En del kallar honom Sveriges farligaste man. Andra kallar honom obegåvad, lögnare eller normalbegåvning. Det är några av de omdömen som trillat ner i min mailbox under gårdagen och natten. Vem handlar nu detta om?
Hans namn är Lars E O Svensson. Han är vice riksbankschef. Och symboliserar det mesta som är fel med nationalekonomer av idag.
“Nej, det finns ingen bostadsbubbla” |
Hos både Bonnier/DI och Schibsted/SvD är nu Svensson ute och förnekar både skuldbubblan och bostadsbubblans existens. Slutsatsen kan inte vara någon annan än att han antingen faktiskt är helt inkompetent eller medvetet ljuger.
Det mesta han säger är åsikter, men ibland försöker han lägga fram fakta.
Citat Svensson enligt Schibsted:
“Man måste titta på hushållens hela balansräkning. Skulderna är nu 170 procent av disponibel inkomst men samtidigt har hushållen tillgångar som är 510 procent av disponibel inkomst. Så hushållen har tillgångar som är tre gånger så stora som skulderna. Alltså har hushållen väldigt starka balansräkningar.”
Hushållens skulder i förhållande till Sveriges BNP. |
Som de mer begåvade eller mindre lögnaktiga kollegorna Ingves och Jansson påtalade så är större delen av hushållens tillgångar icke likvida tillgångar. Specifikt bostäder och fordringar på pensionssystemen. Du kan idag inte använda din pension till att betala dina skulder, tvärt om ska din pension användas till att betala din mat om du blir pensionär. Fast Lars E O Svensson kanske ser fram emot att man ska beslagta svenskarnas pensioner (igen) för att den här gången rädda bankerna? Att sälja bostäderna minskar inte hushållens skuldsättning, bara hushållets skuldsättning, då de måste säljas till dagens priser för att inte de där 510 procenten av disponibel inkomst snabbt ska minskas. Någon måste ju köpa bostaden.
Men mest relevant är att Lars E O Svensson inte tittar på fördelningen av dessa tillgångar. Antingen är han helt inkompetent eller så ljuger han och bedrar avsiktligt. Sverige är ett av de länder i världen med den största snedfördelningen av tillgångar. Större delen av tillgångarna sitter hos en liten minoritet av befolkningen. Ett normalt svenskt hushåll har en nettoförmögenhet på 60 000 kronor enligt Swedbank. Medräknat bostaden.
Som jämförelse så är 510% av disponibel inkomst över 1 MSEK. Lars E O Svensson framställer det som att ett normalt svenskt hushåll sitter med en förmögenhet på 1.234 MSEK (5.1*242).
Antalet personer med riktiga förmögenheter i Sverige, dvs dollarmiljonärer, minskade dessutom 29% 2011 – 2012 enligt Credit Suisse. Den schweiziska banken kommer fram till att medianhushållet i Sverige har en nettoförmögenhet på 277 000 kronor inklusive bostadsbubblans övervärderade bostäder. Detta kan jämföras med ett medel på 242 000 i disponibel inkomst. Så ser det ut för normalt folk. De som lånat till en bostad, vilket majoriteten av svenska hushåll gjort.
Med skulder på 170% av disponibel inkomst och tillgångar på 510% av disponibel inkomst så borde medelsvensson ha 822 800:- SEK i nettotillgångar om Lars E O Svensson hade rätt. Verkligheten är alltså 60 000:- enligt Swedbank eller 277 000:- enligt Credit Suisse. Varav det mesta är illikvida tillgångar. Men kom ihåg att bankernas siffror är medianer. Hälften av svenskarna har mindre än så. Och det är inte de rikaste som kommer åka dit när skuldbubblan och bostadsbubblan kraschar. Nej, det är barnfamiljer, sjukskrivna, arbetslösa, pensionärer eller ensamstående föräldrar som tar första smällen.
