Snacket om att byggandet stoppat upp på grund av de fallande priserna i Stockholm verkar inte stämma enligt SCB. Byggstarterna har bara skjutits upp under 2018, och var på en ny rekordnivå under första kvartalet 2019, där hela 3 087 lägenheter i flerbostadshus påbörjades i Stockholms kommun. Byggandet är nu högre än innan priserna började falla 2017.
![]() |
Nybyggandet i Stockholms kommun. |
Det nya byggrekordet överträffas bara av de sk Odellplattorna sista kvartalet 2006.
Men byggandet av nya lägenheter i Stockholm har alltså inte alls stoppat, utan tog bara en liten paus under 2019. Man sköt antagligen fram byggstarterna, men nu är dessa igång igen. Överskottet av påbörjade lägenheter sedan 2015 är ännu inte ikapp färdigställandet, då det bara mot slutet av 2018 fanns en balans mellan dessa på helårsbasis.
Stockholms kommun visar alltså upp ett nytt rekordbyggande, och då har man fortfarande en stor kommande buffert av ännu ej färdigställda lägenheter sedan tidigare.
Villabyggandet är obefintligt i Stockholms kommun. 81 småhus påbörjades under första kvartalet. Visserligen är det den högsta siffran sedan 2017, men försvinner som brus i jämförelse med 3 087 lägenheter. Första kvartalet 2018 byggstartades endast 646 lägenheter i flerbostadshus, och samma kvartal 2017 1061 lägenheter. Lägenheterna byggstartades 2017 var innan prisraset, så byggandet är nu högre än innan priserna började falla.
Rätt in i kaklet gäller för bostadsbyggandet i Stockholms kommun, och de fallande priserna verkar alltså bara fördröjt byggstarterna ett år. Byggandet i hela Stor-Stockholm är dock inte fullt återhämtat än, men fortfarande på högre nivåer än före 2014. Mindre centrala lägen verkar alltså drabbats hårdare än Stockholms kommun.
Vi får se hur timingen blir på den stora vågen av färdigställda lägenheter blir framöver – kanske snyggt synkroniserat med lågkonjunkturen? Vad som händer med priserna i Stockholm när dessa lägenheter är redo för inflytt lämnas som en övning åt Stockholms bostadskarriärister.
För övrigt smög det sig in ett fel gällande villor i förra inlägget om Uppsala. Det byggs inte alls så många villor i Uppsala. Summan nya bostäder var dock korrekt.
41 kommentarer
Om man gör antagandet att byggföretagen hade en bra prismarginal tidigare, så kommer de fortsätta att bygga lägenheter. De tjänar helt enkelt pengar på det fortfarande, bara inte lika mycket pengar.
I så fall kommer de spy ut lägenheter tills dess att priserna matchar byggkostnaden, vilket innebär att vi kan se ett maffigt prisfall på befintliga lägenheter.
Man kan alltid bygga billigare under ytskikten.
Det är nog svårt, men man kan ta mindre betalt och ändå tjäna en rejäl hacka.
Nja, med tappet i byggnation under 2018 kan man kunnat teckna billigare avtal på entreprenadmaskiner, kranar mm.
Statistiken om byggkostander finns, får väl återkomma till detta.
Har markpriserna fallit? Har dom gjort det så kanske kalkylen för byggbolagen inte blivit sämre.
Precis som cornu är inne på.
Det lär snålas mer under ytskinten. Kanske inte medvetet men svenska byggstandard är inte standard för alla som bygger 😉
Min personliga reflektion är att det gått fort och fel de sista åren.
