Volkswagens bud på Scania har gått igenom i veckan och ännu ett svenskt storbolag, uppbyggt av de relativa fördelar Sverige fick av att stå utanför andra världskriget, försvinner permanent utomlands. Kvar blir anställda, som successivt kommer bli av med jobben, likt så många exempel förut.
Metoden är enkel. Man köper först in sig, sedan köper man upp, om inte bolaget redan sålts ut, flyttar ut och lägger successivt ner.
Dagschart Scania-B |
Ett annat aktuellt exempel är Pfizers än så länge fientliga bud på AstraZeneca, men AstraZeneca är ett bättre exempel själva. Av svenska Astra och Hässle, sedermera AstraHässle, finns inte så mycket kvar. Brittiska AstraZeneca har redan lagt ner det mesta i Sverige, likt Pfizer gjort med Pharmacia, trots löften om annat.
Det finns nämligen ett svensk karaktärsdrag framför alla andra, och det är godtrogenheten. Svenska makthavare och svenskarna i gemen tror att alla andra är som de själva, dvs utan lokal- eller nationalpatriotism och med ett genuint självhat mot allt svenskt, kombinerat med en blind tillbedjan av marknaden. Men i andra länder är man inte korkat svenska.
Så då köper man upp Ericssons mobiltelefoni, blir Sony Ericsson, blir Sony och lägger successivt ner. Då köper man upp Saab Automobile, får vägar och järnvägar för miljarder, men lägger ner ändå. Och så fortsätter det. Utvecklingen är väl den samma i pappersbranschen? Köp in, köp upp, sälj ut, flytta och lägg ner.
Svensk life science är väl snart ett minne blott? Läs gärna professor Alexandra Waluszewskis debattartikel hos Schibsted/SvD. Det absolut viktigaste är var ägare och ledning sitter. Sitter den inte i Sverige så läggs den svenska verksamheten successivt ner. Punkt slut. Resten är svensk godtrogenhet och naiva drömmar.
Men kanske är det bäst. De gamla feta övergödda svenska katterna har inga entreprenörer längre. Entreprenörerna har bytts mot förvaltare eller avvecklare. Lika bra att sälja ut skiten medan någon fortfarande vill betala.
Motexempel kan förstås hittas. Dataspeljätten Electronic Arts uppköp av svenska DICE, som jag aktivt motsatte mig, se bl a avhandlingen Collective Action Among Shareholder Activists av Andreas Jansson (2007), blev i slutändan bra för Sverige. Från runt 100 – 150 anställda, om minnet inte sviker mig, 2004, var man 2013 hela 518 anställda i Sverige. Men enskilda anekdotiska motexempel står sig rätt slätt när enbart AstraZeneca sparkat tusentals anställda. (Ok, Volvo Personvagnar har inte lagt ner. Än.)
Kanske kan uppköp av IT-företag ge fler jobb i Sverige, då man inte ännu blivit en trött gammal bransch?
Frågan blir bara vad Sverige ska leva av i framtiden? Torka varandras toaletter och servera latté eller diska smutsiga kaffemuggar? För inte ens högutbildade och högkvalificerade jobb stannar idag kvar i Sverige. Köps upp, säljs ut, läggs ner i rean på Sverige.
Våra godtrogna makthavare kommer “lita på Pfizers och Volkswagens garantier”, trots allt är definitionen av idioti att upprepa något och förvänta sig ett annat resultat. Helt utan sjukdomsinsikt kommer man fortsätta ha ett företags- och innovationsfientligt klimat i Sverige, som kommer bli ännu värre när socialisterna tar makten i september.
