Den krympande svenska statsskulden och stigande börskurser har de senaste tio åren gjort att det inte längre går att investera i statspapper, då kapitalvolymen helt enkelt är för stor i förhållande till statsskulden. Istället har korträntefonderna tvingats köpa på sig företagspapper, vilket nu är vid vägs ände.Frågan blir då om det finns någon likviditetsfond som bara har statspapper? Genomgång av fonderna nedan.
Sitt inte instängd i spiltan, utan ut i hagen och vårsolen. |
Till en början kan man fråga sig om varför det finns likviditetsfonder alls. Varför inte bara sätta pengarna på banken?
Varför finns fonderna? Svaret är att alla inte vill ligga investerade 100% på börsen, eller ens i långa obligationer, på grund av tidshorisont, riskprofil med mera. Detta gäller även pensionsförvaltarna, som behöver rätt mix i sin förvaltning.
Varför inte bara sätta pengarna på bankkontot? Svaret är inte den obefintliga räntan, utan att många förvaltningsformer främst inom pensionssystemet tvingar spararna att ha fonder. Dit hör t ex PPM, men också tjänstepensioner och en del lösningar för privat pensionssparande. Det går inte att sätta pengarna på bankkontot i dessa lösningar.
Den svenska statskulden blir allt mindre, både i faktiska pengar, som andel av BNP och i synnerhet i förhållande till börsens storlek. Detta har tvingat de tidigare genomtrygga likviditetsfonderna att köpa företagspapper.
Utan att ta några siffror, så säg att statsskulden minskat med 30%, och börsen stigit med 100%. Om statsskulden var 50% av hushållens fond- och aktiesparande tidigare, så är den nu 50*0.7/200=17.5%. Det som tidigare kunde riskbalanseras av statspapper till en tredjedel (50 av 150) kan inte längre det. Således måste man köpa företagsobligiationer. Siffrorna är ett hypotetiskt exempel.
I Norge runt skuldkrisen kunde Norge rent av blivit helt statsskuldfritt pga oljeinkomsterna, men valde att inte vara det just för att det skulle finnas statspapper till kapitalmarknaderna.
Resultatet har oavsett blivit att såväl långa obligationsfonder som korta räntefonder (likviditetsfonder) nu sitter med företagspapper, och då går det som det går.
Så vad är då alternativet, när den tidigare topprankade, prisbelöna och hyllade Spiltan Räntefond Sverige visat sig vara ett pyramidspel, som bara fungerat i en starkt trendande marknad (eller har drabbats av förvaltare med en uppblåst självbild, som därmed inte gör som alla andra och fortstter ha handeln öppen). Vad är innehaven? Finns det likviditetsfonder med bara statspapper?
Spiltan Fonder har publicerat listor på de påstådda innehaven i sina räntefonder, men dessa är inte underskrivna av en extern revisor och innehåller en lång rad stavfel, så de har upprättats manuellt för hand och är inte utdrag ur ett IT-system. Således bidrar de inte till trovärdigheten. Jag må stava fel hela tiden (mest pga ett sk fjärilstangentbord på min senaste Macbook), men jag behöver inte bevisa att jag har 30 miljarder (?) i tillgångar i två fonder jag vägrar låta kunderna ta ut. Vad sägs om Bank Norwegien (SIC!) eller Volvo Tresary (SIC!) och att Sergel står som Sergel på en lista och som Sergel Inkasso på den andra. Då ska man förstås ignorera papper i massvarslens SAS och Scandic, Oscar Properties eller Retail & Brands som just satte huvuddelen av sina butiker i konkurs. Sedan finns det en hel del ytterligare bolag inom besöksnäringarna, som kryssningslinjen Hurtigruten, United Camping, Strömma Turism & Sjöfart, Cabonline osv. Riksbanken ska köpa företagsobligationer för 4 GSEK nästa vecka under ett anbudsförfarande på 30 minuter via telefon, givet att pappren har tillräcklig hög kreditvärdighet, vilket inte alla Spiltans har. I sammanhanget så lär det knappast rädda Spiltans kunder med sina 30 (?) GSEK och en del papper med för låg kreditvärdighet. Men just nu bestämmer Spiltan att kunderna inte får ta förlusterna pga Spiltans grandiosa självbild. Ser fram emot en innehavslista från Spiltan, signerad av revisor. Självrapportering imponerar inte i det här läget och duger inte när man sysslar med utplåning av varumärket.
Vilka svenska likviditetsfonder finns det? Vad har de för förvaltningsavgift och har de statspapper?
Kom ihåg att Spiltans exempel visar att det inte duger att välja en likviditetsfond, utan man måste ha flera, inklusive i PPM där man bara får ha fem olika fonder. Minimal riskspridning är antagligen minst tre olika fonder i de fall man tvingas ha fonder. Annars bör likvider framöver sitta på bankkontot istället.