Hört om en del fuktskador osv i nya hus. jobbigt o dyrt
Det fuskas säkert med allt under byggprocessen. Kanske inte medvetet men det blir mängder med fel i jakten på att göra det billigt för att tjäna mer pengar. Det tummas på kvalitén för att kunna göra det billigare. Kolla på Projektet Vyn i Tollare. Arkitekterna gjorde flera fel, de som som projekterad gjorde fel samt byggföretaget som sköter bygget har gått i konkurs. Nu när det är klart så har det missat något viktigt så nu reser de byggnadsställningar igen. Vem betalar det när byggfirman gått i konkurs? Antar att det blir föreningen som får ta kostnaderna för att åtgärda felen. Bara ca 42 av 96 lägenheter är sålda. Förutom varje enskild bostadsrättsinnehavares eventuella lån för bostaden har föreningen ett lån på 113,8 miljoner. Ni som är bra på att räkna, skulle ni köpa en lägenhet i Vyn? Antar att de som projekterar dessa typ av bostäder tjänar mest och ofta inte tar så mycket risk. Tobin Properties säljer allt till Föreningen. Föreningen tillsammans köper in totalentreprenad som bygger huset. Tobin säljer sina aktier i förening för 140 000 000kr. Antar då att vi drar av projekteringskostader från 140 miljoner så har vi Tobins förtjänst. Kanske lite förenklat men är det så det går till? Då blir det säkert sjukt bra pengar till Tobin Poperties. Skulle någon annan kunna bygga det billigare? Antar det om man inte vill gå med lika mycket vinst. Vad tror ni?
Man omhrupperade säkert bara för att bygga vad som kommer efterfrågas under lågkonjunktur…
Bra att bostadsbyggandet inte har klappat ihop totalt. Samtidigt är påbörjade bostäder i stor-stockholm lägre än såväl 2017 och 2016. Även bygglovsansökningar har fortsatt att klappa ihop och är här inte varit så lågt sedan bottennotteringen i kvartal 1 2012. Risken är väl att ökningen hittills i år beror på projekt som bara har skjutits på och vi har såväl fortsätta och större sänkningar framöver.
Intressant att notera är att andelen hyresrätter i det som påbörjas har ökat från 39% till 58%. Enligt min mening är detta dock enbart positivt.
Ang hyresrätter, precis det jag tänkt fråga.
Är inte byggarna också, med hot om vite, kontraktuellt bundna att faktiskt påbörja byggnation på sina markanvisningar?
De kan kanske sälja ej påbörjade markanvisningar (med förlust) alternativt lämna tillbaka dem (med förlust) så då väljer de den för ett företag rationella lösningen att bygga och ta en "eventuell" (eller kanske oundviklig) förlust i framtiden istället? Varför realisera en förlust detta kvartal som du kan skjuta upp flera årsrapporter in i framtiden liksom…
En del byggen har pausats på grund av orimligt höga kostnader från entreprenörer i överhettningen. Kan nog vara så att priser minskat något så det åter är lönsamt att bygga, och att det passar marknaden bättre. Låga räntor är väl heller inte någon direkt nackdel.
Det är en kul motsägelse i det du skriver, som jag tyckt det varit konstigt att ingen skriver om.
Låga räntor ger enligt det jag tror än consensus högre bostadspriser för vi konsumenter har råd med mer.
Men samtidigt blir producenternas kostnader lägre med låga räntor så priserna borde sjunka.
Kanske skall man tänka att effekten blir olika på kort och lång sikt.
Eller att markpriset blir högre och byggnadspriset lägre vilket ge lägre pris i ytterområden och högre i centrum.
Jag vet inte. Utom att det är konstigt att ingen verkar fundera på detta all.
Mmm, men det tar tid att trolla fram nya maskiner och personal. Speciellt om man kan bedöma att det är en tillfällig topp i efterfrågan.
Så den goda affären som det innebär att priserna stiger och de finansiella kostnaderna minskar, äts upp av högre kostnader för personal och maskiner när alla ser samma goda affär på samma gång.
Det är då man effektiviserar och kapa kostnader i alla led. Marginalerna i varje led minskar och allt dumpas det sedan på slutkund till det inte längre går pga kreditkontraktion och priserna faller och allt börjar om igen.
Villa och radhusbyggandet måste ges möjligheter att komma igång, dvs fler planer där det medges, alternativt tillåta mer förtätning.
