Jakten på den perfekta ficklampan fortsätter. Varje prepper värd namnet har förstås betydligt fler ficklampor än personer i hushållet, och nu finns det en ny svensk butik för världens kanske bästa ficklampor, kanadensiska ArmyTek.
Paketen och extra batterier. |
Fick i dagarna ett paket med några av ArmyTeks ficklampor att låna för utvärdering. Avser att återkommer med en recension längre fram i höst, när höstmörkret gör sig påmind runt gården. Om inte annat när jag ska navigera hem från bussen under bokmässans hektiska dagar.
De tre ficklamporna jag kommer utvärdera är följande:
EDC1.-ficklampan ArmyTek Partner A1, som drivs med ett vanligt AA-batteri och fungerar utmärkt i fickan, i väskan eller på nyckelknippan. För alla oss som älskar siffror ger lampan 390 respektive 85 Lumen i 45 respektive 220 minuter.
Pannlampan ArmyTek Wizard är utmärkt för gårdsarbete i mörkret (eller nattorientering?) och ger upp till otroliga 1 200 lumen, ner till 3 lumen. I det kraftiga strålkastarläget räcker det laddbara 18650-batteriet (alternativt två CR123) i 1.5 timmar. Vid minimala 3 lumen orkar batteriet 18 dygn. Vid fortfarande kraftiga 250 lumen orkar batteriet sju timmar.
Pannlampan fungerar även för oskyldiga civila sysslor. Kan konstatera att det med en ArmyTek Wizard aldrig förr varit så roligt att 22:30 en kväll sent i augusti plocka undan efter att ha grillat, och sedan gå iväg och slänga sopor2..
ArmyTek Viking fäst på min
Hazard4 Kato. Fodralet syns till vänster om Uni Powertank Eco-pennan. |
Slutligen har vi flaggskeppet ArmyTek Viking med strålkastarstyrka på upp till 1010 lumen i 160 minuter. Vi pratar alltså om styrkor motsvarande strålkastaren på en bil och räckvidd på upp till 300 meter. Lämplig för eftersök om den monteras på eftersöksvapen. Fodralet går utmärkt att fästa på MOLLE/PALS, på t ex min Maxpedition Jumbo E.D.C. jag använder för jakt, eller min Hazard4 Kato som jag använder som civil manbag/EDC.
Spontant intryck av produkterna är att det här är the shit. Bara att hålla i dem andas kvalitet, och man får med reservdelar. Detaljer som att slippa plastiga förpackningar och istället få hederliga kartonger är ett bonus. Jag bara längtar till höstrusket och vintern och ser fram emot att kunna jobba utomhus även sena kvällar.
Detta inlägg är sponsrat av Ficklampsexperten.
1. EDC är prepperspråk för every day carry, något man alltid har med sig.
2. För oss som bor på landet kan slänga sopor vara lite annorlunda än för er som bor i villa eller lägenhet. För egen del pratar vi hundratalet meter i becksvart mörker.
23 kommentarer
Gå med sopor?
Romantiskt värre!
Annars tycker jag personligen att den stora fördelen med vårt sommarboende i Sverige är att man kan elda avfall utan att någon lägger sig i det.
Dessutom kan man … obehindrat utan att någon ser det.
Viss frihet i Svedala trots allt….
Jag synar din armytek och höjer med mina surefire-lampor
Ficklampor med batteri? När det finns fotogenlampor?
Oj! Ser fram emot recensionen/recensionerna! Har både den ena och andra varianten men blir aldrig nöjd.
Finns det ingen som kan förse dig med mörkerkikare för en jämförelse.
Då slipper du fördärva omgivningens mörkerseende!
Jag hamnade på något sätt via Google på ett ficklampsforum tidigare i år. Någon där hade som devis "I'm not afraid of darkness. Darkness is afraid of me!"
Det finns till och med fler än ett ficklampsforum:
flashlight-forums.com
candlepowerforums.com/vb/forum.php
För vanligt bruk vill jag rekommendera dessa, där den större är perfekt när man går ut med hunden i mörker. Ångrar att jag inte köpte fler när de fanns för 25 kr (kampanj) men även till dagens 79 kr är de mycket prisvärda: http://www.kjell.com/sortiment/el/belysning/batteridrivet/ficklampor/led-ficklampor/2-st-aluminiumficklampor-p63075 . Fördelen med bara ett batteri är att man får endast två kontaktytor, lampor med tre batterier (mycket vanligt) har åtta kontaktytor vilket obönhörligt ger sämre ljus.