Bloggen har gjort urvalet korta svenska räntefonder hos Avanza. Kontrollen av innehav avser endast de tio största innehaven enligt Avanza.
Listan är namn, utveckling i år och sedan förvaltningsavgift. Spiltan får inte vara med, då endast en idiot (eller other peoples money, som Avanzas fond-i-fond-fonder eller Lysa) kommer vilja ta i dem med tång och rimligtvis kommer Spiltan Fonders räntefonder att avslutas framöver. Om bolaget fortlever kan ett namnbyte vara på sin plats när askan lagt sig, kanske Dynggrepen Fonder med byline “Vi köper skiten ingen annan vill ha”?. Bara företag betyder även banker, ibland har jag godtyckligt skrivit ut bolån t ex vid säkerställda obligationer (som Swedish Covered Bond Corp) eller SBAB mfl.
AMF Räntefond Kort −0,46 % -0,11% – Knappt 20% av top-10 ligger i Kommuninvest
Swedbank Robur Räntefond Kort −0,18 % 0,12 % – Inga statliga eller kommunala räntepapper, bara bolånepapper
SEB Likviditetsfond SEK −0,27% 0,14 % – 12% kommuner
Handelsbanken Kortränta SEK (A1 SEK) −0,40 % 0,15 %
Öhman Kort Ränta A −0,34 % 0,20 % – 21% svenska statspapper
Simplicity Likviditet A −0,96 % 0,21 % – Bara företagspapper
Cliens Räntefond Kort −1,13 % 0,21 % – Bara företagspapper
Länsförsäkringar Kort räntefond −1,04 % 0,21 % – Bara företagspapper och bolån
Danske Invest Sverige Kort Ränta SA−1,70 % 0,23 % – Bara företagspapper och bolån
Lannebo Likviditetsfond −1,50 % 0,29 % – Bara företagspapper
SEB Korträntefond SEK – Lux utd −0,48 % 0,31 % – Bara företagspapper och bolånepapper
CF Korträntefond A −0,47 % 0,39 % – 11% kommuner
Evli Euro Liquidity B SEK −1,93 % 0,39 % – Bara företag
Carnegie Likviditetsfond A −1,34 % 0,44 % – 2% Region Stockholm
Skandia Korträntefond −0,70 % 0,48 % – Bara företag
Skandia Kapitalmarknadsfond −0,10 % 0,56 % – 3% statspapper och 4% Kommuninvest
Enter Return A −3,57 % 0,79 % – Bara företag
Det finns alltså inga rena likviditetsfonder med bara statspapper utifrån top-10 innehav. Det näst bästa är att även dra in kommuner, som i teorin inte kan gå i konkurs, om än inte i praktiken. Munies i USA har väl varit en skräckhistoria bitvis, men USA är inte Sverige (kända sista ord).
Av ovanstående blir rekommendationen att välja någon av de fonder som har en andel i statliga innehav, vilka kan anses vara säkra, så man åtminstone kan få likviditet och en mindre andel av pengarna tillbaka.
De tre likviditetsfonderna blir då Öhman Kort Ränta A, AMF Räntefond Kort och SEB Likviditetsfond SEK. Öhman och AMF stoppade inte ens sina fonder, även om SEB stoppade några av sina fonder, oklart om det var även likviditetsfonden. Ska man endast fokusera på statspapper är Öhman enda alternativet, men vi (iaf jag) har nu lärt oss att man inte ska välja bara en enda genomtrygg likviditetsfond.
Risken blir förstås att en rusning till Öhman tvingar Öhman att köpa företagsobligationer i brist på statsskuld, så kanske borde inte det här inlägget skrivits…
48 kommentarer
FIM Euro på Avanza har 100%? Statspapper, eller iallafall merparten
Ja, men i Euro.
Handelsbanken Euro (eller vad den heter) har också 100% statspapper, men i euro och bara långa löptider.
Det råder inte någon brist på statsskuld i Eurozonen, om man säger så… Problemet är i SEK.
I ppm-systemet finns även AP7 Ränta, som har ganska hög andel statspapper (jämfört med de värdelösa alltså).
Men är den kortränta eller långa obligationer?
AP7-ränta har "Genomsnittlig duration högst 3 år". 20 procent stat, landsting och kommunpapper. 80 procent bostadsobligationer. Borde vara säker, sjunde ap-fonden borde inte göra konkurs.
Intressant och enligt min bedömning en bra genomgång av dessa fonder.
Offtopic.
