Hos Stampen/GP varnar vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt och partiets ekonomisk-politiske taleshenna Ulla Andersson för de svenska hushållens skuldbubbla.
Det är nog helt vedertaget vid det här laget att den svenska privata skuldbubblan existerar och dess hårda koppling till bostadsbubblan. Efter att ha tjatat på allvar om skuldbubblan sedan åtminstone 2011 så känns det bra att insikten om den nu är etablerad hos de flesta aktörer, även om en del förnekar problemet.
(v) är ingalunda först på bollen, men till skillnad mot övriga partier så föreslår man inte att man ska diskutera att dutta lite med bankernas riskvikter, utan presenterar ett antal förslag till åtgärder.
Dels handlar det om ett investeringsstöd för hyresrätter, så byggandet av dessa kommer igång. Man ska komma ihåg att det under efterkrigstiden i princip inte byggts något alls inom hyresrätter utan någon form av subventioner eller stöd. Uppenbarligen ser man idag vad marknadskrafterna klarar av och det kommer inte bli bättre – utan stöd blir det inga hyresrätter, sådan är verkligheten. Sedan kan nyliberalerna tjata om att marknaden löser allt, men det har alltså inte skett och kommer inte heller ske.
(v) vill också att man ska kunna få bolån kopplat till reporäntan, med ett påslag, så att Riksbankens socialistiska planekonomiska beslut ska slå igenom 100% hos bolåntagarna. Hur det är tänkt att fungera för något annat än rörliga lån lämnas som en övning åt (v).
Man föreslår också ett väldigt milt amorteringskrav, ner till 75%. I princip har bankerna detta redan, men som alltid med en massa undantag. Jag tror att en sådan åtgärd är ett slag i luften. Amorteringskravet bör istället gälla hela lånet och alltså ner till 0% på en rimlig tid, 30 – 50 år, i linje med många europeiska länder.
(v) föreslår också att man ser över ränteavdragen och begränsar, eller trappar ner, dessa för högre belopp så att inte höginkomsttagare gynnas. Helt i linje med en transfererande socialistisk politik. Bättre vore förstås att istället trappa ner samtliga ränteavdrag mot inkomst av tjänst, t ex med fem procentenheter per år, för att efter sex år ha avskaffat dem helt.
Till sist vill man se över uppskovsreglerna vid försäljning av bostad, då dessa gynnar de som redan är inne på marknaden, till ungas nackdel. Inget jag reflekterat över förut, men varför inte? Varför ska man slippa skatta för vinster på bostadsmarknaden, när man får skatta för alla andra kapitalvinster omgående? Om bostadspriserna inte stiger blir det heller inget problem, för då har man inte heller några vinster vid flytt.
38 kommentarer
Som vanligt när det gäller kommunister " någon annan skall betala". Klarar vi inte av att bygga hyresrätter utan subventioner så är det något fel, antingen är byggkostnaderna för höga eller så har folk för låga inkomster eller för stora krav på boende. Det är klart som korvspad att med en byggkostnad på 30000 SEK/kvm så har ingen människa råd att hyra dessa bostäder, ingen har väl råd att betala 2500 SEK/kvm i hyra.
Kapitalism är vinstdrivande alltså är det "någon annan som betalar".
Men kostnaden för BRF och villaägande skall andra betala? Där ingår att lånen är avdragsgilla samt rot. Andra får faktiskt betala i form av högre skattebetalningar
Förstår inte logiken, de som redan har skall gödas!
HejHopp
Med kapitalism är det bara de som betalar som får en nytta som är större än värdet av pengarna som de sjävla väljer att betala för den. Annars hade de ju inte valt att betala för den. Att den som njuter av produktens nytta frivilligt delar med sig en andel av den till den som skapat nyttan åt dem, i form av ett pris, det är bara solidariskt.
Så jävla solidariskt med hästkött i lasagnen.
Idag kostar det ungefär 20000kr/kvm att bygga, för tio år sedan låg det på 13000. Varför det ökar såpass mycket låter jag andra spekulera i.