Jag saknar även förtätning i befintliga radhus och villaområden i bra lägen där man på enstaka tomter kan bygga mindre flerbostadshus på 2-3-4 våningar. Tyvärr sätter ofta Mark- och miljödomstolen stopp efter grannarnas överklaganden.
Villor och radhus kommer troligen behålla sina priser med tanke på den extremt låga byggtakten. Möjligen så kanske det blir lite fler nybyggen på den relativt stora mängd obebyggda avstyckade tomter som finns runt om i våra städer.
En betydande del av alla styckade tomter avses inte att bebyggas när de styckades av utan styckas av för att behållas till senare, t.ex. för att förhindra bygge och behålla utsikt, eller som långsiktig investering. Finns dock en risk med att inte få nytt bygglov om det är utanför planlagt område.
Kommunerna är ganska negativa till mycken villabyggande. Det drar med sig stora kostnader i form av infrastrukturen som gator och VA, samt att det ger inte lika stora skatteintäkter mer m2 mark som superförtätade lgäenhetskomplex.
Sedan skapar ju villor konsumptionsmönster som är icke PK för stunden, så det är inte mycket som talar för omfattande villamattor. Så jag håller nog med om att villor kommer inte fall lika mycket.
Största problemet är att den som sitter på marken tjänar mer på att bygga själv, än att låta villaägare göra det. Inget kommunerna har makt att göra något åt i planprocessen, om den inte själv äger marken vill säga.
Varför skulle villa och radhus ägare vilja ha sin grönområden bebyggda med stor betongklumpar som förslummar skuggar och ökar trafiken.
Vet ingen villa ägare som vill ha sitt område "förtätat" . själv inräknad.
Om det vore så attraktivt skulle villaspekulanter stå i kö för att få köpa tomt och bygga villa på i hyresområden…
Äldre villaägare vill gärna bo kvar i området, men inte längre i villa. Därför finns efterfrågan på bra lägenheter i villaområden.
Det finns gott om tomter och ytor som skulle kunna bebyggas med små flerbostadshus med 3-10 lägenheter i villakvarter.
Allt måste verkligen inte se ut som stora betongklumpar. Det är en helt annan fråga som är utanför den här trådens ämne. Det går utmärkt att med fin arkitektur bygga 2-3-4 våningar som kan smälta in.
I många äldre villaområden finns villor på långt över 150 kvm byggnadsyta i två och ett halvt plan vilket gör det absolut möjligt att inom samma byggnadsvolym få plats med 3-8 lägenheter beroende på vilken storlek man vill ha på lägenheterna.
Det är tyvärr bara detaljplanerna som sätter stopp med regeln om en till tvåbostadshus. Husvolymerna gör det inte. Om man dessutom går upp en våning i höjd vilket är klart möjligt i de områden jag tänker på så får man en rejält mycket tätare blandstad som kommer upplevas som mycket trivsam och trädgårdsaktig.
Ytterligare ett sätt att förtäta är ju att tillåta några radhus med 2½ våningar. Två vanliga tomter = sex radhus.
Självklart ska förtätningen göras med omsorg och jag tror inte att alla villaägare eller tomtägare kommer att göra det, men kanske en och annan.
Önske tänkande. Infrastrunturen är sällan gord för ökat trafik flöde. Fler familjs husen skall ju även ha parkeringar ?är parkeringar trädgård?
Trädgårdsaktig ?
Stora parkeringar o ökad trafik o buller? Villor är inte ljud isolerade som flerfamiljshus.Låter inte som något husägare som betalt för sina hus vill ha desutom på bekostnad av grönområderna som ens barn leker i.
Slut vilja förstöra för andra.
Apropå trädhårdsaktig. Tensta är grön lummigt flytra dit istället, tunnelbana o allt…
Kolla in Tedeliusgränd 9 mitt på Södermalm, nyprod. Det måste banne mig vara helt omöjligt att sälja nyprod nu om det inte går att sälja för "bara" 59 000 kvadraten. Prissänkt dryga 17% i ett svep motsvarande 700 kSEK.