@Cornu. Jag skulle hemskt gärna se ett inlägg från dig med en analys av ädelmetallsmarknaden. Var förbi en tavex butik här i Stockholm igår, då jag var nyfiken på varför deras "säljspriser" inte längre finns på webbsidan. Det kunde/ville inte personalen svara på. Frågade då vad et guldmynt på 8 gram kostade. Drygt 5500kr. Tavex köper dessa enligt webbsidan för 4000 kr.kan inte minnas att spreaden någonsin varit så stor.
Så som sagt skulle gärna höra vad du tänker om vad som sker på ädelmetallsmarknaden.
Spreaden blir större när volatiliteten ökar, för den som handlar med guld måste minska sin risk och sitt bundna kapital. Därför säljer man hellre än köper.
Tack för din redogörelse,men tror inte riktigt jag hänger med på sista meningen. Har du lust att utveckla? Förklara för mig som om jag vore 12 år:)
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Okej, säg att du handlar med guldmynt och ditt lager är 1000 mynt som du kan sälja för 5000 kronor styck. Då har du ett kapital på 5 000 000 kronor. Guldpriset varierar normalt med max någon procent, så din risk är i storleksordningen 50 000 kronor. Nu helt plötsligt börjar det svänga med tio procent, så din risk tiodubblas. Vad gör du? Du vill inte ta en så stor risk utan säljer hellre än köper, för allt du har i ditt lager ökar din risk.
Det är förstås aldrig så enkelt, men det är en stor del av förklaringen. När priset stabiliserar sig kommer spreaden att minska igen.
spreaden beror på att allt fysiskt guld som säljs finns i London medan de som säljer för att snabbt få cash säljer på amerikanska marknaden vilket innebär att guldet måste smältas ned och gjutas om, vilket tar tid. finns ingen fysisk shortage, det är en future spread.
Tack för era svar.mycket intressant. Inser att jag måste/vill lära mig mycket mer om marknaden för fysiskt guld.
Premien för fysiskt guld (skillnaden mellan priset på fysiskt och "pappersguld", som ju definitivt beror på att pappersmarknaden för guld är underlig) kan i princip bli hur stor som helst, eftersom den bara beror på tillgång och efterfrågan på fysiskt guld. Spreaden (skillnaden mellan köp- och säljpris på fysiskt guld) beror på volatiliteten och har en naturlig begränsning när spreaden motsvarar den risk som handlaren är villig att ta.
Premien är just nu främst geografisk. Inga problem med tillgång till fysiskt guld vid t ex guldhandeln i London, när man flyttar tackor mellan valven. Problemet är en geografisk brist ute i butiker för allmänheten, bland annat påverkat av coronakrisens brist på transportrer.
Kommuninvest? Skulle det vara en säker placering?
Har jag skrivit att det är säkert?
Nej, bara så jag tolkade att kommuner, kommuninvest, Stockholms region och svenska statspapper var fetmarkerade men de kanske har någon annan finansiellt gemensam nämnare.
Tittade på fondförmögenheten i årsredovisningarna för 2019.
Spiltan Räntefond ökade från 29 till 30 GSEK under 2019.
Spiltan Högräntefond ökade från 8 till 16 GSEK under 2019.
Totalt förvaltade de alltså 46 miljarder vid årsskiftet.
ILJA BATLJAN INVEST
ILJA BATLJAN INVEST
ILJA BATLJAN INVEST
ILJA BATLJAN INVEST
ILJA BATLJAN INVEST
(lämnar det så)
Kan AMF Räntefond mix vara ett alternativ?
Verkar vara <10% företagsobligationer (Castellum/Arla/LF Bank/DnB/AMEX/Nordea), resten statspapper i Tyskland/Sverige/UK/US.
"Fonden placerar i räntebärande
värdepapper utgivna i svenska kronor,
amerikanska dollar, brittiska pund och
euro. Fonden valutasäkrar samtliga
utländska innehav. Den genomsnittliga
räntebindningstiden i fonden är mellan
två och tolv år."
Förra Krisen 2008-9 var det massor med banker som hade problem, nu har vi bara 3 st FED,BOJ och ECB. Skulle inte satsa alla pengar på statsobligationer. Vad som helst kan hända.
Inte likviditetsfonder, men för ex. pensionen finns det realräntefonder med enbart statsskuldväxlar.
Kom ihåg att det är fel att ha lågavkastande fonder i ISK, då skatten baseras på tillgångar och inte vinst. Då är bankkontot bättre.
Kostar att ta in och ut pengar ur ISK.
Jag har i Finland ägt statsobligationer som privatperson. Kan ni inte i Sverige köpa statsobligationer rakt av som privatperson?
Om jag kommer ihåg rätt så betalade jag inte något i köp och sälj då priset var över100 000 €.