När det gäller v:s förslag så får man inte glömma av att egentligen så litar ingen vänsterpartist på bankerna. Det har dom aldrig gjort. Men att föreslå det man har gjort ovan så försöker dom i alla fall att ge sig in i matchen. Skulle man föreslå det som bloggaren skriver, så skulle det bli ramaskri. Det skulle skrivas så mycket skit om v (vilket det redan gör) så att ingen skulle lyssna. Man får inte föreslå för verklighetsbaserade förslag för då skulle ledarskribenter och div. blt:s bli så upprörda att man skriker kommunism, även om det egentligen är mer marknadsanpassat än dom flesta marknadskramarna förespråkar. Idag så skattesubventioneras ju bostadsrätterna. Detta får man ju inte glömma, att som vanligt när det gäller marknadskramare så är det "någon annan ska betala" dom lån man tagit.
Kul och läsa någon som förstår. När man läser vad marknadsfundamenta-listerna skriver här så tar man sig för pannan ibland. De utgör sig för att vara ekonomiskt kunniga men förstår inte det minsta av ekonomisk marginalnytta och dess autonomi.
Apropå diskussionen om programmet "Lönesänkarna" så diskuteras att reallöneandelen gått ner relativt kapitalandelen(vinsterna före räntor).
Har själv studerat lite kort hur det ser ut inom tjänsteindustrin, tillverkningsindustrin och byggindustrin. Byggsektorn var förstås den enda sektor där reallönerna gått upp och då med stor marginal.
Det bör noteras att anledningen till att marknadskrafterna inte bygger några hyresrätter åtminstone delvis är att hyrorna är prisreglerade. Att vilja ha marknad på byggnation av hyresrätter, men inte på hyror, går helt enkelt inte ihop. Antingen har man kakan eller så äter man den, inte både och!
Precis. Ska vi har reglerade hyror måste vi ha subventionerat byggande.
Som det är nu blir det inget alls när man kör socialism för hyrorna men liberalism för byggandet.
Slopar man regleringen helt, så är ändå frågan? Vem har råd att betala 2500 SEK/kvm för en hyresrätt, då blir så att folk bor på en mindre yta, man delar på lägenhet, hyr ut ett rum etc. så som man gör på andra ställen i Europa. I många länder flyttar inte ungdomarna hemifrån förrän det är dags för giftermål.
Är det inte i princip marknadshyror för nyproduktion?
http://www.hyresnamnden.se/Amnesomraden/Skalig-hyra/Undantag-vid-nyproduktion/
Sedan är tyvärr bostadsrätten väldigt gynnad skattemässigt vilket ökar citamenten för att bygga och sälja bostadsrätter framför hyresrätter
http://tackpaforhand.nu/hyrskatt
Helt korrekt Andreas L.
Hyrde lägenhet 2011, hyran var 9 tusen för 150 kvadrat för en orustad våning.
Ett plan i huset var totalrustat, där låg hyran en bra bit över 100 kr/kvm/mån, dvs hyresvärden kunde sätta den hyra han ville.
En del myter lever kvar beträffande hyresregleringen. Vi har sedan länge en marknadsanpassning av hyrorna. Problemet är att denna anpassning hänger ihop med räntan(och kostnaderna). Tänk bankerna som har avkastningskrav på 15% av EK fast marknadsräntan är 2-4%. Samma sak gäller hyresfastigheten. Du kan visst bygga en hyresfastighet och få ekonomi i den men investeringen är på marginalen olönsammare än det bestånd du har(om du varit med på ränte-resan nedåt och köpt till lägre priser). Så varför bygga nytt. Samma problem står obligations-köparen för idag. Alltså har borätten blivit ett sätt att få hög direktavkastning snabbt. Tack vare irrationella prisdrivare som bara ser "blue skies" och inga moln. Hade vi haft belåninggränser som vi hade förr hade allt gått lugnare till(prismässigt). Vi står nu inför en sista födelsetopp hos 80-talisterna(barn2(-3) i Sverige. Därmed en sista omgång bostadsbyten som kan hålla prisspiralen uppe(c.p).