Kvar är väl bara försvarskoncernen Saab, men både blivande regeringspartiet (fi) såväl som (mp) vill väl lägga ner svensk försvarsindustri. Saab presenterade för övrigt i dagarna nya AESA-radarsystem till sin mark- och sjöburna radar i Giraffe-familjen. Man ska rent av redan ha en hemlig kund, gissningsvis utomlands, men med förbud mot vapenexport så …
51 kommentarer
Naiviteten påminner mig om en tragisk händelse för ett femtontal(?) år sedan. Den f d amerikanske presidenten Jimmy Carter, även känd som den mest feltimade och misslyckade presidenten i vår tid, kom till Sverige och predikade om hur hemskt det var att SAAB skulle sälja Gripen till Chile. "Snälla, sälj inga överljudsstridsplan till den instabila regionen, de behövs definitivt inte där" sa Carter, och media tittade storögt och tänkte vilken käck fredsduva han är ändå.
Och Chile köpte… amerikanska plan istället.
Vad oväntat!
Ungefär så.
Ja. Ock lika illa är det inom jordbruket. Grisböndernas hårda regler som följs men inte följs av grisuppfödarna från andra länder i EU.
Svenska grisbönder får lägga ner och vi köper billigt griskött från Danmark och Tyskland där dom skiter i reglerna. Ostraffat dessutom då EU inte verkar vara tandlösa på den fronten.
Korrekt observation. Dum, dummare, svensk.
Nu köpte chilenarna till slut amerikanska pga priset. Inte att vi valde att inte sälja. Däremot har USA ibland nekat försäljning till vissa länder pga nekat s.k slutanvändar-intyg för vissa komponenter ingående i Gripen vilka är från USA(ett fint politiskt instrument). Chile kan ha varit ett sådant exempel men jag minns inte.
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Lägg ned for fan!
Brott mot kommentarsregler ("folkhemsfundamentalistisk vokabulär") raderad. Skärp dig, det handlade inte om sådant.
För er som tydligen intresserar er för Sverige.
Glada? nyheter.
Klartecken för förbifart Stockholm enligt Stockholms press.
Jubla eller kläd eder i säck och aska.
Frågan är ju vart man ska migrera innan allt lagts ned, kanske kunde vara på sin plats med ett separat blogginlägg om detta?
Se bl a inlägg från 2012.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/01/utlandssvenskar-vart-har-ni-flyttat-och.html
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Andra exempel på svenska företag som köpts upp och lagts ned är bl.a. JOFA, som köptes av Reebok. Levins gitarrtillverkning köptes upp av amerikanska Martin Guitars, som ganska omgående lade ned Levin. Rörstrands porslinsfabrik lades ned av Ittala.
Ingvar Kamprad är smart, som gjort IKEA oåtkomligt för utomstående.
Fast hur lite verksamhet har IKEA i Sverige, undantaget själva köpladorna?
En hel del i Älmhult va? Men visst, inte mycket annars. Indirekt har de en del tillverkning i Sverige, t.ex. genom http://www.gyllensvaan.se. Men jag instämmer, hur naiva kan vi vara gång på gång.
Då har vi fått en problembeskrivning, vad är lösningen?
Datacenter och kontor i Hbg och så lite tjosan i Ä-hult (design, utveckling, tester, utbildning). Centrallager kring Skillingaryd, eller är det Elgiganten? Ikano med deras fastigheter borde kanske också räknas in? Tillverkningen sker i huvudsak via Swedwood som har rätt mycket i Kina, Rumänien, Ryssland och sånt.
IKEA är på intet sätt något svenskt bolag längre.
Beror väl på hur man definierar "svenskt" bolag? Kamprad är väl svensk? Utöver det menar jag bara att upplägget att styra bolaget genom en stiftelse var smart. Allt handlar ju om pengar, och han måste tidigt ha insett vilken enorm potential att expandera IKEA hade.
Begrunda Ingvar Kamprads 9 teser som han publicerade 1976. Härligt friskt!
1. Sortimentet – vår identitet
2. Ikeaandan. En stark och levande verklighet
3. Vinst ger oss resurser
4. Att med små medel nå goda resultat
5. Enkelheten är en dygd
6. Linje annorlunda
7. Kraftsamling – viktig för vår framgång
8. Att ta ansvar – en förmån
9. Det mesta är ännu ogjort. Underbara framtid!
Jo enskilda företag motarbetades starkt under tidigt 70tal.
Kampad och Rausing bestämde sig för att sticka från landet då.
