Nedanstående inlägg är ett gästinlägg från en erfaren arméofficer och replik på mitt tidigare inlägg om Archers förträfflighet. Slutsatsen här är att en bataljon Archer är likvärdig med en tidigare bataljon 77B och att vi därmed har alldeles för lite artilleri för markstrid.
Archer markstridens frälsare, eller?
Nu äntligen, efter ca 20 års försök med utveckling och tillverkning av haubits på dumper så har de första av de 24 Archerpjäserna börjat komma till förband. Kan Archern lösa allt det som flera hundra 77A, 77B och Bkan 1C var tänkta att kunna lösa för 15 år sedan?
Även om Archer är bra på många saker, så är svaret på den frågan nej!
Jag tänker nu försöka bena ut varför det är så.
Ett grundläggande problem grundar sig i att vi inom armén inte har en enad syn på hur artilleri ska användas. För att vinna strid med mekaniserade förband krävs understöd i form av eld. Mängder av ”demokratiskt” stål i huvudet på den fiende som finns omedelbart framför våra anfallande förband. I reglementen konkretiserat med konstaterandet att bataljons anfall behöver understöd av två till fyra artilleribataljoner (12 pjäser ingår i en bataljon). En skrivning som numer är borta, antagligen för att vi inte har så många artilleribataljoner, inte för att behovet försvunnit. Ett stort grannland beskriver behovet av eld genom antal pjäser per frontkilometer. Jämförelsevis så strävar de efter att understödja bataljons anfall med motsvarande 12 artilleribataljoner. Det här faktumet har representanter för inf/mek/pansar varit dåliga på att förmedla till artilleriet. Delvis p g a låg förmåga att omsätta taktiska behov till tekniska krav.
Inom artilleriet har man å andra sidan grottat ned sig för mycket i teknik och haft för dålig taktisk förståelse. Därmed har en syn växt fram, där artilleriet nästan på egen hand ska ha ihjäl fienden. Mekförbanden har mer eller mindre funnits till för att få fram eldledare och skjutande förband så de kan göra sitt jobb. Hur många gånger har man inte hört att ett ton granater (vikten av de i en eldstöt 24st ingående granaterna) har mycket större verkan än granater från ett stridsfordon. Ett felaktigt resonemang. 40mm granaten från stridsfordonet har större verkan då den tar i målet med extrem exakthet, jämfört med eldstötens fördelning över flera hektar, men bara kanske på målet.
En annan del av synsättet med artilleriet i centrum, är att man mer och mer vill avgöra striden genom att bekämpa fientliga ”högvärdiga” mål, med hög precision på långa avstånd. Detta har drivits framåt t ex av att man vill kunna använda artilleri i internationella insatser, där det är viktigt att undvika oönskade sidoeffekter. Man vill också kunna få full effekt av att vi har en artillerilokaliseringsradar. Inom artilleriet pratar man om understöd av markförbandens strid och bekämpning av prioriterade mål som sina två huvuduppgifter. Men ändå, påstår jag, är det bekämpning av prioriterade mål och de behov det genererar, som har fått bli dimensionerande för taktik och – vilket är en del av mitt resonemang – för utveckling av Archer. Detta innebär att lång räckvidd och förmåga att kunna träffa ett mål på långt avstånd, med högteknologisk ammunition, varit viktigare än att billigt kunna leverera stor volym eld åt våra mekförband.
Låt oss titta lite närmare på de tekniska förmågorna och jämföra med våra avvecklade pjässystem. Mitt fokus ligger här på understöd av mekaniserade förband, vilket jag menar är den absolut, utan jämförelse, viktigaste uppgiften för allt artilleri.
