Den svenska bostadsbubblan och hushållens skuldbubbla uppmärksammas återigen internationellt, denna gång hos Bloomberg. Det är en läsvärd artikel, som trots att den har svenska författare har en helt annan ton och omfattning än vad motsvarande svenska artiklar har.
Det är fascinerande hur anslaget och tonen kan skilja sig så mycket när målgruppen är internationella investerare, i kontrast med motsvarande svenska artiklar, vars målgrupp är svenska mediakonsumenter och därmed oftast svenska bolånetorskar.
Artikeln nämner att inte bara Boverket och IMF vill se slopat ränteavdrag, utan nu vill även Danske Banks svenske chefsekonom Roger Johansson att ränteavdraget ska slopas. Johansson konstaterar dock att man inte vinner några val på en sådan politik och underförstått så kommer inte ränteavdraget att avskaffas eller minskas, trots att tillfället är i det närmaste perfekt.
Även S&P:s analytiker ansluter sig nu till linjen och vill att amorteringskrav införs och att ränteavdraget avskaffas enligt artikeln. Även Moodys har den senaste månaden sagt att hushållens skuldbubbla orsakar sårbarheter i det svenska banksystemet.
Frågan är när mängden artiklar internationellt om den svenska bostads- och skuldbubblan når kritisk massa och investerarna drar öronen till sig?
Trots allt sker större delen av upplåningen, som finansierar utlåningen till bostadsmarknaden, utomlands. Stoppar kapitalflödet kommer marknadsräntorna sticka iväg.
Men för stunden faller räntorna. SBAB sänkte sina långa räntor något idag, även om 5-årsräntan fortfarande ligger kvar 3.89%.
Huruvida bostadsbubblan går in i en maniskt överhettad fas, så kan jag dela med mig av lite siffror från en läsares priskarta över Stockholm. Priserna stiger i stora delar av staden just nu runt 40:- SEK per m2 och dag, eller 2000:- SEK om dagen för en 50 m2 liten lägenhet. På sina platser är prisökningarna ännu extremare. Runt St Eriksterassen och Kungsholms strand stiger priserna rent av över 160:- SEK per m2 och dag, dvs 8000:- SEK om dagen för en 50 m2 liten lägenhet. I Hornstull stiger priserna 100:- SEK per m2 och dag, eller 5000:- SEK om dagen för 50 m2 och samma utveckling hittas i stora delar av Östermalm. En större lägenhet om 100 m2 på Östermalm ökar alltså i värdering 10000:- SEK om dagen.
Låter det överhettat eller som en sund och normal utveckling?
I kontrast mot Bloombergs artikels omnämnande av ca 65 000:- SEK per m2 för lägenheter i centrala Stockholm, så är priserna på Östermalm nu över 80 000:- SEK enligt priskartan.
Priskartan för Stockholms bostadsrättsmarknad kommer publiceras här på bloggen framöver. Så länge får ni nöja er med motsvarande för Göteborg.
37 kommentarer
Två busslaster om dan med nya spekulanter gör väl sitt till.
Du vet om att alla som formellt flyttar till Stockholm hittar en bostad? Svårt att flytta dit annars. Inflyttningen matchar nybyggandet.
För övrigt faller inte bara villapriserna i ditt Djursholm och Danderyd. Även lägenhetspriserna hemma hos dig faller i pris.
Tack för omtanken!
Tror du att utbud och efterfrågan möts med sjunkande eller stigande priser om knapphet råder?
Tror du att en räntehöjning möts med stigande eller sjunkande efterfrågan på pengar?
Tillgång och efterfrågans-modellen är ett litet, litet väl balanserat akvarium, och såväl den internationella finansen som de svenska politikerna står och viftar med en avbitartång i närheten av akvariepumpen.
HAHA, de två busslasterna kommer med invandrare (som vare sig är kapital eller kreditstarka) flyttnettot från övriga Sverige ligger på 6000 personer om året (däri ingår det såklart även invandrare/flyktingar som varit placerade ute i tjottahejti (dit de knappast flyttar tillbaks)) och av de etniska svenskarna som ingår i de 6000 så är knappast heller de särskilt kredit/kapitalstarka…..
