Fastighetsbyråns Mäklarpanelen meddelar att mäklarna tror på stigande priser under nästa år. Dock väljer man att hävda att de tror på stillastående priser, vilket knappast är en möjlig slutsats från de siffror de slänger sig med.
Fastighetsbyråns Mäklarbarometer för 2016. |
Även om det vanligaste enskilda svaret bland panelens respondenter är stillastående priset, så tror avsevärt fler på stigande priser än på fallande priser.
I själva verket tror 39.8% av mäklarna på stigande lägenhetspriser, mot 5.3% som tror på fallande. För villor är det ännu värre, med 44.2% upp och 3.9% nedåt. Att då komma dragandes med att 55.0% respektive 51.9% tror på oförändrade priser är grovt missvisande på fördelningen av balansen.
Det är förstås intressant att mäklarna alltså är mer positiva till villapriserna än lägenhetspriserna. Det är också intressant att mäklarna i Stockholm och Göteborg är de mest negativa, även om det är ett relativt begrepp i detta sammanhang.
“Tittar man på de mäklare som tror på en prisuppgång på bostadsrätter så är andelen minst i Stockholm (26,6 %) och Göteborg (23,4). Störst andel som tror på en prisuppgång på bostadsrätter finns bland mäklarna på mindre ort, 49 %. Även på villasidan tror minst andel på en uppgång i Stockholm (40,6) och Göteborg (39,1). Störts andel som tror på en uppgång på villor finns i Malmö med 63,6 %.”
Detta har man enligt Fastighetsbyråns Lars-Erik Nyqvist inte sett tidigare år. Notera dock att det fortfarande speciellt inom villor är många mäklare som tror på uppgång även i Stockholm och Göteborg. Hur få som tror på nedgång på dessa orter framgår inte av pressmeddelandet, men gissningsvis är index fortfarande positivt i storstäderna.
Man kan och bör fråga sig varför Fastighetsbyrå går ut med att de 502 respondenterna tror på stillastående priser. Kan det vara så att det är Fastighetsbyråns uppfattning centralt och att man börjat ta höjd för att frånsäga sig ansvar för en kraschad bostadsbubbla – “vi sade minsann att priserna inte skulle fortsätta uppåt…” Att sedan de flesta media bara slukat rubriken rakt av och inte tittat på siffrornas fördelning är förstås på grund av … journalister.
4 kommentarer
Ser att DI.se nu är på banan!
Din ö i Sundsvallsbukten får nu en artikel i den blaskan.
Ja, herr bloggaren har den ju i lådan.
Naturligtvis hänvisar de ej till vår a intelligenta kommentarer på bloggen Cornucopia?
Annars firar vi väl 112 årsdagen av den första flygningen, hopas jag.
Ni har väl inte missat amsagan(?) om NEVS i Trollhättan….
Kal dikta å ja´ skrev… Gissningslekar kan man ju ägna sig åt men att spå framtiden utan att veta fakta – hm.
Hm.. men vänta nu, kan det inte stämma rätt väl?
Om prisdynamiken stagnerar i tätorterna/storstäderna så kanske mäklarna i mer provinsiella delar av Sverige räknar med att det kommer ske en utflyttningsvåg till landsorten som driver upp priserna på bostäderna där? Oavsett vilket byggs det ju inte lika mycket väl dessutom ute på landet, vilket borde i teorin förstärka en prisuppgång.
Exempel: Om ett hushåll har gjort en någorlunda bostadskarriär i storstaden, men kommer egentligen från landet, dvs då tex inte "äkta Stockholmare" – utan har föräldragenerationen någon annanstans, så kan de kanske fortfarande tänkas sälja med liten vinst eller liten förlust för att i hypotetiskt köpa något på landet för väsentligt mindre summa och på så vis "flytta hem" och ändå klara sig ekonomiskt.
Givetvis tillkommer frågan med arbete, försörjning osv. Men här diskuteras bara bostadsfrågan.
Nu skall tydligen amorteringskravet komma till skott. Undrar just om priserna kommer att öka? Som sagt – alla fakta måste till för att få en klar bild. Många parametrar är det…