Börserna fortsatte stiga kraftigt i USA, vilket föranleder allt starkare misstankar om en tjurfälla genom den första vågen av fyndköpare, som tror att bolagens nyckeltal inte kommer påverkas av coronakrisen. Samtidigt fortsätter dollarn rasa i spåren av det massiva amerikanska stödpaketet. Och i Australien rasar börserna hårt.
Tjuren och björnen. |
De amerikanska börserna steg återigen kraftigt under gårdagen, vilket talar för den första riktigt stora tjurfällan nu byggs upp för att fånga de första så kallade fyndköparna. Samma agerande skedde under den akuta finanskrisen hösten 2008, men sedan fortsatte det ner i några månader till lägre bottnar.
Den som köper idag gör det blint och enbart på att börsen har rasat, men inte på korrigerade värderingar av bolagen. Man kan säga att man köper på att allt kommer återställas och krisen får inga konsekvenser alls för börsbolagen annat än att börskurserna nu har gått ner.
Dagschart S&P-500. |
Beteendet kan sägas höra ihop med att de som fått initial panik nu sålt av, och motparten de som blir överlyckliga att få fyndköpa tar över. Men sedan kommer fundamenta och nyckeltal att ändras i analyserna och då får vi den lugnare och längre nedgången i andra fasen, tills värderingarna är fundamentalt motiverbara och man ser slutet på krisen.
Dollarn fortsätter rasa hårt på grund av det ofinansierade krispaketet i USA, så en del av böruppgången på andra sidan Atlanten kommer inte gälla i Europa när man justerar för valutakursen.
Dagschart ASX 200. |
I Asien stiger det dock, undantaget är Australien där ASX 200 faller hårt med 5.30%. Oklart varför. Kanske kan det handla om att i nästa fas i nedgången så kommer inte allt falla, utan marknader, index och bolag kommer börja spreta allt mer utifrån faktiska individuella bedömningar när den initiala paniken lagt sig. Ett exempel på det såg vi på att guldpriset stiger, och inte längre dras med ner med börsen.
Men för all del köp aktier om ni drabbatrs av fear of missing out (FOMO), som om detta är sista chansen i världshistorien att köpa något som kommer stiga och att man i detta helt outforskade läge ska ta på sig risk. Men kom inte och klaga om tjurfällan slår igen.
32 kommentarer
Förmodligen beror en stor del av ryckigheten på att olika delar av världen befinner sig i olika krisfaser. Många befinner sig fortfarande i förnekelsefasen och tar varje halmstrå som en indikation på att det nu kommer att bli bättre.
I verkligheten pekar allt på att det kommer att bli mycket värre. Konsekvenserna av att USA nu går in som världsledare i antal smittade kommer att få stora konsekvenser. Att världens största konsument förmodligen går in i lock-down och kraftigt minskar sin konsumtion kan inte gå omärkt förbi. Små konsumtionsorienterade företag är rökta, men även stora stabila företag kommer att dra ner när deras stora infrastrukturkunder drar ner på investeringar.
När detta är över kommer det finnas massor med konkursade företag och människor som inte längre har en inkomst. Något som tar fler år att återhämta sig från.
Alla länder kommer att kraftigt ha ökat sin statsskuld. Och Sveriges goda statsfinanser är bara goda så länge marknaden har förtroende för Sverige, d.v.s. att Sverige klarar krisen lika bra eller bättre än andra.
US har mycket vilja och få skyddsnät. Volatilitet. Det svänger fort i Hockey.
Finansmarknaderna har länge visat att värderingar inte behöver ha någon koppling till verkligheten. Å andra sidan så måste ett företag klara av sina kassaflöden. Jag tror det är en tjurfälla vi ser. En möjlighet för vissa att återhämta en del av förlusten temporärt.
