De kvalitetsjusterade bostadsprisindexen hos Valueguard steg som väntat i augusti och gick säsongsmässigt som normalt. Augusti är normalt en stark månad för priserna, och sedan paniken i våras är all oro och effekter av den värsta ekonomiska krisen på 100 år bortblåsta från bostadsmarknaden. Det ser ut som att köpare flyr villor i Stockholm och drar ut i provinserna. Säsongsgrafer nedan.
Svenska bostäder. |
Lägenhetspriserna utvecklades nästan exakt som säsongsmässigheten förutser och steg i hela landet med +1.18%, något starkare än medlet på +1.07% för augusti tillbaka till när Valueguard började med sitt index 2005.
Säsongsmässig förändring en månad prisindex lägenheter. Medel 2005 – 2020 som staplar. Data: Valueguard |
Rörelsen för lägenheter var normal och inget uppseendeväckande.
För de individuella delindexen så gick lägenheter i Stockholm starkast, +1.69% mot snittet 2005 -2020 på +1.01%. Svagast var Göteborg med endast +0.48% i uppgång mot snittet +0.82%, men så är inte augusti en lika stark månad normalt för Göteborg som för Stockholm. Även samlingsgruppen mellanstora städer underpresterade jämfört med normalt för säsongen. Någon fly från Stockholm-effekt märks inte på lägenhetspriserna.
Även villor överpresterade säsongsmässigt. Uppgången blev i Sverige +2.37% mot normala +1.98%. Villapriserna har varit väldigt stabilt starka i augusti de senaste sex åren, som ni ser nedan.
Säsongsmässig förändring en månad prisindex villor. Data: Valueguard |
Villor underpresterade dock rejält i Stockholm, med en uppgång på endast +0.72% mot +2.35% i snitt för säsongen. Detta kan dock inte sägas om Göteborg, där priserna steg +4.00% jämfört med snittet +2.56%, eller Malmös +2.14% jämfört med säsongsnormalen +0.99%. Mellanstora svenska städers villor steg med +2.97% jämfört med normala +1.81%.
Det har talats om att coronakrisen har ökat på flykten från den överprissatta storstadsområdet Stockholm, och statistiken visar att detta i så fall handlar om villor och med det sannolikt barnfamiljer.
Med rejält underpresternade säsongsmässiga villapriser för Stockholm och överpresterande i resten av landet kan man nog se det som bekräftat att villaköparna nu överger huvudstaden.
Vad gäller bostadspriserna framöver så ska september normalt bli neutral och upp- eller nedgångar kan slå hur som. Sedan kommer priserna falla oktober – december, om nu inte den ekonomiska krisen fortsätter dra upp priserna som man gjort sedan i maj. En nedgång mot slutet av året ska i alla fall inte tas som annat än normal säsongsmässighet, om den inte blir kraftigare än normalt. Detta hindrar dock inte klickmedia från att slänga ut att priserna stiger eller sjunker, som att det vore en nyhet när det i princip alltid bara handlar om säsongsmässigheten.
Det betyder dock inte att vi inte har en bostadsbubbla i Sverige. Men den drivs helt klart av en enda faktor, nämligen de permanenta krisräntorna och därmed spelar inte det ekonomiska läget i övrigt någon roll.
24 kommentarer
Stor efterfrågan på villor i kranskommunerna runt Malmö. Finns i stort sett inga villor på 'bra' områden i Malmö längre. I mitt område går högst ordinära villor på ca 160 kvadrat på små tomter för ca 7 miljoner.
De Stockholmare som lämnar lägenhet för villa hamnar nog inse flesta fall inom 5-6 mil ifrån City. Stort tryck i ex Norrort med massor av nybyggnation och stor befolkningstillväxt. Gissar att bopriser jämnas ut en del mellan innerstad och kranskommuner framöver.
Det är alltså i kranskommunerna man kan jaga säker avkastning. Menar du Bålsta och dylikt? I år är det dessutom ett intressant läge. Bostadspriserna stiger men inte lönerna. 🙂
Sen blir bilköerna ännu värre än dom är nu.
Snabb(are) tågen till örebro, eskilstuna osv gjorde dom städerna attraktiva också.
Mycket prat hos administrativ medelklass och nedåt att flytta ut.
Däröver har man råd med vansinnespriserna.
Tja, lönerna kan väl behållas om man jobbar på distans mot kontoret i centrum?
Många lönerevisioner har väl uteblivet? Jag tror det är så Goofy menade.
Det verkar som om min killgissning ifrån Januari, stämmer rätt bra, Corona till trots.
"Uppsidan på bostadspriserna är nog rätt begränsad 2020, en gissning 5-10% upp. Även börsuppgången är måttlig 0-10% upp."
http://cornucopia.cornubot.se/2020/01/regeringen-sanker-bnp-prognosen-hojer.html?showComment=1579204080481#c3381317668600286228
Trevligt fredagsmys!
Detta gäller överallt cornu, vi tog varsin väska med cash och skulle köpa boende snorbilligt i portugal nu när turisrsäsongen uteblev och covid dödat halva befolkningen.
Priserna har inte gått ned nämvärt.
Nu hoppas vi på hösten och vintern då det brukar vara som billigast.
