SEB har uppdaterat sin GLEI-analys, Global Leading Indicator, publicerad i deras rapport Nordic Equity Macro Model September 2014, och menar att kontraktionen fortsätter och att OECD-ländernas ekonomier går in i negativt område och lågkonjunktur efter årsskiftet. Man rekommenderar dock inte att gå ur aktiemarknaderna.
GLEI-indikatorn är utarbetad för att prognosticera OECD:s ledande indikator, OECD CLI, med sex månader. GLEI har lyckats utmärkt med detta, inklusive inför den akuta finanskrisen 2008 – 2009. Man fångade även upp inbromsningen 2011, liksom uppgången i OECD CLI 2012 – 2013. Sedan toppen 2013 har OECD CLI fallit och SEB GLEI prognosticerar nu att fallet kommer fortsätta. CLI kommer i så fall bli negativ runt årsskiftet och förväntas ligga på -0.45% i februari. De senaste två gångerna CLI blev negativ var 2011 och innan dess tidigt 2008.
Stämmer prognosen är OECD-ländernas ekonomier på väg in i en lågkonjunktur 2015 och den tillfälliga svackan är i så fall inte ett hack i kurvan.
SEB rekommenderar dock inte att man ska gå ur börsen och aktier, då de låga räntorna innebär att det inte finns någon alternativ placering, vilket förväntas ge börserna visst stöd. Rekommendationen är dock att byta över till defensiva aktier, som går hyfsat i dåliga tider. Av den anledningen plockar SEB bort Vestas, Nokia och Lundin Petroleum ur sin modellportfölj. Aktier måste enligt banken nu dels ge direktavkastning och del vara storbolagsaktier med minst 2 GEUR i börsvärde.
Istället plockar man in Nordea och NCC i sin nordiska modellportfölj, som nu består av Novo Nordisk, NIBE Industrier, Investor, Nordea, H&M, ABB och NCC, vilket man alltså för stunden avser att övervintra i och har köprek på.
De flesta svenska hushåll har inget sparkapital att tala om och att börserna bara ska försvagas marginellt är alltså en klen tröst. Istället är det stigande arbetslöshet i spåren av lågkonjunktur som hushållen kommer få känna av.
I sin offentliga Investment Outlook (PDF) från förra veckan skriver dock SEB följande:
“Strukturellt är vi i en aktiefas. Vi ser en uppgång och stabilisering av konjunkturbilden det kommande halvåret.”
Tvärt emot vad deras egen GLEI-indikator alltså säger i Nordic Equity Macro Model September 2014 och som inte är offentlig för vanliga småsparare. Gemensamt för Investment Outlook är dock att man trots att OECD-länderna är på väg in i lågkonjunktur anser att börsen ska upp.
Det blir mycket intressant att se hur OECD-länderna med räntor på eller nära noll ska ta sig ur den kommande lågkonjunkturen. Det gäller även Sverige.
Orelaterat vinstvarnade Österrikes näst största bank Raiffeisen i förmiddags, då man gör reserveringar för kreditförluster i Ukraina om 1.7 GEUR. Banken förväntar sig ändå visa en marginell vinst för 2014, men faller hårt på Wienbörsen.
Markits sammanställda inköpschefsindex för eurozonen Eurloand Composite-PMI är på sitt lägsta på nio månader, men fortfarande positivt (över 50= positivt) på 52.3, ner från 52.5. Indikatorn var negativ 2011 – 2013 och blir den åter negativ lite längre fram hade vi en mycket kort och blodfattig återhämtning i euroländernas ekonomier.
24 kommentarer
Nu är det dax för Ryska aktier igen.
EU kommer att ta bort sanktionerna i nästa vecka.
USA bombar i Syrien och vill säkert inte ha problem med Assad som stöds av Ryssland.
Chodorkovski skall ställa upp mot Putin.
Krim har folkomröstat och Ukraina har fredlig zon mellan kombatanterna.
På tal om förra inlägget om droganvändande…
Uppenbarligen finns det även knarkare i Djursholm.
… även om det är på recept.
Personförföljelse!
Förtal
och
Förtal av receptutskrivare.
RTS står, när detta skrivs på 1158.
Över eller under om en månad Cornucopia?
Så du medger att din obotliga optimism är på recept?
Du tycks ju veta det?
Varför så dyster-frågade Alfred E Neuman i MAD oss på 70 talet.
En pessimist kan glädja sig åt den dagen då allt går åt fanders. Med -va va det jag sade!
En optimist får då anledning ändra sig.
Men tills dess så har optimisterna roligare!
Du skiter uppenbarligen i om världen går under medan du har roligt.
Är det din uppfattning av optimism?
Optimism leder ofta till att man gör en massa saker man borde avstå från att göra och underlåter att göra en massa saker man verkligen borde göra.
Är det så?
En pessimist lagar väl bilen så snart den gnisslar, byter den blinkande datorn och köper konserver till överlevnadsrummet. Satsar på ett försvar som kan vara bra att ha och framförallt avstår från Ryska aktier idag!