Ja, Lars E O Svensson är en av Sveriges farligaste män, då han har makt att göra fel, fel som kan krossa miljontals svenskars ekonomi. Då han även är professor (iofs bara affilierad dito) så är han väl knappast vare sig normalbegåvad eller obegåvad. Återstår frågan om han är en lögnare, bedragare eller bara obildad?
34 kommentarer
En fråga om förtydligande. Han uppgav förmögenheten till 800k inklusive pension. Bankerna till mycket lägre, var det exklusive pension?
Det kanske står, men i så fall missade jag eller är inte läskunnig. (Myntar en fin term för att man omedvetet hoppar över rader i en text, särskilt sådana med obehagligt innehåll – dysgrammí?)
Med eller utan fordringar på pensionssystemen spelar ingen roll. Det är fortfarande inte pengar man kan plocka fram för att lösa några skulder.
En snabb kontroll på minpension.se visar att jag som 40-åring har en fordran på det statliga pensionssystemet på ett miljonbelopp. Trots att jag pluggat, gjort lumpen (som inte var pensionsgrundande före 1995) och de senaste åren tjänat väldigt lite. Jag kan dock inte plocka ut de pengarna, så de är inte relevanta.
Dessa tillgångar är mindre likvida än bostaden. Bostaden är en tillgång man råder över. Man kan t.ex. sälja huset för att lösgöra pengar, men man kan inte sälja sina fordringar på pensionsystemet.
Att räkna in pensionsfordringar är lite som att räkna in framtida lön i tillgångarna. Då blir vi alla lätt miljonärer.
Nej tyvärr, inte mer än som förklaring till de olika beloppen.
Själv för jag en kamp emot löneförmånen att företaget pensionsparar åt mig i diverse fonder istället för att få ut det som lön. Detta i tanken att jag förvaltar dem bättre än BMW-åkaren.
De här tillgångarna i form av pensioner som tas upp som tillgångar för hushållen. Är det någon som vet att det belopp som nämns bygger i huvudsak på pensionslöften eller om det är realt sparande?
Pensionslöften förstås. När staten "sparade" pensionspengarna "investerades" de i "säkra" statsobligationer, dvs gjordes direkt tillgängliga som valfläskpengar istället för att bli investerade i mervärdesskapande verksamhet/infrastruktur. När Sverige sen skulle anslutas till EU så strök Den Fete helt enkelt sisådär 300 miljarder (om jag minns rätt) av statsobligationer som tillhörde pensionssystemet så Sverige klarade konvergenskraven. Kommunerna har inte heller fonderat undan några pengar för sina pensionsåtaganden. På sikt måste svenska pensioner behöva behovsprövas precis som socialbidraget om systemet ska gå ihop.
Om jag minns rätt så har norrbaggarna gjort ungefär likadant med sina oljepengar, dvs investerat dem i framtida norrmänns skatteuppbörd. Som de sen ska betala utan oljeinkomster…. hoho.
Vad har kommunerna för pensionsåtaganden? I den mån de har några tror jag inte det är så lätt för kommunen att fondera pengar.
Sen är det ju ganska uppenbart om man vet hur börsen fungerar att pengar man stoppar in där kommer ut någon annanstans per omebelbar verkan. När man skall ha ut pensionen (eller vad man nu sparat till) så kräver det att någon annan stoppar in pengar på börsen. Att man sparar pengar till pensionen blir då lite av en illusion eftersom det är till stor del kommande generaation som skall stoppa in pengar i pensionsystemet så att pensionärerna kan få ut sina pengar.
Du är 40+are, dysåri eller förnekelse?
Dysåri? Vad är det?
Ah, jag är 42 år, skrev "40-åring". Ja, det är förnekelse. Avslöjad.
De 5% som tror på Svensson kan få göra det. Aldrig någonsin har det väl skrivits så intensivt i gammelmedia om räntor, skuldberg, bostadsbubbla, osv. Allt färre förnekar faktum, och nu kommer varslen. Då är det + & – som i slutändan dikterar hur illa det kommer att gå.