Känns som ett givet "sucker's rally". Jag har börjat snitta in mig så smått men avvaktar ett djupare ras. Känns som USA precis har börjat med sin spridning. Det intressanta blir dock på sikt om detta kan punktera skuldbubblan eller om centralbankerna kommer lyckas blåsa liv i ekonomin en gång till innan allt brakar ihop…
Jag tror också att det inte är färdigt med nedgången. Det kommer fler svängningar. Ändå intressant att det är så många här som anser sig vara smartare än marknaden. Har ju själv fått kritik här förut (några månader sen( då jag tyckte att index var för högt och fastighetsaktier och dess paraboliska beteende inte var bra. "Tro inte du är smartare än marknaden" fick jag höra.
Nu verkar många att tro att marknaden inte tagit hänsyn till att antal Coronafall kommer att öka i USA. Intressant!
Nils, med tanke på euforin på börsen efter att Trump pratat om att öppna landet till normalt redan till påsk så tror jag inte marknaden är benägen att blicka särskilt långt framåt.
Nisse, tror du att du är smartare än marknaden?
Nej. Men angående det jag skrev = index och fastigheter lyckades jag göra rätt. Ännu så länge är jag mycket framgångsrikare än marknaden med ca 5% minus i år och mycket likvider i hand.
Youtubern Economics Explained har talat om en bostadsbubbla i sitt hemland Down Under..kan vara pyspunka som drar ner börsen i Melbourne/Sydney/Canberra.
OT.
Har uppmärksammat den frågeställning om prioritering av kritiskt sjuka vid en eventuell överbeläggning och de etiska riktlinjer som då måste följas. Mycket konstiga och dumma frågor av diverse journalister. Prioriteringar och etik förekommer i vården dagligen och jämnt. Ingår i själva jobbet. Nu kan det ju eventuellt bli mycket tuffare om trycket på intensivvård slår i taket.
Men det är väl det etiska och sunda förnuftet som måste råda även här. I min vpl som sjukvårdare fick vi lära oss om prioritering av skadade vid ex efter någon typ av krigs/skadeskeende. Överblicka snabbt. Prioritera de som går att rädda. Att från stoppa blödning och hjälp med chock och andning.
Om man kommer ex till en trafikolycka så kanske man inte börjar med den värst skadade med hjärt och lungräddning och som är utom räddning? Utan den som är mindre skadad men kanske går att rädda. Naturligtvis tuffa beslut men måste ändå vara det rätta.
Tuffa beslut i scenariot du beskriver med 10 skadade från en trafikolycka. Beslut fattas på sekunder ev minuter. Det finns ändå en beslutsprocess man följer som har som mål att maximera väntvärdet på antal överlevande.
Skala upp till pandemin vi har nu. Även om vi begränsar till en nation (som fattar beslut ang agenrande någorlunda självständigt) så fullkompligt exploderar komplexiteten.
Så otroligt många fler grupper som ställs mot varandra. Vi kan börja med de som drabbas direkt av smittan och insjukar. Bland dem finns gamla, unga, sjuka, friska, medborgare, icke-medborgare osv. Här gäller hyfsat samma process som för trafikolyckan. Eftersom vi pratar en stor population blir frågan kring åldersdiskriminering (biologisk ålder?) något man måste ta tag i. Att välja mellan en 5 och 105 åring känns moraliskt ganska lätt. Men 20 och 60? 30 och 40? 35,4 och 35,6? Var går gränsen? Snårigt.
Ok, men vi har inte ens börjat skrapa på ytan!
Blanda in de indirekta följderna.
Vi börjar nära. Alla de som behöver annan sjukvård. Hur prioriterar man bland olika åkommor? Påbörjade behandlingar som avbryts? Invaliditet eller nedsatt livskvalitet pgs den bristande vården.
Ekonomiska konsekvenser. Äh, det är ju bara de feta direktörerna som drabbas. Låt dem förlora sina pengar! Nja, de rika klarar sig som vanligt bäst oavsett. Ekonomisk härdsmälta kommer innebära sänkt livskvalitet för otroligt många och under lång tid. Svält, sjukdomar, depressioner osv. Kortare och sämre liv.
