Många frågar mig varför jag inte har ett konto på Patreon, dit folk kan donera pengar för att stödja mig ekonomiskt. Det korta svaret är att det är skatterättsligt tveksamt och alltså ej genomförbart.
Patreon är en Kickstarter-liknande tjänst, men där man prenumererar på kreatörer, t ex musiker, bloggare, podcastare, författare eller andra konstnärer. Pengar dras från ditt kort varje månad utifrån den nivå du valt – nivåer som kreatören ska matcha genom riktade erbjudanden.
Dessa riktade erbjudanden innebär en arbetsbelastning och jag har inget egentligt att erbjuda annat än min blogg och mina böcker. Jag vill t ex inte ha en lista med sponsornamn, eftersom det då kan finnas namn jag inte sympatiserar med och som jag inte vill förknippas med. Visst, jag kan skicka en signerad bok, men signerade böcker kan ni redan köpa ändå och kostar mig ändå avsevärda summor i inköp och porto, och ska mest ses som en fanservice och inte ett sätt för mig att öka intjäningen. Alla andra former av early access etc kräver någon form av handhavande eller teknisk lösning. Jag jobbar redan 60 – 80h i veckan och då finns det inte utrymme för ytterligare arbetsuppgifter.
Men framför allt är det skatterättsligt tveksamt att använda Patreon, och jag följer svensk lag, bokföringsregler och skatteregler till 100%.
Till en början ska givetvis Patreonintäkterna räknas som inkomst av tjänst – att få pengar som “gåva” för arbete man lägger ner ska beskattas, i synnerhet om man råkar utföra detta arbete som egen företagare.
Inget konstigt i sig, bara att bokföra i företaget som exportinkomst av tjänst.
Därtill skriver Skatteverket att varje enskild crowdfunding måste bedömas individuellt vid en revision av Skatteverket. Och sådana tar tid och kraft som gör att man som företagare under dagar, veckor rent av månader kan få helt utslagen verksamhet. Även med helt rent mjöl i påsen är det helt enkelt inte värt det.
Problemet är också momsen. Att som svensk sälja tjänster/produkter till svenskar omvägen via Patreon i USA kommer med 99.99% säkerhet att tolkas som momsfiffel.
Dessutom gäller olika momssatser beroende på vilket EU-land slutkunden sitter i. Man vill inte som egen företagare sälja inom EU till privatpersoner, om man inte har anställda som kan hantera denna administration. Och alla mina hypotetiskt donerande läsare kommer inte sitta i Sverige.
Dock har det nu tagits beslut att all crowdfunding ska momsbeläggas för mottagare inom EU, så det kommer åtminstone förtydliganden. Jag gissar dock att det kommer bli oerhört komplicerat, och oavsett så är jag helt övertygad om att varje enskild givare ska behöva få ett korrekt utfärdat momskvitto i enlighet med svensk bokföringslag.
En svensk Patreontjänst, som därmed kunde hantera momsen skattemässigt korrekt för mig som svensk egen företagare, hade förstås varit intressant. Jag vill kunna ställa ut högst en faktura eller hantera en självfakturering per månad, korrekt och i enlighet med svenska lagar och regler. Fast någon sådan finns inte.
Andra kan förstås välja att skattefuska, momsfuska, bryta mot bokföringslagarna etc och hoppas att de kommer undan med det. Jag har inga som helst sådana illusioner, så ni som kör med Adblock eller läser över RSS får fortsätta känna er som gratisätare.
Men vem vet, ni kanske ibland delar om jag skriver något bra, ibland går in och tittar på kommentarer, eller rent av skriver kommentarer och på så sätt stöder bloggen? Ibland ser ni även sponsrade redaktionella inlägg i er RSS-läsare eller Adblockade webläsare. Några hundra av er har köpt mina böcker, men den mesta bokförsäljningen sker via andra kanaler och den traditionella handeln.
Så nej, jag har inte Patreon. Företagare som vill sponsra mig kan höra av sig till [email protected]. Det kallas reklam.
26 kommentarer
"skriver kommentarer och på så sätt stöder bloggen!"
Var det ironi det, herr Laurentius?
Då kan ju t.o.m jag få ha lite gott samvete…
Fast det har jag förstås lik förbannat.
Eftersom det inte finns några gratisluncher så finns självklart ingen Adblock i min webbläsare. Att jag sedan själv väljer att blunda för annonserna via selektivt seende är annan sak…. 🙂
Johan Edlund ger bort tavlor till alla som pledgar minst tio dollar. Han är en rätt fin kille som bor i Grekland, där bryr de sig kanske inte så mycket om momsen…
Du får också börja måla tavlor och sälja Cornu. "Minfält I kvällssol" och såna romantiska motiv.
Bitte!
Helst innan någon trampar på fanstygen.
Ok?
Minfält räcker längre om man skenminerar
Truppmina 12 – när du får oväntat besök.
12:an, du var mig en snål en. Gästfriheten brukar ju annars kräva att man bjuder på minst en 13.
Noterar att UNHCR ställer krav på sina biståndsgivare.
Bolidens pengar vill de inte ha.(Di)
Bloggen läses med glädje så länge det är gratis.
Hade det funnits ett abonnemang på internet på säg 100 SEK/månad som fördelats efter tittid så hade jag gärna betalt.
Klickar demonstrativt på en annons. Får du betalt per klick?