Hade vi främjat privatägda företag i stället hade situationen varit annorlunda nu kanske?
Löntagarfonder.
" Nu tar vi över "
Arvsskatter som kunde överstiga 100 %
Annat att förtiga…
Härliga tider.
Snart här igen?
Det stämmer skepparn, som man bäddar man ligga?
Jag är rätt övertygad om att detta kommer av att svenskar söker konsensus i allt då vi ser kaka söker kaka. Och det finns logik i detta speciellt om man lever geografiskt avlägset och då undergivet behöver locka till sig kontakter. Vi är ju som liten nation oerhört beroende av att kunskapen vi samlar stannar inom riket då det är livsnödvändigt och av största vikt att odla alla kunskaper man inhämtar och sannolikt därav är man fruktansvärt orolig för att bli utesluten vilket leder till en underlägsen attityd. Konsensus leder till win-win för oss, Vi är därav rädda för att bli betraktade som utsugare och anammar en needy attityd. Och detta är socialisters dröm då de kan profitera på den stora massans ängslan och det ända de behöver påpeka är att imperialism är av ondo.
Det andra sättet att se det på, det mer transatlantiska är ju att ok vi gör affärer men jag vill se att du tjänar på det.
Tjänar du inte på det uppfattas du istället udda då du inte ställer dig som garant till din familjs eller de dinas ekonomiska intressen vilket är det som sätter bröd på bordet. Garanterar du inte detta anses du helt enkelt opålitlig och oansvarig och man tar sina investeringar och drar någon annanstans eller tar grejjorna innan någon annan tar dem först. Det är ju faktiskt ditt val.
Om detta synsätt kan man ju gnälla hur mycket man vill men kontentan av det hela är att det först och främst går att genomföra båda två, det ena utesluter inte det andra, Om man inte är grå socialist och tycker att alla som är bättre på att göra affärer än en själv ska betala för sitt misstag att vara duktig. Win-win ur det transatlantiska sättet är att båda parter tjänar inte bara den ena.
Icke att förglömma i sammanhanget är att det ofta hävdas att det faktiskt är ganska billigt att lägga ner fabriker och kicka folk i Sverige. Detta kom väl upp bl a vid Continental-nedläggningen.
Är man en multinationell koncern med överkapacitet och vikande marknad är det alltså lätt att välja att stänga en svensk fabrik istället för en tysk eller italiensk.
Eller så är det bara ett socialistargument utan verklighetsanknytning – jag har inte faktakollat det själv.
Det är väl lite som en enkelriktad väg. Bra åt ena hållet. Google var på väg att etablera sig i Tyskland (Munchen antar jag) och när de såg tyskarnas anställningsvillkor valde de Zurich istället. Detta trots betydligt högre prisbild i Zurich.
Man får ju hursomhelst inte framstå som att man inte är vuxen nog att ta hand om sin del av avtalet.
Sviker marknaden så har man ju en foglig massa anställda som är uppbackade av ett av ett socialt skyddsnät så protester bleknar ju då konsekvenserna inte känns så omfattande. Och eftersom vi är rika tar det ett tag att inse konsekvenserna av sitt agerande.
Creative destruction, oundvikligt i längden. Statlig inblandning drar ut på lidandet och binder resurser(kapital och professionella) i en utdöende bransch, ex varvsindustrin på 70-talet. ”Våra politiker bör därför i stället fundera på vad som måste göras för att Sverige ska vara det bästa alternativet för bolagen när nästa beslut om forskning och investeringar ska tas“. Citat av någon bortglömd.
Positivt: Låglönejobb flyttar från Sverige för att arbetsgivaren inte har råd att betala svenska loner
Negativt: Höglönejobb flyttar från Sverige för att vi inte har den kompetens som krävs.
Politikerna hävdar att alla förändringar är av det positive slaget eftersom det skulle vara tråkigt att medge att Sverige ibland (oftast) förlorar när vi kämpar om det som är viktigt (typ Pharmacia eller Scania)
Sverige liknar ett fotbollslag som åker ur högsta divisionen men hävdar att de är bäst och det är därför de åker ur högsta divisionen.
