Trenden med allt högre valdeltagande i EU-parlamentsvalet fortsätter, åtminstone om trenden hos bloggens läsare håller i sig. Bloggläsarna är mer benägna att rösta än svenska folket generellt, men har följt folkets trend med allt högre valdeltagande. 2019 kommer 89% av bloggläsarna rösta i EU-parlamentsvalet.
![]() |
Enkätsvar. |
2004 röstade 37.90% av de röstberättigade svenskarna i EU-parlamentsvalet, 2009 röstade 45.53% och 2014 röstade 51.07%. Trenden är stigande, även om deltagandet är betydligt lägre än i riksdagsvalet, där vi senast hade hela 87.18% valdeltagande.
Bloggläsarna följer denna trend, där man gått från 76% valdeltagande 2009 via 85% år 2014 till 89% i år, fördelat på 40 procentenheter förtidsröstande och 49 procentenheter som röstar på valdagen.
Invändningar kan vara att det inte gick att svara att man tidigare inte var röstberättigad, men enligt enkätsvar kring bland annat bloggläsarnas ålder, därtill något i underkant på grund av urvalet, så är endast 2% av bloggens läsare 24 år eller yngre. Det bör inte ha sett annorlunda ut tidigare, så högst två procentenheter kan förklaras av att man inte fick rösta i föregående val. Det lämnar fortfarande två procentenheters ökande valdeltagande bland bloggläsarna.
Det finns en survivorship bias här. De bloggläsare som varit sistagångsväljare och tyvärr gått och dött kan inte svara på enkäten.
Sex procentenheter valde att gå från röstbåset till sofflocket i detta val, men kompenserades av att tio procentenheter gick till att rösta, fördelat på hälften förtidsröster och häflten på valdagen. Dock är dessa som valde sofflocket för första gången fler än vid valet 2014, då endast två procentenheter gick från att rösta till att inte göra det.
Kort sagt har åtminstone bland bloggens läsare de som tidigare legat på sofflocket mobiliserats i år medan fler än tidigare har gett upp och röstar inte denna gång. Frågan är vilka partier som gynnas respektive missgynnas av detta?
Med nästan hälften av rösterna via förtidsröster, så har de senaste dagarnas käbbel relativt sett mindre påverkan på valresultatet, vilket kan ses som positivt bland alla osakligheter. Ett ökat valdeltagande gör också att valresultatet bör ligga närmare opinionsundersökningarna och möjligheten för skrällar bör minska.
Då bloggläsarna följt trenden tidigare, killgissar jag att det svenska valdeltagandet ökar i år. Bloggläsarna är dock dominerande höger (om socialdemokraterna) och beteendet ska därför främst ses som hur högern agerar, och det är alltså ökat valdeltagande.
Anekdotiskt var det rena rusningstrafiken med bilar i byn när jag var ute och löptränade för en stund sedan. Folk verkar åka och rösta i alla fall.
Fördelning enskilda utfall nedan. Avrundningen går inte nödvändigtvis ihop och dessa siffror lämnas mest till nörden.
Ja Ja Ja 39%
Ja Nej Ja 6%
Nej Ja Ja 0%
Nej Nej Ja 4%
Ja Ja JaFörtid 30%
Ja Nej JaFörtid 5%
Nej Ja JaFörtid 1%
Nej Nej JaFörtid 4%
Ja Ja Nej 5%
Ja Nej Nej 1%
Nej Ja Nej 1%
Nej Nej Nej 4%
69% har alltså röstat varje val. Endast 4% har avstått samtliga val. De som röstat Nej, Ja, Ja är endast 0.4 promille, eller nio av 1883 respondenter, avrundat till noll ovan. Tål att funderas på. De flesta som gått från att rösta till att inte rösta i år röstade i bägge senaste valen.
2 kommentarer
Beträffande förtidsröstning: om man ändrat sig, är det möjligt att gå till sin vallokal för att lämna sin röst. Då makuleras förtidsrösten.
Det sämsta med att rösta är att ens röst inte kommer redosvisas i media (då partiet är för litet), samtidigt som man ökar valdeltagandet, vilket kommer tolkas som att man är positiv till EI.