Sanningen är såklart att det är redan befintliga boende som använder prisuppgångarna till att spekulera vidare – en krona i prisökning ger möjlighet till nästan 6 kr till i ökad belåning….
Som kommer att bo i tält?
Nej de bosätter sig i lgh som då inte är lediga längre vilket får betydelse för bomarknaden eller hur?
Jo, men nånstans tar kreditviljan slut, eller hur? Priserna kan knappast stiga snabbare än löneökningar i längden, med den utvecklingen så skulle folk betala mer för boendet än vad de tjänar…
De flesta vill såklart konsumera annat än boende, och då tar "spekulanterna" slut. Icakassörskor och cykelbud kan inte pressa upp priserna mer…
"Mina" nyanställda indiska och ungerska mjukvaruutvecklare har svårt att hitta bostad. 14-16.000 per månad för en tvåa i andra hand är vanligt. Men banken är välvillig och förmodligen kan även de låna för att köpa, även om de inte varit här i sex månader, och bli riktiga svenskar med lån och allt.
Och innan någon hemfaller åt rasistiska kommentarer vill jag bara säga att marknaden är global. Tyvärr lyckades inte di pursvenske så bra i den här vändan. Faktiskt så är det jävligt dåligt ställt med di svenske. Skärpning anbefalles!
Sen har vi förstås di iranske som även de vann över lata svennar i anställningsurvalet. Skärpning anbefalles pursvennar, om ni finns, vilket jag faktiskt betvivlar starkt!
@ Anders
Utveckla gärna hur högutbildade kapitalstarka utlänningar som kommer hit och konkurrerar ut svennar, med bättre kunskap och utbildning inte är kapitalstarka. Jag bara undrar. Varför pratar jag engelska på jobbet hela tiden fast jag befinner mig i Sverige, varför är alla möten på engelska, varför är alla mail på engelska, tidens lingua franca. Varför… Förklara för mig!
Gäsp…Är inte ni rasister så jävla fega! Törs inte! så beige-rasister ni är! Fjantar!
Fast ni är väl som vanligt skräckslagna för verkligheten. Var är Åkessons cybersquad när man behöver den?
Jag förstår inte att bloggägaren och vissa personer i kommentatorsbåset verkar helt förkasta den i ekonomiska kretsar allmänt erkända utbud-efterfråge-modellen när det gäller att förklara prisutvecklingen i bostadsbubblan i främst storstadsregionerna.
Jag anser att utbud-efterfråge-modellen är en viktig pusselbit för att förklara prisutvecklingen på villor och medlemsavgifter i bostadsrättsföreningarna. Nej, jag vill korrigera mig! Den viktigaste pusselbiten för att blåsa upp en bostadsbubbla är att efterfrågan överstiger utbudet!
Först, låt oss anta att det fanns ett överutbud av bostäder i relation till efterfrågan i t.ex. Stockholms län. Antag också att räntorna är extremt låga med nuvarande räntebidrag och nuvarande obefintliga amorteringskrav på bostadslån. Varför skulle man då som seriös bostadsköpare med normalt funtad hjärna betala överpriser på bostadsobjekten, när man kan spela ut bostadsobjekt mot andra? Man skulle självfallet betala så litet som möjligt, anser jag.
För att återgå till verkligheten, för Stockholms län gäller:
2006 var folkmängden i Stockholms län 1918104. Under perioden 2006-2011 ökade folkmängden med ca 201584 personer, fördelat på:
* födelseöverskott 89255
* flyttningsnetto övriga Sverige 37375
* flyttningsnetto utlandet 110248
Det kalkylerade bostadsbeståndet i Stockholms län ändrades under perioden 2006-2011 från 913222 till 968524. Dvs. en ökning med 55302, fördelat på:
* flerbostadshus; 35151 (från 668904 till 704055)
* småhus; 20151 (från 244318 till 264469)
Flyttningsnetto utlandet är skillnaden mellan antalet invandrade och antalet utvandrade under perioden, och svarar för den största delen av befolkningsökningen, nämligen 47 %.
