696
Det visar sig att tjänsten Gårdsnära, som hjälper dig att hitta närproducerat nära dig, tänker precis som jag angående årets julklapp. Se nedan.
Ovanstående bild är ifrån Gårdsnäras Facebook-sida.
Det visar sig att tjänsten Gårdsnära, som hjälper dig att hitta närproducerat nära dig, tänker precis som jag angående årets julklapp. Se nedan.
Ovanstående bild är ifrån Gårdsnäras Facebook-sida.
29 kommentarer
Bra initiativ! Har bokmärkt. Annars brukar jag köpa kött på köttboden som köper direkt från gården. Lite dyrare, men o så gott.
Årets julklapp är Lars Myttings bok "VED"
Inget arvode eller ersättning från förlaget har utgivits mig.
Tackar för den!
Passar perfekt till min halvt vedtokige svåger.
Årets julklapp är Lars Myttings bok "VED"
Inget arvode eller ersättning från förlaget har utgivits mig.
Jag föreslår en pall med björkved.
Mycket bra förslag!
Allt som kan torpedera den paneuropeiska jordbrukskolchosens centralplanerade och kvoterade livsmedelsproduktion, ska uppmuntras.
Köp svenskt närproducerat kött och säg nej till det EU:ska salmonella-, antibiotika-, azofärgämnes- och köttklisterberikade köttet.
"Trombin bildar tillsammans med fibrinogen livsmedelstillsatsen köttklister, som kan användas för att sammanfoga delar av kött. I en omröstning i EU-kommissionens ständiga kommitté för livsmedelskedjan och djurhälsa beslöts den 8 februari 2010 att köttklister skulle godkännas som livsmedelstillsats i EU." – bisarrt är bara förnamnet.
Äsch, det där är ju svincoolt. Nu kan man ju få en fläsk-zebra-isbjörnsfilé, eller kanske en rejäl kyckling-fläsk-schnitzel som innehåller både campylobacter och trikiner.
Ja Belli, du har nog rätt. Ska åka till Clas Ohlson i morgon, det första jag gör, och köpa köttklister. Kan nog limma ihop en turbaconducken
Nej Svensson, är det något julklapp av plast du skall ha så är det vattendunkar. En 20 liters hos Biltema kostar 60 SEK. Köp ett par styck, fyll dessa med rent vatten. Vid elavbrott (ja, elavbrott) så kommer du att märka att dunkarnas innehåll är mer dyrbart än alla dina plastleksaker inkl. kreditkort.
Hur bra är egentligen ICAs ekologiska kött? Köper alltid ekologiskt köttfärs och oxfile t ex.
Om du tycket att det smakar gott är det bra.
Ekologisk produktion på storskalig nivå kräver inte mindre resurser än konventionell snarare mer eftersom skördarna är så mycket mindre, det går åt mycket diesel för att hålla ogräset borta..
Om du vill äta förgiftad mat, med miljögifter som aldrig går ur din kropp och om du är kvinna därmed även förs över till dina barn i din mage och via modersmjölken, för att sedan bli ännu värre i nästa generation, så är det upp till dig.
Se även http://www.underkastelsen.se
Vill du också missgynna biologisk mångfald, utrota insekter, småliv och fåglar, så är "konventionellt jordbruk" också ett utmärkt val.
Det finns inga belägg för att det skulle finnas mer gifter i konventionell odlad mat inte i Svenskodlad i alla fall.
När det gäller kadmium så har det visat sig att det mesta får vi via importerad mat och därför blir det svårt att återföra näringsämnen utan att vi får in mer kadmium på våra åkrar.
Sen är det ju stor skillnad på småskalig produktion som du själv sysslar med och ekologiska gårdar på 100tals hektar, sörgårdsidyllen dödade "Astrid Lingren" effektivt genom att hjälpa till så vi fick helt andra spelregler än våra konkurrenter så svenska bönder blev tvungna till storskalig rationalisering för att kunna överleva.
Peak Oil kommer givetvis att innebära en återgång till småskalig produktion av nödvändighet, men storskalig ekologisk produktion kommer att försvinna långt före konventionell.
Du är i förnekelsefasen. Icke-ekologiskt innehåller så mkt gifter att forskare avråder gravida från att äta "vanlig" mat.
http://cornucopia.cornubot.se/2012/03/lyckligtvis-bestammer-foraldrarna.html
Även barn under tre år bör enbart äta ekologiskt pga de hormonstörande och nervskadande effekterna sv "vanlig" mat.
Vad gäller frukt kan jag bara hålla med dig, den ska helst avnjutas inom synhåll från trädet,och efter säsong om den är färsk. Det samma borde gälla sallad/grönt men där är jag mer bekväm tyvärr. Gifterna som cirkulerar i miljön kommer man inte undan möjligtvis om man odlar själv kan man minimera dem, få ekologiska gårdar klarar sig utan att tillföra näringsämnen utifrån, antingen via djurens mat eller restprodukter från konventionell odling tex blod.