Lars E. O. Svensson är en s.k. 'nyttig idiot', en mycket farlig sådan.
Jag saknar Cornucopias klara insikt om problemen. Det tycks även resten av bostadsrättsinnehavarna och en av RB delegater.
Vem skall betala bostaden? Vi har fört över den kostnaden till den enskilde genom utförsäljningar av BR och ett stort ägande av villor.
Rasar dessa priser så rasar ekonomin för många-där har du en poäng.
Vad kan orsaka ett ras?
Befolkningsminskningar?-inte aktuellt med SD i minoritet.
Byggprisras?-Vore önskvärt men föga troligt.
Så än så länge kan vi byta bostäder på en hög prisnivå-där endast de som kliver in och ur drabbas direkt!
Vore intressant om du Cornu tog upp hela bilden av bostadsmarknaden på ett seriöst sätt. Som det nu är så driver du en tes som inte speglar dagens verklighet.
Jag säger inte att den är fel bara det att den till denna dag visats vara det! Humlan flyger!
Du missar det som brukar utlösa bubblor. Nämligen när folk inser att det är orimligt och helt enkelt slutar blåsa upp bubblan. Det som faktiskt har hänt nu.
När folk utför den enkla matematiken det faktiskt innebär att räkna lite på ränte på ränteeffekten.
Om bostadspriserna stiger med 10% om året så fördubblas de på ca 7 år. Om du har löneökningar på så högt som 3,5%/år så fördubblas inkomsterna på 20 år. Det innebär att under den period de nominella lönerna dubblats så har priserna hunnit med tre dubblingar dvs en åttadubbling.
Hållbart? Jasså ok kör då en cykel till då har du fyrdubblade löner och 64 dubblade bopriser. Ok nu fattade du. Bra!
Ser på minpension.se att de räknar med rätt hög avkastning de kommande åren. 3.5% anser de är en låg prognos.
Cornu – jag tror nog han är obegåvad trots "Professor" titeln. Att vara professor inom Ekonomi – hur svårt kan det vara? Jag minns från NEK, FEK och allt vad de hette att det är mellanstadiematematik med konstanta avrundningsfel (en ekonom kan inte förstå vitsen med värdesiffror – heller…) Det övriga Keynesiska dravlet tar inte många minuter att förstå sig på.
Oppti – kom igen. Några 10-tal arbetslösa höginkomsts-BLT:er, så börjar sättningen på marknaden. De får respit högst 6 månader, sedan vill banken ha täckning för säkerheten. Om du hänger med så vet du att oktoberstatistiken visade på 10.000 varslade och trenden är ökande. Vi är precis på väg in i en lågkonjuktur orsakad av allt möjligt för första gången, vem vet när det går över.
Jag gissar att Lars e o Svensson är hårt skuldsatt.
Att vara professor inom Ekonomi – hur svårt kan det vara?
Tja, det var ju också ett argument…
Lars EO Svensson har för övrigt en civilingenjörsexamen i teknisk fysik också. Något att beakta för alla jävla ingenjörer som tror sig vara så mycket intelligentare än alla "korkade ekonomer".
/Också ingenjör
Inte intelligentare utan mera realitetsnära.
/Också ingen-gör (vem är inte det förresten).
byt ut "intelligentare" mot valfritt ord som beskriver på vilket du anser dig vara bättre än alla dessa värdelösa ekonomer, budskapet är detsamma.
Det finns mängder av högutbildade utan någon förmåga att skapa en egen världsbild. Det är mer en personlighetsmässig sak än något annat.
Att man kan lära sig svara rätt på en massa tentor utantill betyder faktiskt inte att man förstår vad det handlar om.
man kan komma ganska långt i den akademiska världen bara genom att suga och slicka och intrigera på rätt sätt, vilket inte minst EO är ett lysande exempel på.
