Klimatförändringarna och stigande havsnivåer, kombinerat med ökad nederbörd och mer översvämningar är kanske inte ett så stort problem för Kungsbacka stad. Trots allt är det bara att bygga en vall tvärs över Onsalafjorden, från Oskarsberg till Hammargård och börja pumpa. Frågan är om Kungsbacka blir Sveriges New Orleans eller Nederländerna?
Hela centrala Kungsbacka ligger enligt Lantmäteriets kartor under 5 m från havsnivån, och gissningsvis är stora delar under två meter från havsnivån. Successivt bör stormar med pålandsvind bli ett allt vanligare problem och förr eller senare kommer kanske någon på idén att bygga en fördämning tvärs över Onsalafjorden. Kungsbacka har alltså, till skillnad mot det kommande Falsterbogrundet, goda förutsättningar att klara högre havsnivå, givet lämpliga miljötillstånd. Då är det värre för andra låglänta tätorter på västkusten, som inte ligger så fördelaktigt med berg på bägge sidor. Exempelvis Malmö.
Frågan om Kungsbacka blir Sveriges New Orleans eller mer som Nederländerna? Med en av Sveriges lägsta nivåer av invandring så lär man aldrig nå New Orleans etniska blandning, så det lutar mer mot Nederländerna. Trots allt ligger Kungsbacka kvar på Sjöbonivåer från Sven-Olletiden.
Vad den nya sjön innanför vallarna, med sina ständigt körande pumpar, ska heta lämnas som en övning till läsarna.
Problemet är nog snarare Kungsbackaån, vars ordinare ettårs- eller tvåårsflöde redan nu regelbundet svämmar över delar av centrala staden och får kommunens avlopp att gå baklänges och fylla källarna med bajs och avlopp.
Bilderna nedan visar alltså vanligt ett- eller tvåårsflöde. Inga tioårsflöden, än mindre hundraårsflöden. Redan idag, utan några större klimatförändringar. Man har alltså exploaterat mycket hårt bara meter från en å som ofta svämmar över redan idag. Med minimal fallhöjd ut till havet hjälper det inte heller speciellt mycket att muddra och bättra på flödet när havet trycker på.
Exploateringen fortsätter, med Kolla Parkstad. Det finns också mer oexploaterade ytor norr om centrum. Alla foton från december 2011.
Här har man byggt Kolla Parkstad. Se tidigare blogginlägg. |
Även här Kolla Parkstad. Se tidigare blogginlägg. |
Strax söder om Aranäshallen, gymnasiet mm. Tror jag. Jag tillber som boende på fel sida kommungränsen mest Konsumtionsguden i Kungsmässantemplet så jag har inte full koll. |
28 kommentarer
Det är korta högvattenstånd som kan drabba Kungsbacka. På liknande sätt som St Petersburg , London och andra städer så går detta att fixa med teknik.
Men dagens dagvattenlösningar matar på rätt bra när det regnar-helt utan hänsyn till nedströmsförhållanden.
Lokalt omhändertagande med trög avrinning ger mer vatten på ytan men lägre flöden!
Kanske borde Kungsbacka skapa en översvämmningstålig mark uppströms bebyggelsen.
Typ alla kommuner överallt har börjat kräva strypta flöden till VA:t, lokalt omhändertagande, infiltration, magasinering på tomten och fan och hans moster.
I kombination med att man jackar upp dimensionerande regnmängd så blir det ganska robusta system faktiskt.
Fast sen finns ju alla befintliga system och så där.
Finns det någon som sett någon sorts beräkning för vad klimatförändringarna innebär för Holland?
Vilken effekt har pumparna som länspumpar landet?
Hur mycket kan det ökas?
Kan man bygga på vallarna? Hur mycket?
Sedan tror jag att de har ett system där man håller kvar vatten i Rhen vid flod för att sedan släppa ut det vid ebb. Hur hanterar man då en höjd havsnivå?
Bild nr 3 är tagen bakom ishallen, sista bilden tagen från gångbanan som löper längs ån vid Sjöallén, som gatan heter. I förra blogginlägget nämndes Kungsmässan. Intressant i sammanhanget kan vara att i samband med en av de översvämningar som skett på sistone så tog Kungsmässan in vatten, så man har nu byggt (eller ska bygga) vallar mot ån som ska skydda Kungsmässan vid framtida översvämningar.
http://www.kungsbacka.se/Bygga-bo-och-miljo/Aktuella-projekt/Kungsbacka-stad/Kungsbackaan-oversvamningsskydd/
Skönt! Då är min shopping ohotad.
