Valueguard rapporterade igår om nya rekordpriser för bostäder i nästan hela landet. Kraftigast steg villapriserna i augusti, efter att sommarens säsongsmässiga lugnare marknad fick sitt sedvanliga slut.
Augusti månad bjöd på nya rekordpriser och alla de som missuppfattat sommarens svaga priser som något annat än den normala säsongsvariationen har nu gått och gömt sig. Eller åtminstone glömt bort vad de sagt tidigare.
Det är bara lägenhetspriserna i Göteborg och i mellanstora svenska städer som inte är på rekordnivå, utan strax under. I övrigt var augusti 2017 den månad som visar upp de högsta svenska bostadspriserna någonsin.
Uppgångarna i villapriserna var måttliga, medan villapriserna rusade. Sverigeindex för villor steg med +2.77%, Stockholm med +1.51%, Göteborg med hela +3.15%, Malmö med +2.53% och mellanstora svenska städer med otroliga +3.77%.
Detta kan jämföras med lägenhetsprisindex, som bara steg med +0.21%.
Nu ska man inte dra för mycket växlar på det, men det kan handla om början på ett demografiskt skifte. Vi vet redan sedan tidigare att svenskarna flyttar ut från våra storstäder, som endast ökar i befolkning pga invandring och barnafödande. Samtidigt minskar ungdomskullarna och påfyllnaden av nya bolånetorskar via förstalägenheter minskar. Det kan vara fullt rimligt att efterfrågan på lägenheter helt enkelt minskar.
Lägenheter har varit procentuellt prisledande under bostadsbubblans uppgång. Det är inte säkert att det kommer förbli så framöver, utan efterfrågan på villor kan vara stigande. Och då gärna i mellanstora städer om man ska se på augusti månads utveckling.
Men ovanstående är hypoteser. Det går att analysera statistiken närmare vid tillfälle och förvandla hypotes till teori.
19 kommentarer
Fantasipriser i storstäder spiller över på övriga städer i efterhand. Har sett det tidigare med prisstegringar på 50% över några år, på mindre ort. Räcker att det är någon 08:a i budgivningen som tycker det är "billigt" för att det ska rusa iväg. Och då kan det gå fort när väl den nya prisbilden sätter sig.
"Vi vet redan sedan tidigare att svenskarna flyttar ut från våra storstäder, som endast ökar i befolkning pga invandring och barnafödande."
I Göteborgs fall varnar ju DI för att det byggts för mycket i Mölndal (utanför GBG) och att det är riskabelt att köpa där men inte i Göteborg för i Göteborg är efterfrågan inte mättad och Göteborg växer. 🙂
"mellanstora svenska städer med otroliga +3.77%"
Fullt logiskt då mellanstora svenska städer har en klart lägre bas kontra "storstäder" men relativt mindre skillnad i intjäning.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Instämmer i analysen ovan. Bor själv i villa i Umeå efter några år i Stockholm tidigare. BRF går trögare här och den delen av marknaden påverkas nu av kraftig nyproduktion. Villamaknaden rusar då många redan gjort sin BRF-karriär och har en bra kontantinsats när det är dags för nästa fas i livet. De mer centrala villorna kring 5-6 miljoner är det i första hand hemvändare från stockholm som köper. Hemvändarna har såklart med sig kontanter men också en helt annan syn prisnivåer då de är vana att se priser över 10 milj, och då upplevs skillnaden mellan tex 4,6 och 5,2 inte särskilt stor..
…vilket illustrerar en annan viktig skillnad; i de mellanstora städerna kan man köpa en villa i centrum. Det är rätt lockande om man har råd. Mer tveksamt att köpa 4 miljonersvillan långt utanför stan jämfört med 5 miljoner för toppläge (och kanske lite renoveringsbehov). Huset slits ju ner, läget består.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Det många heller inte räknar in i kalkylen är tid och kostnad för transport. Kollegan köpte sin villa för 3 miljoner 2,5 mil utanför stan och pendlar dagligen med 2 bilar med allt vad bensin, service och värdeminskning innebär. Att då köpa en cental villa för 5,5 och cykla till jobbet är betydligt billigare både när det gäller rena kr och vardagslogistik. Sett över tid har troligtvis den centrala villan en bättre prisutveckling och borde stå emot en dipp hyfsat bra också då det aldrig kommer byggas så många fler enfamiljshus centralt
För 5 mil om dagen kan din kollega lease:a en (eller två) elbilar med halva förmånsvärdet och köra fram och tillbaka för en spottstyver. Visst, det kanske tar lite längre tid än att cykla men hen får iaf sitta i värmen i bilen under tiden och slipper bli regnad eller snöad på.
Kostnadsmässigt så är villan på landet svårslagen just nu..
