Villapriserna steg säsongsmässigt kraftigt under september enligt Valueguards kvalitetsjusterade villaprisindex. Uppgången var den största sedan 2009 och den tredje största för en september sedan Valueguard började med sitt index 2005. I Stockholm var uppgången i september den största någonsin.
En klassisk svensk röd villa med sjötomt och egen strand. Ovanför den en lite större röd villa med pool. |
Villapriserna steg med +1.03% under september månad, vilket näst +2.29% i september 2009 och +1.37% september 2005 är den högsta uppgången för månaden. Eller om man så vill den starkaste septembermånaden på elva år. Snittet för säsongen är annars +0.24%.
Sverige |
För Stockholm var det den starkaste septembermånaden någonsin, med en uppgång på +3.47% mot säsongsmedlet på -0.11%
Stockholm |
I Göteborg var dock utvecklingen normal och stillastående med +0.02% mot snittet för september på -0.08%.
I Malmö var det med en uppgång på +3.07% den starkaste septembermånaden på elva år. Normal utveckling för månaden är +1.13% nere i den skånska värmen.
I mellanstora svenska städer föll dock priserna och gick -0.65% mot säsongsmässigt normala +0.39%.
Mellanstora svenska städer |
Det ser alltså inte ut som någon flykt bort från storstäderna i september och ut till villaidyllerna utanför storstadsområdena. För Göteborg var det säsongsmässigt normalt, medan det var extremt högt tryck och rekord i Stockholm och mycket högt tryck efter villor i Malmö.
Bostadsbubblan fortsätter pumpas upp, till synes helt osårbar även för arbetslöshet, recession och global pandemi.
Vi tittar på bostadsrätterna i ett senare inlägg.
47 kommentarer
Ingen överraskning efter att ha följt utvecklingen i närområdet här på Värmdö senaste tiden. Tidigare överprissatta hus som legat ute i flera år rasslar plötstligt iväg i budkrig med resultat på 500ksek eller mer över utlagt pris. Vansinne. Svenskar är korkade på riktigt..
Alla som köpt de senaste 20 åren har med samma argumentation varit korkade. Vilka har varit smarta? Vi som stått kvar på perrongen?
@M.Ström: Respekten för pengar och skulder är sedan länge utraderad. Det är få som upplever en bostadsskuld som någon slags risk eller börda. Skiter det sig är det något som staten får lösa som allt annat i Sverige. Jag tycker att coronakrisen visat tydligt vem man hjälper i händelse av kris. Man plockar bort amorteringskravet, banker lättar på utlåningsreglerna och nu diskuterar man helikopterpengar.
@Sven-Erik: Det är kul när man ser hur frisörer och kassörskor som belånat sig för 10 år sedan har kört runt i nya BMW bilar och rest till Mauritius och bott i lyx och nu kallar sig smarta då dom kunnat leva på bostaden som en bankomat medan civilingenjörerna i hyresrätt cyklat till jobbet och väntat på en bostadskrasch. Logisk förmåga är i många fall ett handikapp.
@Goofy
En, i mina ögon, av de klokaste kommentarerna på länge.
I Tyskland går diskussionen just nu varm om generationen som sparade sig fattig. Man åsyftar främst 70-talister, som i Tyskland varit ovilliga att ta lån utan har velat spra för att kunna betala själva.
Det är istället de som skuldsatt sig till taknocken utan att tänka på morgondagen som dels gjort bostadskarriärer men även nu får sin risk näst intill neutraliserad med alla stödpaket som ges.
Jag själv är mest tacksam för att min partner fullständigt körde över mig när det gällde att köpa en bostadsrätt för 10 år sedan. Jag satt redan då och väntade på kraschen och att vi skulle avvakta.
@Lena: Nu skiljer sig Tyskland rätt mycket från Sverige. Konsumentpriserna är lägre där så den som jobbar har ändå kunnat hyra och leva hyfsat rikt i och med den tyska ekonomins framgångar från andra världskriget fram till nu. Tyska konsumentpriser har utvecklats mer långsamt p.g.a. att en mycket mindre andel av befolkningen äger sin bostad jämfört med i Sverige.