Kungsmässan byggdes för övrigt ut kraftigt så sent som år 2000.
Ja, man vill ju inte att det från USA importerade köttet hos ICA Kvantum ska bli förstört av åvatten, vad ska man då använda för att göra pulled pork?
Jag köper visserligen bara ekologiskt svenskt kött (vilket de har på ICA i Kungsmässan, men inte på t ex Maxi mfl platser). Fast den manuella köttdisken på Kvantum är praktisk, t ex om man behöver lite kalv eller ngt annat nischat. Bästa köttdisk i Sverige 2013, och grönsaksdisken fick bästa grönsaksdisk samma år. Kvalitetsaffär, men det vore ju synd om den blir översvämmad.
Håller med, men jag tycker att just det amerikanska köttet är lite "överkurs", tror att det är bättre för världen om man väljer kött som kommer från närområdet, även om närområdet inkluderar hela landet.
Så de har inte eko-kött på Maxi.. ännu en anledning att inte handla där..
Skeppar Årnäs (Varberg) iväg något till Kungsbackas köttdiskar? Riktigt fint kött.
Jupp, finns. Extra dyrt.
Att bygga på sankmarker är inte så smart alla gånger. Tingshuset i Huddinge söder om Stockholm byggdes på ett ställe som alltid var översvämmat på vårarna, och det fick man panikutrymma (1971 tror jag) när hela bygget var på väg ner i lerbottnen. Sedan blev det till att påla! Och även om det inte blir så svåra sättningsskador och olämpliga vattenflöden så torde luften i ett sådant område bli ganska rå och otrevlig, jämfört med byggen på torrare mark. Ibland går jag först genom ett småhusområde byggt mest på sand, och sedan genom ett på gamla blöta åkrar, och skillnaden känns tydligt. Inte bra för hälsan. Och att husbottnar spruckit på åkerhusen.
I östra mälarområdet är det tremetersvågen vi skall vara riktigt oroliga för. En mycket sällsynt händelse enligt prognoserna, men inträffar den (och dessutom vid en olämplig tidpunkt på året) kommer dessa bostadsrättsmänniskor som ockuperat Stockholms kajer och stränder att få mer sjöutsikt än vad de tänkt sig … Med olämpligt tänker jag mig att högvattnet kommer sent på året och kanske hinner frysa till innan det sjunker undan. Vi hade nästan den situationen i Stockholm i december år 2000. Det var en decimeters marginal till riktig översvämning vid Gamla stan, och med bara lite mer vatten i Riddarfjärden hade stan klippts av på mitten.
Det är bra om försäkringsbolagen kan avstyra de värsta idiotbyggena på känsliga ställen.
Dock kan stockholmarna trösta sig med att det blir bättre med tiden, eftersom landhöjningen leder stort över havsnivåhöjningen. Åtminstone än så länge.
"… än så länge." Ja, det är den lilla reservationen.
Härlig humor med fyren.
Passande med en dylik i dessa delar av Göteborg.
Min idol, Gustaf Dale'n, gick ju en del av sin utbildning på Chalmers.
Havsytans årliga stigning av växthusgaser rör sig om ett fåtal mm. Om man sätter en adapter under toalettstolen så att den kommer en halv meter högre från golvet så borde man klara sig åtminstone i hundra år. Lite obekvämt kanske. Men inget som borde hindra Kungsbackas expansion. Många äldre tycker förövrigt att toalettstolarna är för låga idag. Frågan är om inte denna del är inslag av skrämselpropaganda och det nu bara saknas en bild på en toalettstol där det sprutar rakt upp.
Nu är det inte vattennivåhöjning pga smält landis som är det stora hotet i närtid utan det faktum att med högre medeltemperatur blir det mer energi i omlopp och det betyder mer väder. Det kommer alltså bli fler och kraftigare stormar, fler och kraftigare skyfall och så vidare. det som tidigare kallades 100-års väder kommer kallas 50-års eller 10-års väder och det nya 100-års väder är något vi inte sett ännu.
http://www.smhi.se/Professionella-tjanster/Professionella-tjanster/statistik-och-data/aterkomsttider-for-extremt-vader-1.14134
Med en förhöjning av toalettstolen 50 cm kanske även större klimatsvängningar inom 100 år är inom felmarginalen. Annars får man kanske sätta på en förhöjare till efter säg 50 år, om Kungsbacka mot förmodan då finns kvar med ett fungerande avloppssystem. Förmodligen får invånarna innan dess uträtta sina behov så att det mer direkt kommer till nytta på åkrarna.