Archer skjuter ”smarta” spränggranaten Excalibur 50 km, med löjligt hög precision. 77B sköt 28 km med vanlig basflödesgranat. Excalibur kommer dock aldrig användas vid understöd av markförband, då den är dyr som en lyxbil och sällsynt som en vettig moderat försvarspolitiker. Med basflödesgranat skjuter Archer mer än 35 km. Men tyvärr får inte våra understödda förband någon nytta av den längre räckvidden jämfört med 77B. Detta bl.a. på grund av pjäsernas egenspridning och begränsad teknisk förmåga att mäta väder. Vi kan i praktiken bara använda oss av elden, med alla granatslag utom Excalibur, på kortare avstånd än 20 km. Dessa problem är likadana oavsett pjästyp, inte Artcherspecifika. Över 20 km blir spridning och därmed säkerhetsavstånd för egna förband så stor att den praktiska nyttan försvinner. På den punkten har Archer något större spridning än 77B. Den största nyttan med stor räckvidd vore dessutom att kunna kraftsamla eld från många förband i olika riktningar, utan omgruppering. Det faller därför att vi i – gud förbjude – eventuell strid har väldigt få förband och vi strider förhoppningsvis bara i en riktning.
Archer och för den delen Bkan 1C, har ungefärligen förmågan att gruppera, skjuta, omgruppera och ladda om två gånger på den tid 77B verkar från en eldställning och omgrupperar till en ny. 77:an har då inte haft något behov av omladdning.
Om man understödjer och verkar i bataljonsförband så skjuter man inte mer än några granater i varje eldöppnande. Det vill säga att stridens förande inte tillåter Archerförbanden att nyttja förmåga att som enskild pjäs skjuta mycket och därefter snabbt omgruppera.
Sker omgruppering mellan varje eldöppnande, om ca 4 – 6 granater, så blir tillgängligheten mycket större för Archer, då den snabbare kan avge eld från ny eldställning. Står man däremot kvar och skjuter (lägre hot mot pjäserna eller högre risktagning, för att lösande av striden är viktigare än skydd) vilket är mer normalt, så har 77B högre tillgänglighet eftersom den skjuter mer utan behov av omladdning.
Eldkraft då? Momentant, läs de första tio sekunderna (eld i målet efter tio sekunder har nämligen bara 30% av den verkan elden de första tio sekunderna har, eftersom målet söker skydd) har 77B dubbla eldkraften jämfört med Archer. Vid fortsatt eldgivning jobbar Archer ikapp och förbi till precis innan det är dags att ladda om. Vi får räkna med omladdning efter max 18 skott, inte 21. Av olika anledningar kommer man normalt inte att kunna disponera fler granater än så ur varje magasin.
Jämfört med geniala, fantastiska, Bkan som kunde avlossa 14 skott på 48 sekunder står sig alla slätt. Hade understöd av strid varit högt prioriterat borde vikt lags vid att Archer skulle kunnat skjuta snabbare inledningsvis, kan man tycka.
Ytterligare en faktor som begränsar förmågan att ersätta många pjäser med några få, som skjuter mycket, är att eldrören blir varma. Fredsmässigt för 77 innebar varmt eldrör 60 skott på en timme. Archer är troligen likvärdig. Nyttjar man långa räckvidder ökar värmen. Hur mycket mer man kan skjuta krigsmässigt utan att eldrören tar skada vet jag inte. Men det kommer troligen att bli gränssättande. Låt säga att en 77B bataljon ska ersättas med ett kompani Archer, vilket diskuteras. Om man då skjuter en bataljonseldstöt på ett mål, eldreglerar och skjuter två eldstötar till, vilket är ett vanligt förfarande, så har man uppnått 100 skott per eldrör efter 5,5 mål bekämpats. Det har tagit en dryg timma om man använder Archerns maxkapacitet i alla avseenden. Att bekämpa sex mål på en timmes hård strid är inte ovanligt.
Allt detta sammantaget gör alltså att vi inte ska förvänta oss att två bataljoner Archer ska frälsa oss vad gäller understöd av manöverförband. Jag påstår att vad gäller detta så är en Archerbataljon likvärdig med en 77B eller Bkanbataljon.