Tino fick in lite över 600 000 kr på att säga att han ska skriva en bok. Han gav inte böcker i utbyte! Om du skriver om något liknande så kan jag mycket väl tänka mig att du får in en hel del pengar.
https://www.kickstarter.com/projects/2079803541/moral-superpower-a-book-on-immigration-by-tino-san
Varför inte ha en sida på bloggen där man kan välja att donera en gång eller en gång i månaden? Inte direkt svårt att ordna. Moms är väl bara att betala. Bokföringen är ju inte heller ett direkt stort problem.
Jo, det är den. Varje enskild donator ska ha ett momskvitto. Säg att 500 donerar. Tänk efter själv.
Tid för fakturering och bokföring per donator – 5 minuter. 500*5=2500 minuter eller nästan 42 timmar.
Tänkt har jag redan gjort, det verkar däremot inte du ha gjort. Kvitto ordnas med fördel automatiskt i samband med donationen. Det tar dig alltså ingen tid. Varför ska du sitta och göra det själv? Tror du alla e-handlare sitter och skriver egna kvitton till alla som köper?
Bokföring kan inte ta många sekunder per transaktion. Om det nu ändå skulle vara ett problem så är det väl bara att sätta en minimigräns på donationerna? Givet en gräns på 100:- inkl. moms och 5 minuter per transaktion så får du ut 960:-/timme. Inte fy skam, men det kanske inte räcker för herrn.
@kevmo , Alternativkostnad
Har nyligen lagt till ett premiummedlemskap till min sajt kritiker.se pga ökad användning av AdBlockers. Efter gedigen research kom jag fram till att PayPal är enklast och billigast. Visst, kräver lite utveckling men när den är på plats funkar allt helt automatisk. Värt att testa och betalvägg för avancerad funktionalitet/kvalitetsinnehåll är vägen framåt för de flesta sajtägare.
Så om jag skickar 100 kr till dig i ett kuvert så måste du redovisa dessa?
Om inte, varför skulle det vara annorlunda om du fick 100 kr på ett paypalkonto…
Ja, det måste redovisas. Och Skatteverket har rätt begära art jag lämnar ut mina uppgifter hos Paypal. Där pengarna ändå är värdelösa om de inte flyttas hem t Sverige. Bokför även Paypal, Payson etc.
Öppna en vanlig webbshop (gärna från samma leverantör som ditt bokföringsprogram) Du säljer produkten autograf för 100, 200, 500, 1000 kr st. Kunden betalar med kort, moms dras, försäljningen åker in i ditt bokföringsprogram och du får en följesedel utskriven med kundens adress färdigskriven. Du viker ihop följesedeln stoppar i ett fönsterkuvert, lägger i ett idolkort som du tidigare signerat. Fixat på 1-2 min per order.
Om du ändå smäller upp en webbshop kan du ju även kränga böcker, muggar, t-shirts o annat skoj. Men det är överkurs 😉
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
"Jag förutsåg Peak Oil och allt jag fick var den här sketna t-shirten"
Jag tror inte dina invändningar mot Patreon stämmer.
Patreon drar moms korrekt. Om jag stöder någon med 1$/månad dras 1,25$ från mig. 1$ till den jag stöder och 0,25$ till svenska skatteverket. Om en amerikan stöder samma så dras bara 1$ antar jag. Om någon från ett annat EU-land stödjer så hanterar Patreon deras momssats. Det är väl en av poängerna med Patreon, att de ska hålla koll på sånt här.
Dessutom finns det kvitton för varje enskild dragning. Ska nämnas att Patreon tar 5% av insamlade belopp i avgift.
Som "stödjare" tycker jag Patreon är jättebra. Jag behöver inga krystade prylar eller belöningar, jag vill bara stödja de som jag tycker skapar bra saker. Jag har ca 10 olika personer/saker på min Patreonlista.
Här är patreons infosida om det som nämns här: https://patreon.zendesk.com/hc/en-us/articles/205259549-How-does-VAT-work-on-Patreon-
@mersault mycket mer intressant än den inskränkta blogposten. Tack!
@joepal perfekt information.
Frågan är om informationen är så djävla korrekt egentligen. Nåja, de börjar ju ganska bra:
"Here’s some general information on VAT and how we handle it on Patreon. For more info and advice on your specific situation, we recommend you talk with a tax advisor or local tax authority."
Så man kanske skall fråga någon som vet bättre.
För det första så är det inte säkert att moms skall utgå på beloppet. Det rör sig om en donation och det är inte så uppenbart att det levererats något momspliktigt som motprestation.
För det andra så är det inte så moms normalt hanteras. Normalt när ett företag fakturerar så lägger man på momsen och kräver in hela beloppet för att företaget skall kunna betala momsen.
För det tredje så skall transaktionerna likväl bokföras, det mer intressanta vore ju ifall de klumpar ihop dem och ifall man får en vettig verifikation att bokföra med.
Det finns många sätt att få in pengar som inte är intäkt. Ta tex ett exempel där du sätter målet att skapa film av några av dina böcker – stjärnklart till exempel. En lämplig Crowdfunding kan ge åtskilligt om den hanteras på rätt sätt. Sök förebilder – ta tex filmen Kung-Fury och lär dig av den. Du behöver också en finansiell rådgivare så att du in är överdrivet rädd för fogden. Jag är också beredd att gå in och stötta med finansiering som så många andra. Dessutom har jag tex lånat ut dina Stjärnklart-böcker till grannar – så att de har nu börjat köpa dina tidigare böcker. Uppmuntra utlåning och crowd marketing. "Clever you are, Padawan. But learn much, still you need."