Det är väl lätt att argumentera för att det är bra om lidandet kan fördelas på många. Problemet är att det haltar om det totala lidandet då även ökar kraftigt. Än en gång: Var går gränsen.
Jämfört med trafikolyckan har man nu dessutom betydligt mer tid på sig. Dagar, veckor, månader och kanske tom år. Beslutsprocessen måste förväntas vara mer robust och genomarbetad.
Jag efterfråga ökad transparens i relevanta beslutsprocesser (regering och myndigheter). Bilden som på många håll målas upp att det är en vänstervriden snubbe på en myndighet som sitter och gör sina egna experiment utefter sina egna teorier måste kunna skjutas ner väldigt enkelt.
En utredning som presenterar vilka beslut som togs och när. Vilket underlag användes och vilka moraliska avvägningar.
Ni inser väl hur mediadrevet kommer gå när allting är över? Hur det kommer tjatas om folk som dött i onödan.
Inte minst kommer SD-flocken tjata över alla svenska arier som dött…
Vi vet ju hur deras önskade prioritetsordning ser ut.
Det lite tråkiga är när man måste prioritera mellan personer som faktiskt inte är bortom räddning. Sådan prioritering kan komma att behövas. Om t.ex. antalet respiratorer överstiger det antal som behöver respirator och som bedöms kunna överleva om de får respirator. Man kan inte trolla med knäna och måste välja ut vilka som prioriteras (och låta de övriga ligga och dö fast man hade kunnat rädda dem om resurserna fanns).
Ulitarism måste ha gränser, numer är man för en gränslös värld och det ger rimligen att en stackars burmes som svälter måste gå före dig varje dag tills du också svälter?
Varför får du/nån döma moraliskt?
Medicin är helt omöjligt att finansiera fullt ut för alla alltid. Det är nästan religösa beslut mao, och vår samhällsreligion är onekligen "vänster".
@Kent No1
Vilket dösnack. Du bygger halmgubbar.
Perra, Kanske det. Mediadrevet håller nog inne med sitt tills allt är över men SD-flockens åsikter kommer du se väldigt snart.
Troligen även bland kommentarerna här hos Corny även om han brukar radera sånt ganska snabbt.
Men jag hoppas du har rätt Perra.
Perra: Kent vill bara inte säga hur han vill ha det för hur han än säger så leder det till parerande logik. Lättare att hacka på SD-röstare och koppla dessa till Hitlerfiguren genom arier-uttalandet.
Fetto, Nu är det inte jag utan helt andra som står för prioriteringarna, och jag har inga som helst idéer om att jag skulle vara bättre än dessa på att prioritera. Och jag tvivlar på att jag kommer klaga på att prioriteringarna skötts fel.
Jag har och bara nämnt två grupper som sannolikt kommer klaga och beträffande den ena gruppen kan det nu sammanfattas med V.S.V.
Det är snart två månader sedan jag sa hur jag ville ha det men då var jag bara en hysterisk alarmist och nu spelar det mindre roll.
Idag knep USA topp-placeringen vad gäller antal COVID19-smittade och om en dag eller två har man över 100000. Samtidigt försöker Trumpen hålla fanan högt. Jag tror att de dåliga nyheterna i USA bara börjat och där börjar dra ner börserna.
Samtidigt känns det troligt att marknaderna börjar bete sig mer individuellt när virusets framfart slår olika (där USA sitter med Svarte Petter).
Cornu: Kan du inte göra en grej på hur prognoserna ser ut för USAs utveckling av antalet fall, intensivvårdsfall resp döda? Hur utvecklingen går där borta kommer att avgöra världsekonomin och börsutvecklingen framöver. Personligen tror jag att de inte anar vad som väntar…
+1
Respektive lands kurvor på https://gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashboard/index.html#/bda7594740fd40299423467b48e9ecf6 säger en del om vad jänkarna har att vänta sig, speciellt med tanke på dålig allmänhälsa & en sjukvård som kanske inte riktigt haft virusepidemier som huvudfokus.