I Sverige har konsumentpriserna anpassats efter majoriteten som ökat sitt konsumtionsutrymme genom bostadspristillväxt och värdepapper. Man har kunnat belåna bostaden och köpt bilar, renovera, resa o.s.v. Förlorarna i Sverige är löntagare utan värdepapper som bor i hyresrätt.
Sen har det ju också varit en underbar resa för tillgångsägare i och med räntans utveckling (=ständigt billigare pris på pengar).
Framtiden för dagens bostadsköpare lär nog inte bli den samma som för dom som redan haft sin bostad i 10 år men nu är ju både länder och folk så högt skuldsatta att det helt enkelt inte går att betala tillbaka skulderna. Det hade resulterat i massarbetslöshet om skuldtillväxten avtar i kombination med att folk och länder börjar lägga sina pengar på amortering och inte konsumtion.
@ström & goofy. Har väl varit en fördel att vara korkad de senaste åren. Med fallande intelligens ökar tillgångarna och därmed konsumtionen. Intressant motivator.
Alla som köpt dyrt har inte varit korkade, utan snarare villga att mer risk. Även de mest riskbenägna har ju haft rätt när de säger att bostadspriserna alltid går upp så vem är korkad? En sättning är givetvis fullt möjlig, men så länge det trycks mer pengar kommer tillgångspriserna gå upp allt annat lika. Den stora bomben är att klyftorna ökar enormt på detta sätt.
@Joakim: Precis. Jag misstänker också att man gör mer av det man kan tills det inte går längre. Klart klyftorna ökar men priset man får betala för avstannad kredittillväxt är massarbetslöshet och då ökar klyftorna ännu mer. Vårt system funkar tills det inte funkar längre. Än så länge fungerar det och helikopterpengar som jag nämnde för X antal år sedan lät lika idiotiskt som negativ ränta back in the days. Vi kommer nog trycka upp tillgångspriserna på bekostnad av mycket annat innan det ekonomiska systemet ger upp.
@Joakim, precis så. Klokt och kortfattad. @Goofy, du kan väl istället glädjas åt att din frisör åkt iväg till Mauritius och kunnat köra BMW. Kan inte vara ett speciellt roligt yrke att åldras i, för jag antar att pris/klippning inte följer med åldern (snarare tvärt om).
@Niklas: Det gör jag.
@Goofy, låter bra. Frisören började säkert arbeta som 18-19-åring, medans en annan festade fram tills 25. De nykra stunderna fick man trots allt lite gratis bildning, och därmed en räkmacka fram till enkla välbetalda arbeten inom IT med hyfsat lön dessutom. Sen finns där såklart mer krävande arbeten mot bättre betalning, men de undviker jag.
Ju längre det pågår ju omöjligare blir det att ta bort "nollräntan" utan att medelklassen revolterar.
Japp, lycka till att införa ny fastighetsskatt eller att ens höja räntan 1%, kommer slå stenhårt mot den så viktiga konsumtionen.
Vi var på 3 visningar i Malmö med omnejd i september.Det första gick upp 600ksek, det andra 800ksek och det tredje 900ksek. Vi har sedan dess suttit stilla i hyresrättbåten…
Måste kännas bedrövligt. Just nu pågår en uppåt-hype och det är lätt att dras med i FOMO känslor precis som på börsen men det kommer antagligen lugna sig så fort vi får lite volla på börsen eller /och arbetsmarknaden. Då kan ni passa på att köpa. För lägenheter kan man via booli göra en egen rimlig värdering av vad dyrt är men det är lite svårare för hus då man har så mycket mer att ta i beaktande. Det ena huset är oftast inte det andra likt.
Jag tycker booli ligger lite väl högt i sina värderingar. "Vinna budgivning" är ju inte direkt postivt. Kanske bättre att köpa nytt fortfarande. Verkar ha varit det bästa alternativet de senaste åren iaf (så länge man köper centralt eller vid bra kommunikationer).
Man får göra en egen värdering av objektet man är intresserad av baserat på inrapporterade slutpriser via booli.