Sweden shows Australia the way out
http://www.macrobusiness.com.au/2013/02/sweden-shows-australia-the-way-out/
Sweden’s housing market shares a lot of simularities with Australia.
. . .
Whereas the Australian Government increased grants to First Home Buyers (FHBs), in Sweden tax breaks were implemented in 2008 for homeowners wishing to renovate newly purchased properties. Like in Australia, the government also stepped-up the provision of liquidity to the banking sector, guaranteeing the funding of the banks and mortgage institutions, as well as establishing a long-term stability fund to deal with any future solvency problems.
Arguably, the Swedish Government has accenuated the house price increases by operating policies that have stimulated substantial housing demand while also choking-off supply.
First and foremost, the Swedish tax system encourages house purchase over other investment options. In general, owner occupiers can deduct 30% of mortgage interest from their marginal rate of tax. Although there is also a capital gains tax of 30% on two-thirds of any price rises, this can be deferred as long as another owner occupied property is bought, and the rule applies to heirs as well.
A wealth tax was abolished in 2008 as was a national real estate tax, replaced by a lower municipal property fee, which helped to sustain the buoyancy of Swedish house prices.
Second, access to mortgage credit has been particularly loose in Sweden. In the years leading up to the GFC, loans were typically granted up to 95% of property value, although 100% plus loans were also available. Moreover, loan amortisation periods are particularly long in Sweden – at 100 years for houses and 200 years for tenant-owner apartments.
The Swedish planning system is also highly restrictive, resulting in homebuilding rates near the bottom of European countries.
. . .
It has also had a pernicious effect on the young and disadvantaged, as explained by RICS:
The distribution of housing opportunities favours incumbent households over newly- or recently-formed ones and others wishing to move particularly into, and within, places where economic growth is strong. In other words, it is a system where lucky ‘insiders’ gain at the considerable expense of ‘outsiders’. This not only creates unintended social consequences but also imposes significant economic costs. Added to the cocktail is a political scene with recent closely fought elections, which have encouraged governments to cut property taxes and to put housing market reforms on the back burner.
Owner occupation has become the sole option for housing aspirations of many in a situation of constrained supply. This has encouraged a long trend of higher prices, which have generated wealth gains for some… and, so, has led to types of inequalities that the original interventions were supposed to smooth out.
Man kan väl inte ärva uppskjutningen av reavinstskatten på bostadsförsäljning i Sverige? Eller har man ändrat det nu?
Utländska beskrivningar av svenska förhållanden är ofta uppåt väggarna, och det är inte så konstigt för våra lagar finns väl inte på språk som de begriper, så allt går på hörsägen. Många svenskars föreställningar om Schweiz som nåt slags mirakelland är lika galna.
"Vi har värdighet och heder, det är folket som har givit oss makten och i dag lämnar vi tillbaka makten till dem", sade Borisov till parlamentsledamöterna, enligt AFP. (från DI)
Primärministern i Bulgarien avgår efter landsomfattande protester mot kraftigt höga elpriser där polisen mishandlade demonstranter.
Här är alltså den perfekta kommunistiska lösningen när ett ohållbart samhällsystem kraschar:
Ge tillbaka makten till folket.
Sedan är det bara lägga ner polisen samt stänga av alla elkraftverk så är den kommunsistiska utopin verklighet.
Migrationsverket köper lägenheter i campingområden för 10 000 eller mer per lägenhet och månad.
Varför kan inte migrationsverket bygga hyresrätter. Det är ju främst därifrån slutanvändarna kommer! Konstateras utan andra värderingar!
Skulle kolla in om Formule1 var ledigt i Jönköping och Gbg inför Dream hack och Way Out West i sommar.
Det visade sig att hemsidan låg nere…
Efter lite research visade det sig att hotellen blivit flyktingförläggningar…!
