Tanken med EU är att man ska få samma lagstiftning i alla EU-länder, så att man uppstår konkurrensneutralitet. Men Sverige är alltid helt rabiata i att tillämpa allt, för största möjliga skada och nedsatta konkurrensförmåga för svensk del.
Sannolikt visar skillnaden på bilden också effekten av svenskt kontra brittiskt skattetryck. Med svenskt skattetryck kommer alltid skattepengarna hitta på något att göra. När den svenska ekonomiska krisen väl kommer på allvar visar också ovanstående skillnader på hur stor potential det finns i att avskeda statsanställda tjänstemän, vars främsta uppgift är att göra saker svårt för de som bor i Sverige.
Det är också definitionen av samhällelig kollaps. Att livet och samhället förenklas. T ex ner till Skottlands nivå.
Kom ihåg att ovanstående tjänstemän när de är “klara” med detta måste ha något nytt att göra. Det blir nya projekt och nya pålagor på de som bor i Sverige. För byråkraterna måste ha något att göra. De har ju trots allt livstids anställning och kan därmed aldrig vara nöjda och gå vidare.
41 kommentarer
Pudelns kärna.
Det är också så där man gör potentiella brottslingar av alla, så man kan dra in lite extra kulor på böter och straffavgifter.
Så rätt, så rätt!
Statstjänstemän behöver inte hitta på saker att göra.
Det finns massor som måste göras och inte blir gjort.
T ex utreder vi inte alla asylsökande som kommer till Sverige. Mördare och våldtäktsmän får asyl. Likaså agenter som avser att jobba för främmande makts underrättelsetjänst (t ex eritreaner som ska jobba med flyktingspionage och utpressning av sina landsmän i Sverige).
Som Cornu har påpekat så gör inte polisen tillslag mot de som troligen har olagliga vapen eftersom det inte finns åklagare och domare att hantera alla fall som då skulle uppdagas.
Problemet är alltså en dysfunktionell stat som gör fel saker.
Ett annat exempel på detta är när en hälsovårdsinspektör jagar Frälsningsarmen för att de sålt bullar som en tant bakat hemma i köket. Endast plastinslagna delikatobullar anses säkert.
Citat av tjänstemannen " Alla blir upprörda över det här med bullarna men ingen pratar om det riktigt allvarliga i den här historien: Smörgåsarna"
Frälsningsarmen hade alltså serverat smörgåsar. Detta skulle alltså vara det alvarligaste hälsoproblemet i Sverige,
Jag har skrivit det förut. Dessa arbetsplatser är en välsignelse för Sverige. Vad ska annars alle de -vetare och -ingenjörer som pumpas ut från alla fullständigt undermåliga högskoleutbildningar i landets alla avkrokar göra?
Min absoluta övertygelse är att de presterar långt sämre än en gymnasieinjör skulle gjort. Dels för att utbildningen är så erbarmlig men även för att de skolats i ett tempo där 20 timmars arbetsinsats per vecka är legio och refrensram.
Egen upplevelse är när jag skulle berätta om solenergi för tredjeårstudenter på miljövetarlinjen. De hade förberett sig i två veckor.
Jag var tvungen att backa på mitt material, de hade aldrig hört begreppen lik- eller växelström, effekt eller energi. Däremot frågade de om solpaneler innehöll giftiga kemikalier. Det var ungefär som att föreläsa för ett gäng tolvåringar.
För dom räcker det med att veta att det är "miljövänligt". Hur det funkar praktiskt har ingen betydelse, sen blir det som det blir…
+1.
+1
Miljövetarlinjen är väl ändå ingen ingengörsutbildning dock… Svårt att tro att du hittar ingenjörer som inte hade haft kunskap om saker som lik/växelström.
Samhällets sammanbrott har inletts lite försiktigt. MigV godtar nu 650 asylsökanden på asylboenden som tidigare endast fick ha 200. "Nöden har ingen lag", säger chefsbyråkraten.
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6122085
I Skottland dricker man inte vatten utan Wiskey.
I Sverige har vi övernitiska tjänstemän som gärna skapar konstigheter som vattenstyrda områden avsedda för stora tansnationella vattensystem i Europpas inland.