Av detta fås att 2006 hade Stockholms län 1918104 / 913222 = 2,1 personer / bostad. För varje bostad som har tillkommit netto till Stockholms läns bostadsbestånd under perioden 2006-2011 så har 201584 / 55302 = 3,6 nya invånare tillkommit. Även om trångboddheten har blivit större i vissa bostadsområden så bör dessa siffror blåsa upp trycket i bostadsmarknaden/bostadsbubblan, anser jag. Jag förutsätter här att ett svenskt medelhushåll innehåller färre än 3,6 personer.
I alla fall har det tidigare varit så, att lagen säger att en kommun är skyldig att sörja för bostad åt de invandrare som får PUT i den kommunen. I praktiken innebär det att invandrare kommer få förtur till hyresrättsmarknaden.
Om jag inte minns fel så utmärker sig Stockholm för att andelen hyresrätter av det totala flerbostadshusbeståndet är bland de lägsta i Sverige, vilket leder till att om man som inflyttad stockholmare från övriga Sverige i hög grad måste köpa antingen en villa eller ett medlemskap i en bostadsrättsförening för att få tak över huvudet.
Så var det då det här med busslasterna till Stockholm, där en buss antas ha 50 sittplatser.
I genomsnitt ökade 2006-2011 Stockholms läns befolkning per dag med:
201584 / 6 / 365 / = 92 personer. Detta antal ryms i två bussar.
Om vi bara utgår från flyttningsnetto utlandet så fås:
110248 / 6 / 365 = 51 personer, som ryms i en buss om någon sätter sig på turistguidens plats.
Således gällde för 2006-2011 att det kom två busslaster med folk per dag till Stockholm. Ena bussen var knökfull med folk från flyttningsnetto utlandet. Den andra bussen var nästan fullsatt med födelseöverskott och med folk från flyttningsnetto från övriga Sverige.
Källa: http://www.scb.se/Pages/ProductTables.aspx?id=25795
http://www.scb.se/Pages/ProductTables____87476.aspx
Den dagen tjänstesektorn börjar svikta på allvar kommer det att kännas för Sthlm, jag lovar…
Karl, kan du definiera rasism på ett trovärdigt sätt?
Är det att ge folkgrupper/nationaliteter vissa, oftast negativa, egenskaper?
Att prata om en hel folkgrupp, svennar=infödda svenskar, som lata är rasism i mina ögon.
@gruelse
Bra skrivet. Min utgångspunkt är dock att efterfrågan är såpass mycket högre än utbudet att priset ligger på taket, med andra ord vad folk har möjlighet att betala. Anledningen till denna syn är att bostadspriserna stiger i takt med penningmängden.
@Björn
Verkar vettigt det du säger!
Och därför tror jag inte att Finansdepartementet vill att det ska byggas alltför många hyresrätter i Stockholms län, som kommer nettoinflyttande svenskar eller födelseöverskottet till del. För då är det sannolikt att bostadsbubblan brister i Stockholms län.
I min kommentar 21:13 blev det nog litet fel pga. ölförtäring, ett brådskande ärende samt fotboll. Här redovisas förhoppningsvis aktuellare och rättare värden. Så glöm siffrorna i min förra kommentar! När jag kontrollräknar SCB:s siffror och jämför, så får jag inte ihop det i de sista värdesiffrorna. Lite frustrerande! Jag bedömer dock att det har ingen avgörande betydelse på resultatet. För att jämföra befolkningsdata med bostadsdata likställer jag tidsangivelsen 31 dec ett visst år med 1 jan nästföljande år.
För Stockholms län gäller:
31 december 2005 var folkmängden i Stockholms län 1889945. Under perioden 2006-2011 ökade folkmängden med ca 201584 personer till 2091529 (ca 2091473 nyårsafton 2011), fördelat på:
* födelseöverskott 75853
* flyttningsnetto övriga Sverige 32293
* flyttningsnetto utlandet 93438
Det kalkylerade bostadsbeståndet i Stockholms län ändrades under perioden 2006-2012 från 913222 till 975975. (Jag antar att siffrorna gäller för 1 januari berört år.) Dvs. en ökning med 62753, fördelat på:
* flerbostadshus; 41041 (från 668904 till 709945)
* småhus; 21712 (från 244318 till 266030)
Flyttningsnetto utlandet är skillnaden mellan antalet invandrade och antalet utvandrade under perioden 2006-2011, och svarar för den största delen av befolkningsökningen, nämligen 46 %.
