Ikväll sänder SVT den mycket aktuella dokumentärfilmen Europas val, som handlar om finanskrisen och skuldkrisen, samt de vägval EU nu står inför.
Jag har förhandstittat på dokumentären, och den är välgjord och intressant, även om mycket inte är något nytt för bloggens läsare. Styrkan ligger i att peka ut många av de för EU avgörande frågor, som våra svenska politiker inte ens tar upp nu inför EU-parlamentsvalet.
Foto: SVT |
Regissören Pär Fjällström, som tidigare gjorde den uppmärksammade dokumentären om Stenbeck, säger:
“Det har skett mycket stora förändringar vi knappt talat om i Sverige. Det kommer att ställa oss inför svåra och avgörande val framöver.”
EU idag är mycket annorlunda än det EU vi valde parlamentariker till för fem år sedan. Vid nästa val 2019 kanske vi har en politisk union, där svenskar och svenska företag beskattas för att betala vård, skola och omsorg i andra EU-länder.
Istället handlar EU-valet om duttande i småfrågor som det svenska snuset. Dessvärre kommer förstås alldeles för få svenska väljare att titta på dokumentären, och ingen kommer ställa de relevanta frågorna till politikerna inför EU-valet.
Dokumentären sänds ikväll i SVT2 klockan 20:00 – 21:00, då den också dyker upp på SVT Play, där den kan ses fram till den 14:e juni.
På söndag sänder SVT en dokumentär om det ryska gasvapnet. Återkommer när jag sett den.
22 kommentarer
Jag tror att de flesta tycker det är bra. "Internationell solidaritet" kallas det.
@Lotta Trouble
Tror jag inte med tanke på att det skulle betyda att svenskarna får betala till fattigare delar av europa. Solidaritetstanken är nog ganska mycket en fråga om att folk gärna vill ha pengar från någon annan än att själva ge pengar till någon annan.
Vän av ordning kan ju inflika att vi redan idag betalar pengar till fattigare delar av Europa.
@Ben Dover
Ja – endel av kritiken mot EU-medlemskapet bygger ju på att vi betalar mer till EU än vad vi får tillbaks…
Solidaritet verkar alltså (för endel) vara en kul ide när man själv står som mottagare av solidariteten, men inte lika kul när man själv skall vara solidarisk och lämna bidrag till andra.
Hur var det Lars sade i förra inlägget; Dum – Dummare – Svensk.
Hm? Solidaritet är i första hand insikten om att 2 egenintressen tillsammans är större än summan av var sitt egenintresse. Därför blir solidaritet mellan individer med väldigt olika förutsättningar ett utanpåverk som snabbt kan brytas sönder för att någon lessnar (exvis rentiern behöver inte vara solidarisk med den som måste sälja sin arbetskraft genom att betala a-kassa. Själv är jag inte solidarisk med bilister – jag har ingen bil och betalar ingen bilförsäkring.)
Att vara "solidarisk" med någon vars situation man omöjligt delar, är inte solidaritet – utan välgörenhet, och därmed alltid "tainted" med ett visst mått av förakt, skenhelighet och självgodhet. (Vilket är det intryck jag får av de pösmunkar som hoppar jämfota vid slagordet "internationell solidaritet", för det är inte de som betalar. (Gawd! Jag tänker på Amadeu Altafaj Tardio och hur HAN har fräckheten att ta ordet solidaritet i sin mun!?! https://www.youtube.com/watch?v=NQ8j1_EDOBc ))
Välgörare är, den som välgärningar gör. Välgjort blir, det som skicklig utför. Den svenska paradgrenen som solidaritetspolitiken utgör, är varken välgjord eller välgörande, utan en studie i naiv missriktad humanism, som sedan några decennier antar allt mer groteska anletsdrag för varje mandatperiod.
Man löser inte pengaproblem med pengar, speciellt inte genom att ösa dem i bottenlösa hål. Man löser pengaproblem genom att de berörda ändrar sitt beteende. Lev inte över dina tillgångar. Ansvar – inte ansvarslöshet. Det gäller alla – överallt – i alla länder. Sverige, Grekland eller Kongo – spelar ingen roll. Problemet är att den totalt frälsta delen av de svenska solidaritetsivrarna fråntar sydländska folkslag som greker ansvar. De är väl lite dummare kanske, vem fan vet? Svårt har de det i alla fall. Samtidigt så lever svensken på lånade pengar. Belånar huset till sista krona för att köpa ny bil, nya kök, badrum, svindyr inredning samt leva vardag med stil och semestrar av klass – 1:a Klass. En sista-minuten-resa är aldrig längre bort än ett samtal med din personliga bankman. Det gäller, höstlov, jul, sportlov som sommar. Alla ska med. Hurra! Vi drar!
Det är inte de senaste 40 årens perverterade solidaritetspolitik som byggt nationen, utan tvärtom, så håller den på att rasera det överbelånade fuskbygge som benämns Sverige. Ska bli intressant att se vem som hjälper de hjälpande när hjälp behövs. När det överbelånade korthuset faller ihop.
Gjorde just SvT:s valkompass. Nedifrån räknat:
FI, FP, MP, SAP, V, PP, M, C, KD, Juni och överst kom inte förvånande SD.
Är glad och stolt att FI kom sist med FP strax före. Med Birgitta Klamberg (Ohlsson) och Cecilia Malmström i spetsen för de antisvenska krafterna, tävlar FP med FI och MP om att få störst förakt från mig. Skulle vara kul att få höra vad Cornus valkompass visar. För min del var den klockren!