Samtidigt som vi har noll problem med vattnet specifika för olika avrinningsområden.
Fast arbetsmarknaden betjänas av dessa tokigheter.
Whisky ska det vara! För skottarna är det viktigt med stavningen på drycken.
Den här bilden är bra – väldigt bra, Visar på hur överbyråkratiserat Sverige har blivit. Visst är det numera 5000 människor som jobbar heltid i regeringskansliet. 5000 personer. Man måste fråga sig hur de mäter effektivitet och produktivitet i det systemet ? Egentligen befängt….
"Man måste fråga sig hur de mäter effektivitet och produktivitet i det systemet ?"
De har hört orden men vet inte riktigt vad det innebär. Det är fortfarande på utredningsstadiet hur man skall klassificera betydelsen i själva orden.
Det är ju visserligen ett antal år sedan, erkännes.
Men om jag inte misstar mig helt sköttes Sverige av vår grannes dotterson på den tiden.
Han klarade av det helt på egen hand.
Han kallas numer Gustav Vasa…
I Sverige läggs det ner mer kraft på att folk under 20 år inte ska gå på Bolaget än att 17-åringar inte ska kunna köpa ett illegalt automatvapen.
Andra exempel är det rabiata motståndet mot dubbdäck… Där man använder EUs luftdirektiv som ursäkt. Märkligt nog har alla andra europeiska städer ännu sämre luft än Stockholm och har inga böteskrav…
Luftdirektiv? Det var en brand i ett saltlager i Halmstads hamn för något/några år sedan. Giftiga ämnen bildades tydligen men ingen mätte något alls och ingen verkar ha ansvar för detta. Och ingen svarar när man frågar.
Sverige är ett extremistiskt land….
Lite relevant är väl detta inlägg http://antropocene.se/2015/march/hogmod-gar-fore-fall.html
Vet inte vad vår kära bloggare här tycker om honom men jag anser han säger mestadels vettiga saker.
När kulturmarxisterna har brutit ner både det etniskt svensk folket, det svenska samhället, dess ekonomi och den svenska staten kan de bygga sitt utopia där det inte finns några auktoriteter förutom de ledande kulturmarxisterna förstås.
Det är väl det här som beskriver nattvandrarstaten. Man gör en massa saker men missar att lösa kärnuppgifterna.
Nattväktarstaten är den minimala staten för de nödvändigaste uppgifterna, tex polis, brandkår, försvar.
En hel shit-load med byråkrater som sätter upp regler som sedan skall efterlevas och kontrolleras (skapar ju jobb) är ingen nattväktarstat.
Den ligger på gränsen mellan demokrati och oligarki. Se video för förklaring.
https://www.youtube.com/watch?v=DioQooFIcgE#t=451
http://www.svt.se/nyheter/inrikes/svidande-kritik-mot-trafikverket-fran-regeringens-utredare
Heja.
Trafikverket lägger varje år nära 10 miljarder kronor av skattemedel på järnvägsunderhåll. Men vart pengarna tar vägen har regeringens utredare svårt att ta reda på. Underlaget från Trafikverket har nämligen varit så bristfälligt, skriver han.
– Underhållsanslagen har ökat, men uteffekten av att fler arbetar har ju minskat. Då är det något systemfel, säger riksdagens trafikutskotts ordförande Karin Svensson-Smith (MP).
Trafikverket där vägexperter hanterar järnväg får lätt vissa andra bieffekter som att konstiga vägting som växlar tar slut utan att reserver finns för den viktigaste växeln vid Stockholms central.
En utrensning av de högst ansvariga för eländet borde snabbt ske. Möjligen har klent begåvade ekonomer trott att felavhjälpning först när något helt slutat fungera är billigare än förebyggande underhåll.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Jag tror de behöver mig, någon som förenklar redovisningen och gör den analys och uppföljningsbar 😉
Bra du får jobbet – på försök.
Vänliga hälsningar
Nanotec
🙂
Fråga istället hur mycket som går till att utreda förbättringar och hur mycket som själva arbetet, om det utförs, kostar.
Kolla gärna själva. Ring och fråga.
"The bureaucracy is expanding to meet the needs of the expanding bureaucracy."
– Oscar Wilde
“The only thing that saves us from the bureaucracy is its inefficiency.”
