Handelsbanken varnar för en fastighetskkris i en negativ spiral och risk att bostadspriserna faller 20% i sin nya fastighetsrapport. Bland annat ger man i praktiken en säljrek på fastighetssektorn på börsen, som inte inprisar något annat än full och snabb återhämtning utan några som helst konsekvenser för fastighetsbolagen.
Handelsbanken. |
Grundscenariot är att ekonomin snabbt återhämtar sig, men ändå att bostadspriserna faller med 10% från toppen tidigare i år och att fastighetsvärderingarna faller, mycket drivet av hög arbetslöshet. Detta skulle vara mycket illavarslande för de börsnoterade fastighetsbolagen. Scenariot baserar sig på Handelsbankens grundprognos för ekonomin, dvs -7% BNP i år och +4% nästa år vilket alltså innebär att ekonomin tidigast är återhämtad 2022.
Förändrade konsumtionsmönster via e-handel spelar också in för detaljhandeln och därmed de fastighetsägare som har butikslokaler.
Man har även två alternativa scenarion, dels ett positivt som innebär att inget negativt i princip händer, och väl är det som markanden prisar in på börsen just nu, och dels ett mer negativt. I det fallet kommer fastighetsmarknaden kastas in i en självförstärkande negativ spiral (även känt som en krasch), och även bostadspriserna skulle falla med 20%.
Boprisnedgångarna räknas från den tidgiare toppen i år, som alltså var lägre än 2017. För Stockholms lägenheter skulle det se ut som nedan.
Prognos lägenhetspriser Stockholm utifrån Handelsbankens negativa scenario. |
Handelsbanken menar att oavsett är de gyllene åren för fastighetsbranschen förbi. Rimligtvis bör man som investerare därmed rata branschen och även dess obligationer, vilka hittas i väldigt många räntefonder idag. Banken tror rent av att marknadsfinansieringsmöjligheterna kommer upphöra för fastighetsbolagen, som istället kan tvingas gå med mössan i hand till banken, som är betydligt kräsnare än den anonyma marknaden. Den nya läget kallas “det nya normala” i Handelsbankens analys.
Banken påtalar att deras huvudscenario inte är inprisat på börsen, som tror att allt blir bra igen.
“Vår uppfattning är att vårt huvudscenario inte prissätts på aktiemarknaden, och att vi därför sannolikt kan förvänta oss en bred och betydande nedgång i aktiekurserna i sektorn.”
Tror man på SHB är det alltså sälj fastighetsaktier som gäller, liksom fonder med fastighetsobligationer.
Handelsbankens Fastighetsrapport hittas här.
24 kommentarer
Stockholms län, sålda lägenheter, husmask.se. 2019 års siffror först, därefter 2020, samt ned/upp i procent volym sålda lgh.(ej pris alltså), Nedgång i volym bör föregå nedgång i pris. OBS att Kristi Flygare var vecka 22 förra året, ej vecka 21 som i år. Ser dock inte ut som det gav någon större påverkan på antalet försäljningar 2019.
Vecka 18 589 576 -2,2%
Vecka 19 733 535 -27%
Vecka 20 689 624 -9,6%
Vecka 21 729 583 -20%
Siffran -20% är kanske delvis den normala säsongsmässiga variationen, plus nedgång i volym pga corona-oro.
Ah, du tror att Corona påverkat. Så egentligen gick inte volymen ner?
Tänkte snarare att normal säsongsmässig variation har hållit siffrorna uppe under våren men nu vänner säsongsvariationen och då blir det dubbelt ner
(vänner = skånska för vänder)
Ja svårt att hitta bra räntefonder, som dessutom finns med i pensions lösningar
"…som istället kan tvingas gå med mössan i hand till banken…"
Det är ju en dröm som bankerna haft ett bra tag nu, vi får se om den går i uppfyllelse.
20 % är inte så allvarligt med tanke på det som händer i världen.
Fast marknaden i Sthlm tex har gått sidledes flera år nu. 20% är en hel del och många kommer hamna under ytan.
Räknar man in kronfall samt inflation så ser det ännu sämre ut dessvärre. Borg snackade väl om ett förlorat årtionde och det ser ut att bli så.
10 år är en kort tid, fastigheter bör ses på längre sikt, minst 20 – 30 år kanske.
Det är väldigt svårt att se några möjligheter till fortsatt tillväxt och stigande fastighetspriser. De senaste 15-20 årens tillväxt har inneburit galen konsumtion som inte bidrar till lycka för någon. Jag ser stora hus med två SUV-ar utanför. Pool. Fjällstugor. Har ni sett vad de bygger? Och att många fjällstugor bara används en vecka per år. Hela familjen till Alperna på sportlovet och Mauritius på sommaren.
På något sätt kommer vi att behöva ordna ett ekonomiskt system som fungerar även när ekonomin krymper. Medelklassen kan halvera sin konsumtion utan att uppleva brist på något viktigt. Det är bara det monetära systemet som kräver evig tillväxt. Ungefär som den historiska draken som krävde unga oskulder till middag för att inte förgöra alla.