Men hur relevant är denna valkompass för valet till EU-parlamentet? Jag undrade först om du menade SvD's så jag tragglade mig igenom den, men upptäckte sedan att det fanns även SVT's. När jag gjorde SvD's så slog det mig att detta avser nog riksdagsvalet och när jag gjorde SVT's så såg jag i princip samma frågor och då funderar jag på ifall de har blandad ihop riksdagen och EU-parlamentet. Som exempel så är det inte EU-parlamentet som beslutar ifall sverige skall lämna EU eller inte – varför spelar det då roll vad man tycker i den frågan när det gäller valet till EU-parlamentet? Samma fråga kan ställas angående de andra frågorna, men kanske inte lika uppenbart.
Det verkar som att media verkar bedriva tesen att europaparlamentet och kommunfulmäktige är samma sak som riksdagen och att man borde rösta på samma parti där som till riksdagen i tron om att det är samma frågor och samma beslut som avgörs där. Detta är dock en vanföreställning som har ringa förankring i verkligheten.
Håller med dig. Det bottnar kanske i dålig kunskap om EU.
Har jag förstått parlamentetns funktion korrekt så är det inte parlamentet som väcker frågor vilket gör att många av partiernas valrörelse nog blir missledande då det är bara rösta på lagda förslag som parlamentet skall göra. Det blir då ointressant vad partigruppen har för ståndpunkt i frågor som inte kommer upp till omröstning och än mindre vad svenska partiet har för ståndpunkt (isht ifall det skiljer sig från partigruppens).
Om man skall tro på SD's reklamkampanj så avser de att skicka ner nejsägare som skall rösta emot i princip alla lagförslag som läggs i parlamentet (annars verkar de ju för det som de är emot).
"Vid nästa val 2019 kanske vi har en politisk union, där svenskar och svenska företag beskattas för att betala vård, skola och omsorg i andra EU-länder."
En fråga är om detta är ett beslut som tas i EU-parlamentet eller om det krävs ett nytt fördrag (som skall godkännas av medlemsstaterna)? När det gäller beskattning så förefaller det ganska rimligt (jämfört med nuvarande ordning att medlemsstaterna betalar in medlemsavgift) att vissa typer av skatter tas upp på EU-nivå istf nationell nivå(*), men man bör ju beakta andra sidan av ruljansen dvs vad EU's budget skall bekosta för något.
(*) Som exempel kan tas bolagsskatten vilken tydligen tas ut beroende på vilket land bolagets säte ligger (ie en ren administrativ adress).
Men med en fullkomlig politisk union kan vi kanske äntligen tvinga på våra efterblivna sydliga grannar en massa morallagar de behöver trots att de inte begripit det. T ex om homoäktenskap.
@Ben Dover
Trams, det märkliga är att man har en massa morallagar här och där när det gäller äktenskapet. Lagar är i de flesta fall en fråga om att inskränka folks frihet eftersom lagstiftningen bygger på legalitetsprincipen (ie allt är tillåtet såvida inte en lag förbjuder det) och inte tvärtom.
Som Sverige ang prostitution?
Eller varför inte porr exempelvis, där de framstående talangerna i Fi vill införa totalförbud, vilket man kan räkna ut kommer att säljas till v och sedan s och så blir det lag. I vissa (men väldigt få) frågor kan jag faktiskt hålla med vår vän skrotsamlaren som anser att Sverige består av tokiga moralister.
Va, försvinner inte dumma saker om man förbjuder dem? Måste man behöva låtsas som inget och titta åt ett annat håll istället? Skall det verkligen vara så här?
I blame näthatarna.
Är det någon som tycker att EU har tillfört något positivt till era liv som inte kunde uppnåtts via friare medel? Om inte, varför ska ni gå och legitimera detta halv-marxistiskt, korrumperat, imperialistiska vansinnesbygge vars enda konsekvens är att flytta makten än längre från medborgarna? Ska ni självförsvarsröta kanske eller hur går tankegångarna?
Bidrag till bönder…
Faktiskt därför jag var mycket positiv en gång i tiden.
Betydde att det blev mycket lättare att matcha låneräntorna.
Att jag röstade ja till € skäms jag för.
Jag var ju i uselt sällskap.
Ringa tröst.
Dessutom har ju EU lag företräde över svensk lag.
Bra i de flesta fall.
"Dessutom har ju EU lag företräde över svensk lag.
Bra i de flesta fall." Håller med dig på den punkten.
På tal om EU var det faktiskt stor humor när Kodjo ställde den raka frågan "Can ECB run out of money?" till Mario Draghi i sitt program Kodjos val, som för övrigt tog upp intressanta frågor men verkar rikta sig till förskolebarn.
Vi har(får) ingen Union om folk får välja i Europa. Värst är att politikerna själva kan bestämma om en bank-union(halvvägs mht till det enorma kapitalbehovet). Dock tror jag tyskarna stoppar en sådan mht till de tyska smygande regionala "konkurserna"(kommuninsolvenser). Den tyska finansministern är däremot en stark pådyvlare av att Tyskland skall riskera sina finanser i en bankunion. Men å andra sidan lär Bundesbanks 20% i ECB ta stora smällar i kommande defaults i sydeuropa. Han är även öppen för en skatteunion på sätt och vis. Merkel har hamnat lite i bakvattnet ledarskapsmässigt. Svårt att säga vart Tyskland är på väg nu när de själva bygger en bostadsbubbla(enligt tyskt sätt att se det).
Tack
Väldigt bra dokumentär.