Då ska tilläggas att större lägenheter i samma hus legat på 82 000 kvadraten. Räknar man så är tappet 28% hittills. Tuffa grejer!
Jag har absolut inget som stöder detta men jag TROR att;
Eftersom kommunernas sociala konton har tillåtits övertrasseras så ett flertal kommuner "går i konkurs" (om dom nu kunde göra det) utan att det blir mer än en notis i tidningarna så gissar jag att byggbolag + kommuner + de goda ingått en ohelig allians.
Dom kommer köpa på sig dessa lägenheter till överpriser för att återinrätta social housing/allmännyttan.
Alternativt så kommer driftiga byggbolag bilda hyresrätter och driva som dom hyr ut till kommunerna för deras social housing/allmännytta projekt och hyrorna kommer inte vara marknadsmässiga utan vara satta så att byggbolagen fortfarande gör vinst.
Det blir lite som flyktingkrisen 2.0 när lättaste sättet att bli rik i Sverige under 5-6 år var att gå ihop med en socionom och hyra ut rum i villa för 50 000kr/månad eller mer.
Jag börjar faktiskt fundera på om det enda rätta är att låta det krascha så pengarna tar slut och sen får man bygga upp det därifrån.
Att de sociala konton får övertrasseras helt utan åtgärder är ju i strid med allt vad vår förvaltning skall syssla med som folkvalda men det har liksom knoppats av från alla dom som betalar skatterna.
nu handlar det mest om att göra grupper som har otroligt mycket energi och lägger all den energi på att bearbeta de som kontrollerar de sociala kontona hos kommunerna glada.
När jag växte upp var väl det bästa man kunde hoppas på 5000kr/månad som sjukpensionär + hjälp med hyra på ett par tusenlappar?
Idag kan de som är lite driftiga i stort sett leva på utbetalningar, man har alla bidrag + betalt jobb från AF och driver en förening eller liknande. Det kan man leva gott på.
Sen har vi alla bedrägerier, vart tog de apatiska barnen vägen, vart tog ensamkommande barn vägen, vart tog…
Företag som får 100% av personalstyrkan betald av AF och alla har samordningsnummer som ingen kontrollerat om dom verkligen existerar. Eller då man kollat fanns det inga anställda 🙂
Sånt här fungerar bara när betalande part är med i scamen, dom får kickbacks.
Sen finns det lite annat kul, till exempel att försäkringskassan gått ut och sagt vid något tillfälle att så länge du äger en bostad kvalificerar du dig inte för socialbidrag om du förlorar jobbet.
Och att majoritetssamhället till stor del har episka bolån och kommer ruineras om räntorna går upp till säg 5%.
Skulle viljan verkligen finnas så kan man nog krossa svensk medelklass inom en femårsperiod.
"vart tog ensamkommande barn vägen,"
När det gäller ensamkommande löste det sig på det slutgiltiga sättet för vissa: Humanistiskt humbug. Har uppmärksammats gaska lite i media dock.
Sverige försöker kombinera,
-starkt välfärdssystem för alla.
-fri invandring.
Det går inte, man får ha antingen eller.
Som det är nu i Sverige, ju fler som kommer ju större press blir det på majoritetssamhället som måste betala. Redan nu börjar kommuner få skenande sociala konton.
I länder med svensk storlek på invandringen men där man får betala allt själv så blir det ju inte så direkt kännbart för majoritetssamhället.
Jag tror svensk förd politik bara kan leda till en sak tyvärr, rejält surt majoritetssamhälle.
Re Iblandekonomi
Ännu en bra anledning att helt skrota möjligheten till asyl för annat än direkta grannländer. Det är inte till gagn för någon utom kriminella.
J: Sverige har aldrig haft fri invandring. Transportöransvaret är bara en av de regler som tillsett att så inte är fallet.