Det är dock ingen lätt sak! Det monetära systemet är djupt förankrat i några av våra mest grundläggande och primitiva drifter så det återstår nog bara att hoppas och be om ett mirakel!
Svårast blir kopplingen till pensionssystemet. Det gör ju att om man ska anpassa sig för krympande ekonomi så räcker det inte att ha råd att leva du behöver avsätta rätt mycket mer till pension.
om man inte får någon avkastning, jobbar 40år och ska leva som pensionär 20år så behöver de totala avsättningarna vara 50% (för samma inkomst, redan idag så får ju många inte mer än 60% i pension). Någon kan säkert upplysa om vad de är idag..
Kanske blir detta som slutligen blir döden för det pyramidspel till pension vi har i Sverige? Alla får ett pensionsbidrag oavsett hur mycket de jobbar. Det farliga blir om det börjar skönbeskatta tjänstepension.
Hela det där med "pension" är lite av ett trolleritrick. Pensionärer som inte arbetar försörjs ALLTID av de som är aktiva och arbetar. Det är yrkesaktiva som odlar maten som pensionärerna äter och bygger alla hus, bilar och pryttlar som de använder.
Det som kallas "pensionssparande" innebär att man avstår en del lön som istället investeras i en VÄXANDE ekonomi med löfte om framtida avkastning. Det tricket funkar bara om ekonomin växer.
Vissa har det väldigt gott ställt men det är en tankevurpa att tillämpa det på hela befolkningen, den s.k. medelklassen. I Sverige finns(fanns) det ca 140.000 dollarmiljonärer, det är rätt många personer men det är ändå bara 1.4 % av befolkningen d.v.s 98.6 % är "vanlig" medelklass och därunder som inte har 2 suvar, åker utomlands 2 gånger om året o.s.v. Men jag ser inget fel i att vissa är företagsamma och bygger välstånd, ofta innebär det försörjning för många andra i form av anställningar. Problemet är om det blir för stor obalans men det problemet är litet i Sverige.
Branschen har planat ut samt även varit svajig sedan 2016. Fastighetspriserna kan falla precis som börsen gör, ingent konstigt med detta egentligen.
Det är inte helt otänktbart att fastighetspriserna fortställer att falla, plana ut eller att de forstättningsvis kommer att svänga upp och ner. En investering i en fastighet ska ju göras på väldigt lång sikt, 20 – 30 år. Kommer det en period med lägre priser kommer fastighetsbolagen att köpa på sig fler objekt, nya bolag dyker upp osv. Till skillnad mot många bolag i andra branscher är flertalet av fastighetsbolagen väldigt kapitalstarka vilket även gör att de kommer att klara säg "bäst" ur "krisen"
Angående fjällstugorna så fungerar det väl så att de hyrs ut? Annars förstår jag inte varför man investerar i en sådan fastighet.
Det är en blandning av syllogism/konsekvensargument. "Alla rika äger en fjällstuga, alltså kan medelklassen beskattas med 50 %"
Beh – jag skiter i om folk har badkar va guld, jag konstaerar bara att de flesta antagligen kan avstå från både guldbadkar och annan extrem konsumtion utan att fara illa av det. Det enda som inte klarar minskad konsumtion är det monetära systemet som är BEROENDE av ständigt ökad konsumtion.
Mitt i prick. Koppla ihop resonemanget med tömningen av jordens resurser samt klimatförändringar, automatisering… vårt nuvarande samhällsystem är rökt.
Agnarna lär skiljas från vetet på fastighetsmarknaden. Det är brutal skillnad mellan ett företag som Hufvudstaden som bara är belånade till 25% av aktievärdet och ett företag som ex SBB som har över 200% belåning. Vissa är grymt beroende av stabila fastighetsvärden för att säkra finansieringen.
Jag är lite allergisk mot sådana här högnivårapporter. Börjar man prata detaljer så blir det intressant. Att prata "bostäder" i allmänhet säger inte så mycket. Såklart det blir lite stopp på affärerna då samhället tar paus, men vad händer sedan på lite sikt? Jag skulle gissa på en nedåtgående trend för dyra bostäder i det stora städerna och istället ett uppsving för större bostäder med lägre pris, t.ex. villor i mindre kommunen, där man kan inreda ett hemmakontor.
Statens lösning på detta blir troligen att sedelpressen drar igång igen med större styrka än 2008, kombinerat med fortsatt lågräntepolitik. Vet inte exakt vad det innebär men troligen att tillgångspriserna hålls uppe iallafall.
Utförsbacke alltså, spännande! Spänn fast dig Goofy.
Fastighetspriserna kommer fortsatt vara höga så länge bankerna kan låna ut miljonbelopp till kleti & pleti. Kapital fulkomligt sprutar rakt ut i systemet, banker gör reklam på radion lån låna. Skogsmark fullkomligt exploderat i värde där mycket kapital landar i "fastegendom"
Glöm och dröm.