Makthavarnas statistik är inget att bry sig om. Sannolikheten för problem av sinande naturresurser är enormt mycket större än inom koldioxiden, speciellt för det här landet, som behöver ett varmare klimat och är extremt överbefolkat och beroende av diverse naturresursimport. Dom sprider bara dynga inom sina politiska områden för att få mer makt. Statistiken inom naturresursernas kostnaden är dom fullständigt ointresserade av.
Nu är det ju snarare så att vattennivån höjs med 150 cm vid dagens 100-årsväder som börjar inträffa ovanligt ofta för att bara inträffa ett par gånger per 100 år… Vad morgondagens 100-års väder kommer att ge kan man bara spekulera i.
Om makthavarnas värsta siffror slår in kanske vissa i Kungsbacka får plugga alla toaletter på första våningen om hundra år. Kanske de kan ha någon slags ventil som hindrar att det går bakåt vid högvatten.
Det kan förövrigt vara bra med hyreshus med några våningar med omgivande åkermark. När samhället kollapsar kan man ha kreatur på nedre planet och slå hål i bjälklaget så att djurens värme stiger uppåt och värmer bostäder ovanpå. Detta var svårt med forma tiders byggteknik.
Klimathotet med alla dess katastrofer är trams. Risker finns naturligtvis vilket det gör inom allt. Naturen är väldigt stabil och förlåtande. Annars skulle den ju inte finnas. Människan bara passerar som en kort blip och är maximalt instabil. Speciellt i huvudet på somliga flippar det lätt över.
Du kanske borde förtydliga det där med årsflöden. Du likställde (kanske inte medvetet men kunde tolkas så) i förra inlägget 100årsflöde med "nivån om 100 år".
Ett 100 årsflöde beskiver sannolikheten för detta flöde/nivå under en 100 årsperiod, dvs 1% risk att det händer detta året, vilket ur försäkrinssynpunkt är väldigt hög sannolikhet (läs dyrt), inte konstigt de inte vill försäkra, då premien isåfall skulle vara minst 1% av skadekostnaden.
Man kan alltså inte tänka "jag kommer ju inte bo här om 100 år", utan bör tänka, "vad kostar en reperation", säg 1-2M och sen avsätta minst dubbla risken, dvs 2% (20-40.000) per år i "reparationsfond". Ligger huset inom 10 årsnivån bör man alltså 10 dubbla den avsättningen…
Nej, Pellle.
Jag avser att om 50 eller 100 år kommer klimatet vara annorlunda och 100-årsflöden idag blir kanske 10 årsflöden med det klimatet.
Ett hundraårsflöde har 1% risk att inträffa ett givet år. 63% risk på 100 år. Med ändrat klimat kanske det flödet är ett 10-årsflöde, dvs 63% risk att inträffa på tio år. Det man idag tror är väldigt osannolikt kan med klimatförändringar vara väldigt sannolikt, men ingen väntar sig bo kvar då.
Uträkning 63% risk är 1-0.99^100=0.634
10-årsflöde har 10% risk att inträffa ett givet år. På en tioårsperiod blir det 1-0.9^10=0.651, så 63-63 var förenklat.
@Pelle Jönsson
Dock kan man ju nämna att ifall kostnaden för skadorna är väldigt höga så finns det helt klart ett behov för kunden att faktiskt kunna försäkra sig mot det – även om premien blir därefter. Om man sätter av 2% för sin reparationsfond och det händer så saknas ju 98% av kostnaden – en smäll man kanske inte har kapacitet att ta.
Den långsiktiga risken innebär risken att risken ökar dvs att försäkringspremien på 1.2% ökar till 12% av kostnaden – detta bör ju innebära att värdet på fastigheten sjunker i motsvarande grad eftersom försäkringspremien minskar utrymmet för att betala räntor på lånet. Dagens överaskning för bostadsköpare kanske är att det finns en risk att just DIN bostad blir mindre värd i framtiden.
Bostadsrätterna ifråga har inga källare och garage i markplan för att de lägenheterna inte skall skadas av högt vattenstånd. Söderstaden som inte verkar som den värsta spekulationsjätte har tänkt på de vanliga korta översvämningarna. Fast man får väl fundera på vilken ersättningsparkering man väljer, eller välja en robust bil..
Det är bara att sälja bilen, köpa en vattenskoter och döpa om garaget till förtöjningsplats.