Uppenbarligen behöver man inte vara lämplig till vad som helst bara för att man har fina utbildningar i teorin.
Ja, det är ju tur att alla kompetenta bloggkomentatorer är så fantastiskt smarta och ser igenom bluffen då…
Undrar varför det inte är ni som undervisar på Princeton?
Svenson är vad jag kan förstå direktkopplad till moderskeppet, han är inte en fri agent.
Men även där finns det tydligen lösa kanoner
. . . the NY Fed putting out a warning of what might be coming down the pipeline if things start to blow up?
If Interest Rates Go Negative . . . Or, Be Careful What You Wish For
http://libertystreeteconomics.newyorkfed.org/2012/08/if-interest-rates-go-negative-or-be-careful-what-you-wish-for.html
. . .
Certified checks, which are liabilities of the certifying banks rather than individual depositors, might become a popular means of payment, as well as an attractive store of value, because they can be made payable to order and can be endorsed to subsequent payees. Commercial banks might find their liabilities shifting from deposits (on which they charge interest) to certified checks outstanding (where assessing interest charges could be more challenging). If bank liabilities shifted from deposits to certified checks to a significant degree, banks might be less willing to extend loans, because certified checks are likely to be less stable than deposits as a source of funding.
As interest rates go more negative, market participants will have increasing incentives to make payments quickly and to receive payments in forms that can be collected slowly. This is exactly the opposite of what happened when short-term interest rates skyrocketed in the late 1970s: people then wanted to delay making payments as long as possible and to collect payments as quickly as possible. Some corporations chose to write checks on remote banks (to delay collection as long as possible), and consumers learned to cash checks quickly, even if that meant more trips to the bank, and to demand direct deposits. However, if interest rates go negative, the incentives reverse: people receiving payments will prefer checks (which can be held back from collection) to electronic transfers. Such a reversal could impose novel burdens on payment systems that have evolved in an environment of positive interest rates.
Conclusion
The take-away from this post is that if interest rates go negative, we may see an epochal outburst of socially unproductive—even if individually beneficial—financial innovation. Financial service providers are likely to find their products and services being used in volumes and ways not previously anticipated, and regulators may find that private sector responses to negative interest rates have spawned new risks that are not fully priced by market participants.
Negative interest rates = time has negative value.
correlation = causality, or co-incidental?
Human action under ultra-low interest rates
http://sibileau.com/martin/2012/09/02/human-action-under-ultra-low-interest-rates/
. . .
Another way of examining this is the following: The zero interest rate indicates that time is free. And as anything that is free is wasted, time will also be wasted. Therefore, the equity of a firm, which is the equivalent of a call option on the assets of a firm, will become very cheap in terms of the debt of the company, as the debt does not grow with time because no interest is due on it (this only holds true, if the company is profitable, as a friend pointed to us). Arbitraging for this distortion in relative value, lifts the price of stocks, and to make this process sustainable in time, central banks need to keep throwing liquidity to the system, until they no longer can….
Now, if savings leave the matrix “system”, we will see in the long run an important de-leveraging, as the credit multiplier becomes less and less powerful. With more assets outside the system, the pricing mechanism becomes less efficient, since there are fewer signals to market participants. Capital markets disappear, specialization decreases, economies of scale are threatened. With more assets outside the system, productivity plunges and with it, unemployment skyrockets in rigid (unionized) labour markets (characteristic of developed economies). As developed economies, with high stock of capital, rely on economies of scale, this fundamental transformation has enormous damaging potential.
The flight from the system brings more financial repression as a logic reaction. In those nations with established coercive savings plans pension plans , politicians set their eyes on these virgin pools of capital, to force a bid to their liabilities (i.e. sovereign debt). This process eventually spirals, since the financial repression aimed to prevent market participants from protecting their inter-temporal exchange decisions, grows exponentially and brings about precisely the opposite outcome: A complete defence of savings, now fully thrown into an informal economy.