– Eugene McCarthy
Har inget att invända mot att utvärdera regelverk endast efter hur tjocka dom är. Känns seriöst.
Den effekt Cornu hänvisar till är en naturlag som även gäller privat organisationer som börsnoterade företag. Alla organisationer växer av sig själva likt cancer. Skillnaden består i hur huvudmannaskapet leder verksamheten(som upptäcker cancern). Vem vinner och vem förlorar? Ja de privata ägarna har inte så svårt att räkna ut värdet av organisationens lönsamhet. Inom det offentliga däremot har man sedan 70-talet(där kostnadskrisen på allvar slog igenom) försökt hitta sätt att värdera "lönsamheten" eller samhällsnyttan utan större framgång. Vänstern har alltid ansett att en "stor" offentlig sektor alltid bidrar till arbetstillfällen och skatteintäkter medan högern istället försökt förhindra att det offentligas expansion och löner inte överstiger det privata näringslivet. Dock återstår hur man värderar samhällsnyttan. Den nyliberala doktrinen i Sverige från 90-talet tog intryck av New Labours s.k New Public Management. Något som fick katastrofala följer i Storbritannien inom olika sektorer men som man i Sverige inte vågat analyser på djupet ännu. Nyckelorden inom PB är konkurrens men där resultatet ofta skapar mycket stora suboptimeringar. Som vanligt har det visat sig att införandet av nya mätvärden bara skapat incitament att göra fel saker och med fel prioriteringar där t.ex "lönsamma" verksamheter med "låg" efterfrågan får för stora resurser. Cheferna och beslutsfattarna har sällan förmågan att se helheten och saknar ofta tillräcklig kunskap om beslutsunderlag som presenteras av de "nya" PM-ekonomerna. Ekonomer som inte sällan saknar gedigen erfarenhet av ekonomistyrning från den privata sidan.
Ett praktiskt exempel: Trafikverket som i dagarna tappat "skynket"(Oz) om-organiserades för en del år sedan. Kustbevakningen är ett bra exempel på en organisation som misslyckats med sin budgetplanering och styrning. KBV lyder direkt under justitiedepartementet men måste i flera frågor samarbeta med Sjöfartsverket, t.ex sjöräddning. Sjöfartsverket som ingår under Trafikverket men i en mängd frågor/uppgifter delar man ansvaret med Transportstyrelsen som utfärdar reglerna för alla transportmedel. Trafikverket har ansvaret för den s.k långsiktiga utvecklingen. Så när Kustbevakningen står utan pengar och saknar förmåga att sköta sitt jobb i luften så ska frågan beredas först i departementet. KBV har inte pengar till att köpa in helikoptrar varför någon kom på den briljanta idén att ta över ansvaret för sjöräddningsverksamheten i landet från det ideellt drivna Sjöräddningssällskapet. Helikoptrarna för sjöräddning finns hos Sjöfartsverket varför J-departementet hänskjuter frågan till Trafikverket som i sin tur saknar kompetens inom gränsverksamhet och sjöräddning. Hur som helst vill KBV att Sjöfartsverkets sjöräddningshelikoptrar övertas av KBV som då skulle få en kraftigt utökad budget för sina ordinarie uppgifter samt nytt totalansvar för Sjöräddning med både båt och från luften. Den fantastiska frivillig-organisationen skulle med en sådan ny organisation sannolikt tappa motivationen då KBV redan idag är skyldiga att medverka vid sjöräddning. Får de ansvaret så lär de begära pengar för fler och flera båtar för att förmodligen tränga ut den frivilliga motivationen. Idag innehar Sjöfartsverket ansvaret men i praktiken endast för ledningsverksamheten(utöver lotsbåtar/helikoptrar) utöver helikoptrar. Sjöräddningssällskapet sköter idag själva på frivillig basis huvuddelen av alla insatser och kanske bortåt 90-99% av alla insatser för fritidsbåtar.