Carmania: Möjligheten till asyl är en form av hyckleri när man samtidigt gör det så svårt som möjligt att söka denna asyl. Alla de som flydde från Syrien borde ha beviljats asyl i EU, men det kunde inte kombineras med en generell asylrätt.
Vidare är det är helt avgörande för EU:s framtid nu att rasismen bekämpas. Är inte hållbart med ett samhälle där många har fördomar mot en stor del av befolkningen som är mörkhyade.
Ja så kan man ju alltid säga 🙂
Visst, vi har inte fri invandring men vi tillämpar regler väldigt generöst och stiftar nya lagar när det inte är tillräckligt generöst. Jag behöver väl inte ge några exempel gissar jag och det är ju ingen hemlighet att Sverige står ut i EU när det gäller både totalt antal invandrade och per capita.
Invandring är,
-volym
-typ av invandrad
Får du många unga måste dom få skola och omsorg tills dom börjar betala skatt.
Får du många över 65 så är dom bara en kostnad
Får du lågutbildade måste kostnaden tas för att få dom anställningsbara.
Får du för många av kategorierna ovan kraschar välfärdssystemen om man väljer att samma skall gälla för alla.
Och det måste man väl nästan göra?
Inte många i landet tror jag som skulle vilja ha en återgång till ras-apartheid så det måste vara lika för alla.
Då finns ju en möjlighet kvar, sämre för alla.
Sen hör det ju till historien att de riktig flyktingarna, dom som sitter fast i läger lite runtom i världen, dom har inte fått komma hit.
Fun fact, Sverige har varit skitdåliga på att ge asyl till Yazidier, du vet dom som har etniskt rensats av IS i syrien.. Där är vi sämst i klassen.
Och så vidare…
Du minns väl S affisher om de fasansfulla Polackerna.
Dom ville vi inte ha i landet.
Facket stod vid byggen med – Polack Åk Hem – skyltar.
Stor grej det där.
Dom ingick i gruppen invandrare som är närande som vi vill ha hit 🙂
J: Du skriver många ord, men det blir inte mycket information. En del låter som en hundvissla, men det kanske var lika dunkelt skrivet som jag upplever din text.
Nej allvarligt talat. Argumenten för invandring från tex mellanöstern är:
1) En del återvänder och kan ta med sig kunskaper och kontakter från Sverige för att bygga upp sitt land.
2) Länder som det inte kommer några invandrare till Sverige från, lämnas ofta till sitt öde. Svårare att ignorera länder som din arbetskamrats familj kommer ifrån.
3) Att ge möjlighet att komma undan förtryck är positivt i ett globalt perspektiv. Vi borde sträva efter att ge fler möjlighet att flytta vart de vill.
Inget av dina argument innebär något positivt för Sverige och svenskarna. Bara samma gamla hybris; den humanitära stormakten ska frälsa världens alla fattiga och förtappade. Med mina skattepengar.
iblandekonomi, svårt att hålla sig från påhopp ser jag,
Missförstå mig inte, har bott i tredje världen sen 1999 och när vi flyttade hem till Sverige 2012 var mardrömmen ett homogent helsvenskt område, vi är en internationell familj som trivs bäst med lite mix.
Nu är det inte det som Sverige har gjort, att välkomna "nybyggare" som vill bidra till ett galet bra Sverige som det väl gjordes på 60 och 70-talen.
Ibland blir det nedslag i verkligheten när en hipsterpappa gråter ut i AB för att hans tioåriga son blivit knivhotad, nedslagen, förnedrad och rånad klockan fyra på eftermiddagen på Alviks tunnelbanestation och inga vuxna brydde sig.
Polisen lät meddela att det var det 10 personrånet av barn på kort tid.
Osv.
Har jobbat både i Afrika och MENA under många år och det som vi ser som vår största styrka, att lugnt och sansat resonera oss fram till en lösning, inte misstro och inte lösa konflikter genom att den som vevar mest med armarna, spottar längst och lyckas trycka bort motparten vinner.