En optimist anser sig ha råd med en sån satsning som bygger på tron att även Ryssland är en nation under positiv utveckling och att de flesta Ryssar är goda människor..
Kuckeliku pessimism leder till vad? Jag ser risker med bostadsbubblan nu och tycker det måste ske åtgärder för att mildra problematiken. Jag ser större risker med den fossila energin och försöker själv minska dem med rätt investeringar. Jag ser många andra risker men alla risker har också möjligheter även om många pessimister bara ser det negativa.
I grunden är jag optimist, men ibland blir jag också ledsen, nedstämd eller förbannad. Ibland får jag en nya ide på den här bloggen. En ny ide en ny dröm är det som utvecklar världen.
Vänliga hälsningar
Nanotec
Det behövs både optimism och pessimism, i en lämplig mix. Saker kan gå bra eller mindre bra. Man försöker lämpligen sätta sannolikheter på olika utvecklingar och förbereder både för gynnsamma och mindre gynnsamma utvecklingar.
Såja!
Sen är möjligheten att påverka annat än sitt eget uppförande rätt begränsad även för en optimist!
En och annan positiv åsikt kan man förmedla på en och annan blogg.
Dvs då man är tillräckligt drogfri och nykter ;-))
Jag brukar anse mig själv vara världens mest optimistiska pessimist:
Jag förutsätter att allt går åt h-e, alltid. Men om det gör det så är det inte hela världen, det är ingen anledning att inte våga, och det kommer oftast att sluta med att vi skrattar åt det hela. De gånger det inte gör det hade det sällan blivit bättre av att fega ur.
Man måste tro på något. Och:
Världen är som den är. Men man väljer själv hur man uppfattar den. Och i det valet ligger samtidigt svaret till varför världen blir som den blir.
Där har ni något att fundera på. En stund.
Sjuka ekonomiska teorier om att man kan spara sig ur en kris fungerar inte det ser vi nu.
EU där sparar man och arbetslösheten bara ökar, USA där tryckte man pengar och där sjunker arbetslösheten.
Det blev ingen hyperinflation av USA:s sedelpress, enligt dom sjuka ekonomiteorierna så skulle vi nu haft hyperinflation.
Bernanke läste på om 30 talsdepretionen före finanskrisen han visste vad man behövde göra i en kris.
Krisen i EU är skapad av en felaktig ekonomisk politik.
http://nationalekonomi.blogspot.com/2013/05/kvoten-pm-kan-skapa-jobb.html
Sjukt också att tro att man kan slösa sig ur en kris när den beror på att naturresurserna sinar och att pengarna samlas hos de redan rika. Hade vi inte en ekologisk overshoot-situation kunde det räcka att fördela om pengar. I en overshoot-situation finns det dock inte mycket att göra. Inga ekonomiska trick hjälper. Det enda som hjälper är extremt naturresursvänlig teknik.
Vem har sagt att vi ska slösa ut pengarna?
Ska tågen stå stilla i vinter? är det inte bättre att staten får pengar av riksbanken till reparation av järnvägen.
Om bankerna vägrar att låna ut till industrin och bara öser ut pengar på bostadslån så kan riksbanken ge staten pengar för att ta oss ur krisen.
Huspriserna stiger inte med en krona med det jag säger.
Nationalekonomi är inte samma sak som privatekonomi, nationalekonomi där finns det en riksbank som tillverkar pengar.
De måste finnas pengar i en ekonomi annars så fungerar inte ekonomin.
EU tar bort pengar ur ekonomin USA tillverkar mer pengar, jag har rätt facit bevisar det nu.
"Det blev ingen hyperinflation av USA:s sedelpress, enligt dom sjuka ekonomiteorierna så skulle vi nu haft hyperinflation." Öh? Har du sett utvecklingen på börserna och bostadsmarknaden? Vad är det om inte hyperinflation. Men att den inte är högre beror ju på att USA lyckas exportera sin inflation – ungefär det enda som de faktiskt exporterar.
Börsuppgång är inte inflation.
Med samma resonemang så har vi hyperinflation när guldet stiger i pris.
Nu rasar guldet i pris borde vi inte då trycka pengar?
Vi har i princip noll inflation om kvantitetsteorin vore sann så måste vi nu trycka pengar.
ekvationsteorin verkar aldrig ge upp. vi fattar, du har lösningen.
Unknown Det är nu bevisat att jag har rätt se USA och EU.
USA trycker pengar och där vänder alt upp utan inflation.
Varför skulle du veta mer än Bernanke?
Han hadde studerat 30 talsdepressionen därför visste han vad som behövde göras.
Det går inte att trycka pengar i högkonjunkturer för då ökar lönerna för mycket och vi får inflation.
Det går att trycka pengar i en depression för lönerna ökar inte när många är arbetslösa.
Det skulle bli hyperinflation av sedelpressen i USA sa många, dom hadde fel.
Bernake har gjort som jag vill han stimulerade ekonomin.
Unknown EU har gjort som du vill.
Finns det något sätt att få tag på rapporten som privatperson?