Finansinspektionens (FI) tidigare stresstester av svenska banker har varit tillrättalagt för att ge resultatet att bankerna inte har några problem. Nu kommer EU:s bankmyndighet EBA och styrelsen för systematisk risk ESBR att testa hur svenska banker klarar 49% ras i bostadspriserna, 12% och börsfall samtidigt. Kort sagt ett riktigt test.
Nordea i Härnösand. |
Scenariot sägs kunna ske ca tre gånger på hundra år, och sist något motsvarande hände i Sverige var 26 år sedan, så om det sker med jämna mellanrum är det snart dags igen.
FI:s stresstester mot bankerna har varit med en parameter åt gången, och väldigt milda. T ex 20% nedgång i bostadspriserna, men inga andra samtidiga konsekvenser som börsras och arbetslöshet. Jag lyckas inte googla fram mitt tidigare blogginlägg i frågan, men medan FI körde 20%, så visade det sig att 30% nedgång gav exponentiellt högre effekter och att exempelvis mer än 50% av hushållen hamnade “under vattnet” om priserna föll så pass, medan de flesta klarade 20%.
Nu ska svenska banker få testa 49% ras i bostadspriserna tillsammans med 12% arbetslöshet, börskrasch och -10.5% i BNP. Klarar inte bankerna detta kommer de få skärpta kapitalkrav, dvs det kommer bli dyrare att låna och räntorna kommer höjas.
Fast kanske är syftet att upprätthålla banksystemets förtroende och man kommer inte hitta några fel hos svenska banker, utan testets parametrar är bara ett spel för kulisserna? Vad tror du? Hur kommer svenska banker klara detta, om testet görs korrekt?
49 kommentarer
Det verkliga problemet är staternas skuldsättning.
Italien t.ex. är nu upp i 133% av BNP. De har inte haft budgetöverskott ett enda år sedan finanskrisen. De är nu på Greklands nivå 2009, när problemen startade.
Stabilitets- och tillväxtpakten sa statsskuld på högst 60% av BNP och budgetunderskott på högst 3%, men ingen bryr sig.
När får vi höra tal om BIGPIS igen?
Ja det är EU stora problem att man inte höll på vad kommit överens om i skulder mm. Hade man tagit tag i de problemen direkt när länder inte följde det tror jag man skulle rett ut det nu, nu har man bara skjutit problemet framför sig, och det blev man ju lite tvingad till för att det fick växa och bli för stort.
BIGPIS – det var ju så länge sen man hörde den förkortningen att man glömt av den.
Snart sagt hela världen lever på krita. Det är ett sätt att snabba på tillväxten, men när planeten inte längre orkar med ytterligare en massa tillväxt rasar korthuset.
Staterna kan inte ens trycka en massa pengar att betala sina skulder med, eftersom det skulle åstadkomma en inflation som skulle knäcka många andra låntagare.
Samt vara negativt för spararna, men dem bryr sig väl ingen om? Att konsumera upp planeten så snabbt det går är den enda lösning våra politiker känner till och respekterar.
Frankrike har haft budgetunderskott i över 40 år.
EU-länderna är i alla fall medvetna om problemet. Till skillnad från jänkarna som bara brassar på.
Jänkarna kan iaf. bara trycka nya pengar. Svårare för euroänderna då Tyskland inte vill betala andra länders oansvariga politik.
ALLA länder i västvärlden gick egentligen i konkurs redan på sjuttiotalet, det som höll/håller karusellen igång är att man samtidigt uppfann elektroniska pengar, om det fortfarande var papperssedlar som gällde så skulle alla träd på hela jorden gå åt enbart för att trycka upp motsvarande den amerikanska statsskulden.
Hjulen måste fortsätta snurra, annars kollapsar den kollektiva hallucinationen.
Finns ingen gräns för att det är papper, bara några extra nollor…
Bankerna klarar vad som helst så länge staten håller systemet under armarna.
Det är ju det som är så bra, löner och bonusar är som i det privata näringslivet men anställningstryggheten som i offentliga sektorn.
Finansbranschen är bäst och det är därför Sveriges intelligentaste personer jobbar där. De är liksom lite smartare än böset.
Anställningstrygghet i banksektorn, vadfalls? Har du missat strukturrationaliseringen bland banktjänstemän?
Nordeas uppsägningar bara början för banker
Bara snömos. De anställda kommer att omplaceras och konsulterna måste man ha kvar för det är ju de som kan något.
Men bankernas antal anställda har ju redan börjat sjunka? Både artikeln och bankernas årsredovisningar pekar på färre anställda 2017 än 2016. Men du kanske har rätt, har du någon fakta som backar upp ditt påstående?
"12 %" vad?
Arbetslöshet ska det stå
Arbetslöshet, står längre ner.
Smurf.
Blir intressant för oss finansnördar.
