Kan det finnas en risk för brist på kompetentsbrist hos nya bostadsrättsföreningar, vilket med tanke på dessas höga belåning kan innebära allvarliga framtida problem.
Gamla bostadsrättsföreningar är generellt inte lika skuldsatta som nya, och har ofta åtminstone några erfarna styrelsemedlemmar. Man har också stött på många, men inte alla problem som kan uppstå vid förvaltningen av fastigheten och har helt enkelt erfarenhet. I den mån styrelsemedlemmarna är gamla klubbmedlemmar kanske de också inte är helt fartblinda vad gäller prissättningen av klubbmedlemskap. Gamla föreningar har ofta fått ordning på saker som amorteringar, byggande av buffert och avskrivningar.
Man kan sätta detta i kontrast mot en ny förening, där föreningens skulder kan vara enorma, och i princip motsvara hela byggkostnaden för fastigheten, medan själva klubbmedlemskapens pris går som vinst till byggbolagen. Samtidigt är de ekonomiska planerna ofta helt åt skogen, utan amorteringar, utan buffertbyggande och med glädjekalkyler för räntorna. Man kommer inte heller ha en erfaren styrelse, om nu inte någon som flyttar in har erfarenhet från tidigare.
Men om man köper en nybyggd bostadsrätt idag så har man bevisligen inte världens bästa ekonomiska omdöme och antagligen inte en realistisk världsbild. Hur står det då till med en långsiktiga planeringen av fastigheten?
Undantaget att det rör sig om s k bostadskarriärister med stora vinster i ryggen, så förlitar sig de flesta på att ta mångmiljonlån amorteringsfritt idag. Denna amorteringsfria kultur är tyvärr inte helt osannolik att man tar med sig in i styrelsearbetet. Speciellt som framtida nödvändiga avgiftshöjningar riskerar att minska marknadsvärdet på det egna klubbmedlemskapet, då de flesta inte studerar eller förstår klubbens ekonomi.
Men samma sekund som den första klubbmedlemmen flyttar in genom dörrarna börjar fastigheten och dess utrustning och anläggningar att slitas. Realistiska amorteringar och buffertbyggande är nödvändigt från starten. Det handlar inte om att leva för stunden, utan om att driva en fastighet med en tidshorisont om minst 50 år, under vilken tid i princip allt kommer bytas ut, från tak till fasad. Amorteringar är nödvändiga för att skaffa ekonomisk höjd för att hantera kommande renoveringar.
Har man ekonomisk kompetens idag så bör man ju snarare sälja sin bostadsrätt, vilket rent av kan innebära en brain-drain även från gamla föreningar. Kvar blir fartblinda som inte hört talas om ordet amortering och inte förstår varför man behöver göra dessa. Det som talar emot detta är att många äldre åtminstone kom in billigt relativt mot idag och alltså inte kommer känna någon panik över att ta vinsten.
En bra styrelse idag är inte heller någon garanti för en bra styrelse i morgon.
24 kommentarer
I en borättsförening så har de valet numera mellan 5 hyresfria månader eller amorteringar på föreningens skulder.
Valet är inte självklart för alla, eftersom det även finns de som har lånat för att köpa på sig BR.
Sen är väl övervinster för byggbolagen inte så tydliga, gör de mer än 3 % på omsättningen så är det bra. PEAB sparkar husbyggare eftersom de inte får lönsamheten att räcka!
Tack för ett bra inlägg! Orolig fastighetsägare.
Varför är du orolig?
Bra skrivet. Borde få annonsplats överallt i samhället.
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Någon förklaring till varför det plötsligt slutar "funka" med inmatningen när man skriver en kommentar? (Safari)
Nä, men det är förbannat irriterande!
Aldrig upplevt, använder Safari själv.
samma erfaremhet här – har lett till att inga inlägg numera görs från fånen eller paddan… det är bara så jobbigt att skriva nästan färdigt och sedan inte kunna bli klar. Man har ju inte oceaner av tid att skriva om allt igen….
Och som jag klagat på tidigare går det inte att editera texten på iPad på ett enkelt sätt. Först måste man klicka ner tangentbordet och sen peka exakt på det ställe man vill editera så att tangentbordet kommer upp igen, och upprepa detta om man vill ändra på nästa ställe i texten. Man kan iofs skriva rätt från början, men det är svårt på paddan som ibland inte tar alla tangenttryckningar.
Hade gärna gjort något åt detta, men kan tyvärr inte eftersom jag valt Bloggers plattform.
Ett förslag för er med paddor (och oss med iPhone – jag både skriver inlägg (ibland) och kommenterar på iPhone) är att skriva texten i ett separat textredigeringsverktyg, kopiera till klippbordet och klistra in i kommentarsfältet.