Brukar vara Stjärnklart på landet och hyfsat lätt att se efter en stunds anpassning. Var en gång på konferens på Utö i december och en snöstorm bröt strömmen för hela ön. Efter några timmar gick det hyfsat att se i nattens mörker kliva över vindfällda träd pulsa genom snödrivor utan ficklampa och fortsatt snöstorm, när vi tog oss från huvudbyggnaden till våra nattkvarter. Nästa morgon fanns stearinljus och kall frukost utan kaffe. Fortsatt konferens med ytterkläder och kall lunch fungerade bra. På eftermiddagen fick vi besked, via en svagt fungerande mobi på döende batteri, .att vårat projekt var nedlagt så det var bara att beställa taxibåt och påbörja hemfärd. (Har teorin att något damm påverkat beslutsfattarnas omdöme).
Fast nästa gång, åtminstone i december, har jag med ficklampa och varmare kläder. För projektet var jag nyss hemkommen från Australien solbränd och van vid värmen. Erfarenhet ger kunskap.
Vänliga hälsningar
Nanotec
http://deutsche-wirtschafts-nachrichten.de/2014/08/23/umweltministerin-hendricks-will-kuehen-das-furzen-verbieten/
EU ministern vill förbjuda fjärtar…
Sig själv?
Räknade precis efter. Jag verkar ha 14 ficklampor som jag vet var de är och vet att de är laddade/har batteri. I ett hushåll på 2 personer och två katter…
Prepper? Hoarder? Själv har jag drygt 20 kameror, de flesta helt mekaniska utan batteri alls. Och det är definitivt hoarding:)
Vad det gäller enklare LED-ficklampor så har de med ett eller två batterier en omvandlare som ger rätt ström till lysdioden. De brukar fungera med laddningsbara celler ( 1,2 och 2×1,2 volt ) och de verkar också kunna suga ut det mesta ur batterierna. De med 3 batterier har ett seriemotstånd och fungerar ej med laddningsbara celler,
Problemet är att hitta en vettig laddare för litium/metallhydridceller. Jag hittade en modell hos Liedl. tyvärr stängde den inte av laddningen utan cellerna blev heta. Exemplar nr 2 har dock fungerat OK i snart 2 år nu. Enda anmärkningen är att den är lite trögstartad om cellen är helt urladdad.
Lite kullagerfett ( obs lite ) på batteriets ändar brukar förhindra kontaktproblem.
"Vi pratar alltså om styrkor motsvarande strålkastaren på en bil och räckvidd på upp till 300 meter."
Nja, nu tog du väl ändå i. En vanlig H7 lampa som ofta utgör halvljuset i en bilstrålkastare ligger runt 1650 lm. Helljuset brukar sedan utgöras av ytterligare en H7, en H3, H1 eller annan ljuskälla som ger totalt runt 3300 lm/strålkastare eller drygt 6600 lm för bägge strålkastare. Ett vanligt xenonljus ger drygt 3200-3400 lm/lampa och i kombination med en H7 för helljuset så kan man ha 5000 lm/strålkastare eller 10000 lm totalt. Sedan finns det ju förstås starkare lampor vilka inte är godkända för bruk på allmän väg.
Nog för att 1010 lm är en del för en ficklampa, men någon bilstrålkastare är det inte.
Jag blev därimot helt såld på Hazard4 Kato väskan som jag tyckte var tvär tung. Snygg, cool, funktionell.och inte apdyr.
Ser fram emot recensionerna. Dock hoppas jag att du har med en referensgrupp i testet. Den kan förslagsvis bestå av Billig men ljusstark från Biltema, Försvarets Ficklampa 3 (min personliga favorit) och någon 10$ pannlampa med 2000 lumen (enligt säljare) från aliexpress, exempel.
Vi läsare förväntar ju oss någon grad av vetenskaplighet i testerna. Några hypoteser utöver den redan uppställda "Armytek is the shit" vore också trevligt. 😉
Ang "Ficklampa 3": Herregud finns de kvar? Var hittar man 4.5-volts batterier till sådana nuförtiden?
Hmmm, har billiga lysdiodficklampor från Clas Ohlson utplacerade på strategiska postioner, liksom ett tiotal paraplyer. Man vet aldrig när man behöver en ficklampa eller ett paraply.
Par a plui: för regnet
Eller parapluie.
Kanske " för gråten"
Tårar…
Jäkla Cornu: Nu var jag tvungen att beställa en ny pannlampa….