Studera gärna säkerställda obligationer och dess säkerhetsmassa. Ser teoretiskt bra ut men frågan är vilka "sidoeffekter" som inträffar vid -49% bopris.
-49% prisras, är det rätt parameter. Snarare 49 % av låntagarna ställer in betalningen samtidigt som pantens underliggande värde har minskat med 49 %.
Men det är helt extremt orimligt att ens i ett extremet stresstest anta att 49% av låntagarna ställer in betalningen. Det handlar om att patents värde sjunker med 49% paralellt med en djup lågkonjunktur.
På bolån har kreditförlusterna aldrig varit större än 1%/år i Sverige, och då räknar jag in 90-talskrisen.
Var kan man hitta siffror på 49% prisras?
Den officiella statistiken från 90-talet för småhus innehåller förstås betydligt mer blygsamma ras, dvs ca 20 %, så om man ska ha en chans att komma upp i den typen av siffror måste bostadsrätter räkans in, men vem har statistik över det sedan 90-talet? På SCB verkar de bara ha siffror från 2000 och framåt.
Finland hade ett 40%-igt fall under sin 90-talskris.
Se Bostadsmarknaderna i Norden 1080-2012
BR-priser är svårare att hitta. Lars har gjort en sammanställning i ett inlägg som man kan gå på.
Fast då spelar det väl inte så stor roll om värdet minskar med -49 % så länge låntagarna har betalningsförmågan.
Om man vill vara konspiratorisk så kan allt detta vara framdrivet av bankerna själva för att motivera att ta ut en högre riskpremie från låntagarna…
Intressant. Verkar som att han tagit siffran för reala prisfall. De är ju inte relevanta för banken, eftersom inflation gör att lånen minskar i samma takt som priserna.
Man ser i grafen i samma inlägg att bostadsrättspriser bara sjönk 24%.
Så prisfallet i Sverige på 90-talet var alltså någonstans mellan 20% och 24%.
Finlands 40% är också mindre än 49%.
Jag håller med. Man kan ju dock se effekterna från Finlands 90-talskris som exempel om man vill.
Bra test kan det nog vara oavsett. Man ska veta att dagens säkerställda obligationer har mycket mer säkerhetsmassa än de "behöver", se t ex Swedbank investor presentation Q4 2017, sidan 44. Nu påverkas förstås Swedbanks finansiering på annat håll om bostadspriserna sjunker med 49%, men det ger en fingervisning kanske om tillgångskvaliteten idag.
Ja, men prisfall på så extrema nivåer ger värre och värre effekter ju mer priserna faller. Vid någon nivå blir testerna bara orealistiska. Tänk dig ett prisfall på 100% (vilket i och för sig inträffat för enskilda bostadsrätter, men knappast för fastigheter, så länge fastighetsskatten är låg).
Jepp, så är det. Man kan lätt konstruera ett stresstest som fäller bankerna. Som du säger, -100% och alla låntagare slutar betala.
-49% är på gränsen till vad som är realistiskt så länge dagens låga räntenivå består, men ändå inom det möjligas gräns. Blir kul att se hur reaktionen blir.
Antar att man på något sätt räknar ut den sammanlagda värderingsnivån på panten och har någon slags mediannivå. För vad är utgångsläget för -49% ? Om någon köpte ett hus 1990 med 80 % belåning då och idag är belåningen 1 % pga amortering/värdeökning kontra någon som köpte ett hus till maxbelåning juni 2017? Trots allt borde tyngdpunkten ligga på rätt låg belåningsgrad sett över hela beståndet.
Man måste rimligtvis bedöma risken för kreditförluster utifrån prisfallen. Och kreditförlusten uppstår bara i praktiken om lånen skrivs av eller låntagaren slutar betala räntorna.
Man ser i Swedbank-presentationen ovan att belåningsgraden är rätt låg för stora delar av beståndet. Se sid 42, högra grafen.
Helt riktigt en tyngdpunkt på lägre belåningsgrader.
Finns det någon som kan berätta hur ett stresstest går till rent praktiskt, och varför man ska bry sig om vad de kommer fram till?
Jag menar, det är ju ändå på låtsas, så vad säger att man verkligen identifierar eventuella problem?
Inget, snarare tvärtom. Med konsekvenser av att fallera gör att det inte kommer hända.
De kommer säkert visa sig att BLK vinner högsta vinsten på lotto och amorterar med på sina lån eller nåt…
Jag tror Ingves stövlar in med megafon i bankpalatsen och hojtar att "nu j*vlar, nu är det prisfall!"
"Jaha", säger bankerna, "bra att folk inte kan gå i personlig konkurs som i USA utan vi får alltid vårt tackvare den statliga skuldsaneringen. Tar bara lite längre tid att håva in kosingen."
