Konjunkturbarometern per enskilda sektorer pekar på en blodröd tjänstesektor under första halvan av mars. Allra värst var det för researrangörer medan hotellen uppgav sig klara sig bättre än IT-konsulterna. Enda positiva sektorn bland tjänsterna är bank- och finans, som väl anar morgonluft i krisräntornas spår.
Konjunkturläget enskilda sektorere. Industri till vänster, handel i mitten, tjänstesektorn till höger och hushållen längst till höger. Data: Konjunkturinsitutet |
Notera att företagens svar kommer från tidiga mars. Konjunkturinstitutet skriver (bloggens fetstil):
“På grund av rådande läge har tidpunkten för när svaren lämnades in stor betydelse. En klar majoritet av företagen besvarade enkäten i början av insamlingsperioden utan vetskap om de senaste veckornas effekter av sjukdomen covid-19. Hade istället en majoritet av företagen besvarat enkäten i slutet av insamlingsperioden hade resultaten sannolikt varit mer negativa. För hushållen är bilden delvis annorlunda då hushållens enkätsvar är jämnt fördelade över hela insamlingsperioden.”
Industrin var fortfarande ganska neutral i början av mars, med överhettning inom livsmedel, textil och övrig tillverkningsindustri. Allra sämst är det för elektronikindustrin, kanske på grund av frånvaron av leveranser av komponenter från Kina. Dagligvaruhandeln, kultur- och fritidsbutiker och heminredning var i överehettning, vilket kanske kan kopplas till självisolering under coronakrisen. Elektronikhandeln är blodröd, liksom partihandeln (försäljning till företag) av hushållsprodukter.
Men mest intressant är tjänstesektorn, som är blodröd på som helhet -14.7.
Hårdast är förstås researrangörerna drabbade, följt av bemanningsbolagen, personaluthyrning och reestauranger. Hotellen var i början av mars fortfarande ganska positiva, relativt sett och låg bara på -7.1, men sedan dess har vi haft massiva varsel från Scandic, Nordic Choice mfl kedjor. IT-konsulterna upplevde redan då läget som nattsvart med -17.8, liksom tekniska konsulter på -13.4. Detta var ändå innan Volvo fockade 5000 konsulter.
Endast bank- och finans är positiva, kanske drivet av förväntningar om slaktade krisräntor vilket man hoppas driva på utlåning och bankernas marginaler. Förlag är nästan neutrala på -0.3, vilket kan kopplas till kulturbutikerna ovan.
Samtliga indiktatorer i tjänstesektorn nedan.
Tjänstesektorn -14.7
Uppdragsverksamhet -18.2
Landtransport (SNI 49) -10.4
Åkerier (SNI 49.4) -11.7
Hotell & restauranger (SNI 55.1 + 56.1-2) -15.5
Hotell (SNI 55.1) -7.1
Restauranger (SNI 56.1-2) -18.4
Förlag (SNI 58) -0.3
Datakonsulter (SNI 62) -17.8
Finans- & försäkringsverksamhet (SNI 64-66) 9.9
Förvaltare av egna fastigheter (68.2) -8
Fastighetsmäklare & -förvaltare (SNI 68.3) -9.6
Juridiska & ekonomiska konsulter (SNI 69) -8.2
Konsulter företagsledning (SNI 70) -12.4
Arkitekter & tekniska konsulter (SNI 71.1) -13.4
Reklam & marknadsundersökning (SNI 73) -12.6
Uthyrnings- & leasingföretag (SNI 77) -5.1
Arbetsförmedling, bemanning mm (SNI 78) -18.9
Personaluthyrning (SNI 78.2-3) -19.1
Researrangörer & -byråer (SNI 79) -29.6
Andra företagstjänster (SNI 82) -10.6
42 kommentarer
Tror nog att du får ge autocorrect en liten uppläxning…
Ett tipps. Tyskland har börjat testa i massiv skala. 500 000 test per vecka. De pekar starkt på att de kommer kunna hantera epidemin snabbt (veckor) och vara ett av de första länderna i Europa att komma ur krisens värsta fas. Köp aktier i Tyska bolag.
Sverige har enligt Tegnell i SVT igår slutat med kontaktspårning.
Vad menar du? Sverige slutade med kontaktspårning för länge sen. Var väl åtminstone en vecka sen Tegnell (förra helgen?) sa att det var överspelat. Vet inte vad Tyskland gör men kontaktspårning verkar otroligt med de mängder man testar. Stort antal tester leder även till bättre dödstal per smittad. Tror snarare det har mer med eget boende skiljt från äldre att göra jämfört med Italien samt att tyskar är väldigt duktiga på att följa direktiven från myndigheterna.