At this point, something has to be said about wealth transfer, because not every market participant is able to re-allocate his/her investments and re-direct his/her savings from the system to the informal world. Those who cannot save enough, those employed in firms and trapped in pension plans, will see their assets evaporate. If the harm is too significant, it may even be a cause for them to leave their condition as employees and become self-employed. This is the landmark of underdeveloped economies: A huge mass of self-employed, undercapitalized citizens in an informal system. The informality prevents them from accessing credit, which enhances their undercapitalization.
Finally, we ask that you note one last thing: As productivity, employment and production decrease, even a steady and low rate of inflation has the potential to morph into hyperinflation. It’s only a matter of time, and it occurs once the capital markets (including the futures markets) vanish, when the only reason to demand currency is for transactional purposes, when the demand of currency to settle debts is only marginal.
Martin Sibileau
Negative interest rates = time has negative value.
correlation = causality, or co-incidental?
Human action under ultra-low interest rates
http://sibileau.com/martin/2012/09/02/human-action-under-ultra-low-interest-rates/
. . .
Another way of examining this is the following: The zero interest rate indicates that time is free. And as anything that is free is wasted, time will also be wasted. Therefore, the equity of a firm, which is the equivalent of a call option on the assets of a firm, will become very cheap in terms of the debt of the company, as the debt does not grow with time because no interest is due on it (this only holds true, if the company is profitable, as a friend pointed to us). Arbitraging for this distortion in relative value, lifts the price of stocks, and to make this process sustainable in time, central banks need to keep throwing liquidity to the system, until they no longer can….
Now, if savings leave the matrix “system”, we will see in the long run an important de-leveraging, as the credit multiplier becomes less and less powerful. With more assets outside the system, the pricing mechanism becomes less efficient, since there are fewer signals to market participants. Capital markets disappear, specialization decreases, economies of scale are threatened. With more assets outside the system, productivity plunges and with it, unemployment skyrockets in rigid (unionized) labour markets (characteristic of developed economies). As developed economies, with high stock of capital, rely on economies of scale, this fundamental transformation has enormous damaging potential.
The flight from the system brings more financial repression as a logic reaction. In those nations with established coercive savings plans pension plans , politicians set their eyes on these virgin pools of capital, to force a bid to their liabilities (i.e. sovereign debt). This process eventually spirals, since the financial repression aimed to prevent market participants from protecting their inter-temporal exchange decisions, grows exponentially and brings about precisely the opposite outcome: A complete defence of savings, now fully thrown into an informal economy.
At this point, something has to be said about wealth transfer, because not every market participant is able to re-allocate his/her investments and re-direct his/her savings from the system to the informal world. Those who cannot save enough, those employed in firms and trapped in pension plans, will see their assets evaporate. If the harm is too significant, it may even be a cause for them to leave their condition as employees and become self-employed. This is the landmark of underdeveloped economies: A huge mass of self-employed, undercapitalized citizens in an informal system. The informality prevents them from accessing credit, which enhances their undercapitalization.
Finally, we ask that you note one last thing: As productivity, employment and production decrease, even a steady and low rate of inflation has the potential to morph into hyperinflation. It’s only a matter of time, and it occurs once the capital markets (including the futures markets) vanish, when the only reason to demand currency is for transactional purposes, when the demand of currency to settle debts is only marginal.
Martin Sibileau
Det hade varit intressant att veta i vilken utsträckning L E O Svensson låg bakom att Paul Krugman fick Riksbankens "Nobelpris" i ekonomi 2008. De båda verkar vara av precis samma skrot och korn.
Eurozone falls back into recession
http://www.bbc.co.uk/news/business-20337245
Svensson har varit en framstående förespråkare för negativa räntor.
Negative interest rates = time has negative value.
correlation = causality, or co-incidental?