För att frågan ska kunna beredas i riksdagen t.ex så skulle först JD diskutera med Trafikverket som i sin tur skulle ta kontakt med Sjöfartsverket som i sin tur träffar Sjöräddningen. Transportstyrelsen är antagligen bara informerad i detta läge. För att Trafikverket och JD ska kunna bereda ärendet i trafikutskottet inför ett eventuellt riksdagsbeslut så krävs det i vanlig svensk ordning en rejäl utredning(numera enmansutredningar av kostnadsskäl men som samtidigt lättare kan styras). En organisationsändring av detta slag kan beslutas av ett trafikutskott men enligt min mening helt utan insats av varken JD eller Trafikverket. Sjöfartsverket har det direkta ansvaret för sjöfartsfrågor inkl sjöräddning. Inte KBV. Skulle en förändring genomföras skulle kostnaderna öka samtidigt som insatserna skulle minska.
Spot on Rttck.
Helt seriöst, jag tror vårt samhälle är på väg mot någon sorts systemisk kollaps. Det må ta några år, men den här sjukdomen kommer inte självläka.
/Mats L/
Faktum är att andra länder ligger värre till än vi. Vi står inför ett allmänt haveri pga kommande skuldkollaps. En kollaps som ev. för med sig en s.k återställning där myndigheter etc kommer att försvinna eller kraftigt hårdbantas(det kallas depression).
Jag tror inte att problemet i första hand är en för stor och klåfingrig byråkrati i allmänhet (även om det förvisso också är ett faktum). Grunden är snarare en fullständigt överideologiserad statsapparat, där alla politiskt tillsatta apparatjiks låter sina och sitt partis ideologier styra vad som prioriteras. Den här typen av miljöfråga är typisk för vad som prioriteras, där det i linje med den heliga "värdegrunden" inte finns någon gräns för hur långt man är beredd att driva det eller hur hårt man är villig att låta enskilda drabbas. Andra frågor, som inte väcker samma rättfärdighetens glöd i byråchefens hjärta, resulterar inte i mer än en utredning på några A4-sidor och en stämpel med "ingen åtgärd".
Det är en intressant blandning. Det är en stor, klåfingrig, överideologiserad apparat vi pratar om. Se Granskning Sverige om du undrar över ideologin.
Hur står det till med källkritiken egentligen? Skulle ovanstående dokument vara tillämpningen av hela EU:s vattendirektiv i Skottland? Snacka om förenkling. Vattendirektivet gäller för allt vatten; sjöar och vattendrag, grundvatten, större flodmynningar och för kustvatten. Inte bara avrinningsområden (River basin planning) som nämnda dokument behandlar. Se här så får ni en annan bild: http://www.sepa.org.uk/water/water_publications.aspx
Det finns mycket att säga om effektiviteten i offentlig förvaltning och visst finns det skillnader mellan olika nationer, men ovanstående bevisföring imponerar inte.
/Erik
Sorry, men det här blogginlägget är fullständigt struntprat. Dokumentet som du påstår är Skottlands hela tillämpning av EU:s vattendirektiv är självklart inte det, utan visar sig vid en snabb googling vara en förfrågan till allmänheten om synpunkter för en kommande vattenförvaltningsplan. Den återfinns här: http://www.sepa.org.uk/water/idoc.ashx?docid=25b0c3a8-9d8c-4762-9e43-3fa503fa8947&version=-1
Den fullständiga planen 2009-2015 är på drygt 450 sidor. Det tog mig flera minuter att googla och hitta den här: http://www.sepa.org.uk/water/river_basin_planning/scotland.aspx
Eriks och Daniel avslöjande säger en del om de flesta andra kommentatorerna. Nämligen att de helt saknar förmåga till självständigt och normalt kritiskt tänkande.
Cornucopia visste nog däremot exakt vad för strunt han publicerade.
JA, då var det klarlagt och då kan vi ta ett par ENKLA jämförelser:
Yta
Sverige – 449 964 km²
Skottland – 78 772 km²
Sverige rymmer alltså i storleksordningen 5,7 Skottland
Största sjö
Sverige, Vänern – 5 648 km²
Skottland, Loch Lomond – 71 km²
Längsta älv/flod
Sverige, Klarälven/Göta Älv – 720 km
Skottland, Tay – 188 km
Installerad effekt vattenkraftverk
Sverige – ~ 16 197 MW
Skottland – ~ 1 500 MW
Frågan är ju om det ens kommer i närheten av att var en idé att jämföra?
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.