Mitt val av Lysa som mitt lågavgifts indexinvesteringsalternativ har än så länge visat sig vara utmärkt. Sedan starten tredje maj har jag fått 2.6% avkastning efter avgifter. OMXS30 har samtidigt gått back 1.2%, så placeringen har både klått börsen och bankkontot. Resultatet visar på vikten av riskjusterad placering och diversifiering.
Utvecklingen för mitt sparande hos Lysa sedan starten. |
Lysa har annonserat på bloggen, men detta är inte en annons och jag får ingen ersättning för detta inlägg, som skrives helt på eget initiativ helt utan Lysas inblandning. Jag länkar inte ens för att förtydliga att detta inte är en annons.
Sedan start har min Lysaportfölj gått +2.6%. Detta är med min riskjusterade placeringsprofil om 23% aktier och 77% räntor, varav en stor del är placerade utomlands och alltså diversifierar bort från kronan och Sverige. En fallande krona har förstås gjort det hela till en utmärkt investering.
OMXS30 har gått -1.2% sedan placeringen gjordes. Differensen i avkastning är än så länge alltså 3.8%. Och nej, utdelningar har inte kommit i någon större utsträckning i OMXS30-aktierna sedan 3:e maj, om alls.
Sedan både månadssparar jag och sätter in klumpsummor när möjligheten finns, vilket kan ha påverkat utfallet. Avkastningen om +2.6% är justerat för insättningarna. Enbart de tre senaste månaderna står för +2.1%.
Diversifiering kombinerat med låga avgifter, där Lysa antagligen har de lägsta avgifterna och kostnaderna du kan få som normal svensk idag, kan vara avgörande för hur en placering går. Jag kommer fortsätta att både klumpsummespara och månadsspara i Lysa. Riskprofilen kommer göras om när konjunkturen bottnar i enlighet med konjunkturmodellen, men just nu är jag nöjd med fördelningen 23/77 aktier/obligationer. Den fortfarande höga andelen aktier om 23% tolererar jag i och med att det mesta inte är i Sverige.
25 kommentarer
Som liten kuriosa/folkbildning kan nämnas att flera större svenska företag numera delar upp utdelningarna till vår respektive höst (tex Telia, H&M, Castellum).
OMXSGI och SIXPRX är ungefär +/- 0% under denna tidsperiod så en positiv avkastning är helt OK. Den som varit exponerad mot börsen under hela året har dock fått >10%, mer än vad som är sannolikt på sikt.
Inte bara läsarna som är supersmarta som hittade bitcoininvestering. Även skribenten tycks gå plus en liten slant. Rakt ner plingar den ner i sparbössan. Pling!
Min kurva ser nästan likadan ut. Jag har nästan samma riskprofil som dig, dock 2% högre andel aktiefonder.
Jag ligger dock något högre räknat från maj månad, +4.22, men har även ädelmetaller som kan ha något att göra med att det blivit lite högre hos mig. Sen har jag pillat lite själv med råvarufonder som också genererat en del (ej olja).
Överlag är jag också mycket nöjd, har extremt låga avgifter (sköter allt själv) och i stort sett inget aktieinnehav i Sverige (endast någon enstaka 1%). Det är rätt skönt när man inte behöver göra så mycket.
Fortsätt uppdatera oss. Det är alltid kul att jämföra hur det går mellan olika portföljer!
Nu tittar jag bara på Lysa så hur ädelmetaller har gått är utelämnat.
Min aktieportfölj gick väl +100% under hösten pga Climeon, men det är inte vad jag diskuterar här, utan bara Lysa.
Ja då, jag är med på den biten.
Tänker bara att det är ungefär samma princip jag kör, diversifiering med endast billiga fonder för mitt generella sparande, låg exponering till aktiefonder.
Intressant att se hur allt detta klarar sig i en riktig kris, typ 2008.
Min portfölj med kryptovalutor som bitcoin, ethereum och litecoin har gått upp tusentals procent, känns inte vettigt att ha lågavkastande investeringar som Lysa. Hellre bör man ha extrem högrisk som kryptovalutor och förhoppningsaktier, samt en del guld (10-20%) som en hedge mot riskinnehaven.
Nyfiken: Hur avgör du när det är dags att kliva ur kryptovalutorna?
Man kliver givetvis aldrig ur helt.
T.ex. kan man sälja 30% varje gång kursen dubbleras.
Med endast Bitcoin i portföljen skulle man isf sålt av 4 ggr i år och säkrat hem över 4x ingångsvärdet i år
Tar man någon uppstickare, tex Dash, hade man sett 6-7 dubblingar i år (säkrat hem 14x värdet)
@Politiskt inkorrekt, du är inte ensam om att spekulera i kryptovalutor. Visst kan din portfölj ha ökat tusentals procent. Men hur många procent av ditt totala sparande finns där? Var går gränsen för hur mycket som ska vara exponerat mot krypto?
Kryptohetsen kommer inte vara för alltid och jag personligen tror att vi ligger på topp för den här perioden. Är då en majoritet av dina besparingar i krypto så blir dina tusentals procent inte så roliga, förutsatt att du inte gick in långt innan hetsen.