Archer har sina främsta styrkor i att kunna överleva i en hög hotmiljö och ändå kunna leverera visst understöd, hög operativ och stridsteknisk rörlighet samt förmåga till precisionsbekämpning på långa avstånd. Den har också utvecklingspotential på så sätt att bankorrigerande tändrör skulle förlänga räckvidden vid t ex understöd av markförband. Frälsningen skulle vara sex Archerbataljoner till så vi kan anfalla med åtminstone två mekbataljoner samtidigt.
Gästskribenten har mångårig erfarenhet av att utbilda inom pansarskyttetjänst, eldledningstjänst med epbv90 och ledning av indirekt eld inom pansarbataljon. Vederbörande har utöver det jobbat med bl a haubits 77B, Bkan 1C och en kort period deltagit i skjutförsök med haubits 77A på dumper.
20 kommentarer
"Sker omgruppering mellan varje eldöppnande, om ca 4 – 6 granater, så blir tillgängligheten mycket större för Archer, då den snabbare kan avge eld från ny eldställning. Står man däremot kvar och skjuter (lägre hot mot pjäserna eller högre risktagning, för att lösande av striden är viktigare än skydd) vilket är mer normalt, så har 77B högre tillgänglighet eftersom den skjuter mer utan behov av omladdning. "
Är det verkligen mer normalt? På övning eller på riktingt, i så fall?
Maskeringen av 77:an var alltid jävligt rutten. Glesa paraplyer och annat skrammel. Dessutom brukade man alltid inskärpa hur många attackhelikoptrar, avståndslagda minor och annat obehagligt ryssen kunde nå långt med. Har man inget pansar och en kass maskering återstår alltså omgruppering som det enda tillgängliga skyddet. Och det brukade man väl se till att öva rätt rejält också?
I så fall kan man ju argumentera att Archerns bepansring också är helt förfelad, för behöver man inte omgruppera så behöver man fanimig inget pansar heller. Eller?
Det är helt enkelt så att understödja löser man från eldställning. Ständig omgruppering drar ned effekten rejält oavsett hur fort det går. Därför är strävan alltid att försöka stå kvar så mycket som möjligt, därav "mer normalt". Skjutande förband förväntas ta en rimlig risk för att lösa uppgiften, likväl som skyttesoldaten får finna sig i att riskera livet i anfallsmålet. Blir hot från artlok för stort så måste dock omgruppering ske hela tiden. I den miljön är Archern mycket bättre än dragna pjäser.
Jo, det är en avvägning. Att omgruppera nedsätter förmågan, men inte lika mycket som att få en attackhelikopter i röven, särskilt om man är en oskyddad FH77.
Vid "ständig" (växelvis?) omgruppering krävs 2 batterier för att kunna understödja med 1. Där kan jag tänka mig att Archern är mer autonom och kanske kan omgrupperas per enhet istället för i kompani/bataljon som FH77?
Både tillgängligheten och överlevnadsförmågan torde därmed vara höjd och man behöver inte offra lika mycket av den ena för att uppnå den andra, så att säga.
I rättvisans namn ska jag säga att jag inte har hundra koll på om man kan använda en SKER under omgruppering eller om en Archer har en egen SKER, etc osv. Eller om det ens finns en b-plats överhuvudtaget med Archer.
Och vem är det som sköter ammunitionslogistiken, egentligen? Är den fortfarande obepansrad kan man ju tycka att det är lite fattigt.
Månne är det förresten "Greven" som är gästskribent, förresten?
Med dagens teknik så är det väl inte långt borta innan man kan detektera skjutplatsen med hjälp av ballistisk bana. En liten app i en vanlig mobil räcker väl?/ fd eldledningsbiträde på A6
Fö så finns det gott om bilar! Den vanligaste sprängplatsen numera!
Hur menar du med ballistisk bana?