Sverige slutade med kontaktsspårning tidigare än en vecka sedan och man har aldrig riktigt gjort kontaktspårning ordentligt heller. Man testade folk som var riktigt sjuka från Italien de första tiotals fallen. Sedan slutade man ganska snabbt eftersom man inte mäktade med. Det som hände för en vecka sedan var att man gick ut officiellt med att man endast testar sjukhusfall och att man ej kommer testa sjukvårdspersonal.
Tyskland har ju agerat exemplariskt redan från den dagen de fick sina första smittade från den där Kinesiska besökaren.
"Ett tipps. Tyskland har börjat testa i massiv skala. 500 000 test per vecka. De pekar starkt på att de kommer kunna hantera epidemin snabbt (veckor) och vara ett av de första länderna i Europa att komma ur krisens värsta fas. Köp aktier i Tyska bolag."
Hur skulle detta lösa krisen?
Vilka ska man testa och vad ska man göra med informationen? Tvångsisolering (eller vågar man säga tvångskoncentrering?) av alla som testar positivt?
500.000 st tester i veckan – det tar fortfarande 40 veckor att testa alla medborgare så det känns svårt att fånga upp de som inte märker av själva att de är sjuka.
Sverige kommer att göra en slags slumpmässiga antikroppstester snart, enligt FHM. Det sägs komma att ge en hyfsad bild av hur många som är har haft Covid-19 och blivit immuna. Jag antar att anledningen till att det inte redan görs är att testmetoden fortfarande är under utveckling och kanske brist på resurser.
Fördelen med massor av tester att ju bättre statistik, och det tycker man ju om i Tyskland. Men också att det bör kunna begränsa smittspridning, de flesta kommer troligen ta hemkarantän på mer allvar om man vet att man har corona och inte bara en förkylning
Javisst, och man kanske kan hitta ställen med större koncentration av smittade vilket gör att man kan sätta in åtgärder bättre, men Sverige har nog inte kapacitet för mer tester just nu.
Wofsers poäng med att det väldigt lång tid att testa alla är dock relevant, så jag tror att det bästa är att testa i områden man tror att det ger störst effekt.
För att testa i områden med bäst effekt måste det finnas underlag för att veta vart man skall testa. Tyder kanske på att Tyskland kör med big data.
Tyskland har agerat exemplariskt, men Sverige inte? Lustigt med tanke på att det sprider sig mycket snabbare i Tyskland (betydligt högre dubbleringstakt) än här.
https://imgur.com/a/aTcg0ls
Om man kan hitta och isolera tillräckligt många av nyinfekterade får man ner r under 1 och antalet nysmittade/dag börjar sjunka.
Utan test hittar man inte de utan symptom.
Att Sverige slutat smittspåra betyder att man gett upp ett väldigt kraftigt vapen i kampen mot smittspridningen.
Att det ser ut att sprida sig snabbare i Tyskland beror främst på att de testar och därför hittar fler av de som är smittade.
Det finns inga tillförlitliga tester. Om du är smittad kan man ju hitta agens i hals och lungor. Men om testet inte kan visa att du är smittfri är det inget värt.
Det finns visst tillförlitliga tester. Tyskarna använder som jag förstått det främst PCR-tester med hög tillförlitlighet.
Smittspårning kan till viss del göras utan tester. Men Sverige har (som sagt) enligt Tegnell slutat med även det.
Martin: Angående smittans hastighet: ja så kan det absolut vara.
Hur gör man med smittspårning på ett rimligt vis? Hur gör de i Tyskland? Igår bekräftades drygt 300 nya smittade här. Hur ska man varje dag hinna söka upp och testa alla människor som 200 andra människor varit i kontakt med de senaste veckorna? I Tyskland bekräftades drygt 6600 smittade igår. De måste ha träffat rätt många människor innan de testades?
Tegnell hit och Tegnell dit. Han är bara en person av 500 st som jobbar på Folkhälsomyndigheten.
Du vet det där med att skjuta budbäraren, eller?
Mediaträning borde ingå i utbildningen för alla myndighetspersoner som skall framför budskap och fronta mot media. Tegnell fick gå den hårda skolan. Tycker han hämtat upp bra på slutet.
Media borde träna på att förstå vetenskap.
Man måste ha många smittspårare, ja. Men landet har 82 miljoner invånare och detta är den stora krisen just nu. I Sydkorea hjälper (om jag förstått det rätt) polisen till med smittspårning. Tyskland har runt 240 000 poliser.
Jag nämnde Tegnell för att ge källan till informationen.
Tegnell gör förstås ett lysande jobb. Tyvärr har han kanske en allt för hög intellektuell nivå för att mycket folk ska förstå honom och vad FHMs avsikter är. Men ibland är ju problemet hos mottagaren. Så ibland behöver mottageren prata med en kompis.
Tegnell är inkompetent och hans misstag kommer leda till att personer du känner kommer dö. Hans och FHM:s brister är uppenbart om du jämför antal dödsfall i Sverige med Taiwan och Korea.