Läste någonstans på valueguards sida att statistiken baseras på ca 50% av alla försäljningar. Detta leder ju då osökt till att undra vilka försäljningar detta är. Det låter kanske långsökt att mäklarsamfundet skulle välja att publicera försäljningsstatistik som gynnar deras sak (evigt stigande priser), men komstigare saker har väl hänt…
Från att vara beroende på konjunktur, oljepriser och andra fundamenta en gång i tiden har bostadpriserna numera blivit i grunden drivna av den finanspolitik som förs (med endast lite rippel från realekonomin).
Så länge regeringen vill att priserna ska fortsätta stiga så kommer de att fortsätta stiga om så Riksbanken ska stödköpa bostäder direkt på marknaden (vilket man i princip gör redan genom sin negativa styrränta!).
En spräckt fastighetsbubbla innebär deflation och det är icke bra när hela korthuset ramlar ihop så det kommer väl inte att tillåtas?
Förr tog svenska folket ut tillväxten i löneökningar. Idag får man sina löneökningar genom prisökningar på bostäderna. Tror man. För någonstans måste man ju bo och nu sprids prisökningarna över hela landet så rikedomen är till stor del fiktiv för vem vill flytta ut på landsbygden eller bo i ett hyresgetto med nysvenskar?
Det finns inget vettigt att investera i (aktier är högrisk och räntepapper har negativ avkastning) medan bostäderna är lika politiskt skyddade som banksystemet Det är inte konstigt att priserna bara stiger och stiger. Folk har fattat. Bubblan kommer inte att spricka ens om det blir en depression, kanske realt under hög inflation men inte i absoluta pengar.
Förstås, om det blir regimskifte då kan vad som helst hända men det finns inget som talar för att det skulle ske i kort- eller ens medellångt perspektiv. Svenskarna vill ju inte riskera sina gigantiska förmögenheter som är bundna i bostäderna och det var ju det som var meningen hela tiden, dvs att skydda makten mot folkviljan.
Fast vi behöver bara gå tillbaka till 1990 så har vi ett bra exempel där fastighetspriserna vänder nedåt. Det kommer nog att ske "priskorrigeringar" förr eller senare.
Man kan inte pressa upp priserna hur högt som helst, utan i slutändan kommer de att landa någonstans omkring taket för hur mycket bankerna lånar ut till ett visst objekt, vilket borde ligga någonstans omkring 4-5 ggr hushållets bruttoinkomst.
Dit kan det också vara en stund, särskilt ute i landet. I stora delar av Skåne är det helt OK priser för ett hyggligt hus, till exempel, så där finns det utrymme kvar uppåt om man så vill.
Skulle vilja ha en kommentar av min trogne vän Toni Visnjic och Cornu på detta.
Det är något som inte stämmer. Har flera vänner som nu försöker sälja sina BRF lägenheter i Sthlm. Inga har fått bud på begärt pris.
Hej
Letar f.n. hus p.g.a. familj och håller lite kolla i södra storstockholm.
Flera hus får inga bud, ett fåtal får flera (2-3 budgivare) men det kanske mest intressanta är de som får ett bud ~300' under acceptpris, när dessa sedan säljs så redovisas ej priset (bett att få priset skickat)
Köparen är givetvis inte intresserad av att "sänka värdet i området".
Att jämföra med i våras:
https://objekt.fastighetsbyran.se/Objekt/?ObjektID=1656842&Slutpris=Fux9WcqcJOA%3d
Inget liknande idag, nu får liknande bostäder ett bud på eller strax under utgångsbud. (Minns ej standard på den ovan men killgissar på att den skulle gå för 3,3-3,8 idag)
Har även en bekant som ej får sålt i centrala sthlm (inga bud)
/Martin
Vi ägde ett radhus centralt i Umeå och sålde hösten 2015. Ett likadant såldes nu i höst (som enligt mig hade liknande standard) för 80 000 mindre än vårt. Det vill säga 2 år senare! Ett annat liknande exempel är ett hus en bit utanför Umeå. Det såldes hösten 2016 och nu igen hösten 2017 för 40 000 mindre än 2016. Detta kan så klart vara tillfälligheter men ändå anmärkningsvärda tendenser.. Vet även en bekant som försöker sälja en central 3:a och har haft 4 som tittat på 3 visningar och inga bud. Enligt henne är de sålt liknande lägenheter i samma hus för mer än vad de begär för sin.
Låter som att vi nu börjar gå in i en förnekelsefas, dvs förnekelse att priserna inte kan gå ner även fast de gör det?
Folk slår i skuldkvotstaket, svårare än så är det inte.
Korrekt Stefan, samt bränslet ökar inte direkt snabbt, speciellt nu med alla dödskors 🙂 . När folk slutar tro på uppgång, så tror man på…
Ditt påstående om logisk större uppgång i mellanstora städer känns väldigt förenklad, dock stämmer den säkert bra på t ex Lund och Borås. Nedre halvan börjar kanske på Gävle, som för mig ligger för långt bort till flertalet arbeten med hyfsade löner. Har du bättre insyn så utveckla gärna. Mvh