Av ovanstående fås att nyårsskiftet 2005/2006 hade Stockholms län 1889945 / 913222 = 2,1 personer / bostad. För varje bostad som har tillkommit netto till Stockholms läns bostadsbestånd under perioden 2006-2011 så har 201584 / 62753 = 3,2 nya invånare tillkommit. Även om trångboddheten har blivit större i vissa bostadsområden så bör dessa siffror blåsa upp trycket i bostadsmarknaden/bostadsbubblan, anser jag. Jag förutsätter här att ett svenskt medelhushåll innehåller färre än 3,2 personer.
I alla fall har det tidigare varit så, att lagen säger att den kommun, i vilken en invandrare vistas i när hen får besked om PUT, är skyldig att sörja för bostad åt denne invandrare. I praktiken innebär det att invandrare kommer få förtur till hyresrättsmarknaden.
Om jag inte minns fel så utmärker sig Stockholm för att andelen hyresrätter av det totala flerbostadshusbeståndet är bland de lägsta i Sverige. Detta leder till att en inflyttande stockholmare från övriga Sverige, troligen måste köpa antingen en villa eller ett medlemskap i en bostadsrättsförening för att få tak över huvudet.
Så var det då det här med busslasterna till Stockholm, där en buss antas ha 50 sittplatser.
I genomsnitt ökade 2006-2011 Stockholms läns befolkning per dag med:
201584 / 6 / 365 / = 92 personer. Detta antal ryms i två bussar.
Om vi bara utgår från flyttningsnetto utlandet 2006-2011 så fås:
93438 / 6 / 365 = 43 personer, som ryms i en buss.
(Under 2012 kom i genomsnitt 16810 / 365 = 46 personer per dag under kategorin flyttningsnetto utlandet.)
Således gällde för 2006-2011 att det i genomsnitt kom två knappa busslaster med folk per dag till Stockholm. Ena bussen var nästan fullsatt med folk från flyttningsnetto utlandet. Den andra bussen var nästan fullsatt med födelseöverskott och med folk från flyttningsnetto från övriga Sverige.
Källa:
http://www.scb.se/Pages/ProductTables____87476.aspx
http://www.scb.se/Pages/ProductTables____25795.aspx
Födelseöverskottet kommer från att pensionärerna lämnar stan, snittet i Stockholm är 1.77 barn per par, (lägre än i riket i övrigt)krävs 2,1 för att inte befolkningen ska minska. Så i själva verket har man ett födelseunderskott om man tar hänsyn till åldersfördelningen.
Karl: Det är fullt möjligt att det på "din" firma enbart anställs högutbildade invandrare, som klår de svenska kandidaterna, men det är anekdotisk bevisföring, i själva verket finns det statistik på vilka yrken invandrarna har – och nej, det är inte höginkomstjobb direkt…
Sen har jag viss erfarenhet av indiska it-ingenjörer, inget som imponerar direkt…
http://www.stockholm.se/OmStockholm/Fakta-och-kartor/
http://www.statistikomstockholm.se/index.php/omradesfaktax
@Anders
För Stockholms län 2012 gäller:
* Folkmängd (121231):___ 2 127 006
* Levande födda:___28 932
* Döda:___15 530
Enligt SCB räknas födelseöverskott som skillnaden mellan levande födda och döda, således:
* Födelseöverskott:___13 402
Gruelse, så vad du säger är att om man röstar på (sd) och stoppar invandringen så kraschar bostadspriserna? Bra, då vet jag vad jag ska skriva om (sd):s politik och vad resultatet blir av att rösta på (sd).
Kom ihåg att 72.7% av hushållen äger sitt boende skuldsatt och att det enligt dig bara är invandrare som har hyresrätt numera. Så alla dessa skuldsatta bör alltså inte rösta på (sd), för det är ju enligt dig invandringens fel att bostadspriserna skenar.
