SCB rapporterar att arbetslösheten steg till säsongsrensade 7.9% i april. Det är en ökning, men än så länge inte någon katastrof, även om permitteringslagarna antagligen förskjutit smällen.
T-Centralen, Stockholm. |
April månad innebar alltså inte några katastrofala arbetslöshetssiffror, utan en måttlig ökning från nivåer som redan innan var höga. Den säsongsrensade arbetslösheten uppgick till 7.9%. För enskilda drabbade är det förstås katastrofalt, men nu avses landets ekonomi som helhet.
Däremot föll antalet arbetade timmar med kalenderkorrigerade 11.2%, vilket kan vara en indikation åt vilket håll och storleksordning det blir på den ekonomiska smällen.
Att inte arbetslösheten ökade mer kan nog snarare sägas bero på permitteringsreglerna, men de kommer inte hålla för evigt – dels vägras nu utbetalningar för permittering under semestern så arbetsgivaren måste stå för hela kostnaden under semesterveckorna, och dels kostar fortfarande permitterade pengar som inte räcker hur länge som helst.
Man ska också komma ihåg att så länge arbetsgivaren inte gått i konkurs så finns det uppsägningstider och varselförhandlingar. Och vid konkurs har man en månads lönegaranti innan man blir arbetslös. Det är antagligen tidigast till hösten vi får den fulla arbetslösheten.
Nu återstår härnäst att se om det blivit värre för andra EU-länder, så Socialdemokraterna kan uppnå sin ambition med EU:s lägsta arbetslöshet…
9 kommentarer
Borde finnas statistik på hur många som har subventionerad permittering, annars har man ingen koll på vad som händer på arbetsmarknaden, eller är det det som är meningen.
För samhäller finns det ju ingen vinst i att försöka få de som skulle bli uppsagda att omskola sig nu. Kostar pengar skulle de ju göra oavsett. Permitering, försörjningstsöd eller akassa, blir inte jättestor skillnad. Och om man kan få en snabbare återhämntning så är det värt det. Om företagen ändå går omkull så kostade det onödiga pengar men det kan man ju se som skatteåterbäring det är ju inte så att de pengarna bara försvinner.
här finns för övrigt en del sammanställd data. https://www.ekonomifakta.se/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsloshet/korttidspermittering/
Den statliga Lönegarantin omfattar inte som sägs i texten ovan endast en månad vid konkurs utan är upp till maxbeloppet 4 basbelopp inkluderande tidigare 3 månaders innestående lönefordran, årets och föregående års innestående semester samt avtalsenlig uppsägningstid. Maxbelopp för år 2020 cirka 190.000 kronor under maximalt 8 månader.
Från ICA Maxi Ängelholm, ordagrant. Har bild på skyltarna som stod lite öäverallt i butiken i helgen som gick. Min slutsats är att i Sverige kan inte finnas några som är på riktigt arbetslösa, däremot många som inte vill jobba.
"Kära kunder. På grund av rådande situation i världen påverkar detta Frukt & Grönt kedjan i form av minskad personal ute på fält och i packhus, ökade gränskontroller, förseningar samt bunkringseffekt. Detta leder till minskad tillgång och högre efterfrågan vilket i sin tur medför ökade priser."
Det är väl självklart. Varför skulle vi jobba? Vi få ju skola allt betalt av sosseministern.
Företag har gjort sig av med de som man lättast kan bli av med, antagligen är det många egenföretagare som just nu får strama åt då intäkterna sinat.
Inhyrd personal är en annan grupp, känner inte till hur det räknas om man jobbar på bemanningsföretag.
7.9% tror jag är i underkant, den verkliga siffran ligger högre
Den verkliga siffran på vad?
Arbetslösa