte behövde tömma septi-tanken så ofta. Allting hamnade hos mig i samma tank, fast det har funnits idéer om bönder som skulle komma och hämta urin, som skulle lagras i en separat tank. Nu har jag kommunalt VA.
Urinseparationen fungerar genom en slang som har anslutits till toalettens urinskål på undersidan. Den kommer sedan ut på baksidan av toastolen och ansluts sedan till avloppet. I min äldre toastol används avlopps-kitt, som liknar modellera, för tätning av anslutningen till avloppet. Numera finns det på marknaden även en särskild gummi-manschett med inbyggd slang-anslutning, som underlättar rensningen pga stopp eller dåligt flöde.
Stopp i urindelen är det allra vanligaste klagomålet på urinseparerande toaletter, pga hårda och mjuka avlagringar. Kaustik-soda sägs vara den effektivaste propplösaren för urin-avloppet. Om kemikalien som används för att lösa upp stoppet får verka längre så kan det underlätta, t ex häller jag i citronsyra i urindelen, när jag går och lägger mig på kvällen. Även rensvajer är användbart för att åtgärda stoppet. Spolning med handdusch är bra i förebyggande syfte, pga effektivare spolning så att ämnen i urin som bildar utfällningar spolas bort.
Dessutom fastnar det lätt bajs i skiljeväggen mellan de två avdelningarna för kiss och bajs. Man är tvungen att "bädda" med toapapper över skiljeväggen, för att slippa använda toaborsten efteråt.
Sammanfattningsvis: De urinseparerandetoaletterna är ofta undermåliga och rensningen av stoppen i urin-slangen är vedervärdigt. Köp dem inte om ni inte är absolut tvungna. Men ni kanske har en "Separett" på sommarstugan eller så flyttar ni till en "Eko-by", där urin-separering är ett måste.
Nu tror jag du bor i samma kommun som jag gör d.v.s Värmdö. Denna kommun har problem att sköta sin åtaganden i allmänhet och Bygg,Miljö och Hälsa(vad nu enheten heter) i synnerhet. Har fått anmärkning på vårt enskilda avlopp, lämnat in ansökan om nytt, ej fått svar på 4 år. Samma med installation av ny eldstad, man klarar inte admin runt handläggningen av tillstånden. Däremot kan man ta betalt(snacka inte om 7% höjning av VA-taxa) för de här tillstånden. Jag vet inte om det räknas son inflation att ta betalt utan att leverera.
Tack, jag har också märkt det. När jag skickar e-post till kommunen ang. avgiften och ev. kravet på bygglov för gäststugans kök så kommer ett svar direkt att de ska svara inom två dagar, men det svaret kommer efter ett par veckor eller inte alls. Avgiften för ett kök i gäststugan är nu 67.000 kr när den var "bara" 62.000 kr för ett par år sedan.
Det är nog mycket på gång i kommunhuset, skolor mm. ska läggas ner och nya ska byggas och det mesta ska privatiseras. Många tjänstemän har sagt upp sig, kanske pga turbulensen. Så här dåligt har det aldrig varit tidigare. Jag har sökt och fått många bygglov under de senaste åren, så bygg-kontoret har fungerat bra. Jag gjorde alla ritningar med Paintbrush, som egentligen inte duger till det, men allt gick igenom ändå, kanske pga att det var så många nyanställda handläggare där och de vågade inte bråka. Personalen brukar ju säga upp sig när de har lärt sig jobbet och sedan får de en högre lön någon annanstans.
I tomelilla och Simrishamns kommun (ökrab ab) höjde de taxan för slanglängd över 25m från 16kr per meter till 113kr per meter vid slamtömning
Jag fick en rejäl utskällning när vi höjde avgiften I BRF för att täcka höjning av sophämtning och VA. Vilken apa som helst kan höja avgiften sa denna medlem. När jag sa att vi i alla fall måste hänga med i inflationen så svarade han att Sverige inte haft inflation på flera decennium!
Det är tyvärr så, ingen vill sitta i styrelsen men alla tycker hela tiden.
Höj styrräntan till en 7-10%, så att den ligger i paritet med inflationen.
Det finns nån miljöparadox om folk sparar på vatten eller producerar egen el…
Infrastrukturkostnad är alltid det samma, allt man sparar måste betalas igen genom ökade avgifter på nät. I tyskland blev vattensparande redan populär i 80talet. Med plikt på IMD och allt, men eftersom min hemkommun har inte alltid tillräckligt egen vatten måste det köpas nån garanterad volym från andra kommun. Folk spara på vatten och avlopp men kommun har infrastruktur som är inte byggt för lågt flöde och kommun har fixkostnader, folk sparar och kommun få spola mera oret runt.
RB har ju redan beordrat SCB att även mäta KPIF-KS (KPI med fast ränta och konstant skatt). Man har alltså förberett möjligheten att byta inflationsmått återigen, denna gång om skatteuttaget skulle behöva ökas framöver.
Vi har ett nytt minireningsverk, och det påpekades från kommunen att denna typ (Echobox) debiterades 900 kr extra vid årlig slamsugning. Detta för att anläggningen har låga kanter, så personen som sköter sugslangen riskerar att ramla i (!). Hur ska denna hittepåavgift hindra någon att trilla i, frågade jag. Jo, för att kunna tömma denna lömska brunn, så måste en extra man medfölja. Jag påpekade då, att de alltid hade två personer med i all slamsugning oberoende av brunnstyper. Fick inget svar…
Ecobox-minireningsverk installeras mycket på norra Värmdö, där det inte lönar sig att dra kommunalt VA. Det är väldigt dyrt för villa- och stug-ägarna, har jag hört att vissa har betalat 300.000 kr för reningsverket och installationen, lika mycket som kommunalt VA kostade här. Fast det beror mycket på vilken firma man anlitar, särskilt om man anlitar "Per meter", som tar betalt per meter och inte per timme, som alla andra gör. Jag anlitade en pensionerad sjökapten med en liten grävmaskin till det jobbet och det gjorde hälften av mina grannar också och vi betalade bara en bråkdel av vad andra hade gjort plus att de hade mycket rutin att spräcka berg, så att jag fick ett rakt avlopp till anslutningspunkten under vägen och slapp få ett pumpavlopp som har krånglat mycket hos folk. Det har blivit stopp redan efter ett år och en service-man har fått tillkallas mitt under en fest för att byta ut pumpen. Det är typiskt att pumpavloppen lägger av mitt under en fest hos folk.
Normalpris för Ecobox i S:t Anna skärgård ligger på ca 110 000 kr med installation.
Det är ett bra pris. "Per meter" som debiterar per meter utnyttjar att folk läser offerten snabbt och slarvigt. Inte per timme som är vanligt. Grävmaskinen har ju som bekant inte ont i ryggen. "Per meter" tjänar ihop 60.000 kr redan första arbetsdagen. Han tjänade pengar som gräs och tog flygcertifikat och köpte ett eget privat-flygplan. Han köpte en husbil. Han ska köpa hus i Spanien. En häftig båt…
I Borås låter man vinsterna från monopolföretaget Borås Elnät finansiera förlusterna i Borås djurpark. Ett mycket märkligt upplägg.