Två länder som hade mycket sämre utgångslägen.
Berätta gärna vilka brister du har identifierat och hur de tre ländernas utgångslägen skiljde sig åt.
Hörde av en vän att även VCC fimpade konsulterna i veckan, första budet var annars att de skulle gå ner på samma arbetstid som bolagets andra anställda.
Coronucopia…hehe 🙂
Jag såg det först nu, har det varit så länge?
Coronalänge, ja
Vanligt länge, nej
Är själv konsult i Göteborg och kan bekräfta följande, jobbar på stort konsultbolag inom just IT.
– AB Volvo + VCC alla konsulter uppsagda på dagen
– Mindre bolag har också minskat antalet konsulter med ca:30%
Så stämningen är väl sådär hos konsultbolagen, många av oss kommer söka oss bort till bättre anställningar på stabila produktbolag.
Problemet är väl när ni/de(?) springer runt på rabatt. Så ska man förklara varför man är 4x dyrare än någon annan med 20 års erfarenhet. Men det är väl som alltid inom IT, att om man inte är bred kan det gå snabbt. Ibland brist på programmering, ibland applikatörer, ibland arkitekter, ibland bara lära ut hur man egentligen använder något osv..
Problemet är också att det är för många konsulter som nu söker fast anställning. Det kommer inte finnas plats för ens hälften i sämre tider. Nej det blir massarbetslöshet och så får man sälja den övervärderade villan, bilarna och sist frun och barnen.
"Privata vårdgivare tvingas att hjälpa till i vården i Stockholm efter att regionens katastrofparagraf nu har aktiverats, skriver Dagens Industri.
All intensivvårdskunnig personal kallas in från Aleris till följd av coronakrisen. Även personal från det börsnoterade vårdföretaget GHP tvingas hjälpa till.
– Vi ställer upp därför att det är viktigt och vi vill bidra i en kritisk situation i samhället, säger Aleris styrelseordförande Thomas Berglund till tidningen.
Personalen ska infinna sig på Huddinge sjukhus för att utbildas på måndag."
Elite Hotells erbjuder "Long stay" från 7995:- / mån / rum. Frukost tillkommer. Tillgång till gym å SPA.
Åt Migrationsverket?
De har dubbelrum i Vasastan för 10k/månad… Funderar på att inlogera mina föräldrar i ett hotellrum nu när de står mellan två boenden (deras nya hus är inte färdigrenoverat)
Peter. Förmodligen ..o. notan skickas till . ?
Oskar: Ja det hade kanske varit mer rationellt att checka in våra äldre på (lyx)hotell så dom kunde få lite guldkant på tillvaron under "krisen" efter ett långt slit i livet.
Skall bli intressant att se vad som händer om EU, pga corona, skjuter upp införande av nytt regelverk för medicintekniska produkter, MDR Medical Device Regulation 2017/745, med 1 år.
Idag finns det väldigt många fast anställda och dyra konsulter inom medicinteknisk industri som jobbar intensivt med att försöka möta upp det nya väldigt omfattande regelverket. Om nuvarande dead-line flyttas med 1 år kommer kommer nog mycket att läggas på is. Dvs bibehåll kärnverksamheten och säkra produktion. Allt annat skjuter man på, dvs konsulter får gå hem och permittering för fast personal som jobbat mot MDR. Beslut hos EU i början av april…
Än så länge ingen minskad aktivitet i min del av IT-branchen, men visst skakar det till lite när industrijättarna stoppar produktion. Det är ju ofta ganska stora löpande intäkter.
”Arkitekter & tekniska konsulter (SNI 71.1) -13.4”
Tur man jobbar offentligt. Blev ingen rekrytering hos oss, hade en person som bara skulle skriva på men de fick lägga ned i sista minut.
Fick precis ett mail från arbetsgivaren att alla ska vara beredda framöver att göra ngt annat om det behövs en omfördelning av resurserna.
Får kanske börja städa på äldreboenden här 😂
En restaurang i Kista Galleria berättar att de tappat 75% av gästerna och att de har en hyra på 150 000 kr månaden.
150k/månad låter förstås mycket. Men det är kanske en stor restaurang. Hursomhelst, marginalerna i branchen är inte speciellt attraktiva. Bättre där, att vara anställd än ägare med alla riskerna och förmodade lånen.
Såklart en anekdot, men vi hade dragning med VD för ett av Sveriges många konsultbolag i veckan, där man meddelade att man inte märkt av covid19 alls. Alla projekt fortsätter som vanligt. Majoriteten jobbar hemifrån och kör virtuella möten
Hade det också och än så länge påverkas detta stora bolag knappt alls. Smällen kommer i Q3 pga av bristande försäljningsvolymer.