OM jag haft BR hade jag hellre amorterat mina egna skulder och inte föreningens av en enkel anledning: En genomsnittlig spekulant om jag skulle vilja flytta kollar ju inte de föreningens skulder/buffert ändå medan mina egna skulder är helt "linjära" med amorterat kapital. Kanske finns det brytpunkter i skuldsättningen i en BRF som ger skjuts åt värdet på BR:en ,möjligen, men det är nog långsökt. Avgift per månad är det som gäller! Spelar ingen roll om pengarna går till underhållsfond eller ränta för Kleti tror jag!
Bo Bubbla
Jag gissar att de flesta tänker som du och därmed är det troligt att styrelsen kommer tänka så också. Då blir inte förvaltningen av fastigheten speciellt långsiktig och föreningen riskerar att stå dåligt rustad för framtida "överraskningar".
Frågan är då ifall det snarare är frågan om risk för kompetensbrist eller chans till kompetens – isht för nybildade föreningar. I gamla föreningar kan man som spekulant iaf göra en bedömning utifrån hur ekonomin skötts den senaste tiden.
Där jag bor har rotationen av medlemmar de senaste 10 åren ökat enormt, de unga som flyttar in bor max 2-3 år innan de drar vidare och ingen vill engagera sig i huset. Det har aldrig varit så dålig ordning som nu.
Synd att gemene man är så girigt kortsiktig numera, bostadskarriären är det viktigaste.
Skönast är att bo i villa/äganderätt eller egenägt radhus, man ska inte äga saker kollektivt, det blir alltid så att vissa får göra mer än andra. Parasitism uppstår alltid i ett kollektiv, det går inte att komma ifrån.
För mig för bubblan gärna brisera, de unga svenskarna behöver komma ner på jorden känns det som. Är inte supergammal själv men jag har bott här i 9 år nu, andelen är amorterad och klar, det som hindrar mig att flytta är att husen stigit så mycket i pris att jag måste belåna mig på nytt och det vill jag inte. Låt bubblan smälla 🙂
Vad har du att byta med då? En BR som faller lika mycket?
Prisskillnaden mellan en BR och äganderätt kanske blir mindre (halveras priserna på bägge halveras också prisskillnaden). Det är främst när man är belånad som ett prisfall blir katastrofalt – är man obelånad kan man rakt av byta till "likvärdigt" boende.
Flyttade nyligen från en BR, byggd i mitten på 60-talet och därmed med en mycket(!) god ekonomi. Under de senaste 5 åren har där varit en stor generationsväxling, och snittåldern är nu 35 år jämfört med tidigare 75 år.
I och med detta blev det också en prioritetsförändring å det grövsta, med helkaklad splitterny bastu, ny lekplats med alla tillbehör och nu också funderingar på ett fullutrustat gym.
Pengarna plockas från det budgeterade framtida underhållet, som nya dräneringar och omläggning av platt tak.
Detta är en stor anledning till varför jag nu har flyttat.
Måste nog anmäla avvikande åsikt här faktiskt. Finns många "gamla" brf:er som måste höja månadsavgiften 30% för ett enkelt stambyte. Höga avgifter i en ny brf ska man så klart syna, men det kan ju bero på att man vill bygga en buffert och det är väl sunt. Man ska således inte stirra sig blind på nytt/gammalt utan snarare underhållsplan, kassa och projektionerna för framtiden. Gemensamt ägd "lyx" som gym och badtunna är varningssignaler, hellre då stoppa pengarna på banken för framtida användning.
Vet att min hyfsat nya (inflytt i husen hösten 2007) har ca 32 miljoner i lån och amorterade hela 25 000 kr förra året.
Kommer bara att ta tusen år, men det löser sig säkert!
Vad är en rimligt amorteringstakt för en brf, 50 år?
Ja, man skall ju skriva av byggnadet på 50år så varför inte? Om man inte amorterar på den takten eller möjligen bygger upp en buffert i motsvarande takt går föreningen i konkurs – vilket inte är så bra…
Stockholmsmässigt är detta faktiskt ett rejält problem. Ombildningarna – där man säljer långt under marknadspris- lockar ju fram det sämsta hos många människor som får dollar i blicken. Vanligt scenario är att dom som varit mest pådrivande för ombildningar är dom första som säljer . Och lämnar styrelsen tom.
Dessutom är intrycket att ombildningskonsulterna gör kalkylerna så favorabla för ombildning som möjligt, genom att t e x lägga skulden mer hos förening än lägenheterna.
Sent kommenterat men har haft fullt upp med annat. Jättebra artikel! Vi bodde i gammal stabil brf men evakuerade oss och har i princip bytt det boendet rakt av mot ett hus nära pendeltågsstation en bit utanför stan. Otroligt skönt att slippa dela ekonomi med grannen, trots att föreningen var stabil. Jag tycker att jag under de 15 åren i brf:en märkt av braindrainen du nämner. In har det flyttat folk utan koll på pengar typ.
http://www.bofakta.se/content/nr-1-2011-sparkade-intygsgivare-kostade-f%C3%B6reningar-miljoner