I en intressant artikel hos Schibsted/SvD igår medger SEB:s valutastrateg Richard Falkenhäll att internationella valutahandlare numera följer den svenska bostadsbubblan och utvecklingen av bostadspriserna påverkar vår valuta (och därmed också våra marknadsräntor).
Det spelar alltså inte längre någon roll om vi stoppar huvudet i sanden och låtsas som att bostadsbubblan eller hushållens skuldbubbla inte existerar, utan vi påverkas ändå av aktörer som inte har skin in the game och alltså inte personligen påverkas av bostadsprisernas utveckling.
![]() |
Dagschart USDSEK |
Börjar bostadspriserna falla så kommer den svenska kronan falla och med det också räntorna skjuta i höjden, om man ska tro Falkenhäll. Aktuellt är detta med stigande villapriser, som SCB rapporterade om igår.
Svenska kronan har sedan beskedet om att villapriserna fortsatt stiga stärkts mot både dollarn och euron, även om det förstås inte går att säga att det var just stigande villapriser som är orsaken.
Samtidigt fortsätter Nordeas mediakampanj och banken får nu medial uppmärksamhet för att ha de lägsta listade bolåneräntorna. Redan tidigare vet vi att Nordea också har lägst krav på amortering och värderar kundernas lägenheter högre än övriga banker och att Nordea vill se mer skulder och mer konsumtion.
Känns allt mer som Nordea kommer få den största svenska smällen om de nu leker herre på täppan runt bostadsbubblans topp.
Glöm inte Nordea sänker räntan, featuring Fårket!
9 kommentarer
OT: 1 augusti antogs en EU-lag (märk väl: EU, inte bara EMU) om hur sparpengar på bankkonton ska kunna konfiskeras i händelse av en bankkrasch. Även om man har mindre än garantibeloppet €100 000 så kommer pengarna att spärras i upp till en månad och man kommer bara att få ta ut högst €100-200 om dagen. Och sparare med mindre än garantibeloppet på kontot kan dessutom drabbas av en "straffskatt" och lik förbannat bli av med en del av sina pengar. Lagen smögs igenom nu under sommaren när folk är på semester, med minimal uppmärksamhet i media. Källa: The Slog
Kort sagt: Att ha pengar på banken är inte längre en riskfri förvaring av dina pengar, utan en utlåning av dem till en låntagare med tvivelaktig förmåga att betala tillbaka. Var medveten om det!
Vilken tur att vi läst vår FOFOA.
@Börjesson
Du glömmer bankgarantin och vilken garanti den är och var. Bankgarantin har aldrig varit en garanti för att ditt banktillgodohavande skall bibehålla sin likvida kvalitet – bara att du skall få tillbaks pengarna så småningom.
Att pengarna blir låsta i händelse av att banken inte kan betala har alltid varit ett faktum – inget nytt här alltså. Sen att staten kan konfiskera folks tillgångar är heller ingen nyhet (kallas skatt), men NB det finns väl inget stöd för att en sådan konfiskation skulle vara riktad mot just bara bankens kunder.
På ett vis känns det ganska självklart att fallande bostadspriser skulle leda till fallande krona, men på ett annat vis så känns det knepigt.
Isåfall skulle prisfallet relaterat till en utomstående valuta bli mycket högre.
Hur som helst så har jag funderat länge på vilken valuta man skulle kunna parkera lite i, men det känns att hur man än tänker, så kan det slå helt fel.
NOK eller euro känns som kandidater, men norrbaggarna har ju en ännu värre bostadsbubbla, och euron är ju euron.
Just nu ligger jag med ca en månadslön i NOK, men det är mest som en försäkring.
Hur tänker ni, när det kommer till valutainvesteringar?
Har du dina NOK i en norsk bank och vill fly till Norge om det vill sig illa kan det väl vara vettigt. Annars är det ju bara spekulation.
Finns det några bra valutor? CHF är ju numera peggad mot euron. CAD följer alltid USD någorlunda. Och Norge har sin bostadsbubbla som dessutom kanske är på väg att spricka. Annars hade NOK förstås varit ett självklart val.
Angående artikeln, Nordeas agerande tyder på att de redan saknar staten som ägare 🙂
Valutasäkring, jag skulle nog se SDR som en av de mest hållbara valutaplaceringarna men hur man går tillväga har jag inte koll på,
någon som har erfarenhet av det?
Investeringar sker hos oss främst i aktier utomlands (kassaflöden i Tyskland och USA). Kommer fungerar bra som hedge om börserna går ner.
Börsen på minus innebär även att huspriserna kommer att sjunka. Och då är SEK ingen eftertraktat valuta för investerarna (iaf. inte på dagens nivåer).
/Investerailivet
Att vara investerad i flera valutor kan ha sin poäng. En fördel kan vara att man står lite mer diversifierad ifall någon enstaka valuta försvagas. En annan fördel kan vara ifall man faktiskt förväntar sig att behöva göra köp i olika valutor (om man är ofta i norge kan NOK därför vara bra att vara investerad i).
Kronan faller när realekonomin försämras eftersom kapital då lämnar landet. Inte pga av fallande huspriser per se. Huspriserna kan falla av olika orsaker men särskilt pga en fallande realekonomi. Sedan kan det gestalta sig på olika sätt. Svenska statsskuldsräntor stiger ev. om kapitalet lämnar landet men även som reaktion på utländska d:o under en förbättrad relativ realekonomi. Slutligen kan räntorna stiga under en oförändrad realekonomi där kapitalet internationellt lämnar lågavkastade statspapper för privata papper. Kapitalflöden styr, "dvs follow the money" gäller som vanligt. Eftersom räntorna hålls nere på manipulativ väg liksom pga långsiktigt avtagande avkastning där alltför mycket kapital skapats på kort tid kommer bankkartellerna att själva hålla ner räntorna om alternativavkastning saknas. Börsen ser ut att ge den mest fördelaktigaste relativ-avkastningspotentialen på kort- och mellanlång sikt. Trots stora risker för sjunkande vinstmarginaler.