På den gamla onda tiden lokaliserade man artilleri medelst ljudmätning, dvs man hade ett par mobila mätstationer ett par kilometer från varandra som lyssnade efter mynningsknallarna från fiendens pjäser, noterade tiden då de hördes och kunde därefter räkna ut skjutplatsen via triangulering. Tydligen skall det ha fungerat i praktiken, men räckvidden var inte särskilt lång (omkring 10km).
Numera har varenda armé med självaktning artillerilokaliseringsradar som mäter in granatbanan automatiskt och spottar ur sig skjutplatsen direkt; Saabs modell ARTHUR är tydligen något av en exportsuccé och finns tydligen i minst ett dussintal arméer.
Radar är aktiv så är det USA / Nato man möter så kan man nog inte ha de påslagna.
De flesta UAV utrustas idag med ljudlokalisering.
"Jämfört med geniala, fantastiska, Bkan som kunde avlossa 14 skott på 48 sekunder står sig alla slätt. Hade understöd av strid varit högt prioriterat borde vikt lags vid att Archer skulle kunnat skjuta snabbare inledningsvis, kan man tycka."
Bandkanonen var en hammare som försökte vara en skruvmejsel. En raketsalvpjäs klarar av att skjuta motsvarande 100 bandkanongranater på samma tid som bandkanonen får iväg 14. Dessutom kan chassit vara en simpel lastbil då rekyl och vikt är i en helt annan klass. Det som kännetecknar eldrörsartilleri relativt raketpjäser är flexibiliteten och allroundanvändbarheten vilken bandkanonen kastade bort genom sitt magasin.
Snack. Äldre raketartilleri (BM-21 motsv) har betydligt sämre precision än rörartilleri och tar betydligt längre tid att ladda om än vad bandkanonen gjorde. Dessutom är räckvidden ungefär samma (rakart hade ursprungligen kortare räckvidd men nyare raketer har kraftigare motorer).
Modernt raketartilleri (BM-30, M270 motsv) är precis tvärtom, där är det hög precision och specialiserade stridsdelar (t.ex. kluster- eller minstridsdelar) som gäller och man skjuter sällan några större salvor eftersom ammunitionen är fruktansvärt dyr. Å andra sidan kan man täcka stora områden med substridsdelar med bara några få raketer.
Dessa system är i allmänhet resurser på divisions- eller kårnivå och absolut inget man understödjer bataljons anfall med.
Som du påtalar är omladdningstiden för raketartilleri lång. Och klusterbomber har vi ju avsagt oss i Sverige, och ska bara vara utsatta för, inte få använda själv, vilket tar bort modernt grövre raketartilleri.
Allt rakart har för dålig spridning för att understödja anfallande förband. Bandkanonen kunde leverera precis det manöverförband behöver, nämligen spränggranat i mängd. Att det i alla lägen inte blir exakt det man tänkte sig, t.ex. val mellan zon- eller ögonblicksbrisad, spelar ingen roll. Skjut ändå, ladda om och fortsätt. Omladdning av Bkan kunde man fixa med kanonen stillastående under så kort tid som 15 sekunder. Helt överlägset!
Gyrostabiliserade raketer som man experimenterade med i USA på 50talet hade en mycket högre träffsäkerhet än konventionella raketer. Dessa hade ett gyro som spanns upp till högt varv innan avfyrning och deras träffsäkerhet närmade sig 105 mm haubits. Den iden hade vi kunnat sno till FM för länge sedan.
Modernt raketartilleri laddas om från "magasin" i form av lådor fyllda med raketer. Den låga omladdningshastigheten för raketartilleri är inte ett lika stort problem som för en bandkanon eftersom plattformen är bra mycket enklare och billigare, vilket betyder att man kan ha många fler av dem.
Bandkanonen var en kanonsystem som försökte lösa något som raketartilleri gör mycket billigare. Visst, den fungerade, men var det en bra lösning eller var det en krystad lösning som ingen annan kopierat? Jag håller på det senare.