Varför bygger du inte hyresrätter själv? Kan det bero på att staten förbjuder dig att sälja dem till ett pris som täcker kosptnaden, att hyran måste vara för låg? Bostadsbristen orsakas av att stten förbjudr byggansdet av bostäder. Det sambandet är glasklart uppenbart De som försöker skapa hrm åt sina medmänniskor, överfalls, slås ned, fänglsas och plundras av statens uniformerade lakejer.
Vänstern föreslår nu att byggande av hyresrätter fortsatt ska vara olönsamt och förbjudet, men att lönsamma produktiva företag skas plpundras så att ded måste säga upp och lägga ned, och att deras pengar ska ges till de som ändå bygger de olönsamma hyresrätterna och säljer dem med förlust. Värdet av det som skapas ska frikopplas från mängden pengar man tjänar. Intäkter och utgifter ska inte ha någonting med verkligheten eller andra mäniskors val att göra. De ska bara vara en funktion av vad de politiska mellanhänder gör. Politikerna ska enligt vänstern vara en tredje kolumn mellan debit och kredit i varenda transaktion.
Jag har för avsikt att bygga hyresrätter när det är dags för mina barn att flytta hemifrån. Ser ingen anledning att göra det nu dock. Mark har jag som bekant.
Staten förbjuder ingenting, du kan i princip sätta vilken hyra du vill på ett nybygge.
Om du sedan får det uthyrt är en annan femma.
Hyresrätter är bland det mest lönsamma man kan äga. Det finns dom som har vinstmarginaler på 30%. Anledningen till att man inte bygger hyresrätter är dels att man inte får tillbaka hela byggkostnaden + vinst direkt när huset är klart utan måste betala av lånet själv till banken. Det är alltså mer ekonomiskt kortsiktigt för byggföretagen att bygga ett hus och sedan sälja det till en bostadsrättsförening än att äga det själv. Men här så spelar skattesystemet också roll då staten subventionerar bostadsrätter och villor men inte hyresrätter.
Man ska inte blanda ihop ideologi, teorier och verklighet. Det är det alltför många som gör. Attefall är en sådan som hoppas att om han sitter tillräckligt stilla med armarna i kors så löser sig alla problem utav sig själv.
Nåja, läget blir fantastiskt. Södersluttning, kilometerlång utsikt, nära till direktbuss till Göteborg. Hästhage i direkt anslutning. Möjlighet till att även slänga upp ett stall, så man kan locka en väldigt specifik hyresgästgrupp. Blir väl några 1.5-rummare (sovrum + storstuga=kök+vardagsrum), mycket kan jag bygga själv och alltså få "betalt" för arbetet via framtida hyror.
Men som sagt, ingen brådska.
Övrigt: 500 m till café och delikatessbutik. 1 km gångväg/cykelväg till all service (mat, bank, apotek, frisör, vårdcentral, tandläkare, restaurang, café, mm) utom klädhandel. 300m till elljusspår. Tror knappast det blir ngt problem att hitta hyresgäster, till 1.5:or med lantligt läge, eventuellt stall, samt gångavstånd till all service och direktbuss till centrala Göteborg (45 min).
Om det blir så mysigt som du beskriver, varför skall man då ta bussen till Göteborg 🙂
Exempelvis så jobbar eller studerar en del i Göteborg. Även för diskretionär shopping, ett alternativ är Kungsbacka, men dit går bussen inte 2x i timmen (i rusningstid), utan 2x om dagen.
Men som sagt, jag lämnar väldigt sällan byn, då behovet saknas.
Låter bra det där Cornu.
Kanske kan vara läge att bygga lite större lägenheter också om du tänkt dig stall?
Hästkvinnor/karlar kan ju faktiskt ha en sambo!
Snål. Första steget är ju att ordna bostäder åt de egna barnen om det fortfarande är problematiskt när det blir aktuellt. Bygger man på lämpligt sätt kan man dock ta upp en dörr och få en 3:a + kök istället för två 1.5:or.
Jag ser det iaf som bättre att lägga en miljon på att bygga eget och yra ut till barnen än att jag/de ska lägga X miljoner på att köpa bostadsrätter. Egna hyresrätter är en investering som sedan ger avkastning (och med det pension för min del) resten av livet.