Jag vet till 100% att om 10 – 15 år är ens besparingar på den "vanliga" marknaden säkra. Jag vet däremot inte hur det kommer att se ut på kryptosidan. Dock väljer jag att ha endast en liten del där, det är vra som diversifiering…
re "Dave"
Ingen kan , med 100 %, vara säker på att någon besparing är säker.
Vidare kan ditt sparande i FIAT-valuta, även om det ökat nominellt, ha tappat stort i köpkraft gentemot kryptovaluta om 10 -15 år.
Mitt sparande i kryptovalutan BitCoin har, sedan maj 2017 ökat med 660 % nominellt efter skatt.
Är det också "Politiskt inkorrekt"?
OT: Roligt pressmeddelande från Hemnet…
https://press.hemnet.se/pressrum#/pressreleases/hemnet-lanserar-koeparbarometern-2338292
"Det är tydligt att köparnas har blivit betydligt mer pessimistiska under hösten. I september trodde 38 procent på stigande bostadspriser och 17 procent trodde på sjunkande bostadspriser."
Antar att man avser köparna. Sen när blir en köpare deppig av LÄGRE priser?
Använder mig också utav lysa. Ca. +0,9% efter 1 månad med fördelning 70% aktier/30% räntor. Frågan är hur pass mycket man vågar spara där. Kommer man över 250kSEK är man inte längre omfattad av investeringsskyddet. Hur tänker ni kring det? En del hävdar att man kan vara säker ändå då en annan bank bara tar över fonderna men fonderna finns ju inte någon annanstans då dom heter just "lysafonder". Finns det inte att ifall lysa konkar att man faktiskt förlorar beloppet som faller utanför investeringsskyddet? Någon som kan förklara?
Det normala utom i extrema bedrägerifall är att dina fonder hålls åtskiljda från Lysas tillgångar, och därför är skyddade vid konkurs.
Är det faktum att LYSA ligger under FI tillsyn en garanti för att så är fallet?
Garanti och garanti.
Det skulle kunna vara en jättelik scam. Men att investerarskyddet behöver användas är extremt osannolikt. Fonder brukar inte "förvaras" hos företaget som förvaltar dem. Hur det är i Lysas fall vet jag inte men går nog att ta reda på.
Läs gärna hos Riksgälden: Investerarskyddet och fondsparande
Tog en snabbcheck på Lysas hemsida. Det ser bra ut:
"Dina värdepapper omfattas av investerarskyddet och förvaras hos Danske Bank. De pengar som Lysa tar emot ligger på ett klientmedelskonto hos Danske Bank och omfattas av den danska motsvarigheten till insättningsgarantin, Garantiformuen."
Inte alls troligt att de fonder du väljer att investera i plötsligt försvinner.
OK Men man ska ju aldrig lita på vad förvaltaren säger till 100%. Det ska ju även gå att kontrollera med Danske Bank att ens pengar/fonder förvaras där och att förvaltaren inte har rätt att täcka sina eventuella förluster med dessa pengar? Vet du ifall man kan göra den kollen? Om så är fallet innebär detta alltså att ifall Lysa går i konkurs så finns mina innehav hos DanskeBank och så länge dom inte konkar är det ganska lugnt att ha hur mkt pengar som helst där? Vad fyller investeringsskyddet för funktion?
Det är lugnt. Släng iväg ett mail till Danske Bank så kan de nog bekräfta, eller för den delen till Finansinspektionen.
Investerarskyddet är en nödreservlag för att trots allt täcka de fall när ett bluff-företag lurat sina kunder på pengar.
Det är extremt ovanligt och har så vitt jag vet bara hänt en gång de senaste 18 åren, till "CTA Lind & Co" som verkar varit något skandalföretag som sålt värdepapper i bland annat Italien.
Lysa får inte använda dina fondpengar rakt av för att täcka kostnader i sin verksamhet. Däremot får de ta ut fondavgifter på ditt kapital, som du känner till. Risken är extremt liten när man handlar i just fonder dessutom, läs mer på finansinspektionens hemsida:
http://www.fi.se/sv/konsumentskydd/fragor-och-svar/spara/
"Vad händer med mina pengar om fondbolaget eller AIF-förvaltaren går i konkurs?
Värdepappersfonden eller specialfondens tillgångar förvaras av ett förvaringsinstitut (en bank eller ett kreditinstitut) och får inte sammanblandas med förvaringsinstitutets affärer. Förvaringsinstitutet sköter fondens in- och utbetalningar, kontrollerar att beslut som bolaget fattar om fonden inte strider mot fondbestämmelserna och tillämpliga författningar. Förvaringsinstitutet ser till att fondens kapital är separerat från bolagets rörelse."
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"helt utan Lysas inblandning" står det i artikeln.
Ingen annons, men har Lysa samtyckt?
"helt utan Lysas inblandning" står det i artikeln.
Det betyder "helt utan Lysas inblandning".
Jag är plus 6,71 procent samma period så ännu så länge är det ett klokt val att inte använda Lysa.
Ligger +0,6% på helåret på mitt lönekonto. Låg risk och så kan jag när som helst omvandla det till mat och betalda räkningar.
Klarar konjunkturnedgångar bra också. Insättningsgaranti. Garanterat storbanksfritt.
Jag är en foliehatt som ska köpa fysiskt investeringsguld, problemet är förvaringen då jag börjar jobba i Estland i januari. Har en pålitlig kompis med vapenskåp men blir ändå en risk.