Som väntat häver Stockholm stad avtalet med Oscar Properties om den så kallade Gasklockan. Bolaget avser vidta rättsliga åtgärder, vilket är nödvändigt om de inte ska behöva ta en avskrivning och förlust för nedlagda kostnader i projektet.
Oscar Properties Helix, inte Gasklockan. |
Stockholms stad skriver i sitt pressmeddelande:
“Stockholms stad har vid flera tillfällen uppmanat Oscar Properties att fullgöra sina förpliktelser, trots det har inte tillträde skett och betalning har inte inkommit. Oscar Properties har varit i dröjsmål med betalning av köpeskillingen (på 591 779 428 SEK) sedan 31 oktober 2019. Stockholms stad häver därför överenskommelse om exploatering med överlåtelse av mark inom Hjorthagen 1:2 mfl med omedelbar verkan. Försäljning av fd. Gasklocka 4 och tomträttsupplåtelse av fd. Gasklocka 3 kommer inte att ske till Oscar Properties.”
Oscar Properties (OP) skriver i sin tur i sitt pressmeddelande:
“Stockholms stad har meddelat att de häver avtalet avseende projektet Gasklockan med Oscar Properties. Stockholms stad är införstådd med att det återstår miljöåtgärder på fastigheten som medför att affären inte kan slutföras. Oscar Properties har med alla medel försökt komma till en konstruktiv dialog med staden men konstaterar att bolaget nu istället får ägna tid åt de rättsliga åtgärder som behöver vidtas gentemot staden på grund av den skada som Oscar Properties drabbas av i och med detta.“
OP har förstås inget annat val om de inte ska drabbas av en ganska osnygg nedskrivning av nedlagda kostnader i projektet och alltså bokföra en förlust. Så länge man kan driva en process kan man slippa att skriva ner, även om man skulle anse att utsikterna att vinna är obefintliga. Just nu under nyemissionen är förstås läget extra känsligt.
Beskedet var väntat och OP-aktien reagerar inte nämnvärt, utan stiger +0.88% i skrivande stund.
Frågan är hur kunderna till OP, som tecknat sig för Gasklockan nu kommer reagera. Rimligtvis drar man sig ur ett projekt som kan sitta fast i juridisk malpåse i åratal, och där det i slutändan när rättsprocessen är klar kommer stå ett annat hus på platsen. Ett alternativ är att inget byggs alls under många år på tomten, men sannolikt kommer Stockholms stad gå vidare med en annan aktör om nu någon är intresserad.
Man ska samtidigt komma ihåg att om OP får fram en finansiär längre fram och kan hosta upp pengarna kan säkert Stockholms stad ta emot dem, det är inte så att pengar luktar för dem.
Tidigare i veckan visade det sig att det räknats lite fel i sammband med preliminär presentation av utbyteserbjudandet, vilket korrigerades. Styrelsen frångår villkoret om 70% konvertering och nöjer sig med ändå med att få en konvertering av 46% av preferensaktierna.
13 kommentarer
Ja, om man faktiskt tror att op löser detta, så känns det som ett bättre läge att sitta med preferens än stam. Men jag håller mig nog långt borta oavsett
Kostnader i tidiga skeden är normalt sett inte nedskrivning, vi tar det löpande på resultatet. Sen kanske OP gör annorlunda men skulle förvåna mig.
Vi börjar inte resultatavräkna förrän vi äger fastigheten.
Kanske en fördel för OP att köpet hävs. OP orkar inte med det just nu. Kanske kan OP köpa tomten på nytt till lägre pris senare. Kommunen är kanske inte överhopad av nya intressenter som vill köpa. Oklart varför OP vill stämma. Deras position är ju svag. Betalar man inte så…man jag kan tänka mig att man velat förhandla ner priset av ett antal anledningar.
Det borde ju faktiskt vara tvärtom, kommunen borde kunna sälja till annan och OP får betala för ev mellanskillnad (+ merkostnader) i prisnivå. Så funkar det ju i andra fastighetsaffärer. De kanske tänker att anfall är bästa försvar.
Avtalet specificerar vite på 60 miljoner om OP inte tillträder.
Det värsta, för op, är att de använt objektet som säkerhet för lån, så nu lär telefonen gå varm då det saknas säkerhet.
Vad har de fått för lån på Gasverket? Kan inte vara några gigantiska summor det rör sig om. Men det är klart, någonstans borde ju arvode till alla flashiga arkitektbyråer och PR-byråer komma ifrån.
500 miljoner! http://www.expressen.se/dinapengar/oscar-properties-gar-miste-om-gasklockan/
Jaha, hoppsan. Det förvånar mig dock inte ett dugg. Som sagt, ett företag som lever på lånade pengar.
Känns dock obegåvat så här i efterhand att inte hålla isär sina olika projekt för att minimera risken för moderbolaget, som tex ALM equity gör.
Grejen är ju att OP aldrig någonsin har planerat att ha egen kassa till att köpa byggrätter som Gasverket utan på den gamla goda tiden gick det ju fint att sälja hela projektet på ritning, få lån på det nästan slutsålda projektet och pröjsa staden för marken (samt entreprenörer etc) med lånade pengar. De har aldrig behövt lägga några pengar emellan ur egen kassa. En rätt bra affärsidé så länge folk tältar utanför kontoret för att få möjlighet att teckna sig för bostäder i nya projekt när de släpps.
Nu ser ju marknaden inte alls ut på det sättet längre utan man måste bygga först och sälja efterhand. Det har helt enkelt OP inte pengar till, och de får inga lån på tomma projekt.
OP lär ju knappast kunna kvalificera sig till kommande projekt i Sverige när man uppenbarligen inte kan betala för sig.
Hoppas att Stockholms stad drar det till tinget om nödvändigt och inte gör någon förlikning. Stockholm har ju trumf på hand i och med att man kan orka med en process betydligt längre än OP.
Betyder det här att jag inte kan få gas till spisen? Rådmansgatan 25.
Oavsett utgång, så är ju OP ganska rökt som bostadsutvecklare. Det känns inte troligt att någon kommun vill skriva exploateringsavtal med OP framöver.