Mina kommentarer i denna tråd handlar inte om vilket parti man röster på. Jag säger att utbud-efterfråge-modellen är mycket viktig i bostadsbubblans prisutveckling. Genom att befolkningsökningstakten är högre än nettonybyggnationstakten så upprätthålls trycket i bostadsbubblan i Stockholms län. Ränteläget och räntebidragen är också viktiga i trycksammanhanget. Håller du inte med mig på den punkten?
Jag har väl inte sagt att det ”bara är invandrare som har hyresrätt numera”? Jag sa:
”I alla fall har det tidigare varit så, att lagen säger att den kommun, i vilken en invandrare vistas i när hen får besked om PUT, är skyldig att sörja för bostad åt denne invandrare. I praktiken innebär det att invandrare kommer få förtur till hyresrättsmarknaden.”
Sedan finns det hyresfastighetsägare i Stockholm som inte hyr ut till folk som inte har stadigvarande arbete. Men det är en annan sak.
Om vi får ett negativt värde på Inflyttningsnetto utlandet till Stockholms län, varvid detta leder till att befolkningsökningen till länet närmar sig värdet noll, kommer sannolikt det tillgängliga utbudet på bostäder inklusive hyresrätter öka, om vi har fortsatt nettonybyggnation av bostäder (dvs. hyresrätter, bostadsrätter, villor) i länet. Därmed kommer också bubblan börja implodera, anser jag. För varför ska man som nyinflyttad stockholmare betala ohemula överpriser på bostadsrätter? Ett svar kan vara bostadens läge och att man vill skylta med en viss livsstil. Men om vi bortser från det så betalar man så lågt som möjligt, gärna genom att välja och vraka, som man kan göra om utbudet är större än efterfrågan. Eller så hyr man.
Jag tror att regeringen resonerar att Sverige måste ha en befolkningsökning av dunkla BNP-skäl. Helst en kraftig befolkningsökning. Då svenska kvinnors fruktsamhetstal uppenbarligen inte motsvarar regeringens högt ställda förväntningar, fixas befolkningsökningen i stället genom invandring.
Stockholm skulle må bra av en sänkning av det allmänna prisläget på bostäder. Prisläget är kriminellt högt.
1or och 2or innan för tullarna ligger oftast i spannet 70-80k, om de inte är risiga med dålig planlösning. Även störra lägenheter på +100m2 kan ligga i denna region så 65k är väl siffran från någon månad tillbaka 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Läste i lokalblaskan om en brf på 22 kvadrat som gick för 1.9 miljoner. Det var i midsommarkransen som visserligen är närförort och trevligt men ändå, innanför tullarna är det inte och 2 t-stationer ifrån.
På swedbanks hemsida så kan man kolla hur mycket man skall klara i betalning för olika lånebelopp. Jag tog den yta vi bor på 100 kvm och priset 65' per kvm dvs 6,5 milj. Då skall man klara av att betala 38 000 sek/månad för bostaden enligt Swedbank. Då skrev jag in 1 milj i egen insats och avgiften låga 4000 sek. Det var med amortering, bottenlånet var amortering på 100 år.
38 000 sek, nu var det räknat med ränta över 6 % men om det skulle hända att räntan går dit upp; då skulle jag vara rädd i alla fall. Men jag är väl dum? Det är klart att man aldrig blir sjuk eller att jobbet kan försvinna…
Men saken är väl att de som då sitter där kanske kämpar på men vill någon annan sätta sig med 38 000 sek? Om räntan då är 6,5 % så kanske banken vill att man skall klara 50 000 sek?
I De där busslasterna sitter väl inte enbart folk med miljoninkomster? Nej jag är orolig!
Utan krasch så är bostadsmarknaden en marginalmarknad.
Få lgh som säljs till dem som har råd eller har sålt sitt boende.
Kollade nybyggnationen på SCB: 4000 påbörjade 2013 första halvåret i storSth.
http://www.scb.se/Pages/PressRelease____361144.aspx
Enda argumentet de (och alla andra bubbelvarnare) kommer dragande med är ju att huspriser (kredittillväxt) och inkomstökningarna divergerar.
Jag undrar. Varför är det så viktigt att de ligger i paritet? Varför får inte bolånetagare ägna sig åt hävstångsinlåning? Är det en ynnest förbehållen finansiella mäklare?