Det där om att rakartplattformar skulle vara billigare stämde kanske under andra världskriget men det stämmer knappast idag. M270 och bandkanonens modernare tyska släkting Panzerhaubitze 2000 kostar ungefär lika mycket per pjäs, inflationsjusterat. En enda raket av den styrda varianten (M30; den i praktiken vanligaste idag) kostar dock $90,000 USD i 2005 års dollar, vilket torde motsvara närmare $110,000 USD idag. Sådana pengar får du en avsevärd mängd spränggranater för.
Var snäll och jämför äpplen med äpplen. En excalibur 155mm styrd spränggranat kostade 2008 ca 85000 dollar. Du får mycket mer smäll per peng om du köper en 227 mm raket med en 90 kilos stridsdel varav åtminstone 30-50% torde vara sprängämne jämfört med en 155 mm granat som har 5-6 kilo sprängämnde. Raketen flyger dessutom mycket längre och kan skjutas från en lastbilsplattform.
Jämföra rakart och Excalibur är verkligen att jämföra äpplen och päron. Excalibur träffar inom ett par meter. Allt ostyrt rakart sprider en till två km på längre avstånd. De är inte gångbara vid direkt understöd av markstrid. Excalibur p.g.a. pris och rakart p.g.a. jättestor spridning. Rakart använder man vid understöd på djupet, bekämpning av fi art, eller minering. Understödja i anslutning till manöverförband gör man med eldrörsartilleri. Allt annat kan du glömma Baron Von Keff.
Ostyrda MLRS-raketer är inte billiga de heller, de kostar bortåt 100kkr stycket även de och man laddar tolv stycken i taget. Tror jag läst siffran 10k dollar styck i någon rapport från mitten av 90-talet.
MLRS är för övrigt inget lastbilschassi heller, det är byggt på ett Bradley-chassi och bandförsett. Ryssarnas motsvarighet, BM-30 Smerch, är visserligen lastbilsliknande men "lastbilen" är en specialbyggd åttahjulig terrränggående historia med drivning på alla åtta hjulen, och alltså inget man köper från hyllan.
Jämförelsen var här mellan styrd 227 mm raket relativt styrd 155 mm granat.
Det finns MRLS-kapsel på lastbil – kallas för HIMARS.
OT Hur är det med ammunitionen?
"Excalibur kommer dock aldrig användas vid understöd av markförband, då den är dyr som en lyxbil och sällsynt som en vettig moderat försvarspolitiker."
För ett antal år sedan såg jag prisuppgifter på vanlig ammunition. Även den verkade dyr.
Med de neddragningar försvaret drabbats av, undrar jag om det finns rimlig mängd ammunition i lager plus transportfordon.
24 pjäser Archer är bättre än ingen, men givetvis hade 24 Archer och 144 HB77 varit bättre.
Det stora värdet av dessa tilltänkta 24 pjäser är som jag ser det att vi lär oss archersystemets styrkor och svagheter så att B-systemet kan göras bättre och billigare. Den avgörande fördelen som Archer torde ha gentemot HB77 utöver rörligheten torde vara den lägre personaltätheten vilken borde innebära att man givet samma personalstyrka kan bemanna avsevärt fler pjäser.
Om vi föreställer oss att vi får Archer till förband och tre år senare återtar 3% av BNP i försvarsbudget borde vi kunna utveckla och förbandssätta kanske 1000 eldrör Archer B och C efter ytterligare några år och då är vi där vi borde vara idag. Jag minns att jag läste om 77AD i förmodligen FMV-aktuellt under värnplikten och jag hade nog förväntat mig att de skulle varit förbandssatta i stort antal i början på 2000-talet, men så blev det ju inte.
Simon du berör en viktig fördel med Archer. Det krävs mindre personal. Bra speciellt i tider av priorader och sparkrav på personalsidan.
Fler pjäser behöver vi inte drömma om. Finns inga planer på inköp av mer tungt artilleri. Likaså kan vi glömma högre reella försvarsanslag.