En sak som stör mig är att man likaställer alla nya jobb. Man hurrar lika friskt över att människor startar stärfirmor och frisörer som om nån startar en mjukvarutillverkare som exporterar.
Städbolagen och frisörerna vispar bara runt skattepengar, medan mjukvarutillverkaren eller viltillverkaren skapar ett exporterbart värde.
Skatter (arbetsgivaravgift, bolagsskat etc) borde rimligen vara lägre om det är företag som skapar exporterbart värde.
Schweiz har massa ej direkt uppenbara regler som uppmuntrar folk att lägga hq och annat i Schweiz. Exempelvis ingen skatt på aktierförsäljning av egna aktier (ej trejdade aktier), och exempelvis nära noll bolagsskatt på företag vars omsättning huvudsakligen sker utomlands.
Sate vad jag stavar illa. Kanske dags för nya glasögon i alla fall.
Det är väl ett praktexempel på nåt som inte innehåller nåt exporterar värde, så nån optiker ska du absolut inte gå till. De vispar bara runt skattepengar och sånt där, optiker är väl knappt ens ett riktigt jobb.
Jag borde insett att ni var frisör till yrket av er ståtliga behåring på er profilbild. Ursäkta om jag fick er att känna er förorättad. Kram.
Ja, det var till mig Rudi Dutschke var på väg när det small.
Det är ju den officiella versionen.
Fast vi vet ju bägge att du blev så provocerad när han kritiserade ditt handlag med saxen bara för att du klippte av en pytteliten, sällan använd, bit av örat, så du sköt honom i huvudet istället.
Om det är REA på sverige så borde det innebära att man borde köpa svenska aktier då det är REA på svenska bolag enligt Cornu..
Ja, är du storinvesterare är det nog det. Jämför alternativen.
Jag vill ändå påminna, med många reservationer, det gamla ordspråket att "man blir inte rik på de stora inkomsterna utan på de små utgifterna". Om det nu är någon Wallenberg eller självaste Kamprad som sagt det.
Sen vill jag nog också påpeka frihandelns oförutsedda men nog så viktiga bieffekt: Fred. Om än, som Los Puddas skrev, *sättet* man handlar på signalerar ens karaktär, om man är någon som är värd att samarbeta med och lita på, eller om man är en opålitlig "sucker". En fool som snart är skild från sina pengar.
Jag arbetade under ganska många år på AstraZeneca och var med om den utförsbacken. Bortfintade och utplundrade. Tillsammans med avtalet med Merck troligen en av Sveriges sämsta affärer någonsin. Sedan några år jobbar jag nu på Scania, håhå jaja…
Kan du vara snäll att höra av dig nästa gång du byter arbetsgivare, så vi vet vad som gäller…
Jag har fått en massa pengar av Alfa Laval för att inte börja där 😉
+1
Hear, hear!
Såtilagrabben har ju humor!
Halejuja.
Med ett kollapsperspektiv kan man se lugnt på försäljningarna till utlandet. Börsens värde i Sverige realt och per capita och med hänsyn till ränteläget har fallit 4-5 procent per år sedan år 2000, när naturresurserna var som billigast. På liknande sätt har det varit i hela världen sedan 2007. Om de finansiella företagen, som har varit ”framgångsrika” på senare år, exkluderas är fallet större. Skulle utdelningen och det som är kvar efter skatt inkluderas så blir fallet mindre. Så totalt är det nog inte så tokigt att sälja ut företagen.
Det som kommer att behövas är livsmedelsproduktion och mycket annat som minskar landets utlandsoberoende. Idag är sådana varor hur billiga som helst och de tas för givet. När olja inte längre kommer från Ryssland och Nordsjön och världshandeln är mycket mindre så slår det nog hårt mot ett företag som Scania. En företagsinvestering i ett land som inom överskådlig tid kollapsar blir naturligtvis värde lite. Svenska pengar och svenska flyktingar söker sig då dit naturresurserna finns. Det är den lokala mängden naturresurser som bestämmer företagens värde och hur länge landet finns kvar och medborgarna kan undvika ett liv på rester. Så en utförsäljning av företag är nog inget fel i sig. Detta måste naturligtvis marknaden avgöra.