Nackdelen med att köpa nytt är att de sällan ligger i attraktiva områden (iallafall i Sthlm). Där det är attraktivt att bo är det redan byggt = Dyrt. Styckas det av några tomter per år så kostar de också därefter. Det är ju inte frikopplat risk att bygga nytt heller, både sett till själva byggandet i sig och diverse skräckhistorier med oseriösa entrepenader men också själva byggtiden.
Den här utvecklingen hade jag inte förutsett. Spännande och läskigt på samma gång. Nånstans lär det bli så många orimligheter att något spricker men det är omöjligt att gissa vad det blir.
Så kallade "orimligheter" har staplats på varandra i snart tjugo år. Snart, bara snart, ska den där berömda bostadsbubblan spricka.
Humlan borde inte kunna flyga men bryr sig inte och flyger i alla fall.
De finns hur många exempel som helst i världshistorien på bubblor som aldrig sprack, eller?
Eller så är den långsiktiga uppgången av bostadspriserna i Sverige någonting annat än det vi traditionellt brukar beteckna "bubbla". Signaturen Goofy ger en del intressanta infallsvinklar här.
M. Ström. Vilka bubblor är det som har spruckit och slocknat för evigt? (de finner du i sista stycket)
Fastighetsmarknaden har alltid kommit tillbaks, liksom it-sektorn, guld, obligationer etc.
Därmed inte sagt att de inte kan krascha för att sedan resa sig igen.
Sen finns det ju vissa företeelser som jag inte ens vill nämna vid namn som kraschat genom historien.
I samtliga fall fanns det inget bakomliggande värde som kunde backa tillgången på sikt.
Bubblan finns inte bland småhusen utan i de kommersiella fastighetsbolagen som dels är högbelånade, uppblåsta värden och gett ut obligationer som våra pensionsfonder köpt. När kontorslokaler och köpcentrum gapar tomma så kommer problemen när obligationerna förfaller vilket de gör då löptiderna är max 3 år.
Från Augusti 2017 – 2019 nångång gick det ned kraftogt i stockholm.
Toppen var 10-11 miljoner där jag tittade.
Botten var en bit över 7.
Nu är det uppe på 10 igen.
Det kanske är den här sista paraboliska uppgången vi ser nu innan ett kraftigt fall.
Tror att det är väldigt möjligt. Även börsen har tappat momentum och en rejäl sättning vore hälsosam. 2021 tror jag blir ett jobbigt år för många.
Börsen kan mycket väl falla och vara volatil. Bostadsmarknaden lyfts däremot upp av att folk har en inkomst och att räntan är låg i kombination med andra saker som att folk betalar gärna mycket för att slippa bo i problemområden och att alternativkostnaden att hyra till samma levnadsstandard och på samma ort oftast är högre.
Du kan har rätt. Men paraboliska, allt för kraftiga uppgångar följs rätt ofta av rejäla nedgångar.
Nilsson. Lite väl magstarkt att påstå att svenska börsen har tappat momentum för att den är ner 1% på 1 vecka. De asiatiska börserna har varit upp 8 dagar av 10 så momentum är intakt. Därmed inget sagt om framtiden.
Det kanske är så men index har successivt tappat momentum sedan i början av juni. Om man tittar på linjen mellan topparna som blir allt flackare ju närmare vi kommer dagens värden.
Vi kanske bedömer momentum olika?
Sedan 1 juni har svenska börsen gått upp med 15.5%. Hyfsat momentum om du frågar mig.
För mig betyder tappat momentum att det har ebbat ut. Inte hur mycket det stigit under tiden. Det stiger inte lika kraftigt nu som det har gjort från det började återhämtas efter nedgången. Planar ut = tappat momentum.
Vilket är fullständigt naturligt.
Det kan inte vara tokhausse exakt hela tiden. När vi börjar inkassera nedgångar på månadsbasis kan vi börja snacka tappat momentum.
Då kanske jag har rätt i alla fall. Att börsen har tappat momentum och stiger inte lika mycket som tidigare. Precis det jag skrev i början.
Nej Nils, moment har ingen tidsenhet. Du tänker på avtagande acceleration, vilket är rätt med nåt helt annat.
Då har också Wikipedia fel. Bäst du tar upp det med dem. Om du inte förstår kan du få betydelsen här.
