Riksbanken höjde styrräntan reporäntan med 0.25 procentenheter till 0.00% i ränta. Beskedet var väntat. Minusränta kvarstår på Riksbankens inlåningsränta och att man skulle övergett minusränta är alltså i praktiken ett felaktigt och okunnigt uttalande av medias så kallade experter.
![]() |
Priset på pengar höjdes. |
Beskedet innebär att Riksbankens utlåningsränta hamnar på 0.75%, dvs vad det kostar för bankerna att låna upp över natten från Riksbanken. Inlåningsräntan förblir negativ och stiger till -0.10%, dvs bankerna får betala för att deponera sina överlikvider hos Riksbanken över natten. Man kan inte säga att vi helt lämnat minusräntan bara för att den styrande reporäntan är satt till 0.00%, då inlåningsräntan är 0.10 procentenheter under reporäntan och utlåningsräntan 0.75 procentenheterr över. Först när reporäntan är 0.10 procentenheterr eller högre (sannolikt +0.25%) kommer minusränteperioden vara borta, även om förstås marknadsräntorna kan förbli negativa ändå.
Minusränteperioden är alltså inte över, och det är direkt okunnigt att hävda det.
Med en utlåningsränta på +0.75% kunde man tycka att det kunde finnas räntor på bankkonton, då det vore billigare att låna från kunder än från Riksbanken, men det får vi väl drömma om. Avgörande blir förstås om bankerna har överlikviditet eller inte, dvs om de måste deponera likvider hos Riksbanken över natten eller låna.
Riksbanken motiverar det hela med att “det finns goda förutsättningar för att inflationen ska vara nära målet även framöver”.
Man ändrar inte den så kallade räntebanan, utan anser fortsatt att räntan kommer ligga stilla hela 2020 och 2021, för att först börja höjas fjärde kvartalet 2022.
Om konjunkturutsikterna förbättras kan en högre ränta motiveras, och tvärt om ifall ekonomin försämras. Riksbankens BNP-gissningar uppger att svensk ekonomi ska stärkas 2020 och växa med 1.2% mot gissningen 1.1% för 2019. Således kan vi kanske vänta oss en sänkning av reporäntan om ekonomin fortsätter bromsa in. Lågkonjunktur som definierad med en tillväxt under 2.0% kommer bestå år 2022 ut, då gissningen för 2022 är på 1.9% i BNP-tillväxt.
Man fortsätter med bästa copy-paste upprepa att politikerna måste göra något åt hushållens skuldbubbla, men att det inte är vare sig Riksbankens fel eller ansvar att den existerar. Samtidigt ska man fortsätta stödköpa svenska statsobligationer för att pressa ner marknadsräntor, men har alltså inget som helst ansvar för om detta slår över på hushållens skulder via lägre marknadsräntor.
Man köper alltså statsobligationer även till minusräntor, vilket återigen gör att hävda att minusränteperioden är över är felaktigt och okunnigt.
Höjningen kommer börja gälla den 8:e januari 2020.
Två vice riksbankschefer reserverade sig mot beslutet och ville vänta och istället justera räntebanan som signal till marknaden om höjningar längre fram.
Riksbankens pressmeddelande hittas här.
21 kommentarer
Då är det bara att ställa in sig på konjunkturkrasch strax efter den 8e januari …
Ja, nu går jorden under! Riksbanken höjde räntan till noll….
Nu kommer nog den stora knakelibrakkraschen vi alla har väntat på.
Ja, detta kom ju verkligen som en blixt från klar himmel och var inte alls redan diskonterat i priserna…..
@Mr Perfect: Så här står det på DI:
"När Stefan Ingves lämnar minusräntans värld är det ingen katastrof för bostadsmarknaden.
Den viktigaste signalen som skickas är att räntan förblir rekordlåg länge. Det bäddar för en ny syn på sparande och investeringar."
Utvecklade det "ny syn på sparande och investeringar"?
Ja enligt expertpanelen som nu säger att eftersom räntan inte kommer höjas på minst 3 år nu är det rimligt att förvänta sig att budgivningar drar igång och att bostadspriser går upp igen. Dessutom vet vi att vi kommer ha negativa realräntor i några år framöver och då är det inte lönsamt att spara. Kalas för aktier och bostadsinvesteringar.
Seriös fråga: vad finns det som skulle kunna ändra på det scenariot? Typ att inflationen sticker iväg trots att vi går in i lågkonjunktur varpå Riksbanken måste fortsätta att höja reporäntan?
Någon sorts kollaps av världshandeln och minskad rörlighet av folk som skapar massa brister i olika sektorer skulle kunna pressa upp räntorna. Eller finansiell oro och problem för svenska banker att finansiera sig.
Inget av detta känns sådär jättesannolikt just nu, men mycket kan ju hända på 3-4 år.
Goofy: Jag tolkar budskapet likadant d v s kalas för aktier och bostadsinvesteringar.
Sven-Erik: Eller att vi får århundradets finanskrasch och arbetslösheten skenar, visserligen kanske räntan sänks på nytt men frågan är om det hjälper för att hålla bostadspriserna uppe.
@Mr Perfect: Japp…i år har Nordnet Superfonden Sverige gett 28% till 0% avgift. Det klagar vi inte på. Fortsatt billig SEK och negativa realräntor i omvärlden och det är inte helt omöjligt att samma fond ökar med 50% inom 3 år.
Seriös fråga: vad finns det som skulle kunna ändra på det scenariot?
Kanske att Trump förlorar valet 2020? Men det kommer inte att hända. Eller den beramade riksrätten. Kommer heller inte att leda till något. Så min naturliga pessimism till trots är det kanske inte fel att satsa på att det fortsätter så här till låt säga 2027.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Om vi väl är inne i en den berömda lågkonjunkturen nu så kanske det bara blir pyspunka och hela samhället kanske inte behöver följa med ner i avgrunden? Kanske tilltagande segregation vi kommer att se med ett samhälle som fortsätter att gå bra och en del som går åt helvete. Räcker med att titta på hur lätt folk får jobb ex andelen invandrare vs svenskar eller andelen nyexade (efter högskola/univ) mot erfarna, sistnämnda visar en påtaglig i min arbetssektor.
Bostads- och aktieägare kanske fortsätter att gödas p g a lågräntepolitiken och gynnsamma avdrag medan hyresgästerna får rekordhöjda hyror.
Kanske bara att gilla läget?
Mr Perfect: "visar en påtaglig" — vadå?
skillnad.
Vi Får hoppas att cornu får rätt 2020
Vad har han påstått då?
Så här står det på "OM CORNUCOPIA":
"Åsikter på den här bloggen behöver på inget sätt vara skribenternas egna åsikter och ska inte blandas ihop med skribenterna personligen."
Rätt om vad då? Citera det påstående som ska inträffa, med länk. Har vad jag vet möjligen sagt att konjunkturen kan bottna och ge köpsignal framåt maj 2020, men annars har jag nog inte gjort några prognoser för 2020.
@Paul
Cornu har drivit tesen i 10+ år att vi har en bostadsbubbla. Han har också drivit tesen att en bubbla alltid kraschar.
Men (och det är ett viktigt men) likt spådomarna från Oraklet i Delfi är tesen medvetet tvetydig och det är meningslöst att argumentera huruvida han har "rätt" eller "fel". Någon tidsangivelse ingår givetvis inte och ju mer bostadspriserna stiger desto starkare blir bara beviset.
Inläggen på den här bloggen är givetvis väldigt intressanta men var försiktig med att tolka dem som att den stora kraschen står runt hörnet. För den gör den alltid. Och aldrig.
Äntligen!