När Tyskland och ECB inför negativ ränta så är det kanske inte så tokigt för Volkswagen att köpa något som bara faller i värde och blir värt noll inom överskådlig tid.
http://www.svd.se/naringsliv/ecb-sanker-rantan-i-juni_3558556.svd
Det sorglustiga i historien är väl att det verkar vara USA's QE paket som ser till att det finns kapital för uppköpen. Ska man vara elak så kan man se det som en ekonomisk krigföring där fiatvalutan används för att plundra ut USA's handelspartners realtillgångar.
Naturligtvis måste alla affärer bedömas för sig men det står ju klart att kapitalkranarna styr väldigt mycket, det fanns under hela 90 och under krisen 08 många fina uppköps/mergercase.
Idag, visst finns de men kravet på avkastning verkar ofta lågt mht till risken. Men Pfizer växer på och slukar av företagstekniska skäl, det är inte som vi köper med flergångsskattade pengar.
Investor t.ex har bittert ångrat sin försäljning av t.ex Scania för att istället investera i den nya tidens bolag vilket inte gått särskilt lysande. Kvartalskapitalismen i Sverige är "extra" kortsiktig. Inte minst
idag så vi har unga människor i ledande ställning som växte upp som 20-åringar under 90-talets första hälft där individualismen formades tillsammans med en ny typ av kortsiktig företagsanda. Det kallades entreprenörskap (och var det också) och framgångarna i nya branscher innebar ibland extrema köpeskillingar från utländska företag som grundarna sällan kunde motstå. Alternativet att själva bygga företagen organiskt i Sverige ratades. Snabba cash är frestande och de enorma reavinsterna som gjorts(mångmiljonärerna) har sällan kunnat investeras i ny lönsamhet på. Få är de som lyckas på nytt i nya projekt. Synd att vi inte har ett "svenskt Google" eller dylikt. Vi har trots allt haft goda förutsättningar kompetensmässigt.
Riktigt trist för Sverige, det går utför, alla blir uppköpta och utflyttade och nedlagda — Kockums, SAAB, Hägglunds, Astra, Volvo, Scania — Undrar hur det blir med Ericsson och Ikea, — Dags att flytta ut i en koja i skogen — bli en filosof med helskägg och hästsvans och odla potatis – !
500 kvadratmeter skall räcka till en 4 personers familj.
Fast då får man nog inte flytta runt mellan fyra ställen som vi.
Merdre.
Förbluffande med denna vurm och nostalgi över det Sverige som varit parat med ständiga melodramatiska avståndstaganden gentemot den enda politiska rörelse som på allvar strävar efter att återupprätta det samhället.
Du glömde ett komma mellan "varit" och "parat".
Varför står ingen på barrikaderna och försöker hålla kvar detta anrika företag med svenskt ägande. Inom tio år sitter STÄNGT skylten uppe i Södertälje. Då först kommer de med "vad var det vi sa"… Visst det är för dyrt att tillverka lastbilar i Sverige, vi har för höga löner….
Instämmer.
För de som passerar Norrköping rekommenderas besök på det utmärkta Arbetets Museum.
Där finns bl. a en monter där man får gissa vilka svenska företag som har försvunnit. När man öppnar luckor och kollar facit så blir man chockad. Ja även företaget Facit har lagts ner.
Rekommenderar även ett besök på Husqvarnas bruksmuseum.
Företaget existerar fortfarande och gör superba motorsågar (äger några själv).
Men många produkter har tyvärr slutat tillverkas/slagits ut av lågprisimporten.
Och på Clas Ohlsson och Jula finns knappt några svenska produkter kvar på hyllorna.
Åå HM och Elgiganten är det ännu värre.
I många bruksorter har den närande exportindustrin lagts ner och ersatts med den tärande invandringsindustrin. Åk till Katrineholm, Flen eller Borlänge och kolla själv.