Vad är skillnaden mellan en permanent krisränta och en normalränta?
Skillnaden ligger i att du inte lånar ut pengar till någon och betalar pengar för att göra detta.
Bostadspriserna i Stockholm är något helt unikt. Följde med en bekant på visning av en villa i ett område strax utanför city, ca 30 min med bil från centrala stockholm. Huset var fräscht och fint, dock ingen märkvärdig lyx, gissningsvis ca 3-3,5 miljoner i en medelstor svensk stad med universitet. Utgångspriset var häpnadsväckande 8 miljoner men slutade på 10,5 miljoner.
Det där kan jag skriva under på. Värmdö-Ingarö likadant. Sommarstugor med permanent standard och 80 kvm 4-5 miljoner. Anhörig som bor i ett område med 110 hus, 4-5 st som gått under sommaren. Ligger ute en vecka, sen säljs de.
Är det någon som är sant kring bostäder världen över så är det ju "klyschan" "läge, läge & läge". Att du titta blint på "huset" blir ju en minst sagt bristande jämförelse av marknadsvärde.
Fly är väl en sanning med modifikation. Folk trycks ut från Stockholm då man inte har råd att bo där. Jag tänker på den gamle grekens Aisopos fabel om räven och druvorna. "Stockholm är så otryggt", "Det är mycket lugnare på landet". Yes, sure right.
Brist på hus(villor) tror jag är anledningen. Förtätade läghenhetsområden är det enda som byggts där det inte finns parkeringsplatser och halvtaskiga övriga kommunikationer parat med osäkerhet om vad man får för grannar.
Ja, brist på hus på rätt plats, köpare med goda inkomster och högst sannolikt mycket låga räntor på lång sikt driver upp priserna.
Exakt så. Och har du varit med i 10+ år i bostsdskarrären har du dessutom en fet värdestegring att pytsa in som kontantinsats.
White flight håller priserna uppe. Att barnen slipper bli pissade i munnen och levande begravda är värt en extra slant. Livets guldkant i det nya Sverige.
Fast data (BRÅ) visar att brottsligheten legat ganska konstant sen börjat av 90-talet och framåt. Däremot har den allmänna upplevelsen av otrygghet ökat intressant nog. Gängmord sticker ut dock.
Varför den här skenande brottsligheten inte syns i siffrorna, det är ett stort frågetecken!
Egendomsbrott has bytts mot våldsbrott.
Antalet rapporterade brott verkar inte öka men de verkar bli grövre. I alla fall om man ska tro på Crime Harm Index från Cambridge som Tino Sanandaji skriver om på https://www.facebook.com/tino.sanandaji/posts/10157730159053231
"Grafen visar hur utvecklingen sen 1989, brott har ökat även i vanlig index, men ökningen är än tydligare när grövre brott får större vikt."
Så det spårade ur rejält när Reinfeldt kom till makten och sen har det runnit på under Löfven. Det är ju så klart fler än de två som är ansvariga och det ligger väl i deras natur att försöka förminska problemen de bidragit till att skapa.
Jag tror benägenheten att anmäla mindre brott är lägre nu än den var förr. Man låter mindre saker passera och går vidare.
Med tanke på att priserna stiger mer procentuellt i billigare områden tyder på att White flight som fenomen inte är särskilt utbrett. Snarare har vi gentrifiering.
Nog för att det är olika index, men de borde ju peka åt samma håll om de är någorlunda rätt…. Men svensk mäklarstatistik ger en annan bild av situationen IMO.
Utveckling av K/T för stockholm län senaste 5 mån:
APRIL: 1,46 / MAJ: 1,47 / JUNI: 1,49 / JULI:1,52 / AUGUSTI: 1,55
Givet en bostad med marknadspris på 6 Mkr vid tidpunkten för förra taxering så innebär skillnaden att "slutpriset" blivit.
APRIL: 6,57 Mkr / MAJ: 6,61 Mkr / JUNI: 6,7 Mkr / JULI:6,84 Mkr / AUGUSTI:7 Mkr
Eller relativ förändring (månad-till-månad) MAJ:0,68% / JUNI:1,36% / JULI:2,01% / AUGUSTI:1,97%
Tittar man på t.ex. nacka kommun (som ligger i stocholm län) så har utvecklingen för juli och augusti var sinnesjuk i detta index. Samma villa som kostade 6 Mkr vid taxeringen kostar i augusti 7,6 Mkr. K/T har utvecklats enligt; JUNI: 1,41 / JULI: 1,57 / AUGUSTI: 1,69.
Detta blir en ökning i juli och augusti på 11,35% resp. 7,64% för det fiktiva 6 Mkr huset.
Korrigerar mitt inlägg. Det var jag som stirrade mig blind på månadens uppgång. Sett till hela sommaren som ökat kraftigt så säger de ungefär samma sak. Att säga att augusti har "underpresterat" efter att föregående månader har "överträffat" är visserligen sant men ger en onyanserad bild och riskerar att dra fel slutsatser. Vilket jag tycker att man gör när Lars anser att "villa köpare överger huvudstaden".
Ska man försöka göra en analys får man IMO titta på de ingående kommunernas förändring och dessutom längre period än en månad…..