"Momentum är en anglicism som i svenskan har kommit att användas i överförd mening inom ekonomi, sport, organisationssammanhang med flera områden. I engelskan är ordets bokstavliga betydelse ett mekaniskt begrepp, rörelsemängd, och syftar oftast på en "tröghetsprincip" i de sammanhang en rörelse fortsätter i samma riktning när den väl kommit igång. I överförd bemärkelse handlar det om att få upp farten och behålla farten: "Nu har vi momentum här, men vi står för en jäkla tuff uppgift i Växjö." (ishockeyspelaren Mattias Janmark, Västra Frölunda, intervjuad efter en vinstmatch, Aftonbladet, 6 april 2015)"
Nilsson. I ekonomins värld anses världens börser vara i ett starkt momentum trots att Nasdaq är ner 5 dagar på raken. I skrivande stund pekar Nasdaq futures upp.
CNN fear greed har flera bra sammanställningar. Du hittar market momentum en bit ner som gått från extreme greed till greed. När vi är nere på fear kan vi snacka om tappat momentum.
https://money.cnn.com/data/fear-and-greed/
Har själv köpt villa norr om Stockholm nu under hösten, hyr idag lägenhet innanför tullarna. Villan är nybyggd, stort kök och vardagsrum, två rejäla badrum (ett med dusch och ett med badkar), tvättstuga, carport, tre bra sovrum och ett rum för hemmakontor och gästsäng. Flyttar från 3rok med ett kombinerat badrum/toalett/tvättstuga. Ca 4 milj i lån, boendekostnaden landar på strax över hälften av vad vi betalar idag för hyra+parkeringsplats. Och då är ju en hyfsat stor andel av vår framtida boendekostnad amortering.
Alltså det är löjligt billigt att låna, och som om inte det räckte får man ju tillbaka 30% av räntekostnaden på ränteavdraget.
Underbart, Stoffe! Gratulerar, hoppas ni kommer trivas!
Landet är fortfarande landet. Man kan inte jämföra äpplet med päron. Det finns anledning därför att bo dyrt och trångt innanför tullarna.
Jacq: Ja det lustiga är att det är färre och färre som anser att anledningarna att bo innanför tullarna är bra. Därav prisexplosionen på just villor på landet.
Stoffe: Grattis! Att flytta ut till hus är antagligen bland det störta man kan göra för sin livskvalitet. Som med barn är det för och nackdelar. Men den glädje man får tillbaka går itne att mätas 🙂
Min boendekostnad är faktiskt lägre med stort hus jämfört med lägenhet.
Och skillnaden är ju att man kan påverka var pengarna går till. Vill man ha 25 grader inomhus så är det bara ha det (och betala elräkningen glatt sen) 😀
Kan inte mycket förklaras av befolkningen ökat med en miljon på ca 10 år, eftersom det inte byggs i någon större utsträckning så ökar konkurrensen om de tillgängliga bostäderna, speciellt då ingen större arbetslöshet inträffat. (Detta är inget inlägg om invandring eller så, bara ett konstaterade av efterfrågan/utbud)
Om det har blivit fler personer i antal som jobbar idag jämfört med för 10 år sedan så har ju konkurrensen ökat ifall inte antalet nybyggda objekt följt med i utvecklingen.
Alla bor någonstans så mindre bemedlade hamnar i hyrebeståndet och den växande medelklassen slåss om villorna i kranskommunerna.
Har det inte varit en massa tidigare blogginlägg om just detta med att fundamenta (befolkningsökning, inflyttning till städer, lönenivåer etc) INTE fullt ut kan förklara prisuppgången på bostäder?
Är det inte så att dessa prisuppgångar på tillgångar drivs av riksbankens räntepolitik i kombination med folks förväntningar (evigt sjunkande räntor, helikopterpengar etc?) Vad händer om dessa antagna ”löften” från världens centralbanker inte infrias?
Klart det i huvudsak beror på slapp kreditgivning.
Slapp kreditgivning? Kalkylräntan ligger ju på 6,5-7,5% och den obundna 30års räntan runt 3%. Hög kalkylränta möjligen.