För övrigt, i sammanhanget köpa bostad utgör löne-pengar en väldigt liten del i resonemanget. Att stirra sig blind på löne-pengar när det finns så många andra typer av pengar… arvs-pengar, familje-pengar, börs-pengar, företags-pengar, besparings-pengar osv.
Skall man spetsa till det så har en minoritet av befolkningen (43%) lön öht.
Som cornucopia visat gång på gång så är det en ytterst liten del av befolkningen som sitter på andra tillgångar än bostaden. Men det är såklart många som vill odla myter om arv…
Jag vet inte om du missförstått hävstångsbelåning (inte INlåning) men grejen är att hävstången ökat kraftigt de senaste åren, du förstår säkert själv att det är ohållbart i längden…
Om man får ett stort arv och arvet investerats i en bostad är bostaden fortfarande den enda tillgång man har… Eller måste arv sättas på ett bankkonto och aldrig röras menar du?
Jag har för mig att någon gång runt år 2007 så visade Aktuellt eller Rapport ett reportage om ett ungt par i Stockholm som köpte en etta för 1.4 miljoner i Stockholms innerstad och man menade nu att toppen var nådd. OK, jag kommer inte ihåg hur stor ettan var (det var dock ingen etta på 20-25 kvadrat, utan säkert större än så), men ändå!
Alltså har någon läst artikeln? Vilken lallare har skrivit den egentligen på Bloomberg, känns extremt undermålig i kvalitet och kontext.
Dessutom så faller din (cornu) poäng i ditt inlägg på sin egen orimlighet när man läser artikeln och får reda på att den här 3-barns mamman, efter att hon köpt en alldeles för dyr lägenhet, ska byta ut köket för 200 000 kr.
Sorgligt att mäklarna inte tar större ansvar, men det ligger inte i deras incitament att gå köparnas väg.
Bra artikel.
Det är säkert olika hur man uppskattar olika redaktionella texter, själv gillar jag dessa typiskt anglosaxiska som är rätt torra i själva sifferdelen. De franska är liknande, enkelt, cyniskt konstaterande när siffrorna går åt fel håll. I de svenska fluffar man till dem med förklaringar så att det inte ska kännas negativt.
Alla kan vara lugna! Sjunkande priser på telefoni och bredband tar ut dom ökande bostadskostnaderna när man räknar KPI.
http://elato.se/imgdump/se_cpi_attribution.png
Skall man spetsa till det angående angående skuldsättningsgrad så är hela det svenska finansiella systemet 52502 miljarder stort (inklusive alla aktier, inlåning, obligationer m.m.), uppbackad av en guldreserv och fordringar på IMF om totalt 55 miljarder.
Det innebär att vi svenskar, utifrån denna grundplåt, har en "belåningsgrad" på 95490% i en gigantisk lök av skulder av sjunkande kvalité med ett hjärta av guld.
Satt i relation så är den största posten aktier om 17555 miljarder (33%), sen kommer överförbar inlåning (s.k. pengar) om 6609 miljarder (13%) och vidare kommer obligationer om 6521 miljarder (12%). Hushållens skulder är 3183 miljarder (6%) och hushållens tillgångar 8635 miljarder (16%).
Gruelse, du har rätt. marknaden i Sthlm beror på bristen i utbud och därför läghenet sig marknade vid taket dvs. det pris som man klarar. Det är därför det blir giftigt om räntan sticker för då sjunker taket.
Din teori stämmer ju också om tittar på Köpenhamn; där byggdes mycket och trots att räntan stundtals var hälften av den svenska så sjönk priserna .
Och nu till kuggfrågan! Varför byggs det inte mer i Stockholm när behovet är så tydligt. Du (Gruelse) plockar ihop siffrorna på en fredagkväll; de som bestämmer har tjänstemän som jobbar heltid.
Var bor dessa som bestämmer i Sverige och Stockholm stad; de kanske sitter på dyra brf eller villor. ja de är väl inte dummare än att de inser att dessa skulle sjunka om man bygger mycket- Det är ju inga småsummor utan miljonbelopp det handlar om.
Det är svårt att se något annat skäl faktiskt när man i Stockholm bygger på ett år inflyttningen under mindre än en månad dit.