…eller så öppnar man bara Excel…
Månskensbonde: jag antar att du menar i fantasin (där stresstesten görs)
I verkligheten stämmer din beskrivning ganska illa. Man kan gå i personlig konkurs, eller kunde, men det var inte samma sak som du beskriver utan bara ett tillstånd där kfm inte kan verkställa fullt ut direkt (utan får skjuta på det på obestämd framtid). Det nya är skuldsanering och det betyder INTE att staten går in och betalar utan bara att skulden avskrivs efter en tid. I praktiken är det nog inte så stor skillnad för fordringsägarna då man vid personlig konkurs troligen inte är så motiverad att lösa situationen längre.
Undrar just hur "stresståliga" bankerna är i exv. Venezuela…
https://www.svd.se/venezuela-folk-har-inte-rad-ta-bussen-till-jobbet
De hungriga horderna drar redan runt på landsbygden i Venezuela:
https://www.youtube.com/watch?v=8XWieVWwPzE
-49% på bopriser är precis vad vi kan förvänta oss inom en snar framtid. Tittar man på husmask låg den genomsnittliga lägenheten i Sthlms län på 40000 p/kvm 2013. Som högst 65000 p/kvm. Så vad är 49% ner? 2011/2012-nivå? Varför skulle det vara så osannolikt? Jag är säker på att vi skakade på huvudet åt vansinnet med prisuppgången på vårt eget hus redan 2011. Så håll i hatten och lycka till Annie Lööf när Centern placeras på historiens politiska kyrkogård.
-49% är ju ett extremt exempel men tyvärr tas de extrema exemplen som intäkt och belägg för att så är det för "alla"…
VET att när det talades om att ".. en lgh i Stockholm kostar 600 000:- .." (ja, det varpå 80-talet) och då bara för att ett (1) objekt på Norr Mälarstrand kostade just detta då "astronomiska" belopp så kostade "alla" lgh i Stokcholm så..
Men, om ett objekt i en nybyggd OP-fastighet rasar 49% så betyder detta INTE att alla objekt rasar 49%
Ity världen i allmänhet och Sverige i Synnerhet består av så mycket MER än "Tokholms" innerstad och nybyggda OP-lgh !!
Går vårt hus i Nordvästra Skåne ner med 50% så är det nere på samma nivå som när vi köpte i börhan på 2011. Verkar helt rimligt. Grannhus nästan exakt likadana har sålts under 2016/2017 för dubbelt mot vad vi gav.
Under nittiotalskrisen föll priserna nästan 50% från toppnivåerna. Efterfrågan på kapitalvaror försvann. Arbetslösheten sköt i höjden. Tillgången på bilar, båtar och maskiner från konkurser dödade all nyförsäljning. Då hade de flesta åtminstone en rimlig a-kassa vilket man inte kan säga idag. Snöbollen kommer att rulla på nedåt.
Någon som kommer ihåg vilken "ras"-siffra EBA testade mot senast (2016)?
Man får tugga sig igenom deras rapport.
Scenariot beskrivs här: http://www.eba.europa.eu/documents/10180/1383302/2016+EU-wide+stress+test-Adverse+macro-financial+scenario.pdf
Efter lite googlande hitta jag detta dokument och jag antar att det är härifrån siffrorna tagits? Eller?
Jag får inte riktigt ihop det. Var snäll och ange källa och uppdatera texten Lars Wilderäng.
https://www.esrb.europa.eu/mppa/stress/shared/pdf/esrb.20180131_EBA_stress_test_scenario__macrofinancial.en.pdf
Se sid 13 kolumn 4, "Adverse cumulative growth". -49% över 3 år alltså. Fast det är alltså avvikelse från en gissad trend på +15% ungefär, så det handlar egentligen om ett fal på kanske 35-40% från dagens nivåer…
Nä, jag rättar mig själv. -49,4% verkar vara helt korrekt. Notera att det är olika för olika länder.
När kan vi förvänta oss att vi får se resultatet?
Stresstestet i sig är svårt (omöjligt) att manipulera.
Men vad som sen kommuniceras ut av stat (Sverige) och uppdragsgivare (EU)är skrivet i stjärnorna.
När vi sen kommer till identifierade behövliga åtgärder så rinner troligen allt ut i sanden.
//FD Stresstestare
Vart ifrån kommer siffrorna 49% – 20% – 12%? Jag tänker att det finns en orsak som troligen är en tanke om övervärdering av tillgångar i denna stolek? Dessa siffror kan inte vara utifrån den blå luften?
//M
Vart ifrån kommer siffrorna 49% – 20% – 12%? Jag tänker att det finns en orsak som troligen är en tanke om övervärdering av tillgångar i denna stolek? Dessa siffror kan inte vara utifrån den blå luften?
//M
Finns stor risk att de hittar en vit svan under dessa tester.
Har alltid tänkt att N. N. Taleb skulle tycka Sverige vore en intressant studie angående länder som agerar konsekvent tvärt emot hans lära. Synd att landet är så litet och irrelevant att ingen seriös (förutom oss närmast sörjande) bryr sig studera saken.