Faller det väl ut finns det dock plats för att bygga mer där på södersluttningen. Tänker mig också solvärme och eventuellt solceller, plus att jag förstås även blir energileverantör till vedpannan. Levererar också eget vatten och avlopp, så intäkterna begränsas inte till enbart själva bostadsytan, utan även energi, uppvärmning och rinnande vatten.
Med stall kan man ju inte bara leverera stallplats, utan även betesmark och foder, för ytterligare intäktsströmmar.
Du får nog i första hand se om barnen verkligen vill bo kvar på samma tomt som dom är uppvuxna, det brukar inte vara så.
Annars låter det toppen med uppvärmning osv!
Nja, detta är utom synhåll, 700m bort, andra hus mellan päronen och dem. Vill de bo kvar "hemma" kan man inreda lägenheter i ladan istället. Detta blir på annan adress, men förvisso samma väg. De kommer kunna komma och gå eller ha besök utan att vi öht ser dem eller någonsin passerar oss.
Vad är det för struntsnack att du inte kan kan ta ut en hyra för att gå runt vid nybyggnation. Daniel Andersson ovan har det vettigaste inlägget so far.
Tror det handlar lite mer om att det skall vara "utom synhåll". De kanske längtar bort från byn när de blir tonåringar. Det gjorde iaf jag och då bodde jag ändå på större ort. Tycker nog att det kan vara sunt att bo lite längre än 700 m ifrån sina föräldrar.
Men visst, vem vet vad som händer i det framtida resursknappa samhället. Kanske kommer de inte ha något val, eller kanske kommer alla andra alternativ vara så pass obekväma att mamma och pappas springande runt knuten kan accepteras.
Jag flyttade hemifrån två veckor innan jag fyllde 18, samma dag som jag slutade 2:a året på gymnasiet. Naturligtvis med fortsatt ekonomiskt stöd från föräldrarna.
Gissar att väldigt få 18-åringar tackar nej till en egen lägenhet, även om det bara är 700m från föräldrarna, när alternativet är att bo kvar "hemma" till 25-30 års ålder.
Kan inte säga att det skadade mig att flytta när jag var 18. Tvärt om. Den möjligheten till självständig utveckling vill jag om möjligt även ge till mina barn. Och som jag minns det underlättades "… socialt umgänge" rejält när man hade egen lägenhet.
"Utan stöd inga hyresrätter". Det stämmer inte. Och inte heller att det inte är lönsamt att bygga hyresrätt pga låga inflyttningshyror. Inflyttningshyrorna är ofta dyrare än motsvarande kostnad för en person som köper en ny motsvarande brf.
Varför byggs det då inte? Tja, tänk dig att du har 1000 kr på fickan. Mot att du lägger 100kr av dem så kan du om tio år få chansen till god avkastning. Låter inte så intressant eller hur? Från första plan till byggstart är det ofta 10 år pga planprosserer, överklagande mm.
Sedan visar det sig att kommunen ställer massor av idiotiska krav.
Exempelvis att du som byggherre ska anordna en parkeringsplats per lägenhet, i områden där bilägandet är så lågt som 30%. Du ska dessutom betala allmän andras gatubelysning, kulvertar till cykelbanor eller som i Handen, större delen av en helt ny pendeltågsstation.
De flesta som kritiserar hyresregleringen verkar inte ha den minsta aning om vad de pratar om. Inflyttningshyror kan sättas fritt, om inte fastighetsägaren väljer att förhandla dem, vilket de flesta gör.
Du kan inte behålla socialism på ena hållet (planmonopol) och begränsa tillgången och samtidigt låtsas att du har en fri marknad i konsumentledet.
Vill man ta bort hyresregleringen borde man också vilka ta bort planmonopolet, dvs alla som äger en plätt mark får göra vad dom vill med den, exempelvis investera i byggnation. De som gastar om att de inte vill ha socialism är oftast de som kramar hårdast om den strängaste reglering vi har, dvs förbudet att använda din egendom (tomtmark) som du vill,