Alla ekonomer, analyshus och förstå sig påare försöker väl luska ut det och när botten är nådd. Börsen är väl en indikator om framtidstron. Lras är mycket duktig men även hans förmåga är begränsad.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här sidan är väldigt intressant. Jag kom åt den först men nu tycks den vara låst? Trump leker med elden i sin vilja att snabbt öppna upp landet. Så mycket tycks glasklart.
https://www.nytimes.com/interactive/2020/03/25/opinion/coronavirus-trump-reopen-america.html?action=click&module=Top%20Stories&pgtype=Homepage
"Den som köper idag gör det blint och enbart på att börsen har rasat, men inte på korrigerade värderingar av bolagen. Man kan säga att man köper på att allt kommer återställas och krisen får inga konsekvenser alls för börsbolagen annat än att börskurserna nu har gått ner. "
Det där med konsekvenserna beror ju rätt mycket på vilka konsekvensskapande åtgärder som sätts in. Det låter inte rimligt att smittan i sig skulle skapa så försämrad lönsamhet. Ibland verkar det på Trumps uttalanden att man inte riktigt tänker hålla landet nedstängt mm. Att låta smittan ha sin gång skulle kunna vara positivt för
företagen. Å andra sidan kan man inte riktigt lita på Trumps nycker, nästa gång han twittrar kan det ju vara något helt annat som signaleras…
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det är gyllene tider för daytraders. Det är dom som är smörjoljan för börsen. Utan dem skulle det gå käpprätt ner mot botten.
Mje, DOW bottnade drygt 18 på perfekt tid runt 21:e, nu steg vi till 22,5, också nära perfekt. Det är dock emotionellt , iaf för mig, mycket roligare att handla med undervärderade aktier i stigande trend än tvärtom.
Två faktorer som driver kurserna uppåt.
1. Förväntad inflation pga av massiv stimulans och bibehållet låga räntor.
2. Förväntningar om fungerande behandling. Främst Klorokin i olika kombinationer. Flera studier pekar på att det fungerar bra om det sätts in tidigt. Tyvärr får se flesta för närvarande ingen behandling alls förrän de är redo för intensivvård. Förhoppningsvis mognar behandlingsstrategierna den närmaste tiden och vi kan då se sjunkande andel döda.
Den där inflationen myglas nog bort, såsom gjorts i många många år (även här hemma).
Ja, men vad händer? Inflation blir det nog en kort tag men det kommer inte att hjälpa, jag har inte siffrorna men deflationen började egentligen, mht systemet, för mer än trettio år sen. När IT krisen var såg vi den tydligt men de svarade med kapital och åka runt och jobba bizzart mkt utan anledning. Fråga folket : Vikllk du bli arbetslös, de skakar av rädsla, inte för pengarna alltid utan för att de inte är slavar direkt vet hur de ska slava, hur de ska "plugga" för ett jobb som krävar en massa plugg. Tänk om vi inte alls behöver läkare, ingenjörer, ekonomer och jurister ty de ersätts av "datan"?
Präst och sexarbetare, konstnär, atlet, det är kanske det enda vi kan jobba med? Allt annat är koloniträgårdsjobb du gör för du gillar det, det skapar ångest bland rutinmänniskorna som har en tro på nån form av livscykel i stort och smått. Det har ju gått utmärkt att ta bort de dyra skivorna vi lyssnade på men det var/är mkt gnäll. Tidnigarna är snart borta men jag vet mer än när de var på topp. Utveckligen är svår att stoppa. Men vad vi kommer se nu är en stor örfil åt alla de som älskar arbete. Kommer de, och det vi kallar "kapital", svara med krig?