Human action under ultra-low interest rates
http://sibileau.com/martin/2012/09/02/human-action-under-ultra-low-interest-rates/
. . .
Another way of examining this is the following: The zero interest rate indicates that time is free. And as anything that is free is wasted, time will also be wasted. Therefore, the equity of a firm, which is the equivalent of a call option on the assets of a firm, will become very cheap in terms of the debt of the company, as the debt does not grow with time because no interest is due on it (this only holds true, if the company is profitable, as a friend pointed to us). Arbitraging for this distortion in relative value, lifts the price of stocks, and to make this process sustainable in time, central banks need to keep throwing liquidity to the system, until they no longer can….
Now, if savings leave the matrix “system”, we will see in the long run an important de-leveraging, as the credit multiplier becomes less and less powerful. With more assets outside the system, the pricing mechanism becomes less efficient, since there are fewer signals to market participants. Capital markets disappear, specialization decreases, economies of scale are threatened. With more assets outside the system, productivity plunges and with it, unemployment skyrockets in rigid (unionized) labour markets (characteristic of developed economies). As developed economies, with high stock of capital, rely on economies of scale, this fundamental transformation has enormous damaging potential.
The flight from the system brings more financial repression as a logic reaction. In those nations with established coercive savings plans pension plans , politicians set their eyes on these virgin pools of capital, to force a bid to their liabilities (i.e. sovereign debt). This process eventually spirals, since the financial repression aimed to prevent market participants from protecting their inter-temporal exchange decisions, grows exponentially and brings about precisely the opposite outcome: A complete defence of savings, now fully thrown into an informal economy.
At this point, something has to be said about wealth transfer, because not every market participant is able to re-allocate his/her investments and re-direct his/her savings from the system to the informal world. Those who cannot save enough, those employed in firms and trapped in pension plans, will see their assets evaporate. If the harm is too significant, it may even be a cause for them to leave their condition as employees and become self-employed. This is the landmark of underdeveloped economies: A huge mass of self-employed, undercapitalized citizens in an informal system. The informality prevents them from accessing credit, which enhances their undercapitalization.
Finally, we ask that you note one last thing: As productivity, employment and production decrease, even a steady and low rate of inflation has the potential to morph into hyperinflation. It’s only a matter of time, and it occurs once the capital markets (including the futures markets) vanish, when the only reason to demand currency is for transactional purposes, when the demand of currency to settle debts is only marginal.
Martin Sibileau
Svensson har varit en framstående förespråkare för negativa räntor.
Negative interest rates = time has negative value.
correlation = causality, or co-incidental?
Human action under ultra-low interest rates
http://sibileau.com/martin/2012/09/02/human-action-under-ultra-low-interest-rates/
. . .
Another way of examining this is the following: The zero interest rate indicates that time is free. And as anything that is free is wasted, time will also be wasted. Therefore, the equity of a firm, which is the equivalent of a call option on the assets of a firm, will become very cheap in terms of the debt of the company, as the debt does not grow with time because no interest is due on it (this only holds true, if the company is profitable, as a friend pointed to us). Arbitraging for this distortion in relative value, lifts the price of stocks, and to make this process sustainable in time, central banks need to keep throwing liquidity to the system, until they no longer can….
Now, if savings leave the matrix “system”, we will see in the long run an important de-leveraging, as the credit multiplier becomes less and less powerful. With more assets outside the system, the pricing mechanism becomes less efficient, since there are fewer signals to market participants. Capital markets disappear, specialization decreases, economies of scale are threatened. With more assets outside the system, productivity plunges and with it, unemployment skyrockets in rigid (unionized) labour markets (characteristic of developed economies). As developed economies, with high stock of capital, rely on economies of scale, this fundamental transformation has enormous damaging potential.