Det ses som en svaghet som triggar dog-eat-dog mentaliteten som vi ser i form av youtubevideor där lama svenska småkillar får storstryk av ett tiotal gapflabbande killar som filmar och lägger ut som en trofe. Att ge upp är triggern att sparka killen sönder och samman.
Nu gäller detta såklart inte alla, det finns akademisk medelklass i alla länder och dom är ganska lika över hela världen.
Jag har under ett tiotal år helt enkelt fått lära mig att vara en hormonstinn tonåring igen som tänder till så fort någon visar tänderna för att överhuvdtaget kunna leda teamen av lokala talanger som aldrig slutar testa ens gränser.
dog-eat-dog samhällen är inte kul och Sverige har varit ett litet välskött hörn av världen men det svenska samhället är på väg/håller på att förändras i grunden.
J: extremt bra formulerat.
Svenskens problem är att den inte bryr sig om andras barn knivrånas ofredas osv… Tills dem själva blir utsatta, då går rullgardinen upp.
J och Iblandekonomi verkar vara från två olika verkligheter, J är ifrån den verklighet som jag och alla med fungerande ögon och hjärna känner till. Iblandekonomi är från den där alternativa verkligheten som bara vänstertomtar känner till.
@J, kan inte mera än att hålla med. Mardrömmen jag ser är den välmående medelklassen växa upp i sina homogena ankdammsgetton. När SHTF, vilka psykologiska problem vi kommer att få återberättade under bästa sändningstid i en TV4 soffa någonstans. Vem blir syndabocken undrar man, opinionen svänger och en "välutbildad massa" tänker som vanligt inte.
J: Om du tycker min kommentar om hur jag uppfattar din text, är ett påhopp är du känsligare än vad du försöker framstå som i resten av texten.
Du verkar ha snöat in på att ta upp det negativa med kriminalitet. Kan bara hålla med, men jag trodde det var invandring vi diskuterade. Det du beskriver om dog-eat-dog är en del av alla kulturer, inte något som Sverige är, eller har varit förskonat från.
Att du listar Afrika och MENA som två olika saker ökar inte din trovärdighet.
Så försäkringskassan kommenterar reglerna för försörjningsstöd? Men visst stämmer det att du måste ha uttömt alla dina möjligheter att kunna försörja dig själv innan du får något bidrag, alltså sålt din bostad t ex. Kan säkert komma att bli lite problematiskt om du tvingas sälja med förlust pga att du är nödgad till socialbidrag under en period, den perioden behöver ju inte vara särskilt lång heller.
Försäkringskassan har förstås inte med saken att göra, men det kan gå att fortsätta äga sin bostad om det bedöms vara billigare att bo kvar än att sälja och hyra. Vilket det absolut kan vara frågan om ifall bostaden är billig och högt belånad.
Frågan är väl vad alla skall göra i Stockholm?
När konjunkturcykeln planar ut/vänder nedåt går luften så går fluffet ur tjänstearbetsmarknaden. En rad välbetalda tjänsteområden inom konsultverksamhet, IT, ledarskap/coaching, marknadsföring etc. faller undan fort.
Leisure-sektorn med dess överetablering dyker, marinor, golfbanor, pool/spa, exklusiva kök etc.
Skatteintäkterna sjunker, mindre budgetar för den statliga förvaltningekonomin som är basmotor för Stockholm.
Andra delar av Sverige drabbas naturligtvis också, men graden fluff är riskabelt hög i Stockholms höglöne/höglånebaserade ekonomi med statens skatteintäkter som motor.
Då inga fundamenta ändrat sig vare sig till det bättre eller sämre så är nog detta någon form av administrativ effekt. Tex att byggloven kräver en viss byggstarttid. Om det sedan kommer byggas något annat än rent symboliskt återstår att se.
Möjligen håller vissa bolag på att paketera om finansieringen och upplåtelseformen. Hyresrätter, eventuellt kombinerat med ägarlägenheter som sedan kan säljas när marknaden vänder.
Ägarlägenheterna är mer finansiellt stabila jämfört med BRF-fluffet.