Ja, man bör undvika kortsiktiga in- och uttag för sin ISK. Skatten beräknas på saldo vid början av varje kvartal, samt vid insättningar. Planerar man att vara likvid under en längre period och vill undvika räntefonder med företagsobligationer så får man nog räkna med en obefintlig avkastning. Dock så betalar man skatt på saldot. Då är ett sparkonto med insättningaranti ett bättre val.
Eller pengar under madrassen.
@Laban 65: Som privatperson så har det funnits något som hette "Premieobligationer". De har lyckligtvis slutat utfärdas sedan 2016 (pga låga räntor), då det både var världens tråkigast lotteri och världens sämsta investering på en och samma gång. Verkar dock har varit populärt bland den äldre generationen för att spara till sina barnbarn (anekdotiskt). Jag googlade och ser att man faktiskt kan köpa statsobligationer som privatperson. Lägsta placeringsbelopp är 1 miljon kronor, så får nog vänta till nästa lön…
Jag placerade i Nollkupongare på 90-talet. Ingen direkt ränta utan värt ett visst belopp vid lösen, nominellt värde? Vart tog det vägen?
Det är så obligationer funkar även nu. Räntan är skillnaden mellan inköpspris och inlösenvärde uppdelat på löptiden.
Man kan nästan ana, om man läser lite mellan raderna, att du är lite lätt irriterad på Spiltan just nu.. Ha en trevlig helg Cornu!
Fan, vad avslöjade mig?
Förutom orden, du är Herr Ordning, nu ser man att du försöker skapa den åter.
Styrkekram
SEB green bond fund finns i SEK enligt Morningstar. 14+3% US treasury 2y resp 5y, som 2a och 5e största innehav.
Kollade LF långräntefond vilken mina pensionspengar ligger i sedan några veckor tillbaka. Nu >52% statsobligationer jämfört med 2018 då den hade >80% företagsobligationer.
Räntefonder, känns i det närmaste som meningslöst risktagande, främst nu efter spiltan affären.
Inbillar mig inte att jag ska träffa vare sig botten eller toppen på aktiemarknaden, men på dessa nivåer börjar det se attraktivt ut, har försökt mig på förhoppningsvis ett någorlunda bottenfiske nu på eftermiddagen i Holberg Norge A och Ryssland, Latinamerika samt kryddat med Lucking coffee för lite spänning i tillvaron.
Bloggägaren avser de pengar som måste placeras (pensioner).
Annars är det precis som du säger noll anledning till köra räntefonder.
Uppsida 2%, nedsida 50%. Extremt dålig risk/reward.
Det blir inga fler placeringar hos Spiltan för mig. De har vilselett oss kunder.
Oj.
https://www.svd.se/storbritannien-stoppar-all-bostadsforsaljning/i/senaste/om/naringsliv
"Även i Tyskland har fastighetsmarknaden närapå stannat upp, enligt fastighetsexperten Michael VoigtländerÄven i Tyskland har fastighetsmarknaden närapå stannat upp, enligt fastighetsexperten Michael Voigtländer.
– Marknaden är djupfryst, tillfogade han"
OT, nu ligger Till Lindemann inne på intensiven pga corona. Tänk, det var inte så många veckor sen man såg fram emot Rammsteins sommarturné…
Hedgefonder. De enda som får kombinera ex utländska statsskulder med valutahedge.
Hoppas du skämtar?
Bodenholm är nu avvecklad och typ ingen tjänar pengar på marknaden.
Spiltan har publicerat ett dokument där de listar företag och hur de är viktade gällande Räntefond Sverige och Högräntefond:
https://www.spiltanfonder.se/nyheter/handeln-fortsatt-senarelagd-for-rantefond-sverige-och-hograntefonden
… ut from dessa papper, der ligger bomben!
… vem koeper forutom centralbanker foer att holla liv i doende system. Bettre in po boers!!
SBB 3,99%..Ilja Batljan Invest, Serneke (visserligen mycket lägre vikt)..
Kvalitetsbolag 🙂
Tack för genomgången!
Så vad göra med pensionspengarna? Det finns alltså inget sätt att undgå att förlora pengarna i en kraschande marknad eftersom det inte går att ligga likvid. Är det bred aktiefond plus Bear som hedge som gäller då? i vilka proportioner återstår för en amatör att räkna ut. Har just nu pengar i Carnegie Likviditet, men det kanske jag ska sluta med?
Själv så styrde jag om hela pensionen till realräntefonder, de jag kikade på innehåller till 100% statsskuldväxlar. Dessa har dock tappat i värde likt andra räntefonder. Min logik är att det är ytterst osannolikt att staten inte skulle kunna betala sina skulder, så det är säkraste valet för pensionen jag kan komma på (dvs. säkraste att man inte förlorar stort).
Jag tror det kommer att visa sig att statspapper är värre än företagspapper.