Sen kan man tycka vad man vill men det är konsumenten som bestämmer och sanningen är tyvärr att 90% väljer alltid den billigaste varan punkt.
Man kan hoppas fler och fler väljer att handla lokalt helst direkt från "bonden", det skulle vara bra för alla (utom Ica handlaren förstås) bonden, miljön och konsumenten.
@islanderivo
Du har rätt i att kadmium kommer via importerad mat. En del av kadmiumet går igenom kroppen och hamnar i rötslammet som sedan sprids på svenska konventionella gårdar tillsammans med det kadmium som är bundet till fosforn i konstgödsaeln som också sprids på konventionella åkrar och hövallar. Skall dock sägas att den konstgödsel som sprids i Sverige har lite lägre kadmiumhalt än den som sprids på kontinenten som har sitt ursprung i Marocko.
På de ekologiska åkrarna sprids varken konstgödsel eller förgiftat rötslam. Det kan kan dock finnas rester från tidigare konventionell odling eftersom omställningstiden enligt KRAV reglementet är mycket kort. Vet inte exakt vad den är nu men för inte så länge sedan var den ett år. Motivet är att få mer åkrar där man inte håller på med ovan nämnda idiotier.
Jag kan inte hindra dig men du kan ju stötta detta om du vill genom att fortsätta köpa mat där det sprids kadmium så att du är helt säker på att dina barnbarn och barnbarns barn också får sin dos. Förutom allt annat dumt som sker i och med konventionellt jordbruk. Ekojordbruk(KRAV) är definitivt inte perfekt men bättre än konventionellt.
På den tiden då vi hade Thomas-processen inom stålindustrin var P en bra gödningsmineral utan kadmium.
Om vi använde litet äldre skötselmetoder, typ 1950-tal, med måttliga krav på produktionsdjuren och säsongsvariation så skulle t.ex. ko-mjölken vara en ren hälsodryck.
Ty något så enkelt som CLA försvann nästan helt med industrijordbruket då säsongsvariationen med produktionstoppen under betessäsongen försvann då mejerierna inte längre kunde/ville vara en buffert mot naturens variationer…
Även slakten drabbades av samma problem vilket gör att stalluppfödda slaktdjur inte är det samma som höstslaktade utegångsdjur uppfödda på bete…
läs gärna Jenny Reimers förklaring.
Så därför vill jag påstå att KRAV egentligen inte är särskilt ekologiskt…
Utan bara ett regelverk….
@Thomas
Jag är benägen att hålla med dig i mycket du skriver men på en skala är det bättre än konventionellt odlat. Jag nöjer mig inte med det själv och tycker andra som bryr sig i dessa frågor skall ställa högre krav.
@Thomas
Har inte KRAV som et krav när jag handlar mycket av det kött jag vill ha. Går på uppfödning, ålder, kön osv. Har du ätit kotlettrad från en gammal utesugga? Det är grejer det.
Nötkött blir det gärna från gallko/kviga med några år på nacken. Betat skall de ha gjort en hel sommarsäsong. Äter hellre fryst kött av denna typ resten av året. Bara man fryser in köttet fort. Är det vaccat är det bättre att ha det i kylen och frysa in lite i taget så det blir snabb infrysning. Då är det som färskt sen 🙂
Nu drar vi ner på det röda köttet och går över mer på ägg och fågelkött istället, egenproducerat på hushållsnivå. Får se om det blir några Lappgetter framöver då kanske det blir någon eller ett par bockkillingar om året också.
Skoga Gårdmejeri hade jag som besöksobjekt med en grupp från en folkhögskola…
En av tjejerna var fransyska och trodde inte det var möjligt att finna ett getmejeri så nära Göteborg.
Själv gillar jag deras Tom-ost…
Jag var var bara häromdagen på genomresa i Derome och hittade det nya gårdsglassmejeriet i Viskadalen…
Så nu har jag två glasstillverkare på nära håll. Bräutigams i Fjärås och Gårdsglass i Derome. Kanonglass på båda ställena…
Kul att dessa kunskaper väcks till liv i detta land igen :-).
Vore ännu bättre om dina tankar om högt grundavdrag genomfördes så skulle denna typ av verksamheter explodera i antal.
"Men spottar man på en sten tillräckligt mycket så blir den våt…"
Ville bara påpeka att Viskadalens Gårdsglass ligger utanför Veddige och inte i Derome. http://www.viskadalensgardsglass.se Mycket god glass och dessutom tar dem mjölken från deras egna kossor. Det kan inte Bräutigams matcha 🙂
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Man tackar för ett utmärkt förslag och en mycket bra hemsida som jag inte kände till tidigare.
The Man