The flight from the system brings more financial repression as a logic reaction. In those nations with established coercive savings plans pension plans , politicians set their eyes on these virgin pools of capital, to force a bid to their liabilities (i.e. sovereign debt). This process eventually spirals, since the financial repression aimed to prevent market participants from protecting their inter-temporal exchange decisions, grows exponentially and brings about precisely the opposite outcome: A complete defence of savings, now fully thrown into an informal economy.
At this point, something has to be said about wealth transfer, because not every market participant is able to re-allocate his/her investments and re-direct his/her savings from the system to the informal world. Those who cannot save enough, those employed in firms and trapped in pension plans, will see their assets evaporate. If the harm is too significant, it may even be a cause for them to leave their condition as employees and become self-employed. This is the landmark of underdeveloped economies: A huge mass of self-employed, undercapitalized citizens in an informal system. The informality prevents them from accessing credit, which enhances their undercapitalization.
Finally, we ask that you note one last thing: As productivity, employment and production decrease, even a steady and low rate of inflation has the potential to morph into hyperinflation. It’s only a matter of time, and it occurs once the capital markets (including the futures markets) vanish, when the only reason to demand currency is for transactional purposes, when the demand of currency to settle debts is only marginal.
Martin Sibileau
Svensson menar att om det är en bubbla så är räntevapnet hur som helst fel vapen. Räntan ska bara användas för att hålla inflationen på 2 procent. Om man vill komma åt skuldsättningen är det bättre att höja fastighetsskatten, minska ränteavdragen eller använda amorteringskrav. Jga håller med Svensson om det.
Svensson har varit en framstående för negativa räntor.
Human action under ultra-low interest rates
http://sibileau.com/martin/2012/09/02/human-action-under-ultra-low-interest-rates/
Today, we want to examine the origins of the idea that ultra-low rates of interest can exist, how this idea came about, why it was flawed and how it leads to an informal economic system. It was a fallacy based on misunderstanding of the rate of interest and human action.
. . .
Now, if savings leave the matrix “system”, we will see in the long run an important de-leveraging, as the credit multiplier becomes less and less powerful. With more assets outside the system, the pricing mechanism becomes less efficient, since there are fewer signals to market participants. Capital markets disappear, specialization decreases, economies of scale are threatened. With more assets outside the system, productivity plunges and with it, unemployment skyrockets in rigid (unionized) labour markets (characteristic of developed economies). As developed economies, with high stock of capital, rely on economies of scale, this fundamental transformation has enormous damaging potential.
The flight from the system brings more financial repression as a logic reaction. In those nations with established coercive savings plans pension plans , politicians set their eyes on these virgin pools of capital, to force a bid to their liabilities (i.e. sovereign debt). This process eventually spirals, since the financial repression aimed to prevent market participants from protecting their inter-temporal exchange decisions, grows exponentially and brings about precisely the opposite outcome: A complete defence of savings, now fully thrown into an informal economy.
At this point, something has to be said about wealth transfer, because not every market participant is able to re-allocate his/her investments and re-direct his/her savings from the system to the informal world. Those who cannot save enough, those employed in firms and trapped in pension plans, will see their assets evaporate. If the harm is too significant, it may even be a cause for them to leave their condition as employees and become self-employed. This is the landmark of underdeveloped economies: A huge mass of self-employed, undercapitalized citizens in an informal system. The informality prevents them from accessing credit, which enhances their undercapitalization.
Finally, we ask that you note one last thing: As productivity, employment and production decrease, even a steady and low rate of inflation has the potential to morph into hyperinflation. It’s only a matter of time, and it occurs once the capital markets (including the futures markets) vanish, when the only reason to demand currency is for transactional purposes, when the demand of currency to settle debts is only marginal.
Martin Sibileau
Det kommer idag signaler om att IT-sektorn i Stockholm bromsar kraftigt, är det den sista bastionen som faller? Ökad arbetslöshet och framförallt hot om arbetslöshet brukar ju få de flesta att tveka till att dra på sig stora lån, så stora att det inte är någon vits att amortera eftersom det inte gör någon skillnad ändå.